G4Media.ro

Doar 16 procurori români și-au depus candidatura pentru cele 15 posturi de…

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Doar 16 procurori români și-au depus candidatura pentru cele 15 posturi de procuror european delegat

Doar 16 persoane și-au depus candidatura până la data limită de 7 ianuarie 2021 pentru cele 15 posturi de procuror european delegat în România, și vor intra în următoarea etapă de selecție, potrivit unui anunț al Ministerului Justiției. Pe lângă cele 15 posturi alocate României, țara noastră trebuie să mai propună instituției conduse de Laura Codruța Kovesi si 5 rezerve.

Reamintim că Parchetul European a solicitat anul trecut României să aprobe între 20 și 30 de procurori delegați care vor investiga fraudele cu fonduri europene. în primă fază, Ministerul Justiției a anunțat că acceptă doar 10, dar în cele din urmă a propus 15 procurori.

În continuare, procedura de selecție se va desfășura potrivit următorului calendar:

08-18.01.2021 – Verificarea de către Comisia de selecție a îndeplinirii de către candidații înscriși a condițiilor de participare la interviu;

19.01.2021 – Afișarea listei candidaților care îndeplinesc condițiile de participare la interviu;

19-22.01.2021 – Programarea și stabilirea eventualelor aspecte tehnice cu candidații;

25-28.01.2021 – Interviul în fața Comisiei de selecție;

29.01.2021 – Afișarea rezultatelor selecției;

29-02.02.2021 – Transmiterea listei candidaților pentru funcția de procuror european delegat Procurorului-șef european.

Procurorii europeni delegați în România vor acționa în numele Parchetului European (EPPO) în statele lor membre și vor avea aceleași competențe ca procurorii naționali în ceea ce privește investigațiile, urmăririle penale și trimiterea în judecată.

EPPO va ancheta și urmări penal fraude și alte infracțiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE: fraudele la cheltuielile și veniturile bugetului UE, fraudele legate de TVA (dacă implică cel puțin 2 state membre și prejudiciul este de cel puțin 10 milioane euro), spălarea de bani provenind din sumele fraudate de la bugetul UE, corupția activă și pasivă și deturnarea de fonduri care aduc atingere intereselor financiare ale UE, participarea la o organizație criminală dacă principalele activități constituie infracțiuni ce aduc atingere bugetului UE. În cazul în care o infracţiune are repercusiuni la nivelul Uniunii, ceea ce impune desfășurarea investigației de către EPPO sau ar putea fi săvârşită de funcționari sau alți agenți ai Uniunii sau membri ai instituțiilor Uniunii, chiar dacă prejudiciul este inferior sumei de 10 000 EUR, EPPO își poate exercita competența.

Foto: Laura Codruța Kovesi, șefa Parchetului European (InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Dar rasfirati mai sunt !

    PS. Si oare de ce pt ca banuiesc ca veniturile lor salariile sunt ceva mai mari decat ale procurorilor „obisnuiti” !

    • Pentru ca in Romania pot tine un Dosar si 30 de ANI(vezi Dosarele Revolutiei, Mineriadelor, 10 August 2018), in timp ce la EPPO trebuie sa dea socoteala, sa fie EFICIENTI!!!
      Adica: sa MUNCEASCA!!!!!!
      D-aia nu s-au inghesuit, traiesc aici bine mersi, linistiti, vor avea Pensii uriase, se pensioneaza devreme…le e bineeee!!!

    • E normal să nu se-nghesuie, că onor procorori’ mioritici e învățați să lucreze cum zice engleji’, ,,à la légère”; leafa merge, babană, pensia vine, barosană… Ori la EPPO e muncă, nu glumă, și mai e și Kovesi peste ele/ei, care Kovesi le știe bine metehnele.

    • @lili:
      Ai dreptate ! In naivitatea mea credeam ca se vor inghesui sa devina procurori europeni sa lucreze dosare grele, spectaculoase, sa fie remunerati pe masura ! :))))))

      PS. Cred ca am aterizat de pe Marte ! :))

    • P.S. Așa încît, acești ,,Au fost 16″, merită toată stima mea.

  2. cat e salariul ?
    poate fac repede o facultate de drept …

    • ca te si ia cineva in seama cu facultate facuta de curand. mai conteaza IMENS si experienta. hai ca ai fost simpatic.

    • @andrei: umbla vb in targ ca este mai important pe cine cunosti si cat de mult poti sa fii intors cu cheia si nu experienta. Cazurile sunt multe si publice :))

  3. Normal. Acolo nu ai lefuri nesimţite, nici pensii speciale şi nici Inspecţia Judiciară & Secţia Specială să te ferească de răspundere.

    • Astea vor la pensie nu la treaba, la ce sa lucreze pentru 5000 Euro, când se pensionează și iau 6000 de Euro….

  4. Si nu e bine in Romanica (pentru unii…huni)?Trai nineaca pe banii prostilor ,iar de muncit vorba aia!Noi s-a muncim? Voi s-a munciti! Ei s-a munceasca!

  5. Poate se înscrie și Adina Florea… Ca tare ii place sa se inscrie la concursuri

  6. Mare atentie, crima organizata romaneasca si-a promovat magistratii functie de anvergura performantelor musamalizarii infractionale. ex. judecatorul constitutional Stan Gheorge.