DNA respinge ”încercările de atragere a instituției în jocurile politice” în dosarul achiziției de vaccinuri
DNA respinge într-un comunicat ”încercările de atragere a instituției în jocurile politice” în dosarul achiziției de vaccinuri și arată că ”nici un mijloc de presiune publică și nici indicații venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acționeze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege”.
Reacția DNA vine după ce mai mulți lideri ai coaliției de guvernare PSD-PNL au acuzat foștii miniștri USR ai sănătății pentru achiziționarea unei cantități prea mari de vaccinuri anti-Covid. Cei doi foști miniștri USR au respins acuzațiile și au arătat că decizia a fost luată de fostul premierul Florin Cîțu.
DNA a deschis un dosar în septembrie 2021, ca urmare a sesizării din oficiu privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID.
Comunicatul integral al DNA:
reacție la articolele apărute în mass media și afirmațiile unor politicieni cu privire la acțiunea procurorilor în general și a procurorilor DNA în particular în legătură cu anchetarea achizițiilor de vaccinuri anti-COVID-19, Direcția Națională Anticorupție are următoarea poziție:
Dezaprobăm încercările de atragere a instituției în jocurile politice. Nici un mijloc de presiune publică și nici indicații venite dinspre clasa politică nu îi vor determina pe procurori să acționeze altfel decât în cadrul strict reglementat de lege.
Reamintim că activitatea de urmărire penală are ca scop aflarea adevărului și tragerea la răspundere a celor vinovați și nu se desfășoară în funcție de agenda politică a anumitor persoane ori de interese circumstanțiale, ci într-un cadru procesual penal riguros, stabilit prin norme și legi, atât în ceea ce privește activitățile procedurale desfășurate în cauză, cât și din perspectiva comunicării publice.
În ceea ce privește caracterul urmăririi penale, procurorii sunt obligați să respecte prevederile art. 285 alin. 2 din Codul de procedură penală potrivit căruia “procedura din cursul urmăririi penale este nepublică”, ale art. 62 alin. (3) din Legea nr. 304/2004 republicată, care prevede, printre altele, faptul că „în comunicarea publică, parchetele trebuie să respecte (…), caracterul nepublic al urmăririi penale (…)” și art. 12 alin. 1 lit. e și f din Legea 544/2001 privind liberul acces la informații de interes public care reglementează exceptarea de la comunicarea publică a datelor din dosare penale atunci când se periclitează ancheta etc.
Precizăm că DNA a deschis în septembrie 2021 și în prezent desfășoară o investigație penală, ca urmare a sesizării din oficiu, privind modalitatea de achiziționare a dozelor de vaccinuri anti-COVID-19, de la declanșarea pandemiei până în prezent. (detalii în comunicat https://www.pna.ro/comunicat.xhtml?id=10541).
Raportat la actele procedurale efectuate în prezenta cauză, precizăm că, atunci când împrejurările vor permite, vom fi în măsură să oferim detalii suplimentare cu respectarea normelor privind buna desfășurare a anchetei penale. (Foto: Crin Bologa, șeful DNA – Inquam Photos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
16 comentarii