G4Media.ro

DNA nu a cerut propunere de arestare pentru primarul din Sinaia, după…

Sursa foto: Facebook Vlad Oprea

DNA nu a cerut propunere de arestare pentru primarul din Sinaia, după ce acesta a fost reținut de procurori 24 de ore / Control judiciar și cauțiune de 600.000 de lei / Vlad Oprea nu are voie să exercite funcția de primar și nici să se deplaseze la instituție (surse)

DNA nu a cerut propunere de arestare pentru primarul din Sinaia, conform informațiilor G4Media, după ce acesta a fost reținut de procurori pentru 24 de ore, miercuri.  În acest moment, conform informațiilor G4Media, a fost stabilit control judiciar pentru edil și o cauțiune de 600.000 de lei.

În plus, Vlad Oprea nu are voie să exercite funcția de primar și nici să se deplaseze la instituție. De menționat că măsura arestului preventiv este una mai dură comparativ cu cea a controlului judiciar (care presupune în principal ca inculpații să meargă regulat la postul de poliție de care aparțin și, de cele mai multe ori, să nu părăsească țara, n.red.).

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, este acuzat de procurorii DNA că în 2021 ar fi primit mită 238.000 de euro de la patronul companiei Nordis ca să îi elibereze un plan urbanistic zonal (act de bază, emis de primărie, pentru inițierea și dezvoltarea investițiilor imobiliare, n.red.) pentru complexul rezidenţial Nordis Sinaia.

Primarul a fost reținut de procurorii DNA miercuri, după ce procurorii au făcut percheziții acasă și la biroul acestuia. Joi, procurorii au revenit pentru percheziții la primărie.

Primarul ar fi fost denunţat la DNA de Vladimir Ciorbă, patronul companiei Nordis şi soţul fostei deputate PSD Laura Vicol. Ciorbă ar fi formulat denunţul toamna trecută după investigaţia jurnalistului Ionuț Stănescu și Recorder privind afacerea Nordis.

Una dintre acuzațiile care i se aduc primarului din Sinaia e că a administrat firma mamei sale, deşi nu are voie. Spre exemplu, primarul ar fi negociat personal vânzarea a două terenuri de 400.000 de euro către compania omului de afaceri Octavian Radu de la Diverta. Edilul este acuzat de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia.

După ce procurorii au demarat acțiunea judiciară primarul a cerut să meargă la spital, la Ploiești, astfel că nu a mai mers la DNA, conform surselor G4Media. La fel s-a întâmplat în cazurile Cosma din Prahova și Nicușor Constantinescu din Constanța.

Comunicatul DNA despre dosarul în care este implicat primarul din Sinaia

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a infracțiunilor asimilate infracțiunilor de corupție au dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 ianuarie 2025, față de suspectul OPREA VLAD GHEORGHE, primar al orașului Sinaia, județul Prahova, pentru săvârșirea infracțiunilor de:

– luare de mită în formă continuată;
– efectuare de operaţiuni financiare, ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia, atribuţia sau însărcinarea pe care o îndeplineşte o persoană ori încheierea de tranzacţii financiare, utilizând informaţiile obţinute în virtutea funcţiei, atribuţiei sau însărcinării sale,
– fals în declarațiile de avere, în formă continuată;
– abuz în serviciu, dacă funcționarul a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit;
– folosirea influenței ori autorității de către o persoană care îndeplinește o funcție de conducere într-un partid, în scopul obținerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite;
– executarea fără autorizație legală ori cu nerespectarea prevederilor autorizațiilor emise a lucrărilor de construire sau de desființare a unor imobile situate în orașul Sinaia.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există probe din care rezultă bănuiala rezonabilă cu privire la următoarea stare de fapt:

În iulie 2021, suspectul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar al orașului Sinaia ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale și ar fi primit indirect, în două tranșe, la datele de 22.12.2021 și 01.02.2022, suma totală de 238.000 euro, prin interpunerea în tranzacție a altor firme din grup și a societății comerciale administrate de mama suspectului, pentru a facilita obținerea de către reprezentantul societății comerciale a  aprobării PUZ-ului  necesar pentru construire hotel/aparthotel în  orașul  Sinaia, emiterea certificatului de urbanism și a autorizației de construire, precum și a celorlalte avize necesare realizării investiției.

O parte din suma de  238.000 euro încasată de societatea mamei suspectului, ar fi fost folosită pentru achiziționarea de către acesta a unei stații de betoane din Turcia, în valoare de 133.800 euro.

Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit faptul că primarul orașului Sinaia ar fi implicat și în administrarea de facto a acestei societăți comerciale la care este asociat mama sa, iar administrator este sora suspectului, luând decizii legate de patrimoniul acesteia și dispunând efectuarea de plăți din conturile firmei, precum și efectuarea de achiziții și de vânzări.

Pe de altă parte, veniturile obținute din activitățile de furnizare betoane de societatea mamei suspectului către diferiți parteneri comerciali și veniturile obținute din vânzarea stației de betoane, ar fi fost utilizate inclusiv pentru construirea, amenajarea și mobilarea unei vile situate în Sinaia, imobil deținut în fapt de primarul orașului Sinaia, însă pe numele societății.

În perioada iulie 2019 – ianuarie 2024, suspectul Oprea Vlad Gheorghe, în calitate de primar al orașului Sinaia, ar fi permis desfășurarea activității neautorizate de prestare a serviciilor de alimentație publică, pentru un restaurant din Sinaia, cu încălcarea dispozițiilor O.G. nr 99/2000, în scopul obținerii de către societatea mamei suspectului, de foloase necuvenite, constând în prețul chiriei și al utilităților în baza contractului de chirie încheiat între această societate și o altă societate.

Societatea administrată de mama suspectului a deținut, până în septembrie 2023, o stație de betoane în orașul Sinaia și deține, în prezent, o pensiune situată în Sinaia și un restaurant vizavi de pensiune, care a fost închiriat inițial unei firme din Sinaia.

Societatea comercială care a închiriat locația respectivă și-a desfășurat activitatea principală de „restaurant” fără a avea autorizație de funcționare, primarul Oprea Vlad cunoscând această situație și acceptând ca societatea mamei sale să încaseze prețul chiriei și al utilităților de la această firmă.

În cursul anului 2024, suspectul Oprea Vlad ar fi facilitat închirierea pensiunii și restaurantului către o altă societate, în scopul obținerii de profit.

În perioada 2022-2023, suspectul Oprea Vlad Gheorghe ar fi ascuns și ar fi disimulat adevărata proveniență, circulaţie sau proprietate a bunurilor ori a drepturilor asupra sumelor de bani încasate de un apropiat al suspectului prin firmele pe care le administra, cunoscând că acestea provin din săvârşirea de infracţiuni de corupție, sume de bani ce ar fi fost utilizate pentru achiziționarea, restaurarea, reabilitarea și amenajarea castelului Lapouble din Orthez, Franța în hotel și pensiune și a hambarului în restaurant.

În cauză, s-a mai reținut că, în calitate de primar al orașului Sinaia, suspectul Oprea Vlad Gheorghe, persoană obligată la depunerea declarațiilor de avere, ar fi atestat în cuprinsul acestora, aspecte necorespunzătoare adevărului, cum ar fi:

a) aspecte privind achiziționarea de la o persoană fizică în anul 2022 a unui imobil – teren situat în Sinaia;
b) aspecte privind „dividendele repartizate” de la societatea la care este asociat cu 37,50%, în anii fiscali 2019, 2021, 2022, 2023;
c) aspecte privind cadouri, servicii sau avantaje primite gratuit sau subvenționate față de valoarea de piață, de la persoane fizice și juridice pentru achiziționarea unui teren din Sinaia, precum și pentru construirea casei de locuit pe acest teren, în perioada 2021-2024, dar și pentru edificarea construcției casă de vacanță din Sinaia, jud Prahova.
d) aspecte privind dobândirea sumei de 100.000 lei primită de la mama acestuia, în contul bancar personal, în anul 2022.

Suspectului Oprea Vlad i s-a adus la cunoștință calitatea procesuală în conformitate cu prevederile 307 Cod de procedură penală.

În cursul zilelor de 22 și 23 ianuarie 2025, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, au fost demarate percheziții domiciliare în 33 (treizeci și trei) de locații, reprezentând sediile unor instituții publice și domiciliile unor persoane fizice.

În cauză se desfășoară acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Facem precizarea că efectuarea în continuare a urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

știre în curs de actualizare

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Nu am spus eu ca va fi eliberat cu scuze pentru ca a fost deranjat?

  2. DNA nu mai există!
    Este doar pavăză pt hoții din politică!

  3. Cauți o fată? Intră pe site-ul 𝗥𝐎𝗞𝐀.𝗟𝐎𝗟

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.