G4Media.ro

Doar președintele Curții de Conturi va mai putea face sesizări penale. Modificările…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Doar președintele Curții de Conturi va mai putea face sesizări penale. Modificările care riscă să ducă la suspendarea tuturor plăţilor UE în proiectele europene intră săptămâna viitoare în Senat

Modificările propuse la legea Curții de Conturi, instituție condusă de Mihai Busuioc, omul de încredere al lui Liviu Dragnea, intră miercurea viitoare (23 mai) în comisia de buget a Senatului, au declarat pentru G4Media.ro surse parlamentare. Actul normativ a fost adoptat deja de Camera Deputaților pe 25 aprilie, iar Senatul este for decizional. G4Media a scris, în exclusivitate, că România riscă suspendarea tuturor plăţilor făcute de UE în proiectele europene din cauza modificărilor aduse la legea Curții de Conturi. Motivul: experții europeni sunt îngrijorați de modificările operate în Parlament la actul normativ, care nu mai garantează independența acestei instituții care verifică inclusiv modul cum sunt cheltuite fondurile europene de către administrațiile locale.

”Modificările au trecut de Camera Deputaților, iar dacă vor trece și de Senat, se vor suspenda automat plățile pentru toate programele până când ne vom asigura că avem un audit independent. Acest lucru se va întâmpla automat, dacă din legea de funcționare a Curții de Conturi dispar garanțiile de independență”, au explicat pentru G4Media.ro oficiali din cadrul Comisiei Europene.

Una dintre cele mai grave modificări adoptată de Camera Deputaților îi acordă președintelui Curții de Conturi competența exclusivă de sesizare a organelor de urmărire penală în cazul în care, în urma controlului, se constată că o instituție a cheltuit banii publici cu încălcarea legii.

În legea aflată în vigoare, sesizarea organelor de urmărire penală se face de către conducătorul departamentului care realizează raportul de audit.

”În situațiile în care în rapoartele de audit se constată existența unor fapte pentru care există indicii temeinice că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale, temeinicia acestora se supune controlului de calitate și de legalitate efectuat de o structură de specialitate din cadrul Curții de Conturi. Pe baza raportului întocmit de structura de specialitate, se supune aprobării plenului sesizarea organelor în drept. Sesizarea organelor în drept se efectuează de Președintele Curții de Conturi. În termen de 10 zile de la sesizarea organelor în drept se informează entitatea auditată în scris”, se arată în modificarea adoptată de Camera Deputaților la articolul 33 al legii de funcționare a Curții de Conturi.

În prezent, același articol prevede următoarele: ”În situațiile în care în rapoartele de audit se constată existența unor fapte pentru care există indicii că au fost săvârșite cu încălcarea legii penale, conducătorul departamentului sesizează organele în drept pentru asigurarea valorificării constatării și informează entitatea auditată”.

Avertismentul Bruxelles-ului e legat de plăţile pentru proiectele aflate acum în derulare, ceea ce ar însemna oprirea de facto a tuturor proiectelor cu finanţare europeană.

Aceste avertismente din partea Bruxelles-ului referitoare la suspendarea tuturor plăților, indiferent de axa de finanțare (infrastructură, agricultură etc), sunt fără precedent.

Reamintim că PSD controlează deja în mare măsură conducerea instituţiei. Preşedintele Curţii este Mihai Busuioc, fost secretar general în guvernele PSD, unul dintre cei mai loiali colaboratori ai lui Liviu Dragnea. Din plenul Curţii mai fac parte Bogdan Stan (fostul şef al ANAF) şi Florin Tunaru (fost vicepreşedinte ANAF), amândoi colaboratori ai preşedintelui PSD.

Modificările radicale au fost aduse de PSD la un proiect de lege inofensiv depus în noiembrie 2017 de mai mulţi parlamentari PNL şi PSD.

USR a avertizat, după adoptarea actului normativ în Camera Deputaților, că majoritatea PSD-ALDE a decis să modifice legea de funcționare a Curții de Conturi ca să transfere toate atribuțiile importante de la plen către președinte. ”Miza este blocarea verificărilor Curții de Conturi și folosire politică a inspectorilor”, a explicat USR într-un comunicat.

Deputatul USR Claudiu Năsui a enumerat pentru G4Media.ro cele mai grave modificări:

– Se înfiinţează o nouă structură în subordinea preşedintelui, numită “aparat de lucru”. Aceasta, pe lângă cabinetul preşedintelui şi secretariatul general care răspund tot preşedintelui. Iar acest aparat de lucru va verifica toate rapoartele înainte să fie transmise. Deci nu se mai poate face un raport fără aprobarea preşedintelui Curţii.

– ANAP (Agenţia Naţională pentru Achiziţii Publice) dă puncte de vedere care vor deveni obligatorii pentru Curtea de Conturi pentru achiziţiile publice. Deci o instituţie subordonată guvernului are putere peste Curtea de Conturi care trebuie tocmai să verifice guvernul. Acesta e motiv de neconstituţionalitate.

Au scos garanţii de independenţă ale auditorilor de la Curtea de Conturi, care în prezent au un statut între funcţionari publici şi magistraţi tocmai ca să aibă o şansă mai mare să fie independenţi. Astfel, aceştia vor putea fi mutaţi fără voia lor într-o secţie îndepărtată ca să scape de el.

Practic, prin modificările operate, PSD desfiinţează independenţa instituţiei şi o subordonează Guvernului.

„PSD avea deja președinția acestei instituții, condusă de Mihai Busuioc, fost secretar general al guvernului, cunoscut ca apropiat al lui Liviu Dragnea, dar președintele nu avea decât un singur vot în plenul Curții de Conturi. Prin acest proiect, PSD ciuntește una dintre instituțiile fundamentale ale statului român și în mod neconstituțional. Constituția prevede independența Curții de Conturi, ori proiectul prevede că punctele de vedere ale ANAP, subordonată Guvernului, o să fie obligatorii pentru Curtea de Conturi”, a declarat deputatul USR Claudiu Năsui.

USR avertizează că, după adoptarea acestui proiect, Curtea de Conturi nu va putea să mai investigheze achiziții publice și va fi obligată să ia de bune deciziile ANAP (Agenția Națională pentru Achiziții Publice), o instituție care este subordonată Guvernului. Mai grav, Curtea nu va putea să mai evalueze oportunitatea achizițiilor făcute de instituțiile publice, cum ar fi softuri complet inutile cumpărate pe milioane de euro. Portalul eRomania a costat nu mai puțin de 52 de milioane de euro și este complet inutil.

„Modificările au fost aduse în mod tipic PSD-ist. Nu au făcut un proiect de lege clar pentru asta. Nu. Asta ar fi bătut la ochi. Domnii de la PSD au luat un alt proiect de lege referitor la Curtea de Conturi relativ benign și au adus o serie întreagă de amendamente. Este un mod de operare pe care l-am mai văzut deja. Se introduce un proiect de lege relativ inofensiv. După care, în procesul parlamentar, se introduc amendamente care, de fapt, schimbă fundamental proiectul. Așa zboară mai ușor sub radarul atenției publice”, a mai spus deputatul USR Claudiu Năsui.

Foto: Mihai Busuioc (Inquam Photos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

11 comentarii

  1. Imi pare rau, dar eu sunt de acord cu aceste modificari pentru ca limiteaza abuzurile departamentelor.
    Daca si in 2015 am fi avut aceste modificari, nu cred ca s-ar mai fi putut bloca primele de stat si bancile pentru locuinte!

    • Adica dupa tine ar fi bine ca o persoana numita politic sa fie singura din institutie care face plangerile penale. Gros trebuie sa mai ai soriciul.

    • Lipsa de transparenta este semnatura PCR.

  2. De ce nu doar de la Ambasada Rusa sau sediul P$D?

  3. Asta e o veste buna. Cu cat se ajunge mai repede la un blocaj al baniilor de la UE cu atat mai repede scapam de PSD. Desigur ca va fi dezastru economic dar asa va invata si pulimea pe pielea ei ce inseamna banii de la UE.

    • Nu te grabi… Cand va ramane tara fara bani se vor cere imprumuturi. Chiar si sanctiuni din partea FMI si refuzul lor de a ne mai da bani, mai raman Turcia, Rusia si China. Prin firme fantoma, desigur.
      Nu subestima PSD-ul… nu scapam cu ei asa de simplu. UE crede ca Dracnev ne vrea in UE… asta e ca Erdogan: spune asa de chestie, sa vada daca ii iese si lui ceva, dar sa renunte la atata putere pentru niste bani de la UE? Niciodata. Mai ales cand sunt atatea state comuniste si mafiote cu care putem face afaceri.
      Vezi reportajele cu vilele lor „de vacanta”.

  4. Bine ati venit la G4, domnule si felicitari ca ati inceput cu dreptul (cum ar fi acest articol). Multa bafta in continuare pentru ca avem nevoie de jurnalisti care sa semnaleze astfel de chestiuni, indiferent ce se intampla mai departe.

    Curtea de Conturi trebuie sa devina o institutie strategica a statului care sa ajute la prevenirea abuzurilor cu impact asupra banilor publici. Degeaba merge bine DNA, pentru ca noua ne lipseste preventia si o astfel de institutie poate observa probleme inainte ca acestea sa devina chestiuni penale. Un „watchdog” in adevaratul sens al cuvantului ar putea duce la diminuarea cazurilor in care persoane in functii publice trebuie sa fie bagati dupa gratii si prin asta la o mai mica risipa a banilor publici. Momentan nu poate face toate aceste lucruri si oricum nu ar fi suficienta, ar mai trebui un ANI mai activ si audit intern mai agresiv pana cand ajungem sa facem preventie in adevaratul sens al cuvantului, dar ajungem noi si acolo.

  5. Musteste de neconstitutionalitate acest proiect de lege !

    Ma rog, ei, pesedistii, au facut un proiect atat de neobrazat pt a vedea cate din porcariile scrise in el or sa mai ramana dupa vizita la CCR !

    PS. Principiul este : bagam in proiect toate magariile, ca tot o sa ramana ceva din ele si asta-i in favoarea noastra !

    PPS. Prevad acestui proiect de lege o aventura cel putin de anvergura celor trei proiecte de modificare a legilor Justitiei, daca nu si mai si ! 🙂

  6. AdianS, las-o balta ca nu intelegi nimic.

    • Glumesti nu? Omul a argumentat foarte bine fiecare punct si are dreptate. Macar adu contra-argumente, altele decat „nu e asa”.
      Voua chiar va e dor de vremurile apuse, nu?

  7. Cum o dai, tot nu-i bine!
    Conducatorii de departamente aveau tot interesul sa faca tot mai multe sesizari penale pentru a se evidentia si a deveni unul din cei eligibili pentru viitorul presedinte al Curtii. In dorinta omeneasca de a iesi in fata, bineinteles ca au facut greseli, adica abuzuri. Deci, n-a fost bine.
    De-acum nu va fi bine pentru ca Presedintele Curtii e numit politic, deci va actiona politic, adica partinitor, selectiv.
    Nu stiu care e „raul cel mai mic” dintre cele doua variante, nu mai conteaza, dar nu ne facem bine pana nu se va schimba radical paradigma de ocupare a functiilor de conducere a tuturor institutiilor de stat.
    Trebuie gasit sau inventat un mecanism in care meritocratia sa fie unica conditie de ocupare a unei functii.