G4Media.ro

DNA cere ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu, acuzat că a luat mită…

DNA cere ridicarea imunității lui Nicolae Bănicioiu, acuzat că a luat mită 3,9 milioane de lei când era ministru al Tineretului în guvernul Ponta

DNA anunță că a cerut ridicarea imunității pentru un deputat acuzat de trafic de influență și luare de mită în perioada în care era ministru. E vorba despre o mită totală în valoare de 2,6 milioane de lei. Potrivit surselor G4Media.ro, fostul ministru vizat de investigația DNA este Nicolae Bănicioiu, la acel moment ministru al Tineretului în guvernul Ponta.

Procurorii îl acuză pe Bănicioiu că, în perioada 2012-2014, când era ministru al Tineretului, ar fi cerut și primit 1,29 milioane de lei de doi oameni de afaceri pentru că l-ar fi influențat pe ministrul Sănătății de atunci, Eugen Nicolăescu (PNL), să numească pe post de manageri de spitale anumite persoane agreate de respectivii afaceriști.

Mai mult, procurorii susțin că Bănicioiu ar fi primit și o altă mită, de 2,6 milioane de lei, de la aceiași oameni de afaceri, după ce a devenit ministru al Sănătății, în perioada 2014 – 2015.

Miza numirilor de manageri era alocarea de sume de bani către respectivele spitale cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.

Nicolae Bănicioiu a fost ministru al Tineretului în Guvernul Ponta în perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, iar în perioada 5 martie 2014 – 17 noiembrie 2015 a fost ministru al Sănătății. El este acum deputat și membru în conducerea Pro România.

Comunicatul DNA:

Procurorii desfășoară o investigație care vizează suspiciuni de săvârșire a unor fapte de corupție în contextul comercializării de bunuri de uz medical către spitalele publice situate pe raza Municipiului București și a județului Ilfov și aflate în subordinea Ministerului Sănătății.

În conformitate cu prevederile legale și constituționale, procurorul șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale față de o persoană, deputat în Parlamentul României, la data faptelor având funcția de ministru, pentru săvârșirea infracțiunilor de:
– trafic de influență,
– luare de mită în formă continuată.

În perioada 21 decembrie 2012 – 5 martie 2014, persoana respectivă, în calitate de ministru, ar fi acceptat promisiunea a doi oameni de afaceri și ar fi primit direct, de la unul dintre aceștia, suma totală de 1.292.122 lei, lăsând să se creadă că are influență asupra ministrului Sănătății și a funcționarilor publici din cadrul acestei instituții și că îi va determina să îndeplinească sau să nu îndeplinească acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, acte reprezentate de:
– numirea în funcția de manager/menținerea în funcția de manager a unor persoane la conducerea spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, spitale cu care firmele controlate de cei doi oameni de afaceri aveau contracte încheiate sau desfășurau proceduri de achiziții publice,
– alocarea de sume de bani spitalelor publice aflate în subordinea Ministerului Sănătății, cu care firmele celor doi oameni de afaceri aveau contracte în derulare.
Ulterior, aceeași persoană ar fi primit de la aceiași oameni de afaceri, prin intermediul unui complice, suspect în cauză, suma totală de 2.612.389 lei în legătură cu exercitarea atribuțiilor de ministru, funcție deținută în perioada 05.03.2014-17.11.2015.

Cererii transmise i-au fost atașate referatul întocmit de procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție, precum și un număr de 182 de volume în format electronic, dintre care 40 volume în format letric.

Prezenta cerere de efectuare a urmăririi penale intră sub incidența art. 305 alin 4 din C.P.P. În prezent, persoana față de care s-a solicitat sesizarea Camerei Deputaților pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Precizăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 1 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Foto: Nicolae Banicioiu (InquamPhotos / Octav Ganea)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Nu se poate, Banicioiu sa ia mita, asa ceva in partidul lui Poanta?

    • Tocmai asta e Po(a)nta. Minciuna are picioare scurte, zice un proverb, dar Bani(cioiu) l-a crezut pe Pinochio cum ca care(sic!) e cu el, nu va pati nimic…Pana acum cam asa s-a intamplat….
      O intrebare: ce directiva, credeti voi, le va da Ciolacu colegilor sai de GIO(partid uns cu toate alifiile) cand se va vota ridicarea imunitatii lui banicoiu?
      Pe scut sau sub scut?

    • @ John Paul
      ,,… munca noastră a fost irosită de cei care au crezut că pot folosi PSD ca pe o cheie la justiţie. Trebuie să ne rupem astăzi de acest trecut. Justiţia trebuie făcută în sala de judecată” – un fragment din discursul lu’ Coilacu la recentul congres Psd. Pariurile mele: 1) nu se va grăbi să țină ședința pînă pe 4.XII; 2) dacă eu m-am înșelat cu 1), deputații psd-iști vor vota ridica mîna pentru neridicarea imunitații.

  2. Eheiiii ….‼ Pas cu pas, vine rîndul la toți ⁉️ De asta se țin de scaunele parlamentare și nu vor alegeri , în decembrie ‼ Are soluția : Serbia lui Ponta cu Ghiță , Madagascarul lui Mazăre , Costa Rica lui Udrea/Bica ori la Putinică…..

  3. Jegul asta impreuna cu Ponta au lasat oamenii sa moara la Colectiv, totul ca sa fie liniste. Ar merita spanzurat de cel mai apropiat copac.

  4. Probabil acelasi spagi le lua in perioada dinainte si dupa Colectiv pentru a aranja directorii de spitale . Si uite asa banii se sifoneaza in sistemul medical iar infectiile nosocomiale sunt raportate cu zero absolut desi realitatea este cu totul alta .

  5. Se asteapta cineva ca Parlamentul in componenta actuala sa-i ridice imunitatea parlamentara lui Banicioiu?

  6. daca este vinovat sa se duca la puscarie!!!1

    tare sunt curioasa de ce a durat atat de mult ancheta …totusi din 2014 pana acum au trecut cativa ani.

  7. Acum înțeleg cum se pot vinde vile în București pe milioane de euro!!!!!!!
    Fraier popor!! Și mămăligă!

  8. Dupa cati ANI??!
    Sigur DNA vrea sa-l inhate pe Banicioiu?
    Mai degraba cred ca urmeaza Prescrierea!
    Dupa atatia ANI… Dumnezeule, ce „competente” ajung la DNA ca DUPA Ani de zile ii „deranjeaza” pe coruptii Romaniei, iar la final urmeaza Clasarea sau Prescrierea…

  9. Hmmm… Din 2014 sau de când? Și de ce a durat ancheta asa de mult? Și de ce acum, în campanie electorală, măi dragă DNA?
    Interesant…

  10. DNA-ul de azi, după plecarea/mazilirea Codruței, e un fel de Crucea Roșie pentru adevărații corupți. Doar dosare ușoare, în prag de prescriere a faptelor, fără prea mult deranj in rândurile politicului.
    Mi-ar fi jenă in ziua de azi sa zic ca lucrez la DNA. Circ ieftin pentru tembeliziuni.

  11. Nu e ca si cum romanii vor vota masiv cu USR ca sa rezolve problemele astea. Va scapa si o va face din nou.

  12. De ce draq trantorii astia de prin parlament care ridica mana la comanda beneficiaza de imunitate? Ce servicii aduc ei acestei tari de sunt mai presus de lege?Se duc acolo pentru a trafica influenta si pentru pensiile speciale pe care le primesc pentru meritul de a dormi 4 ani la serviciu. Ar trebui sa ramana la fel ca noi doar cu imunitatea care speram sa fie mai tare decat covidul.

  13. Asta cu imunitatea ar trebui să fie eliminată și să aibă doar imunitate politică și atât.
    Toți criminalii se luptă să ajungă în parlament și în plus fac și legile. Fără imunitate penală!!!

  14. De ce acu’?Pai acu a vomitat ala care-a dat spaga,dar pbl e a luat banicioiu singur sau ia dat si lui nicolaescu?

  15. 3,9 mi-l lei!
    N-am văzut niciodată atâția bani cu toate că am lucrat într-o bancă și știu cum arată un tezaur!

  16. Ati mai vazut porci zburand? Nici eu imunitate ridicata pt.un mizilic de de câteva milioane. Prietenii stiu de ce.

  17. PINA NU IESE LUMEA IN STRDA PT 300 PARLAMENTARI,imunitate doar pt declaratii …nu se-ntimpla nimic

  18. Nu este singurul care a luat mita. Atribuirea contractelor se face cu condiția sa dea mita un procent de 10-20 din valoarea contractului.