G4Media.ro

DNA a trimis în judecată administratorii unei ferme de afine pentru presupusă…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

DNA a trimis în judecată administratorii unei ferme de afine pentru presupusă fraudare de fonduri UE cu 375.000 euro

Procurorii DNA a trimis miercuri în judecată firma FRUCTAVIT SRL și pe administratorii ei pentru o presupusă fraudare a fondurilor UE cu 375.000 euro, potrivit unui comunicat.

Proiectul vizat este înființarea unei ferme de afine ecologice pe un teren de 20 de hectare concesionat de la de la Primăria Hârșeni (județul Brașov).

Comunicatul integral:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus trimiterea în judecată a patru inculpați pentru fraudarea fondurilor europene cu o sumă estimată la 375.000 euro.

Două persoane fizice, administratori ai SC FRUCTAVIT SRL, pentru infracțiunea de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).

O persoană fizică fără calitate specială, pentru complicitate la infracțiunea anterior menționată

SC FRUCTAVIT SRL, pentru săvârșirea infracțiunii de folosirea sau prezentarea cu rea-credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată (4 acte materiale).

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În perioada mai 2014-mai 2017, cei doi inculpați administratori ai SC FRUCTAVIT SRL, cu ajutorul celei de-a treia inculpate, ar fi folosit și prezentat cu rea-credință o serie de documente ori declarații false și inexacte, aferente celor patru cereri de plată depuse la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Cererile au fost depuse în cadrul unui proiect finanțat prin Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADR) având ca obiect înființarea unei ecoferme de afin pe un teren de 20 de hectare concesionat de la de la Primăria Hârșeni (județul Brașov).

Pe baza acestor documente, societatea comercială și cei doi inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri europene în cuantum total de 1.883.302 lei (aprox 375.000 euro).

Concret, cei doi administratori cu ajutorul celei de-a treia persoane ar fi simulat procedurile de achiziție pentru cele două tipuri de lucrări, respectiv de înființare a plantației de afin, precum și de executare a sistemului de împrejmuire pentru plantația de afin.

Prin simularea derulării celor două proceduri de atribuire, beneficiarul proiectului finanțat, SC FRUCTAVIT SRL, ar fi oferit contractele de lucrări necesare proiectului unor firme controlabile și interpuse în circuitul financiar de doi dintre inculpați. Astfel au fost create premisele pentru creșterea artificială a prețurilor de achiziție în cadrul proiectului, pentru achiziționarea ”la negru” a materialelor necesare înființării și împrejmuirii plantației și pentru obținerea unor sume nejustificate din fondurile europene.
Între documentele întocmite în fals de inculpați sunt acte care se referă la procedura de ofertare, analiză a ofertelor, de selecție a firmelor, rapoarte de evaluare, declarații de conformitate și imparțialitate, etc.

În cauză s-au dispus măsuri asigurătorii asupra bunurilor aparținând administratorilor SC FRUCTAVIT SRL.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale- Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale s-a constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Brașov.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Pai, daca „Procurorii DNA a trimis…” mai mult ca sigur ca acuzatii e vinovati.

  2. TOATE proiectele cu fonduri sunt finalizate în același fel. Cererile de oferte se fac la mișto iar dacă cumva prinzi un fir al cererii reale și prezinti oferta esti calificat drept impostor.

  3. Mai sunt si la Baia Mare….cautati mai atent !!!
    Vor aparea dupa ce se schimba camarila politica mult mai multe date cu fraude.
    Copii politicienilor sunt full de bani din diferite afaceri dubioase cu fonduri europene…..pe aia sa i caute.

  4. Nu se mai opresc românii din furat și ne ofensăm teribil când ne eticheteaza străinii hoți.Daca legile ar fi legi in România și pungașul ar primi ani serioși de pedeapsa,fara suspendare,nimeni nu ar mai avea chef de furtișaguri.Asta e tara,ăștia sunt parlamentarii care emit legile și ăștia îs guvernanții și justiția.

  5. Birocratia sa traiască,caci falsul poate sa se vada si din avion,pentru cine trebuie nu există.
    Asta mai de graba este o afacere rentabilă,decat o infractiune.Vor primi cu suspendare,iar bani sunt pusi la loc sigur si nu au,aproape sigur, interdictia sa parasească tara.