G4Media.ro

DNA a clasat și dosarul ”3T Construct” investigat împreună cu OLAF, cu…

DNA a clasat și dosarul ”3T Construct” investigat împreună cu OLAF, cu un prejudiciu de 10 milioane de euro / Cazul viza informațiile din nota SRI fotografiată de o ”cârtiță” din DNA și dusă la Ministerul Dezvoltării, unde ministru era Liviu Dragnea

DNA a clasat dosarul de fraudă cu fonduri europene în care era vizată firma 3T Construct din Piatra Neamţ, deţinută între 2010 şi 2014 de directorul Tel Drum, Petre Pitiş, şi apoi preluată de Nicoleta Pene, directorul comercial al Tel Drum. Firma a intrat în insolvenţă în 2014 şi acum este în faliment.

Clasarea a fost dispusă pe data de 22 iunie 2020 pe motiv că fapta nu există sau nu este prevăzută de legea penală, potrivit unui răspuns al DNA la o solicitare a G4media.ro.

Dosarul a fost investigat inițial de DNA Oradea, apoi preluat de DNA central. Cercetările au fost făcute împreună cu OLAF și DLAF (Departamentului de luptă antifraudă din cadrul Guvernului).

Potrivit unor surse judiciare, procurorul a fost nevoit să elimine probele strânse de SRI în acest caz, pe mandat de siguranță națională (MST), ca urmare a deciziei CCR 55/2020. De notat că decizia CCR este din data de 17 iunie 2020, iar clasarea a fost dispusă pe 22 iunie 2020.

În dosar era începută urmărirea penală in rem pentru infracţiunea de folosire sau prezentare cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene. Prejudiciul se ridica la peste 10 milioane de euro şi viza două licitaţii încheiate de firma 3T Construct cu compania Apaserv din Satu Mare.

Potrivit SEAP (site-ul guvernamental de transparenţă în achiziţii publice), pe 29 martie 2013, asocierea de firme 3T Construct Piatra Neamţ şi Stulz Planaqua GmbH din Germania şi-a adjudecat prin licitaţie un contract de peste 19 milioane de lei fără TVA, adică peste 4 milioane de euro, cu compania Apaserv Satu Mare pentru „lucrări de construcţii staţii de epurare a apelor uzate în oraşele Tăşnad şi Abrud”.

Pe 30 decembrie 2012, un alt contract de aproape 23 de milioane de lei, adică aproape 5 milioane de euro, a fost încheiat de aceeaşi asociere de firme 3T Construct – Stulz Planaqua cu compania Apaserv pentru „extinderea staţiei de epurare a apelor uzate din municipiul Satu Mare”.

Potrivit surselor G4Media.ro, asocierea dintre firma controlată de directorii Tel Drum cu compania germană ar fi fost una formală, după cum ar fi rezultat în urma investigației OLAF din Germania.

În plus, pentru adjudecarea licitaţiilor, reprezentanţii 3T Construct ar fi falsificat mai multe documente, astfel încât să respecte caietul de sarcini. Spre exemplu, ar fi fost falsificat CV-ul directorului de şantier Mirela Costache în ce priveşte experienţa minimă de 3 ani în lucrări hidrografice. În CV-ul ei s-ar fi adăugat în fals că ar fi condus ca diriginte de şantier lucrări hidrografice în comuna Gratia din Teleorman, localitatea natală a lui Liviu Dragnea. Acesta ar fi şi motivul pentru care procurorii DNA ar fi ridicat documente de la Gratia în 2017 şi l-ar fi audiat ca martor pe primarul localităţii.

Potrivit surselor G4Media.ro, dosarul ”3T Construct” viza informaţiile cuprinse în nota SRI sustrasă de poliţistul DNA, Dan Emil Manolachi. Poliţistul ar fi fotografiat nota secretă a SRI către DNA, publicată apoi pe site-ul Lumea Justiţiei.

Vezi nota în întregime aici.

Fostul secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Valentin Preda, ar fi primit fotografiile de la poliţistul Manolachi şi s-ar fi dus cu ele la Ministerul Dezvoltării, unde Liviu Dragnea era ministru. Procurorii au documentat şi probat cazul până la uşa ministerului. De acolo mai departe, există doar suspiciunea că fotografiile ar fi ajuns la Liviu Dragnea.

