DNA l-a trimis în judecată pe Niculae Havrileț, fost șef al ANRE și secretar de stat în Ministerul Economiei / Ar fi încasat ilegal venituri de 1,19 milioane de lei de la OMV Petrom, Electrica și Electrica Distribuție
La sfârșitul lunii iulie, Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată pe Niculae Havrileț, fost șef al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei și secretar de stat în Ministerul Economiei. Acesta este acuzat de primire de foloase necuvenite deoarece, concomitent și după încetarea mandatelor în cele două funcții, ar fi fost membru în structuri de conducere de la trei societăți care operează în domeniul energiei.
Legea interzice unei persoane care supraveghează sau controlează un operator privat ca, timp de cinci ani sau concomitent, să îndeplinească vreo însărcinare pentru aceste firme. Procesul se află în fază de Cameră Preliminară.
Într-un extras al rechizitoriului din acest dosar, consultat de G4Media.ro și înregistrat la Tribunalul București pe 26 iulie 2024, Niculae Havrileț este inculpat în baza articolului 11 alineatele 1 și 2 (trei acte materiale) din Legea 78/2000 pentru prevenirea, descoperirea și sancționarea faptelor de corupție:
- (1) Fapta persoanei care, având sarcina de a supraveghea, a controla, a reorganiza sau a lichida un operator economic privat, îndeplinește pentru acesta vreo însărcinare, intermediază ori înlesnește efectuarea unor operațiuni comerciale sau financiare ori participă cu capital la un asemenea operator economic, dacă fapta este de natură a-i aduce direct sau indirect un folos necuvenit, constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la un an la 5 ani și interzicerea unor drepturi.
- (2) Dacă fapta prevăzută la alin. (1) a fost săvârșită într-un interval de 5 ani de la încetarea însărcinării, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
În cadrul acestei anchete, DNA a stabilit că Havrileț a încălcat legea deoarece, atât în intervalul de cinci ani de la încheierea mandatului de director al Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), cât și concomitent, dar și după mandatul din perioada 2019-2021 de secretar de stat pe domeniul Energie din Ministerul Economiei, a îndeplinit mai multe funcții în cadrul a trei societăți care activează în același domeniu al Energiei: Electrica, Distribuție Energie Electrică România și OMV Petrom.
Astfel, în 2019, Havrileț a fost membru în Consiliul de Administrație de la Electrica, între 2021 și 2022 – director general la Distribuție Energie Electrică România, iar între 2020 și 2024 – membru al Consiliului de Supraveghere (CS), membru al Comitetului de Audit (CA) și membru al Comitetului Prezidențial și de Nominalizare (CPN) la OMV Petrom.
Procurorul de caz a susținut că veniturile încasate de Havrileț între 2019 și 2024 în aceste funcții – 1,19 milioane lei – reprezintă primire de foloase necuvenite și a cerut, prin rechizitoriu, confiscarea acestei sume de la inculpat, punând sechestru pe mai multe bunuri ale acestuia. Pe parcursul urmăririi penale, Havrileț a refuzat să dea declarații.
De menționat că, în februarie 2024, în timpul cercetării penale din acest dosar, Havrileț a renunţat la mandatul de membru al Consiliului de Supraveghere al OMV Petrom, post pe care îl ocupa din martie 2020. Anunțul a fost făcut de OMV la Bursa de Valori București, fără a exista și vreo motivare a acestui gest.
Nu este primul dosar penal de pe rolul DNA în care a fost implicat Niculae Havrileț. În urmă cu 19 ani, insituția anunța începerea urmăririi penale în cazul său, în calitatea sa de fost preşedinte al Agenţiei Domeniilor Statului între 1998 și 2000. Havrileț a fost acuzat de neglijență în serviciu, dar, la instanțe, a fost achitat defintiv în anul 2010.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii