G4Media.ro

DNA: Corupția macină în continuare multe zone ale societății/ Depinde de forțele…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

DNA: Corupția macină în continuare multe zone ale societății/ Depinde de forțele responsabile dacă Ziua Internațională Anticorupție va deveni sau nu momentul de reînnoire a angajamentului de reprimare a corupției

Direcția Națională Anticorupție arată, într-un mesaj de Ziua Internațională Anticorupție, că fenomenul corupției ”macină în continuare multe zone ale societății noastre, iar deturnarea banului public frânează dezvoltarea societății, încurajează clientelismul și promovează nepotismul, perpetuează sărăcia în pături extinse ale societății”. DNA atrage atenția că acțiunea de combatere a corupției impune consesn social puternic, voință politică, resurse umane și logistică.

”Depinde de forțele responsabile ale societății dacă Ziua Internațională Anticorupție va deveni sau nu momentul de reînnoire a angajamentului de reprimare a corupției : prin educație, prevenție și combatere”, se mai arată în mesajul DNA.

La ultima ședință de bilanț a Consiliului Superior al Magistraturii, care a avut loc marți, președintele Klaus Iohannis nu a mai încurajat justiția să lupte împotriva corupției, așa cum a făcut-o în 2020, când a spus că ”românii au dat, totodată, un mesaj clar și pentru continuarea luptei anticorupție și suntem datori să răspundem onest tuturor acestor solicitări legitime ale cetățenilor”. În discursul din 2021 de la CSM, a dispărut orice referință la lupta anticorupție.

Redăm mai jos integral comunicatul DNA:

”DNA a fost și va rămâne o instituție cheie pentru evoluția democratică a societății românești

Este nevoie de o continuă voință politică și determinare în combaterea acestui fenomen nociv

9 decembrie a fost declarată Ziua Internațională Anticorupție prin Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției, document ratificat și de România.

DNA ca unitate de parchet are un rol major în apărarea intereselor generale ale societății prin descoperirea și sancționarea faptelor de corupție și asimilate corupției la nivel înalt și mediu.

“Mită”, „șpagă”, „șperț’”, „parandărăt”, „comision” reprezintă un argou caracteristic unui comportament fraudulos care înseamnă de fapt abuz de putere, îmbogățire ilicită și promovarea intereselor de grup în dauna interesului public.

Slăbiciunea unui sistem economic și politic afectat de corupție și de lipsă de integritate se va reflecta întotdeauna în precaritatea vieții cetățeanului obișnuit.

Corupția macină în continuare multe zone ale societății noastre, iar deturnarea banului public frânează dezvoltarea societății, încurajează clientelismul și promovează nepotismul, perpetuează sărăcia în pături extinse ale societății. Într-un cuvânt, corupția riscă să amenințe întregul parcurs democratic al unei societăți.

De aceea, combaterea corupției trebuie să rămână un obiectiv major nu doar al justiției penale, ci al întregii societății prin reprezentanții ei. Combaterea corupției impune un consens social puternic, voință politică, resurse umane și logistică. Depinde de forțele responsabile ale societății dacă Ziua Internațională Anticorupție va deveni sau nu momentul de reînnoire a angajamentului de reprimare a corupției : prin educație, prevenție și combatere.

Lupta împotriva corupției impune un efort permanent la toate nivelurile: politic, economic, prin educație și justiție, prin acțiuni ale societății civile, prin informare în mass media, și trebuie să atingă toate sectoarele vieții economice și sociale.

Ca instituție, DNA a reușit să obțină rezultate semnificative în circumstanțe dificile.
Investigațiile desfășurate de DNA au scos la iveală comportamente și moduri de acțiune prin care resurse publice importante au fost fraudate in interes personal, de grup sau de partid.

Între cei sancționați pentru fapte de corupție sunt demnitari de rang înalt, oameni de afaceri, baroni locali și șefi de companii naționale.

Nu întâmplător, de multe ori, investigațiile la nivel înalt ale DNA au provocat reacții dure în mass media, dar și la nivel legislativ, cu impact asupra eficienței investigative și asupra resurselor de personal.

Nici așteptările societății românești, nici angajamentele României ca membru al UE nu susțin slăbirea luptei împotriva corupției, ci dimpotrivă. Este inadmisibil ca eforturile de combatere a acestui fenomen să se lovească de obstacole legislative, administrative sau de lipsa resurselor necesare. Cu atât mai mult cu cât corupția trebuie identificată și combătută în toate sectoarele societății, fie că este vorba de corupția în mediul economic, în mediul politic, al educației și sănătății, sau în mediul judiciar. Este nevoie de o continuă voință politică și determinare în acest sens.

Ca orice situație de criză, și contextul pandemic alimentează corupția. Sunt mobilizate fonduri publice consistente pentru dotarea spitalelor, echipamente de protecție, aparatura specializată , produse si medicamente pentru combaterea pandemiei. Fără o acțiune decisă, concertată a instituțiilor, fără transparență în atribuirea contractelor, fără norme clare de urmărire a destinației și utilizării banilor, există un risc major ca scopul să fie ratat, iar banii să nu ajungă unde trebuie. Este un motiv în plus pentru ca anticorupția să redevină o prioritate.

În acest sens, demersurile pentru eliminarea amendamentelor la legile justiției care au afectat independența și eficiența sistemului judiciar și crearea unei impunități de facto a unei categorii importante de persoane în fața unor posibile suspiciuni de corupție devin o datorie asumată în fața cetățenilor de către Guvern și Parlamentul României.

În același timp, implicarea cetățenilor și a societății civile în efortul de combatere a corupție rămâne esențial. În ultimii doi ani, sesizările înregistrate de la persoanele fizice sau juridice, firme, societăți comerciale și companii care se lovesc de corupția au reluat trendul de creștere. Acest lucru arată o recâștigare a încrederii instituției din partea oamenilor responsabili și angajați care refuză să mai tolereze practicile coruptive.

Fiecare procuror, alături de toți cei care lucrează la DNA sunt conștienți de rolul important al instituției și de așteptările pe care societatea românească le are. De aceea, conducerea DNA dorește să îi asigure pe cetățeni că lupta împotriva corupției continuă cu fermitate, profesionalism, responsabilitate pentru un act de justiție corect, în beneficiul cetățeanului român.

De asemenea, conducerea DNA îi încurajează pe procurori și pe ceilalți angajați să își facă datoria cu seriozitate, aplomb și determinare, asigurând că îi va susține, în limita legalității, în eventuale situații dificile care ar putea să apară.

DNA a fost și va rămâne o instituție cheie în evoluția democratică a societății românești, care aplică principiile profesionalismului, corectitudinii și respectării legii.”

Citește și

Moartea anticorupției în România. Strategia bulgărească

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Minune ! Mortii vorbesc ! Aferim !

  2. Pe români îi doare la bască de corupţie, de-asta tot votează PNL şi PSD.

    • Stai liniștit că data viitoare votez AUR.

    • ASTA E NOUA MANTRA A olgai PEREMISTA (PSD): „Pe români îi doare la bască de corupţie”

      UN MESAJ PUTERNIC.

      justitia EXECUTA CU ZEL PLANUL PARTIDULUI.

    • DNA este in slujba usr. De luni bune nu e in stare sa verifice domiciliul lui dominic, cel sponsorizat de mihu, la data depunerii candidaturii. O fi documentul la Fort Knox si nu poate fi obtinut!

    • Goe, daca DNA ar fii fost in sarcina usr, ar fii respins dosarul de la dlaf inainte sa faca caz in presa, chiar inaintea alegerilor prezidentiale

    • *al lui barna

  3. Semnalul dat de președinte și tripleta guvernamentală este clară : pe noi nu ne interesează anticorupția și poporul . Pe noi ne interesează doar banii . Publici și cei europeni !

  4. Ca cetățean român-canadian pot să spun că la ora actuală nivelul corupției în Canada este comparativ cu cel din România. Liberalii lui Trudeau lucrează la legi pentru cenzurarea internetului să nu mai permită nimănui să-i critice în loc să se sinchisească să se prefacă că nu sunt corupți.

    • Se duce dracu și lumea liberă!

    • Si te-a si pus sa te vaccinezi, nu-i asa? Presupun ca l-ai votat pe Bernier!

  5. Stai liniștit că data viitoare votez AUR.

  6. „DNA atrage atenția că acțiunea de combatere a corupției impune consesn social puternic, voință politică, resurse umane și logistică.”

    consens social puternic – cand 40% dintre participantii la sondaje afirma ca ar vota cu psd, inseamna ca ne place mocirla coruptiei
    voință politică – cand clasa politica anunta de 32 de ani ca o sa cladim o justitie independeta, dar in final vezi doar clanuri mafiote in structurile justitiei, e clar cata voință există
    resurse umane – CCR a rezolvat si partea asta : „CCR a admis sesizarea de neconstituționalitate privind legea care scade vechimea necesară pentru angajarea procurorilor în DNA și DIICOT”
    logistică – aici nu prea cunosc dar de cand le-au luat tehnica SRI prin inlaturarea probelor obtinute in baza mandatului pe siguranta nationala, s-a cam dus pe pw la si logistica

    Lol, noi nu avem nimic din toate astea … Dooormeooo, noapte buna!

    • DNA performeaza mult sub potențial din motivele (predominant extrinseci) bine detaliate de tine. Alegătorii trebuie sa fie mai cerebrali si responsabili sa aleaga o majoritate necorupta in Parlament care sa implementeze mai departe reformele necesare…

  7. Avem un presedinte de tara escroc, și un guvern format din foști sau actuali se#cu#ma#fi#oti. Cireașa de pe tort e fiul torti#ona#ru#lui alexandru rafila, cel care a o#mo#rat țăranii care s-au opus colectivizarii în zona Arad. Ciolacu, alt an#al#fa#bet #se#cu care susține pe fata coruptia, hotia psd+pnl echipa castigatoare a faraonului iohanis. Fiți ble#ste#mati# hotilor. !

    • Nu inteleg de ce blestemi hotii…dacă nu erau ei erau alții poate și mai rai…pe cine tre sa blestemam: pe cei care au votat hotii timp de 32 de ani, ei ne-au adus aici.

    • @viorica minte-de-pasarica: Ne-am potcovit cu psd pentru ca usr a fost un partener de coalitie necinstit. Ar fi trebuit sa apreciezi la Iohannis ca o vreme ai avut altceva decat psd, chiar daca psd a castigat alegerile (revezi procentele de la alegeri daca nu crezi). Multumeste-le usecuricilor ticalosi si obraznici!

    • Goe, pe bune ma, invatati asumarea greselilor ma! Voi singuri ati ales psd, ca va place mocirla coruptiei. Acolo o duc bine baronii galbeni. Tactica asta cu aratatul cu degetul spre alti „vinovati” e asa de expirata, ca nu mai tine nici la leliuca din sat.

  8. Stam linistiti John, ne-am obișnuit sa fim inconjurati de analfabeti manipulati care voteaza hoti, incompetenti si rau- voitori