G4Media.ro

Doar 43.000 de români din diaspora s-au înscris pentru a vota la…

Doar 43.000 de români din diaspora s-au înscris pentru a vota la alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie. Termenul de înscriere a expirat ieri

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis vineri că doar puțin peste 43.000 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro.

”Precizăm că românii din străinătate au avut la dispoziție peste 5 luni pentru a se preînregistra pe acest portal, perioada de înscriere începând la data de 1 aprilie 2020, până la data de 22 octombrie 2020. Menționăm că cei mai mulți cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 39.239, iar 3.939 au ales votul la secția de votare (43.178 în total – n. red.)”, a transmis AEP într-un comunicat.

Opt formaţiuni politice şi doi candidaţi independenţi s-au înscris în cursa pentru un loc de parlamentar la alegerile din 6 decembrie pentru românii din străinătate.

Potrivit unor decizii ale Biroului electoral nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, au depus liste de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor în diaspora PNL, Alianţa USR PLUS, Pro România, PSD, PMP, UDMR, Partidul Ecologist Român şi Alianţa pentru Unirea Românilor.

Totodată, au fost admise şi două candidaturi independente: Ştefan Voloşeniuc – care s-a înscris pentru Senat şi Radu Darius Constantin – pentru Camera Deputaţilor.

În total, 76 de candidaţi de la 8 formaţiuni politice, dar şi independenţi vor să reprezinte diaspora în viitorul Parlament.

Termenul limită de depunere a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării a fost 7 octombrie.

În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura în zilele de 5 şi 6 decembrie.

Pro România se va afla pe primul loc pe buletinele de vot care vor fi folosite la alegerile parlamentare în Circumscripţia electorală 43 pentru Diaspora, pe locurile 2 şi 3 fiind Partidul Mişcarea Populară şi, respectiv, Partidul Social Democrat, conform ordinii stabilite prin tragere la sorţi.

Potrivit procesului verbal încheiat cu această ocazie, pe locul 4 pe buletinul de vot pentru circumscripţia electorală 43 se află Alianţa USR PLUS, urmată de Uniunea Democrată Maghiară România – locul 5 şi Partidul Naţional Liberal – locul 6.

De asemenea, pe locurile 7 şi 8 se află partidele politice, altele decât cele parlamentare – Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor şi, respectiv, Partidul Ecologist Român. Locurile 9 – 24 sunt destinate organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, iar candidaţii independenţi Ştefan Voloşeniuc şi Constantin Darius Radu se află pe ultimele locuri.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. Imagine noua

    Casa alba cu acoperis rosu triunghiular deasupra.

    🙂 🙂 🙂

  2. Caldura soarelui e protectoare.

    🙂 🙂 🙂

  3. Caldura soarelui e protectoare.

    Sper.

    🙂 🙂 🙂

  4. pesedeul este in culmea fericirii … absenteismul masiv in paralel cu manipularea sistematica prin televiziunile de manipulare le asigura continuitatea …

  5. din pacate, Diaspora in sine nu are multi reprezentanti pe cat de multi sunt. Considerand ca ar fi 1-2 mil de oameni, ei nu sunt reprezentati corect in parlamentul Romaniei, desi aduc in tara miliarde. Asta e o prima problema. Ei ca cetatzeni romani, chiar in tarile lor au nevoie de o reprezentare pentru problemele care le intampina acolo, munca, discriminrare.. si doar cu un grup de omanei care sa-i reprezinte , sa fie vocea lor, pot sa se impuna.

    poate un nou legislativ, va reforma parlamentul sa reprezinte corect romanii care **muncesc**, si aduc bani in tara, indiferent de tara in care locuiesc.

    • Mai ușor cu miliarde aduse în țară. Majoritatea sunt stabiliți de tot acolo și acolo își cheltuiesc banii. Pentru ei reprezentarea eficace e in noile patrii, nu in România.

      Rămân amărâții de sezonieri. Mulți din ei primesc ajutoare sociale în România unde nu au venituri, dar li se retin impozitele la ferme și șantiere în țările unde lucrează câteva luni pe an. Pentru oamenii ăștia necăjiți ultima grijă e cum e cu pesedeul peneleul sau usereul.

    • @ Vasilica Tastaman nu sunt deacord cu d-voastra! Si va spun si de ce:
      Multi oameni din diaspora continua sa-si sprijine familiile dpdv financiar. Multi au investit in Romania: multe investitii de consolidare si imbunatatire a locuintelor sau cumparare de noi apartamente, case si terenuri. Ori toate aceste bunuri sunt taxate de Statul Roman si aceste investitii sustin enorm economia de retail sau industria din constructii si deci la crestera economica. Si piata imobiliara a progresat in multe orase. Multi, chiar daca nu locuiesc in tara, vin in vacante, sa-si viziteze familia sau chiar sa-si petreaca un sejur in vizita prin tara cu cei dragi, ceea ce inseamna ca platesc cot la cot TVA si participa la economia turistica a tarii. Altii si-au deschis afaceri intre tara mama si tara de adoptie…. si exemple mai sunt.
      In Moldova, in regiunea de unde am si eu originile, oamenii au inceput sa aiba un trai mai bun exact de cand Romania a intrat in UE si oamenii au putut pleca in strainatate. Multi si-au construit case si si-au cumparat lucruri cu banii munciti prin straini si adusi in tara pentru a avea un trai mai bun.
      Eu cred ca Diaspora participa masiv la economia tarii.

  6. Va fi un absenteism major.
    S-a saturat toata lumea de pseudo-democratia asta.
    In fond absolut toate partidele reprezinta undeva la 40 la suta din Ro. Restul romanilor sunt inexistenti, invizibili pt oricare dintre partide.
    Ne au dresat sa latram cum vor ei, astia din partide. Ce mi e psd, ce mi e pnl?
    Din pacate usrplus incep sa fie marcati de sindromul politicianismului. S a dus si la ei epoca romantica.
    Asta e.
    Suntem un eșec.

  7. Deci avem din start un minus de vreo 400.000 de voturi pentru PNL?!

  8. S-a lamurit si diaspora ca PNL,USR si alogenul Klaus nu reprezinta nimic altceva decat ce reprezinta si PSD….doar interese obscure ,furat din bani publici si vandut tara stapanilor din extetior…pe principiul nimic pentru tara totul pentru stapani care ne tin la guvernare si implicit la furat…

    • Asta o spun toate gunoaiele PSDiste, ca „toti sunt la fel”, ceea ce nu e adevarat.

      Asa a castigat PSD in 2016, prin demobilizarea fraierilor.

    • Putin gunoiul are dreptate!

  9. Citind comentariile pot spune: stau si ma mir și comentez și eu! Este vorba de nr de persoane pentru votul prin corespondenta! In străinătate, acolo unde pandemia va permite și in condiții date vor exista secții de votare, deci nr de votanți va fi destul de important fiind vorba de 2 zile in care se va vota! Da!? Exact cum am zis, hai sa comentam chiar dacă nu știm sau nu înțelegem!

  10. Bai, voi astia cu comentariile stiti sa cititi? E vorba despre votul prin corespondenta, ce tot va exprimati opiniile tembele despre diaspora si absenteism, si ce alti gargauni va mai vin in cap? Niciodata nu au fost multi romani in diaspora care au votat prin corespondenta.

    Si apropo, chiar si daca nu voteaza multi din diaspora, poate ati uitat ca oricat de multi ar vota, diaspora are un nr limitat de reprezentanti in Parlament? Un numar chiar infim de mic. Daca tin minte bine, 4 deputati si 2 senatori are diaspora. Deci, fie ca voteaza un milion, fie ca voteaza 50 000, aceeasi chestie e. Abia sunt reprezentati.

    • Ionuț, nu ai dreptate decât in ceea ce privește numărul aleșilor dar un număr mai mare de voturi in străinătate adauga procente pe nr total de voturi câștigare de un partid și in final ii dau parlamentari suplimentari la redistribuirea locurilor celor sub pragul electoral!

  11. Ionuț, nu ai dreptate decât in ceea ce privește numărul aleșilor dar un număr mai mare de voturi in străinătate adauga procente pe nr total de voturi câștigare de un partid și in final ii dau parlamentari suplimentari la redistribuirea locurilor celor sub pragul electoral!