DNA a clasat dosarul fostului ministru al Transporturilor, Ovidiu Silaghi
După o urmărire penală de aproape 5 ani, DNA a închis dosarul de trafic de influență al fostului ministru PNL al Transporturilor din Guvernul Ponta, Ovidiu Silaghi. Clasarea s-a făcut pe motiv că ”fapta nu există”. Silaghi era acuzat că ar fi primit șpagă 200.000 de euro de la Nelu Iordache ca să nu îi rezilieze un contract cu Compania de autostrăzi.
„La data de 22 noiembrie 2012, învinuitul Silaghi Ovidiu Ioan a primit de la Iordache Nelu suma de 200.000 de euro, pentru a-și exercita influența asupra persoanelor cu funcții de decizie din cadrul CNADNR SA în vederea anulării deciziei de reziliere a unui contract, pentru a nu opri decontarea certificatelor intermediare de plată aferente contractelor aflate în procedură de aprobare și pentru a nu proceda la rezilierea altor contracte”, arăta DNA la momentul începerii urmăririi penale, în 2013.
În plus, Silaghi era acuzat că i-ar fi cerut lui Nelu Iordache să deschidă linii aeriene Blue Air între Satu Mare și orașe europene, iar – în schimb – ministrul s-ar fi angajat că intervine la Compania de autostrăzi astfel încât plățile către compania lui Iordache, Romstrade, să nu aibă întârzieri.
”Deschiderea acestor noi curse aeriene a fost solicitată pentru susținerea campaniei electorale a unei persoane apropiate ministrului și a avut drept consecință înregistrarea unor pierderi de aproximativ 2.000.000 lei (circa 500.000 de euro) în dauna companiei aeriene”, arăta DNA.
Dosarul a fost instrumentat de procuroarea Mihaela Iorga Moraru. Între timp, aceasta a fost revocată și inculpată pentru favorizarea altui om de afaceri, Florian Walter. Dosarul a fost preluat de un alt procuror care a emis decizia de clasare.
”În urma cercetărilor efectuate, fiind epuizate toate mijloacele probatorii, nu au rezultat probe din care să rezulte că o persoană (Ovidiu Silaghi – n.r.) a săvârşit presupuse fapte de natură penală.
Concret, remiterea efectivă a sumelor de bani către persoana menționată în cererea dvs. (Ovidiu Silaghi – n.r.) nu a fost susţinută decât de martorul denunţător (omul de afaceri Nelu Iordache – n.r.). Pretinsele pretinderi, remiteri sau primiri ale banilor ar fi fost realizate cu ocazia unor întâlniri în locuri cu destinaţie privată la care nu au fost prezente alte persoane care să confirme ori eventual să infirme presupusele demersuri infracționale. Pe parcursul anchetei, pretinsele infracțiuni sesizate nu au putut fi documentate cu alte probe și mijloace de probă.
De asemenea, cercetările efectuate nu au relevat cauzei probe din care să rezulte că deschiderea unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinații din Europa s-a făcut la solicitarea expresă a Ministrului Transporturilor şi în vederea asigurării capitalului politic pentru un apropiat al demnitarului.
Pentru aceste considerente, la data de 31 ianuarie 2018, procurorii anticorupție au dispus față de persoanele menționate în comunicatele amintite, soluția clasării, conform art. 16 alin 1, lit. a (“fapta nu există”) din CPP”, arată DNA într-un răspuns pentru G4media.ro.
Și fostul comisar al Serviciului secret al MAI, Remus Șpan, a primit clasare în acest caz. El era acuzat că ar fi intermediat șpaga dintre Nelu Iordache și Ovidiu Silaghi. Pentru urmărirea penală a fostului ministru, procuroarea Mihaela Iorga Moraru a cerut în 2013 aprobarea Camerei Deputaților, președintelui României și apoi a Parlamentului European, întrucât Silaghi devenise europarlamentar.
Observații. Supusă unui tir intens mediatic din partea inculpaților și a unei presiuni crescute, date fiind aștepările, pe de-o parte, ale susținătorilor, pe de altă parte, ale criticilor vehemenți, DNA începe să renunțe la atitudinea maximală, riscantă, care a constat în ”forțarea” unor probatorii și trimiterea lor în instanță pe principiul ”noi cerem, judecătorii decid”. Această ”forțare” este privită acum drept ”abuz”. În plus, judecătorii se uită cu lupa în dosarele DNA, așadar standardele de probă sunt mult mai ridicate ca la alte parchete, au explicat pentru G4media surse judiciare.
Foto: Ovidiu Silaghi (sursa: pagina personală de Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii