Divorțul în Mărginimea Sibiului, în anii 1800: Cel mai des motiv, pribegia bărbaților. Doar Biserica putea consemna despărțirea
Divorțul, acceptat de Biserica Ortodoxă, devenea greu de obținut, la mijlocul secolului XIX, cei implicați în litigiu trebuiau să parcurgă un anumit interval de timp, necesar pentru clarificarea conflictului dintre „eros” (dorințele proprii) și etic (ceea ce dorea puterea laică, bisericească și oamenii de la el). Așa se face că la o populație de peste 50 de mii de persoane, în comunitatea ortodoxă din Mărginimea Sibiului, erau 3, 4 divorțuri anual, potrivit unui articol publicat de Turnul Sfatului.
Dana Burian scrie în lucrarea ”Emanciparea femeii și rolul ei în problema divorțuluiîn a doua jumătate a secolului al XIX-lea în Transilvania” detalii concrete despre situația din mai multe familii din Mărginimea Sibiului, iar detaliile intră adânc în viața intimă a societății. Documentul a apărut în volumul ”În Căutarea fericirii. Viaţa familială în spaţiul românesc în sec. XVIII-XX”editat de Presa Universitară Clujeană, în anul 2010.
De ce divorțau mărginenii
La categoria cauzelor singulare, pe primul loc s-a aflat pribegia, situație în care, soțiile părăsite au recurs la divorț și la o posibilă altă căsătorie, văzute ca și unice posibilități de supraviețuire materială.
Mitropolitul Andrei Șaguna menționează în Compendiul de drept canonic, stabilirea divorțului ca urmare a pribegiei, ca fiind absentarea mai mult de 3 sau 5 ani a soțului și „neîngrijirea lui pentru traiul vieții muierii sale”. Astfel, anunțul pentru aceste divorțuri sau edictul era publicat în 3 ediții succesive ale Telegrafului Român iar dacă într-un interval de un an cel incriminat nu revenea, procesul avea loc și în lipsa lui.
Cum taxa de publicare a acestui anunț era destul de mare, 5 florini, mulți dintre protopopi, care semnau și edictele menționate, cereau și scutirea de taxe a celor foarte săraci, pe baza atestatelor de paupertate, aduse în acest sens de la autoritățile locale.
Astfel din procesele studiate, în 8 cazuri, divorțurile au fost acordate în principal datorită pribegiei și problemelor generate de aceasta, notează autoarea studiului.
Citește continuarea pe Turnul Sfatului.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank