G4Media.ro

VIDEO INTERVIU DNA vrea să-și cumpere tehnică pentru a putea intercepta Whatsapp…

sursa foto: Pexels

VIDEO INTERVIU DNA vrea să-și cumpere tehnică pentru a putea intercepta Whatsapp / Bologa: Nu avem aşa ceva în prezent, dar trebuie sume serioase de bani pentru acest lucru

Direcția Națională Anticorupție vrea să cumpere tehnică pentru a putea intercepta Whatsapp, însă nu a primit bani de la buget pentru astfel de investiții, ci doar pentru cheltuielile cu personalul. Șeful DNA, Crin Bologa, susține, într-un interviu pentru G4Media.ro, că există societăţi private în Israel sau în Italia care vând tehnologii care permit interceptarea convorbirilor pe whatsapp. ”Nu avem aşa ceva în prezent. Ăsta ar fi un exemplu, dar trebuie sume serioase de bani pentru acest lucru”, a declarat Crin Bologa pentru G4Media.ro.

Vezi integral interviul cu șeful DNA, Crin Bologa, în variantă VIDEO

Ultimul fragment relevant din interviul cu șeful DNA

Dan Tăpălagă: Aţi mai cerut ceva şi aţi spus că nu aţi primit niciun răspuns. Sediu pentru Serviciul Tehnic, sediu pentru EPPO – procurorii europeni. Cui aţi cerut toate astea? Ca să ştim pe cine întrebăm.
Crin Bologa: Am cerut, dar aşteptăm răspunsuri. Am cerut Guvernului României şi autorităţilor administrative locale, dar asta am zis săptămâna trecută. Între timp, de la Primăria Capitalei am fost contactaţi şi au zis că încearcă să identifice spaţii.

Prin lege, prin Legea de Organizare Judiciară, Legea 304 se prevede obligaţia administraţiei centrale şi locale de a pune la dispoziţia instanţelor şi parchetelor spaţii de desfăşurare a activităţii. Eu sper ca în curând să obţinem aceste sedii care să ne permită să ne desfăşurăm activitatea în condiţii umane, şi…

Dan Tăpălagă: Şi aţi mai cerut ceva, şi anume, bani pentru a cumpăra tehnică de interceptare. De câţi bani aveţi nevoie şi câţi bani aţi primit?
Crin Bologa: Noi pe bugetul de anul trecut sigur că am cerut, cu speranţa că vom primi ceva, ştiind că  niciodată, având în vedere că e bugetul limitat, nicio instituţie, cred că nu primeşte cât cere. Noi suntem mulţumiţi, de exemplu, că nu suntem afectaţi la cheltuielile de personal.

Acolo ne sunt asigurate resursele. Dar am primit, din ce am cerut, dar aici intervine atât tehnică, cât şi cheltuielile cu personal uman, cu cele 90 de posturi, de exemplu, 90 de posturi de poliţişti pentru serviciul tehnic, dar şi tehnică.

Am primit o parte din aceşti bani, cu speranţa că la fiecare rectificare bugetară o să mai primim sume de bani. Noi am cerut astfel încât am vrut să ne dezvoltăm la nivelul cel mai bun pe care îl întâlnim în celelalte state ale lumii, Statele Unite, Germania sau Israel. Şi procurorul care conduce serviciul nostru tehnic…

Dan Tăpălagă: Dar ce anume vreţi să vă cumpăraţi de banii ăştia, ca să ne facem o idee, ce vă lipseşte din aparatura asta de interceptare?
Crin Bologa: Păi, de exemplu, dezvoltarea aparaturii şi posibilităţii de a face filaje la nivel profesionist.

Dan Tăpălagă: Ce înseamnă asta?
Crin Bologa: Acum, detalii nu pot să vă dau, nici nu mă pricep aşa mult, avem specialişti la serviciul tehnic, ei au făcut… nu mă pricep la tehnica respectivă ca să dau „vreau aparatura aia, vreau aparatura asta”.

De exemplu, există societăţi private în Israel sau în Italia care scot pe piaţă şi vând, la preţuri destul de importante, tehnologii care permit o interceptare a convorbirilor pe whatsapp. Nu avem aşa ceva în prezent. Ăsta ar fi un exemplu, dar trebuie sume serioase de bani pentru acest lucru.

Dan Tăpălagă: Asta este o veste bună pentru infractori, pentru cei care comit infracţiuni, că nu pot fi interceptaţi pe whatsapp.
Crin Bologa: Păi se ştie că nu pot fi, chiar whatsappul te anunţă de fiecare dată că nu pot fi interceptate… nu, nu o putem face noi, nu ştiu dacă o pot face alţii.

Dan Tăpălagă: Şi totuşi tehnologia spuneţi că există, e disponibilă, poate fi cumpărată.
Crin Bologa: Da, dar şi acolo, în anumite condiţii, nu de fiecare dată, procesul este foarte greu.

Dan Tăpălagă: Nu cred că ar fi foarte încântaţi politicienii din România să vă dea banii ăştia…
Crin Bologa: De-asta nici nu vreau să intru în detalii ca să vă spun ce dorim. Vreau sume de bani care să ne permită să cumpărăm…

Dan Tăpălagă: Nişte jucării mai bune.
Crin Bologa: Nişte jucării foarte bune, pe care ştim că alţii le au, ştiu că alţii le folosesc şi am vrea şi noi ca să ne putem face treaba şi dacă aş intra în detalii…

Dan Tăpălagă: Sigur nu le-aţi mai lua.
Crin Bologa: I-aş şi anunţa pe prietenii noştri de pe piaţă cum să se ferească de noi şi…

Dan Tăpălagă: Mă întorc un pic la poliţia judiciară că e important, mai e o dezbatere acolo, trecerea de la Ministerul de Interne la Ministerul Justiţiei. Dumneavoastră ce credeţi, ar trebui să treacă de la MI la MJ sau la DNA sau la Parchetul General?
Crin Bologa: Noi am fost întrebaţi, la DNA avem. La DNA avem, suntem singura instituţie care funcţionăm aproape cu schema la maximum, în ceea ce priveşte funcţiile alocate în prezent. Noi vrem să dezvoltăm această structură. Din propria experienţă, şi de când am lucrat la Cluj şi de când aici, vreau să vă spun că rezultatele Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi datorită faptului că am avut Poliţie Judiciară detaşată la Direcţia Naţională Anticorupţie. Am fost întrebaţi de Ministerul Justiţiei şi noi am mers pe o cale de mijloc.

Noi ne-am pronunţat, am vorbit şi cu colaboratorii, ca parchetele să poată dispune de poliţie judiciară în ceea ce priveşte urmărirea penală proprie: infracţiunile de omor, de mică corupţie, dacă sunt dosare grele de evaziune fiscală, de spălare de bani care pot fi trecute la urmărirea penală a procurorului, pentru instrumentarea acestor cauze ar fi necesară poliţia judiciară la parchet. Dar există alte elemente, de exemplu elementele investigative.

Crin Bologa, șeful DNA. Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Dacă avem cazuri de omor cu autor necunoscut, o poliţie judiciară la parchet nu va putea face faţă investigaţiilor complexe pe care le face poliţia. Gândiţi-vă că cei de la judiciar, de la poliţie care au în lucru identificarea autorilor şi autorilor necunoscuţi pot apela oricând la structura lor teritorială. La şefi de post, la secţii de poliţie, la jandarmerie – sunt sub aceeaşi cupolă, a Ministerului de Interne, la bazele de date pe care le au.

Şi atunci eu cred că partea asta investigativă ar putea rămâne ca ofiţer de poliţie judiciară la Ministerul de Interne, ca şi dosarele simple pe care le instrumentează în prezent şefii de post sau de la ţară. Nu poţi să încarci procuratura cu astea.

Şi am mers pe cel puţin o primă etapă, să vedem cum funcţionează, părerea noastră asta a fost, că ar fi important ca o parte din Poliţia Judiciară să treacă la parchet pentru a instrumenta dosarele aflate în urmărire penală proprie a procurorului şi dosarele importante.

Dan Tăpălagă: Nici cu asta politicienii nu sunt foarte fericiţi, am văzut că spun că Poliţia nu o să mai descopere…
Crin Bologa: Nu comentez, eu mi-am exprimat părerea mea şi a direcţiei, ne-am exprimat-o şi în scris, cam cum credem noi că ar trebui o primă etapă să vedem dacă funcţionează lucrurile.

Dan Tăpălagă: Vă mulţumesc foarte mult, asta a fost, procurorul-şef DNA Crin Bologa.
Crin Bologa: Mulţumesc şi eu tare mult şi vă urez succes.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Citește și

De ce nu primește DNA nici acum resursele solicitate: bani, polițiști judiciari, procurori? Crin Bologa: Nimănui nu i-ar conveni o instituție care ar sta ca un supraveghetor asupra cheltuirii banilor publici

VIDEO INTERVIU Crin Bologa, șeful DNA: Serviciul Român de Informații a transmis 16 informări la DNA în 2019, în 2020 toate serviciile au transmis 300 / Care sunt cele patru decizii CCR care i-au scăpat pe mulți inculpați de dosare

EXCLUSIV INTERVIU De ce anchetarea vizitei lui Dragnea în SUA s-a încheiat în doi ani, dar dosarul Teldrum trenează de peste patru ani? Crin Bologa, șeful DNA: Va urma soluția cât de curând / Cred că este o chestiune de luni

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

36 comentarii

  1. Mai bine digitalizati toate tonele de dosare si pe urma folositi ML pt. a extrage si clasifica automat esentialul din ele. A ‘intercepta’ ceva privat prin definitie aminteste de niste ‘Protocoale’, nu tocmai legale …

    • * Oricum, in Romania, ai impresia ca 90% din infractori sunt avertizati: „Strange si tu banii aia de pe masa ca venim sa-ti dam cu Pronto…”

    • Daca e un smen privat, gataaaaa, nu mai priveste statul!
      Lasa, nu mai fi trist pentru ca protocoale. Le-au scos cu dedicatie. Daca se vrea sa fie legal se poate face o lege pentru colaborarea institutiilor statului pentru depistarea infractorilor, lucru care ar fi absolut NORMAL. Dar se vrea? Nu prea, doar nu credeti ca gulerele albe arunca in aer bancomate. Ei doar „arunca in aer” banii statului, mult mai civilizat. Si un stat puternic ar putea fi in masura sa-i prinda, ceea ce nu e ok….

    • @ tiberius – pe vremea PSD nu se dorea, acum pe vremea PNL nu se vrea iar pe partenerii USR din coalitie sa nu crezi ca-i duce capul.
      E greu sa faci ceva daca nu-ti spune cineva ce sa faci iar pe ceilalti ii manau hotii de la spate.

    • Bologa, șeful DNA pus acolo de PNL, vine si ne spune ca de vina pentru esecul parchetului sunt cei de la USR , ministerul finantelor si cel al justitiei. Intelegem ca Bode, penelistul de la interne si-a facut treaba exemplar. Inca un articol directionat impotriva USR regizat de domnul Tapalaga, la fel ca cel despre Vlad Voiculescu. Macar stim acum ca g4media a ales o tabara. Povestea cu echidistanta nu prea merge in Romania.

    • Ma mir ca abia acum vezi ca ‘g4media si-a ales o tabara’ … Oricum, ‘G4Media’ sunt foarte pro ‘status quo’, cu tot ce implica el: Cenzura, deletat cometarii, ‘tirat’ articole cu anumite comentarii in fundul paginii, am facut o pauza de ceva luni dar sunt pe aici de vreo 2 ani si tot ce vad e ‘invartit in jurul cozii’, aceleasi articole fara continut, aceiasi trolli hormonizati, aceiasi oameni care scriu romane pe care foarte putini probabil le citesc … si evident, aceeasi care tot incearca sa schimbe paradigma, constientizand ca e profund gresit fundamentul actual al societatii, cu tot ce implica ea. E vorba de un sistem de sclavie perpetua, britanicii -l numesc ‘rat race’, de-un haos fara precedent, iar intr-un final de control. Oamenii astia sunt cat se poate de mediocrii(in sensul non-jignitor al cuvantului), nici macar nu-si permit discutii de genul : Dar de ce tutunul si alcoolul sunt legale comparativ cu … cand .gov-ul e plin de studii care … Iar intr-un final totul se rezuma la frica, le e frica sa nu piarda turma, de parca le-ar apartine … (dar ei cred cu tarie asta, toti bugetarii ‘lance’).