Există indicii temeinice că în perioada noiembrie 2012 – 18 februarie 2013, învinuitul Manolachi Dan Emil, în calitate de ofițer de poliție judiciară angajat la Direcția Națională Anticorupție, a transmis unor persoane neautorizate informații confidențiale și date care constituie secrete de stat din dosare penale la care avea acces în virtutea atribuțiilor de serviciu, în acest fel zădărnicind cursul unor anchete penale aflate în instrumentare la D.N.A.

În același interval de timp, cu ajutorul lui Manolachi Dan Emil, învinuitul Preda Răducu-Valentin, secretar de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, a beneficiat de o serie de informații confidențiale și secrete de stat conținute în dosare penale aflate în instrumentare la D.N.A., pe care le-a valorificat în scop personal sau în folosul unor alte persoane din anturajul său”, arătau procurorii DNA într-un comunicat din februarie 2013.

În aprilie 2019, Manolachi a primit 8 ani de detenţie pentru divulgarea de informaţii secrete din anchete. Fostul secretar de stat, Valentin Preda, a primit 4 ani cu executare. Sentința Înaltei Curți în procesul sustragerii notei SRI din cadrul DNA a fost definitivă.

Alex Costache este jurnalist și la Știrile TVR. 

Foto: Valentin Preda, fost sectetar de stat, condamnat la 4 ani de închisoare cu executare / Sursa: captură video

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

46 comentarii

  1. Ar fi trebuit ca la această ultimă rectificare bugetară, Lucovid să dea şi la #DNA nişte fonduri în plus, că la atâta muncă cu clasările pe bandă rulantă ,după ce i-au târât prin faţa televiziunilor şi judecătorilor, chiar MERITĂ ………desfiinţaţi…….

    • Ai citit articolul, sau esti doar retardat? Înțelegeri limba română și motivul pentru care a fost clasat dosarul?

    • @Meditator de fizică – Totusi, ai citit motivul clasarii?
      Poate ca asa e, poate ca DNA nu mai e ce a fost, dar nu pot sa nu vad motivul clasarii (cateodata ma intreb daca cei care arunca cu comentarii sitesc informatia pana la capat sau doar titlul?)
      „Potrivit unor surse judiciare, procurorul a fost nevoit să elimine probele strânse de SRI în acest caz, pe mandat de siguranță națională (MST), ca urmare a deciziei CCR 55/2020. De notat că decizia CCR este din data de 17 iunie 2020, iar clasarea a fost dispusă pe 22 iunie 2020.”

    • @kafka
      Faptele sunt din 2012-2013, ce pana mea a așteptat DNA-ul până în ziua de 17.06.2020 când CCR a decis diverse? 8 ANI! 8 ANI!

  2. Bine ca nu l-a lasat sa intre … ca facea ravagii 🙂 🙂 🙂

    • Directia Nationala a Clasarilor condusa de Crin Bologa din Salaj.

  3. Pentru Stapanii lui adevarati 🙂 🙂 🙂

  4. Se umpleau de rusine 🙂 🙂 🙂

  5. Scutea, Licu, Hosu, Bologa, procurorii șefi puși cu multă atenție și îngrijorare. Acesta e rezultatul pe care l-au urmărit, nu e doar incompetență, este intenție.
    PNL + PSD = USL

    Aveți ce votați

    • L-ai uitat pe ministrul Predoiu.
      Bună dimineața Romania!

    • Dar de ce excluzi si varianta cealalata, in care printre dosare corecte au mai fost si dosare politice, drept dovada faptul ca nu au avut curaj sa ajunga cu ele in instanta? Eu mai degraba as merge pe aceasta varianta.

    • Pfiu, ce s-a umplut de postaci pe aici…
      Da cititi fratilor pana la capat stirea
      „Potrivit unor surse judiciare, procurorul a fost nevoit să elimine probele strânse de SRI în acest caz, pe mandat de siguranță națională (MST), ca urmare a deciziei CCR 55/2020. De notat că decizia CCR este din data de 17 iunie 2020, iar clasarea a fost dispusă pe 22 iunie 2020.”

    • @corect :
      Nu exista dosare politice.
      Niciun procuror nu a facut si nu face un dosar unui nevinovat, doar pentru ca ii cere cineva.
      Dosarele se fac doar pe baza de probe, iar in cazul politicienilor, probele sunt verificate foarte atent.
      Se poate intampla ca infractorii sa plateasca sau sa ameninte martorii, obligandu-i sa-si retraga marturiile sau sa aduca martori mincinosi, care sa le asigure un alibi.
      Eliminarea probelor obtinute cu sprijinul Serviciilor Secrete ale tarii este un abuz, este obstructionarea justitiei, este favorizarea infractorilor, pentru ca nu sunt probe obtinute prin tortura. Pentru acesta decizie, infractorii de la CCR, aflati in solda mafiei psd, trebuie sa infunde puscaria.
      Eliminarea unor probe este echivalenta cu tainuirea si cu complicitatea, incriminate de legea penala.

    • Kafka si @corect mai usor cu pianul pe scari… daca voi credeti ca lucrurile sunt doar albe sau doar negre… Va inselati.
      De la decizia CCR au trecut ani buni, daca acele probe au picat de atunci, de ce nu a fost clasat dosarul imediat dupa… Sa inteleg ca procurorul a dormit pe dosar? Ce convenabila asta cu CCR… Nu? Hai sa citim codul de procedura penala sa vedem e normal?
      Cat despre postaci… nu e obligatoriu ca toti sa avem aceeasi parere. Nu toate dosarele au fost asa, dar numărul mare de clasari ridica serioase semne de intrebare… la mult timp distanta de decizia CCR.
      Nu uitati de cazul Negulescu, unde a fost incuviintat controlul judiciar sau arestarea preventiva (chiar daca penrru putin timp).
      Vad ca multi sunteti experti in „justitie”.

    • Iar trimiterea la decizia CCR din 2020, e iar cu fenta, Curtea s-a pronuntat din 2018 pe aceasta speta, da asta era si previzibila decizia din dosarul lui Zgonea de anul acesta (exceptia ridicata).

    • Kafka,
      Dar tu ai citit articolul până la capăt ?

      „În aprilie 2019, Manolachi a primit 8 ani de detenţie pentru divulgarea de informaţii secrete din anchete. Fostul secretar de stat, Valentin Preda, a primit 4 ani cu executare. Sentința Înaltei Curți în procesul sustragerii notei SRI din cadrul DNA a fost definitivă.”

      Deci faptele există.
      Un dosar nu se bazează doar pe notele SRI, există martori, probe, acte falsificate (dacă ai citit articolul), filmări ale camerelor de supraveghere, care nu au dispărut prin decizia Ccr.
      Se poate continua instrumentarea dosarului, sau, cu Bologa șef, se clasează

  6. Tot la două zile mai apare un articol cu clasări de dosare. Nu mai pot, frate, cu atâtea clasări, clasări și iar clasări. DNA și restul au intrat în epoca clasării de aur sau cum?

    • @Alina M Ai citit motivele pentru care au clasat dosarul sau comentezi doar ca sa te afli in treaba?

    • @ala,
      Pot să răspund eu în locul dânsei?
      Dosarul a fost clasat din cauză că în țara în care apa caldă curge foarte rar la robinete, Curtea Constituțională a decis că instituțiile Statului nu au voie să colaboreze între ele în vederea aducerii răufăcătorilor în fața judecătorilor, intrucât această colaborare aduce grave prejudicii activităților infracționale, multe dintre ele conduse chiar de politicieni aflați la butoane, unii dintre ei aflați chiar și în pușcărie în brațele vânjoase ale lui nea Alifie, cum e și cazul porecliților: Daddy și Radu Măzăriche…

    • @ala :
      Toate casarile si achitarile s-au produs pentru ca :
      – infractorii de la CCR au decis, in mod aberant si criminal, ca dovezile obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii trebuie sa fie eliminate
      – infractorii din parlament au dezincriminat, in mod aberant si criminal, anumite fapte penale
      – anumite dosare au incaput pe mainile unor judecatori corupti, care au ignorat probele beton, prezentate de procurori
      – infractorii de la Sectia Speciala au retras anumite recursuri

      > Dosarul a fost clasat cu motivarea ”fapta nu există”.
      Eroare. Dosarul a fost clasat cu motivarea „Fapta exista, dar nu mai poate fi probata, pentru ca infractorii de la CCR, au decis ca probele obtinute cu ajutorul Serviciilor Secrete ale tarii trebuie sa fie eliminate” sau „Fapta exista, dar a fost dezincriminata de infractorii din parlament”.

    • Voi nu v-ati prins inca ca Predoiu si Iohannis de asta i-au numit pe minunatii Scutea, Licu, Bologa si Hosu? Sa claseze tot ce se poate. Sa consfinteasca pacea dintre hotzii din toate taberele politice. De ce sa mai dea amnistie, de ce sa mai puna CCR ul lantreaba cand era mai usor sa pui niste marionete la sefia parchetelor.

