DNA cere ridicarea imunității parlamentare a deputatului PNL Nelu Tătaru pentru percheziție
Direcția Națională Anticorupție a transmis procurorului general cererea de ridicare a imunității parlamentare a deputatului PNL Nelu Tătaru în vederea efectuării percheziției informatice și imobiliare.
“(…) procurorul-șef al Direcției Naționale Anticorupție a transmis procurorului general al P.Î.C.C.J. referatul și copia dosarului penal (10 volume) întocmite de procurorul din cadrul Serviciul Teritorial Iași, pentru a fi înaintate ministrului Justiției, astfel încât acesta să solicite Camerei Deputaților, în baza art. 72 din Constituția României, art. 23 alin. (1) și art. 24 din Legea nr. 96 , republicată din 21 aprilie 2006 privind Statutul deputaților și al senatorilor, art. 223 alin. (1) și (2) din Regulamentul Camerei Deputaților, aprobat prin Hotărârea Camerei Deputaților nr.8/1994, cu modificările ulterioare, încuviințarea percheziției informatice și domiciliare”, potrivit unui comunicat de presă.
UPDATE 1 La ora 14,15 va avea loc ședința online a Biroului Permanent pentru transmiterea către Comisia juridică a scrisorii Ministrului Justiţiei, referitoare la cererea de încuviinţare a percheziţiei informatice şi domiciliare privind pe domnul deputat Nelu Tătaru.
UPDATE Ministrul justiției a adresat președintelui Camerei Deputaților în cursul zilei de vineri, 11 octombrie 2024, cererea de ridicare a imunității parlamentare în sensul încuviințării efectuării procedurilor privind percheziția în legătură cu un deputat.
Fostul ministru al Sănătății Nelu Tătaru (PNL) este anchetat de DNA pentru luare de mită de la pacienți, sub formă de sume mici de bani sau produse agricole. Procurorii au 57 de acte materiale în acest caz.
În dosar sunt cercetate și 27 de persoane pentru dare de mită.
La perchezițiile efectuate de către DNA Iași la spitalul din Huşi unde lucrează Nelu Tătaru ca medic chirurg ar fi fost găsite și înregistrări video care îl prezintă pe fostul ministru în timp ce ar lua mită, spun sursele G4Media. Acesta urmează să fie audiat de procurori. În ultima sa declarație de avere apare că deține două apartamente, conturi bancare și împrumuturi în valoare totală de peste un milion de lei.
Tătaru a scris într-o postare anterioară pe Facebook că muncește ca medic doar pentru pacienți, nu pentru bani.
Percheziția este o activitate prevăzută de Codul de procedură penală necesară pentru descoperirea și strângerea probelor în procesul penal, iar în cazul membrilor Parlamentului, efectuarea acestei activități este condiționată de votul plenului Camerei din care face parte parlamentarul respectiv, potrivit sursei citate.
Cererea de ridicare a imunității va fi trimisă Camerei Deputaților, care conform procedurii ajunge în Biroul Permanent, este trimisă Comisiei juridice pentru raport și apoi suspusă votului în plen.
Imunitatea parlamentară este prevăzută în Constituție, la articolul 72:
„(1) Deputaţii şi senatorii nu pot fi traşi la răspundere juridică pentru voturile sau pentru opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului.
(2) Deputaţii şi senatorii pot fi urmăriţi şi trimişi în judecată penală pentru fapte care nu au legătură cu voturile sau cu opiniile politice exprimate în exercitarea mandatului, dar nu pot fi percheziţionaţi, reţinuţi sau arestaţi fără încuviinţarea Camerei din care fac parte, după ascultarea lor. Urmărirea şi trimiterea în judecată penală se pot face numai de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.
(3) În caz de infracţiune flagrantă, deputaţii sau senatorii pot fi reţinuţi şi supuşi percheziţiei. Ministrul justiţiei îl va informa neîntârziat pe preşedintele Camerei asupra reţinerii şi a percheziţiei. În cazul în care Camera sesizată constată că nu există temei pentru reţinere, va dispune imediat revocarea acestei măsuri.”
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu