Doar 43.000 de români din diaspora s-au înscris pentru a vota la alegerile parlamentare programate pentru 6 decembrie. Termenul de înscriere a expirat ieri
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a transmis vineri că doar puțin peste 43.000 de alegători români cu domiciliul sau reședința în străinătate s-au înregistrat pe portalul www.votstrainatate.ro.
”Precizăm că românii din străinătate au avut la dispoziție peste 5 luni pentru a se preînregistra pe acest portal, perioada de înscriere începând la data de 1 aprilie 2020, până la data de 22 octombrie 2020. Menționăm că cei mai mulți cetățeni români cu domiciliul sau reședința în străinătate au optat pentru votul prin corespondență, respectiv 39.239, iar 3.939 au ales votul la secția de votare (43.178 în total – n. red.)”, a transmis AEP într-un comunicat.
Opt formaţiuni politice şi doi candidaţi independenţi s-au înscris în cursa pentru un loc de parlamentar la alegerile din 6 decembrie pentru românii din străinătate.
Potrivit unor decizii ale Biroului electoral nr. 43 pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării, au depus liste de candidaţi pentru Senat şi Camera Deputaţilor în diaspora PNL, Alianţa USR PLUS, Pro România, PSD, PMP, UDMR, Partidul Ecologist Român şi Alianţa pentru Unirea Românilor.
Totodată, au fost admise şi două candidaturi independente: Ştefan Voloşeniuc – care s-a înscris pentru Senat şi Radu Darius Constantin – pentru Camera Deputaţilor.
În total, 76 de candidaţi de la 8 formaţiuni politice, dar şi independenţi vor să reprezinte diaspora în viitorul Parlament.
Termenul limită de depunere a listelor de candidaţi şi a candidaturilor independente pentru Senat şi Camera Deputaţilor în circumscripţia electorală pentru cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în afara ţării a fost 7 octombrie.
În străinătate, alegerile parlamentare se vor desfăşura în zilele de 5 şi 6 decembrie.
Pro România se va afla pe primul loc pe buletinele de vot care vor fi folosite la alegerile parlamentare în Circumscripţia electorală 43 pentru Diaspora, pe locurile 2 şi 3 fiind Partidul Mişcarea Populară şi, respectiv, Partidul Social Democrat, conform ordinii stabilite prin tragere la sorţi.
Potrivit procesului verbal încheiat cu această ocazie, pe locul 4 pe buletinul de vot pentru circumscripţia electorală 43 se află Alianţa USR PLUS, urmată de Uniunea Democrată Maghiară România – locul 5 şi Partidul Naţional Liberal – locul 6.
De asemenea, pe locurile 7 şi 8 se află partidele politice, altele decât cele parlamentare – Partidul Alianţa pentru Unirea Românilor şi, respectiv, Partidul Ecologist Român. Locurile 9 – 24 sunt destinate organizaţiilor cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, iar candidaţii independenţi Ştefan Voloşeniuc şi Constantin Darius Radu se află pe ultimele locuri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
17 comentarii