Doar 10% dintre ucraineni sunt dispuși să renunțe la unele teritorii pentru pace (sondaj)
Ucrainenii nu sunt dispuși să renunțe la pământurile lor pentru a obține pacea: doar 10% dintre respondenți cred că, pentru a obține pacea și a păstra independența, este posibil să se renunțe la unele teritorii, scrie cotidianul ucrainean Pravda, citând rezultatele sondajului Institutului Internațional de Sociologie din Kiev, desfășurat în perioada 26 mai – 5 iunie.
„Majoritatea absolută a respondenților, 84%, continuă să fie de acord cu faptul că nu sunt permise concesii teritoriale, chiar dacă războiul durează mai mult și există alte amenințări. Doar 10% cred că unele teritorii pot fi abandonate pentru a obține pacea și a păstra independența.”
Sociologii notează că problema concesiilor teritoriale a fost ridicată în mod regulat începând cu mai 2022 și că practic nu au existat schimbări semnificative în sentimentul public în ultimul an.
„De fiecare dată, majoritatea absolută a respondenților (82-87%) s-a opus concesiilor teritoriale, iar o minoritate (8-10%) se declară pregătită pentru aceasta”, a subliniat Institutul Internațional de Sociologie de la Kiev.
Sociologii notează că majoritatea populației din toate regiunile Ucrainei se opune concesiilor teritoriale. În rândul locuitorilor din estul Ucrainei, 75% se opun concesiilor (și doar 13% sunt pregătiți pentru concesii), iar în rândul locuitorilor din sud, 86% resping această idee (doar 8% sunt gata să cedeze teritorii).
În plus, majoritatea cetățenilor se opun oricăror concesii, indiferent de limba în care comunică în principal acasă. Astfel, în rândul cetățenilor vorbitori de ucraineană, 85% se opun concesiilor (10% dintre ei spunând că sunt gata să facă concesii), iar dintre cetățenii vorbitori de rusă, 80% nu sunt pregătiți pentru nicio concesie, 13% fiind gata să renunțe la teritorii.
Sociologii au remarcat că eșantionul a inclus doar 19 respondenți (din 1.029) care continuă să se identifice ca ruși. Se pare că acest număr nu este suficient pentru calcule statistice fiabile. Cu toate acestea, este semnificativ faptul că, dintre aceștia, doar doi respondenți acceptă anumite concesii, iar 15, dimpotrivă, resping o astfel de idee.
Studiul a fost realizat în perioada 26 mai – 5 iunie. 1029 de respondenți care locuiesc în toate regiunile Ucrainei (cu excepția Republicii Autonome Crimeea) au fost intervievați prin telefon cu ajutorul unui eșantion aleatoriu de numere de telefon mobil. Sondajul a fost realizat cu adulți (cu vârsta de 18 ani și peste) cetățeni ai Ucrainei care, la momentul realizării sondajului, locuiau pe teritoriul Ucrainei (în limitele controlate de autoritățile ucrainene până la 24 februarie 2022).
Eșantionul nu a inclus rezidenți ai teritoriilor ocupate de ruși înainte de 24 februarie 2022 (Crimeea, Sevastopol, anumite zone din regiunile Donețk și Lugansk) și nici cetățenii care au fugit din țară după invazia Rusiei.
În mod formal, în condiții normale, marja de eroare a unui astfel de eșantion nu depășește 3,4% pentru indicatorii apropiați de 50%; 3,0% pentru indicatorii apropiați de 25%; 2,1% pentru indicatorii apropiați de 10% și 1,5% pentru indicatorii apropiați de 5%.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu