G4Media.ro

Doar 22.276 de români din diaspora s-au înscris pe portalul VotStrainatate.ro. Mai…

Sursa: Biroul Electoral Central

Doar 22.276 de români din diaspora s-au înscris pe portalul VotStrainatate.ro. Mai sunt 20 de zile până la expirarea termenului de înregistrare

Doar 22.276 de cetățeni români care trăiesc în străinătate s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro, dintre care pentru votul prin corespondență figurau înregistrate 11.144 de persoane, iar pentru votul la secția de votare existau 11.132 de înscrieri, potrivit unui comunicat al Autorității Electorale Permanente.

Numărul de înscriși este extrem de mic raportat la estimările potrivit cărora circa 4 milioane de cetățeni români trăiesc în diaspora.

Până la expirarea termenului de înscriere au mai rămas 20 de zile, potrivit Autorității Electorale Permanente.

Pentru exercitarea votului prin corespondență trebuie parcurși următorii pași:

1. ÎNREGISTRAREA – completarea formularului online de pe portalul www.votstrainatate.ro cu opţiunea pentru votul prin corespondenţă. La acest formular trebuie anexată copia scanată sau fotografia actului de identitate și copia documentului care dovedeşte dreptul de şedere, eliberat de autorităţile străine (vezi Ordinul ministrului afacerilor externe nr. 500/2016).

2. PRIMIREA DOCUMENTELOR – Poşta Română transmite alegătorului următoarele documente necesare exercitării votului prin cores­pondenţă:

două plicuri exterioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două plicuri interioare, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două autocolante cu menţiunea „VOTAT”, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două certificate de alegător, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
două buletine de vot prin corespondenţă, marcate distinct pentru fiecare tur de scrutin;
instrucţiuni privind exercitarea dreptului de vot;
două autocolante cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pe care alegătorul care a optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară îl va aplica pe plicul exterior

3. VOTAREA

Pe buletinul de vot se lipeşte autocolantul cu menţiunea „VOTAT” pe patrulaterul cu candidatul preferat;
Buletinul de vot astfel marcat se introduce în plicul interior, care nu are niciun semn distinctiv, apoi acesta se sigilează;
Se completează certificatul de alegător, menţio­nând data şi semnând olograf;
Se introduce plicul interior şi certificatul de alegător în plicul exterior, care se sigilează;

ATENȚIE! În cazul celui de-al doilea tur de scrutin pentru Președintele României, înainte de a aplica timbrul autocolant pe patrulaterul ce conține candidatul pentru care optează, alegătorul se asigură că acesta participă la cel de-al doilea tur de scrutin.

4. EXPEDIEREA – Alegătorul cu domiciliul sau reședința în străinătate are trei variante de expediere a plicului exterior sigilat care conține votul său:
– îl trimite în țară, depunând plicul la orice oficiu poștal ori în orice cutie poștală a statului-gazdă;
– îl depune la orice operator de curierat sau îl poate transmite la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din statul-gazdă, după caz, pe cheltuiala sa;
– îl poate depune personal la sediul misiunii diplomatice sau al oficiului consular din țara-gazdă după caz.

Înregistrarea pe portalul www.votstrainatate.ro se poate face doar în nume propriu. Orice acțiune de utilizare a datelor de identitate în vederea înregistrării online în numele altei persoane este ilegală.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Nu-i nimic, lasă că se vor buluci iar la cozi în ziua votului și vor urla că nu-i lasă Dragniaaaahahaaa să voteze

    • Fiind ”cuțu-cuțu” lu Daddy, șeful mare de la Aprozar, marduk știe: așa se ”bulucesc” ele, potăile ”la cozi” ca să-și bage ”nasu în coor” după care ”urlă că nu-i lasă” ăștia cu ”votul” p-ăia de la Mafie să fure în voie.

  2. Se pare ca se multumesc disporele pesediste cu plimbatul rablelor pline de slanina, carnati si analize moca si nu vor mai frauda votul pe viitor!

    • ”Se pare ca se multumesc” asistatii Mafiei PSD-ALDE cu ”slanina,carnatii si analize moca” pe care le primesc de la interlopii pe care îi slujesc li ”vor să fraudeze votul” și ”pe viitor”.

  3. Pur si simplu nu am incredere in statul roman. Nu vreau sa stie cu usurinta pe unde sunt si cui platesc impozitele…

    • PSD likes this

    • Atata timp cat esti inregistrat la primaria orasului in care traiesti, oricand te pot “gasi”. Paranoia aceasta ne va costa, din pacate iar vor fi cozi si persoane care nu vor putea vota…

  4. Cred ca diaspora ar trebui sa se mobilizeze si sa ceara deschiderea mai multor sectii de votare in diaspora pe platforma VotStrainatate.ro.

    • Aveți dreptate. Din pacate eu m-am înscris sa votez prin corespondenta și nu mai pot sa cer deschidere de secție.

  5. Eu m-am înscris la vot prin corespondență. Nu știu care din cele două variante e mai bună, oricare e mai bună decât niciuna. Cu toată neîncrederea cred că ar trebui să ne înscriem masiv. Nu pot ei fura cât putem noi vota.

    Dacă nu ne înscriem, acum că am primit ce am cerut, cel puțin parțial, le dăm motive în plus să nu ne ia în serios pe viitor.

    Din ce am înțeles vor fi trei zile, probabil că în timpul săptămânii va fi liber și în weekend cozi. Deci nu m-as baza pe faptul că sunt mai multe zile.

    Oricum la 11.000 de înscrieri pentru vot la secție ăștia sunt în stare să deschidă o secție în fiecare țară, hai două în US și Canada că-s mai mari :)))

  6. Nu inteleg de ce exista termen.ma inscriu cand vreau pana in ziua votului nu?

  7. Vechea meteahnă a românilor: „lasă că avem timp berechet, ne ducem mai la urmă , acum avem alte urgențe ” doar bătrînii se înghesuie din primele zile ale lunii ianuarie să-și plătească taxele și impozitele la stat ! Treziți-vă la realitate, nu a-ți învățat nimic din țara în care trăiți ?!

    • Cei mai prosti… daca nu s-ar inghesui pensionarii, n-ar mai avea bani de salarii. Las ca va taxeaza dragnea pt furnizarea datelor