G4Media.ro

DNA atrage atenția că raportul MCV punctează problemele nerezolvate care pot afecta…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

DNA atrage atenția că raportul MCV punctează problemele nerezolvate care pot afecta lupta anticorupție: legile justiției, secția specială, deciziile CCR, deficitul de procurori și criza de resurse tehnice

DNA atrage atenția că raportul MCV punctează problemele nerezolvate care pot afecta anticorupție: legile justiției, secția specială, deciziile CCR, deficitul de procurori și criza de resurse tehnice. DNA mai susține în comunicat că va continua activitatea ”în mod susținut și eficient astfel încât obiectivul de referință numărul 3 din Mecanismul de cooperare și verificare – Lupta împotriva corupției la nivel înalt, să fie atins”.

Redăm mai jos integral comunicatul DNA:

”Ca urmare a publicării, la data de 8 iunie 2021, a Raportului Comisiei Europene privind progresele României în cadrul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV), DNA face următoarele precizări:

Conducerea DNA, împreună cu personalul instituției, a făcut și face eforturi deosebite pentru a continua lupta împotriva corupției la nivel înalt, așa cum constată și Comisia Europeană în Raportul MCV: mai multe dosare trimise în judecată, mai multe condamnări obținute, mai puține achitări și mai multe sesizări înregistrate – un semn de recâștigare a încrederii cetățenilor.

În pofida acestor aspecte pozitive, care țin doar de efortul DNA în combaterea corupției, Raportul punctează și unele probleme care pot afecta lupta împotriva corupției și anume:

– nerepararea modificărilor aduse legilor justiției în perioada 2017 – 2019 (inclusiv înființarea SIIJ) care au dus la o criză acută de personal la DNA,
– nepunerea de acord a legislației în vigoare cu deciziile Curții Constituționale,
– neîntărirea capacităților tehnice ale DNA, etc.

DNA asigură cetățenii României că își va continua activitatea în mod susținut și eficient astfel încât obiectivul de referință numărul 3 din Mecanismul de cooperare și verificare – Lupta împotriva corupției la nivel înalt, să fie atins.”

Context

Numirea unui nou șef la DNA și în alte funcții de conducere a dat ”un nou suflu luptei anticorupție” și a ”adus stabilitate instituțională”, se arată în raportul MCV la capitolul lupta împotriva corupției la nivel înalt, document dat publicității marți de Comisia Europeană. Raportul arată că ”situația s-a îmbunătățit” față de 2019, dar notează faptul că DNA se confruntă cu o serie de provocări în ce privește continuarea și ireversibilitatea luptei împotriva corupției.

Raportul MCV menționează deficitul de personal cu care se confruntă DNA și faptul că Secția Specială intervine în unele anchete provocând întârzieri.

O frază cheie din raportul MCV în ce privește obstacolele în lupta anticorupție vizează direct Guvernul și majoritatea Parlament.

”Un alt important obstacol în lupta anticorupție este absența soluțiilor legislative la rapida succesiune de decizii ale Curții Constituționale cu efecte pe termen lung legate de anularea sau interpretarea unor articole din Codul Penal și Codul de Procedură penală pronunțate de CCR încă din 2014.

Această situație a dus la creșterea numărului de piedici și incertitudine legislativă cu privire la investigarea și sancționarea cazurilor de corupție la nivel înalt. A dus la dosare respinse în instanțe, incertitudine legată de admisibilitatea probelor precum și reluarea de la zero a unor anchete sau procese”, se mai arată în raportul MCV.

Șeful DNA, Crin Bologa a explicat, recent, într-un interviu pentru G4Media.ro, că sunt patru decizii ale Curții Constituționale care au generat un val de achitări și clasări.

Ar fi vorba de dezincriminarea parțială a abuzului în serviciu, decizia prin care SRI a fost scos din anchetele penale (filaje, interceptări), decizia prin care informațiile obținute pe mandate de siguranță națională nu mai pot fi probe la dosar și decizia prin care DNA nu mai poate continua ancheta în dosarele disjunse pentru fapte care nu intră în competența procurorilor anticorupție.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Ete-ai dracu’, s-au trezit aproape toți azi!!

  2. Numai mutu se preface că nu-i bai și se uită în altă parte, după gunoaie de-alea mici…. prin Darasti!

  3. Este vorba despre deficitul din procurori, niște indivizi îndoielnici, și din punct de vedere intelectual, printre mulți alții care sunt vinovații decăderii statului. Legea se aplică haotic, pe interese de grup sau clan, ori dacă este nevoie; cu încălcări vizibile ale drepturilor. Pentru că salariile lor sunt uriașe, și fără responsabilități.

  4. Lasa-ne, Bologa, cu aburelile: dupa plecarea Dnei Kovesi, voi acolo la DNA va faceti ca lucrati!
    Dragi cititori, cautati pe internet: „DNA a clasat Dosarul…” si gasiti puzderie in anii 2019, 2020 si 2021!
    Puzderie, de la atata „eforturi deosebite pentru a continua lupta împotriva corupției la nivel înalt,”, cum ne abureste azi dl Bologa!
    In 18 Septembrie 2020, Catalinea Hortopan de la DECLIC, dupa de DECLIC a depus la DNA Petitia „DNA, reporneste lupta impotriva coruptilor!” s-a intalnit la sediul DNA cu Bologa si ne scria:
    „Îți scriu să îți povestesc despre discuția cu șeful Direcției Naționale Anticorupție. Am stat peste 2 ore de vorbă cu Crin Bologa, care mi-a mărturisit că temerile noastre privind lupta anticorupție sunt fondate. În acest moment, DNA este blocat de lipsa legislației. Legile justiției au rămas în forma în care le-a mătrășit Tudorel Toader. Iar ministrul Justiției nu le-a modificat nici până în prezent, deși e de aproape 1 an la guvernare.
    DNA nu mai poate să lucreze la capacitatea maximă, pentru că e blocat de legi. Dar nimeni nu face nimic pentru a schimba lucrurile. Șeful DNA mi-a părut resemnat. ”Lucrăm cum putem”, mi-a spus. Prea puțin pentru ce înseamnă adevărata luptă anticorupție.
    Am intrat în clădirea Direcției Naționale Anticorupție pe ușa pe care, acum 2-3 ani intrau miniștri și parlamentari corupți. Am urcat apoi în biroul procurorului-șef Crin Bologa, același din care au condus DNA Laura Codruța Kovesi sau Daniel Morar. Noul șef al DNA ne-a mulțumit că susținem, de ani buni, justiția independentă și onestă.
    Apoi mi-a relatat cum funcționează DNA în această perioadă, că de abia s-au făcut noi echipe, că sunt procurori puțini și dosare multe.
    Ce nu a putut să recunoască Crin Bologa este că acum PNL se bucură de liniștea de a guverna fără grija anticorupției. Practic, PNL este partidul care culege roadele a ceea ce a semănat PSD în toți anii în care noi protestam în Piața Victoriei. Doar că, în situația dată riscăm să ne întoarcem la marile tunuri date de politicieni bugetului cetățenilor.
    Este evident că politicienii de la putere nu mai dau doi bani pe lupta anticorupție. Nici pe șeful procurorilor DNA nu l-am văzut ieșind public să spună că are nevoie urgentă de modificări legislative, cum făcea pe vremuri Laura Codruța Kovesi.”

    Acest Bologa tace ca-i e bine: privilegiile sunt OK chiar daca cei de la DNA nu prea mai fac nimic!!!
    Celebrul Dosar Teldrum e-n pericol: infractiunile de care e acuzat sunt pe cale sa se prescrie!

  5. Obiectivitatea acestor oameni nu are limite…Intai lucreaza pentru SIIJ apoi trece la CCR si voteaza constitutionalitatea sectiei cerand si rezervarea postului la pentru a revenii SIIJ.
    https://mainnews.ro/gheorghe-stan-cere-rezervarea-unui-post-de-procuror-la-siij-timp-de-9-ani-pana-termina-mandatul-la-ccr/?cn-reloaded=1