    • He he, ai vorbit pe intelesul meu

  2. Ba esti nebun? Din cauza asta nu mai facebdna treaba? Ca nu poate sa citeasca mesajele de pe whatsup? Astia ne cred tampiti sau cum? Doamne ce incompetenti!

  3. Ideea e ca dacă vor sa prindă hotii, ii prind cu sau fără protocoale, interceptări, etc ! Contracte fictive, fisc, si „oameni de bine”, ce atâta naivitate ?

  4. Deci dl. Bologa ne spune public ca nu poate dispune interceptarea comunicatiilor pe whatsapp pentru ca nu are tehnica necesara, iar daca ar dispune-o si aceasta s-ar face cu tehnica altor institutii din capul locului aceasta ar fi o interceptare nelegala, din motive procedurale….

    Bravo d-le Bologa, probabil ca aceasta declaratie va fi valorificata in multe dosare…

  5. Eu cred ca si Bologa si G4media ne desconsidera big time,
    „legea nu permite” ii place functionarului public sa spuna cand e multumit cu el insusi
    dar aici e vorba despre altceva … aici e vorba despre principiul ala ca „putem sa-i pros tim cum vrem!”

    „Șeful DNA, Crin Bologa, susține, într-un interviu pentru G4Media.ro, că există societăţi private în Israel sau în Italia care vând tehnologii care permit interceptarea convorbirilor pe whatsapp. ”Nu avem aşa ceva în prezent. Ăsta ar fi un exemplu, dar trebuie sume serioase de bani pentru acest lucru”, a declarat Crin Bologa pentru G4Media.ro.”

    mai bine s-ar gandi la o colaborare mai bune intre ANAF si DNA… oamenii normali au carduri si nu au nimic de ascuns.
    Cei care au bani fara sa poata demonstra sursa lor sunt problema.

    mesajele private sunt … private. Nici pana acum nu stim de la cine au primit comanda jandarmii la 10 august sa traga cu gaze in multime

  6. N avetzi ce intercepta daca comunicatzia e criptata, mai ales cu oamenii care i angajatzi pe pile si relatzii. Nu mai visatzi!

    • imagineaza-ti conceptul de „Port mirroring” la nivel de „conversatie mirroring”

    • *iar apoi un procuror cere de la un judecator sa-i semneze un ordin pentru ca uatzap sa-i furnizeze cheia de criptare dintre un numar si un numar … pe motiv ca nu poti sa refuzi un judecator.
      ” Facebook face angajări masive în România. Gigantul american își deschide birouri la Cluj-Napoca și are nevoie de 5 mii de angajați”

    • dar stirea e un bun exemplu despre cum pot fi sifonati banii la … stat

    • Banii merg la clanurile afiliate ce-au dovedit curaj si loialitate in apararea crimei organizate.

    • Intra adevar cu port mirroring vezi niste pachete pt care ai nevoie de cheia de criptare si de unic message id. Esti la baie bay cloudfare, habar nu ai la cat e ceasul!

    • @ Er , nici nu zici ca vorbim despre Kafka

  7. Am sapat putzin pe subiect si fiecare mesaj are un id unic si o cheie de criptare de cel putin 16 biti si se pensioneaza infractorii pana ii prindetzi.!

    • hai sa te luminez putin… daca ai „pile” la serverul uatzap poti sa-ti creezi un user invizibil cu drept de citire care se poate atasa de (intra pe ) un canal de comunicare intre doua persoane.
      Nu e mare chestie.

    • Adica daca ai pile: tot comunist si la 25 de ani. Esti la baie sefu!

    • Nu-ți da ăia de la serverul de Whatsup niciun user cu astfel de drepturi… nu mai visa…

    • „Cheie de criptare de 16 bits” 😐 , folosesc RSA 4096, nu stiu de voi … Oricum, presupunand ca aceste ‘achizitii’ ar fi facute, ar trebui facute cu acordul explicit al intregii populatii: Ne costa cateva miliarde de dolari, anual, pt. a va fila cu nerusinare, de parca oricum n-o facem de cand s-a inventat microfonul, ‘incoa’ … Ce nu intelegeti e ca nici macar nu-i vorba de Whatsapp sau orice echivalent, e vorba c-ai un device care mai mult ca sigur e full de brese de securitate, hang la display, folosesti gboard, boss, ai feedback de keystrokes pt. experienta … Cine dezactiveaza toate gunoaile dintr-un telefon care nici macar nu merge rootat, cand 99.999% sunt depasiti maxim. Nu-si fac update-uri nici dupa ani. + ca in lumea UNIX, totul are socket … Mai vorbim si de atacuri la nivel de machine code, e deja game over.

      N-as avea nimic cu ‘Protocoalele’ daca ar fi Legale(de e posibil). Greii au tot scapat… Chiar astept sa aud ca se intampla ceva cu baiatul de la ASESOFT, de facea software pt. SRI, va las sa va amintiti cum se numeste … Care cica avea niste poze… Oare de ce o fi scapat … Persoane grave. Doar ultimii 11 ani sunt dezastrosi. Si da, intr-un final, colaborati, daca nu chiar fuzionati cu ANAF-ul, ca totul se rezuma la cash. Munceste o tara intreaga ca sa ramana tot felul de tatici, dupa 2 ani de licurici, cu hectare, balti, piscine, vile, masini, firme de constructii, asfalt, tot tacamul …

      DNA-ul pare sa existe doar ca idee… Totusi, e bine ca avem astfel de articole, fie ele si ‘indoite’… E normal sa arati cu degetul la altul in ograda, nu musti mana care te hraneste … Pt. noi e clar ca USL e inca viu si USR e doar o balama care inca nu si-a dat seama ce grade de libertate are …

    • P.S. : Va amintesc de documentarul cu Snowden. Nu degeaba se baga sub patura cand isi baga parolele … Ideea e ‘criptare’ e doar pt. o falsa securitate, e un joc, il joci sau nu.

      Cum credeti ca-si permite Whatsapp-ul sa livreze advertising personalizat intr-un context End-End Encryption ?

    • hengauţul e mai de incredere dar lor le-a casunat pe oaţap

    • Stiu ca sunt carcotas, dar sursele de la core-ul Tox sunt publice si ele?

    • Anonimule, de ce crezi că romanele tale sunt mai bune decât ale altora?

  8. Trecem pe Telegram :)))

    • Desprea asta e vorba. Sper sa nici nu primească bani pentru asa ceva. Cine are interes si minte sa comunice criptat o face oricum. In orice guvern si cu orice restrictii. Exista unelte open source pentru asta. Whatsapp-ul nu e tata comunicarii criptate e doar o aplicatie dar asa e vazut de magoritatea populatiei din Romaniei si ca atare se justifica achizitia, probabil la tarife „negociate” a unor unelte de hacking. Care asa cum zicea cineva inainte „Cheie de criptare de 16 bits”. Cred ca sunt suficenti ingineri IT romani care pot rezolva problema asta. Oare de ce nu ii angajeaza pe aceia la stat?

  9. „De exemplu, există societăţi private în Israel sau în Italia care scot pe piaţă şi vând, la preţuri destul de importante, tehnologii care permit o interceptare a convorbirilor pe whatsapp.”

    Adica Hacking Team si NSO, niste companii sinistre care au printre clienti unii din cei mai nemilosi si scarbosi dictatori de pe lumea asta. Scopul scuza mijloacele, non?

    • N-ar fi nebunie curata daca urmatoarea afirmatie ar fi adevarata: „Americanii se hackuiesc singuri…” Tot auzim de fel si fel de atacuri, care mai de care mai grave, dar nu vedem vreodata hackerii … in special trasi la raspundere.

      A zis-o Chomsky candva excelent : Pt. toti ce cred in UFO&Co. , tineti cont ca mai degraba Guvernul ar plati ‘Conspirationistii’ pt. a devia populatia de la problemele reale care conteaza.

      S-a uitat de multa vreme conceptul de ‘psihologie inversa’. V-am zis in cazul vaccinurilor, ele-s mult mai bune decat vor astia sa credem doar ca sa faca un 2X * WWW. Pura speculatie … (Rezerv dreptul la libera exprimare)

  10. OMG. Se vede ca v-ati plagiat angajamentele ferme. Sa fii roman si sa nu fii in stare sa comunici criptat cu tehnici criptografice indescifrabile? Cei care pica pe tehnica, daca nu e ambientala isi merita din plin sentinta pentru neprofesionalism sau dobiticie.

  11. Ar trebui să vă faceți agenție de știri (furnizor). 🙂