    • @ala
      Faptele sunt din 2012-2013, DNA nu trebuia să aștepte anul 2020 ca să se pronunțe CCR. Explică-mi, te rog, de ce n-au făcut nimic 8 ani și au așteptat până la primul motiv de clasare. Te rog să-mi spui.

  7. PENSII SPECIALE!!!!

  8. PSD- ul a desfiintat DNA.
    Acuma lumea se plange ca nu face treaba. Care DNA ala ingropat de PSD.

  9. Ceea ce a facut PSD cu surle si trambite, e continuat de PNL cu batista pe tambal… Ticalosi vopsiti diferit.

  10. ”Alo, EPPO? Nu-i asa ca Procuratura Europeana n-o sa se sinchiseasca de deciziile luate de Curtea Constitutionala a unei tari membre, daca deciziile respectivei curti au fost luate urmare unor escapade rasaritene ale presedintelui respectivei curti?”

    • Gunoiule #rezist, iar ţi-a venit pofta să o lingi pe baragladină în …dos ……

  11. …ale președintelui curții?

  12. Noua garnitura de procurori selectati de Dl Ministru al Justitiei, ar trebui sa paraseasaca ” de indata’ functiile. Jos mafia din Procuratura. In acest caz , daca OLAF , a inchis ochii. Procurorul European , le va deschide si acestora ochii. Pana cand aceasta bataie de joc la adresa romanilor cinstiti?

    • Bai, fratilor, mai cititi si voi toata stirea, pana la capt…
      „Potrivit unor surse judiciare, procurorul a fost nevoit să elimine probele strânse de SRI în acest caz, pe mandat de siguranță națională (MST), ca urmare a deciziei CCR 55/2020. De notat că decizia CCR este din data de 17 iunie 2020, iar clasarea a fost dispusă pe 22 iunie 2020.”

    • @kafka
      Dacă tot inviți la citirea întregului text, ai observat că faptele sunt din 2012-2013? Da, scrie în text.

      CCR a dat decizia în 2020, după 8 ani. Ăia de la DNA au tot așteptat să se prescrie, dar au avut noroc că acum pot da vina pe CCR.

  13. Intr-un fel e precum sacosa cu bani care a ajuns in biroul la Nutza ! :)))

    PS. Cu o diferenta : CCR nu s-a hotarat inca daca declara neconstitutionale probele testimoniale ! :))))

    PPS. Si asta pt ca la pesedisti spre deosebire de pedelisti functioneaza principiul „Tacerea e de aur” !

  14. ccr are dreptate. nu a existat și încă nu există cadru legal adică o lege care să reglementeze colaborarea între instituții în acest sens.culegerea de informații.oare cine trebuia să se ocupe de așa ceva ? parlamentul majoritar psd . avea interes? nu cred . așa că……..
    votați USR+ .

  15. Clasati-le draqului pe toate, continuati sa va luati salariile barosane macar sa stim de-o treaba. Pana nu puneti tara asta pe butuci nu va lasati nemernicilor. Vorbim de clanuri? Pai cel mai periculos clan este cel format din politicieni, procurori, judecatori, ministrii, toti acestia fiind coordonati de CCR. Bata-va Dumnezeu sa va bata!

  16. În țările cu democrație adevărată procurorul care acuză ,avocatul care apără și judecătorul care judecă au acces la aceleași probe administrate de procuror în baza legii.Daca probele obținute de SRI erau legale atunci de ce trebuiau să fie strict secrete și necunoscute de apărător .Până și vechea securitate înșcena un proces de drept comun pentru deținuții politici cu probe în dosar .Noii securiști creați de Petrov aduceau probe secrete pe care nu le cunoștea decât procurorul securist și judecătorul securist .De asta la ICCJ unde nu toți judecătorii erau securiști nu repartizau aleatoriu dosarele ci au apelat la măgării ca anumite dosare să fie repartizate acolo unde trebuie .S-a văzut foarte clar în dosarul Sturza cum SRI a transcris intenționat greșit înregistrările telefonice care au ieșit la iveală când un judecător care nu era cu mașu în suflet a cerut SRI înregistrarea audio .Oare câte persoane au fost condamnate pe astfel de probe ?Neobolșevicii văd numai gratii ,cine nu este cu ei trebuie să moară sau să meargă la închisoare .Oare asta este democrația ?Hoții trebuie să meargă la pușcărie dar condamnați pe bază de probe administrate legal de procuror nu prin denunțuri mincinoase sau probe false.

  17. Eliminarea probelor obtinute de SRI e un motiv pueril. O colaborare intre doua institutii in domeniul urmaririi penale ar fi trebuit reglementata impecabil de cei mai buni juristi. Dar Romania este cea mai corupta tara europeana, de fapt asiatica. Asa ca au facut special legile proaste pentru ca sa scape groparii tarii. Lege facuta cu dedicatie: coruptii din justitie i-au aparat pe coruptii care jefuiesc de 30 de ani tara. Daca vor justitie, de ce nu au elaborat o noua lege????????? Aha. Asa ziceam si eu.

  18. O fi deciza CCR , dar in acest caz este vorba de bani europeni. CCR nu-i Sef pe bani UE.

  19. Am m-ai spus-o in trecut și o voi spune din nou: Iohannis și PNL, care se dădeau apărătorii justiției când erau în opoziție, par să fi „uitat” să mai repare stricăciunile produse de PSD în ultimii patru ani… De ce? Pentru că s-au prins că o justiție „blândă” nu se va întoarce niciodată împotriva lor, chiar dacă nu va mai rări rândurile celorlalți. Marele DNA băsist a murit, suntem înapoi în era Năstase, când se fura la liber, dar nimeni nu era prins. Ce au început mafioții din PSD vor continua cei din PNL, aceiași peneliști care trimiteau „bilețele roz” lui Băsescu, la care se adaugă infractorii pedeliști crescuți la umbra fostului președinte și pe care in cele din urmă l-au trădat. Traiane, mi-e teamă ai muncit 10 ani degeaba, până la urmă te-a învins sistemul și pe tine…

  20. TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI ! TOTUL PENTRU INFRACTORI !

    SA FITI BLESTEMATI !

  21. DACA ESTI IN PARTID SAU ESTI SECURIST SI IMPARTI PRADA POTI SA FURI CAT VREI FARA SA FI PEDEPSIT!

  22. SE MAI ASTEAPTA DOAR IESIREA LUI DRAGNETTI PENTRU A FI INSCAUNAT, CU INTERLOPII CARE-L INSOTEAU DE-A DREAPTA SI DE-A STANGA, SATRAPUL rromaniei.

  23. SCAPA TOTI ! SCAPA TOTI !

    dragnetti, tericeanu, tudorel, dorneanu-ccr & asociatii, cupola di spatele lor AU REUSIT !

    URMEAZA HOTIA FARA DE PEDEAPSA!

  24. se fura ca in codru de 35 ani peste tot …traim pe datorie si continuam pe aceiasi strada cu personajele din partid…. ca de fapt e unul

  25. Un film de actiune cu tema de spionaj industrial. Totul se petrece in Romania fantastica de azi. Scenariu scris de un gidea. Regie: mircea cel batut. Actor in roluri de „de toate fara rost”: tuca-tucalarul. Actiunea: o firma interesata trimite un serviciu secret sa cerceteze de ce D-na Sirma Fierea, de meserie primar general de municipiu nu a descoperit apa calda in Bucurestiul zilelor noastre! SRI se sesizeza si urmaresc la rindul lor … Si cum stateau ei (agentii secreti) asa si se mirau cu ochii cit cepele au vazut cum un individ interlop de provenienta pesedista a devalizat o banka incercind sa dispara cu o suma imensa dar care a impuscat si omorit un paznic al bancii! Avind totul filmat au pus totul la dispozitia Justitiei! Ne, nee…Nu ati vazut nimic pentru ca nu aveti dreptul sa sesizati! A zis t’oarsu’ Dorneanu… SRI-pai da’mortu…justitia-tacati fleanca ca asa a zis t’oarsu’ Dorneanu… koniec filma!

  26. Nu stiu ce stiinta constitutionala valideaza documentele falsificate din dosare,incat pe baza ei sa se poata da achitari si clasari.Poate ca decizia CCR are efect invers afuriseniei asupra lor.Adica orice document fals,daca a fost descoperit cu ajutorul SRI nu mai este ilegal,ci adevarat.Mai mult daca omorul s-a comis si a fost descoperit de SRI se presupune ca victima a inviat,ca in noaptea Pastelui.Nu mai ai cum sa anchetezi,fiindca totul e nul.Nenorocit mai e capitalismul asta,se pune si in locul Domnului,numai el sa nu sufere,adica capitalul furat.Mare descoperire a facut stiinta asta!

  27. Noaptea mintii …