DNA a trimis-o în judecată pe șefa serviciului economic de la Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare / Este acuzată că a dat subiectele de examen pentru un post de contabil
Procurorii DNA au trimis-o în judecată, miercuri, pe șefa serviciului de la Agenția Română de Salvare a Vieții Omenești pe Mare, acuzată că a dat subiectele de examen pentru un post de contabil. În august 2019, Anghel Carmen Nina ar fi pus la dispoziția unei persone subiectele și rezolvarea acestora. Dosoarul a fost disjuns dintr-o ancheta mai mare vizând acte de corupție la Agenția Română de Salvare de Vieți Omenești pe Mare.
Redăm mai jos comunicatul DNA:
”În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 634/VIII/3 din 30 iunie 2021, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Constanța au dispus disjungerea dosarului și trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpatei
ANGHEL CARMEN-NINA, la data faptei și în prezent șef serviciu economic în cadrul Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare (A.R.S.V.O.M.), în sarcina căreia s-a reținut comiterea infracțiunii de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permitere a accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:
În cursul lunii ianuarie 2019, inculpata Anghel Carmen-Nina, în calitatea menționată mai sus, ar fi pus la dispoziție unei persoane, fără drept, subiectele întocmite pentru concursul organizat de A.R.S.V.O.M. în vederea ocupării unui post de contabil, precum și rezolvarea acestora.
Aceste demersuri ar fi avut ca urmare obținerea, de către persoana favorizată, a unei note finale care i-a permis să obțină postul respectiv.
Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Constanța.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.”
Context
În 30 iunie 2021, procurorii DNA au anunțat reținerea unui director din Ministerul Transporturilor. Neacșa Petre a fost acuzat că ar fi primit mită 460.000 de lei de la un om de afaceri care ar fi vândut Agenției Române de Salvare a Vieții Omenești pe Mare patru nave la prețuri supraevaluate în valoare de 85.000.000 de lei.
Fostul ministru al transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat, în iulie 2021, că Agenția Română pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare va fi desființată.
DNA care au început o investigație la agenția aflată în subordinea Ministerului Transporturilor, acuzațiile magistraților fiind de luare de mită, trafic de influență, constituire de grup infracțional, spălare de bani și abuz în serviciu.
Cinci inculpați au fost plasați în arest la domiciliu de Tribunalul Constanța, pentru o perioadă de 30 de zile, inclusiv directorul ARSVOM, Daniel Manole.
Deputatul PNL George Stângă și președintele Consiliului Județean Prahova, Iulian Dumitrescu, au fost înregistrați de procurorii DNA chiar în biroul ministrului transporturilor în timp ce îi cereau lui Cătălin Drulă, să îi păstreze în funcție pe șefii Asociației Române de Salvare a Vieților Omenești pe Mare și Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, după cum rezultă din propunerea de arestare preventivă transmisă de procurorii DNA Tribunalului Constanța, consultată de G4Media.ro.
Totodată, Dumitru Ciobanu, fost general SIE în anii 90, apare în stenogramele DNA referitoare la traficul de influență privind favorizarea unei companii turce care participa la licitații organizate de Ministerul Transporturilor.
Din aceleași stenograme reiese că Bogdan Stan, fost șef ANAF în Guvernul PSD și actual consilier la Curtea de Conturi, i-a cerut, în luna martie, șefului Curții de Conturi din Constanța, Ioan Bobe, să tempereze un control la firma de la care Agenția Română pentru Salvarea Vieților Omenești pe Mare (ARSVOM) ar fi cumpărat două nave la suprapreț.
Nu în ultimul rând, procurorii arată în document că omul de afaceri Ion Macovei (aflat acum în arest la domiciliu) îi spune lui Mădălin Matica, consilierul secretarului de stat Ionel Scrioșteanu, că s-a înțeles cu reprezentanții companiei estoniene care furniza navele să primească 5% din profitul estonienilor stabilit la 25%, adică aproximativ 300.000 lei pentru o navă.
Lui Mădălin Matica i s-a părut prea mică suma raportată la valoarea contractului, mai ales că suma urma a fi împărțită între șapte persoane, arată procurorii DNA în documentul consultat de G4Media.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii