G4Media.ro

Doar un kilogram de cartofi și un litru de lapte pentru fiecare…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Doar un kilogram de cartofi și un litru de lapte pentru fiecare cumpărător și rafturi goale în supermarketurile din Ungaria / Consecințele deciziei Guvernului de la Budapesta de a plafona prețurile alimentelor

Un plan conceput să îi protejeze pe consumatorii ungari de cea mai ridicată rată a inflaţiei din Uniunea Europeană a generat consecinţe nedorite, în condiţiile în care chiar înainte de sărbători retailerii un început să raţionalizeze produsele alimentare, o reminiscenţă a perioadei comuniste, transmite Bloomberg, preluată de Agerpres.

După ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a decis să plafoneze preţurile la produsele alimentare de bază, retailerul Aldi a decis să introducă o limită de un kilogram de cartofi şi un litru de lapte pentru fiecare cumpărător, ca urmare a creşterii cererii.

Alte lanţuri de magazine precum Spar, Lidl şi Tesco au introdus restricţii similare. În aceste condiţii, unele persoane au început să îşi pune întrebări dacă vor putea găti tradiţionala ruladă cu mac, nelipsită de pe mesele de Crăciun.

„Am venit aici pentru că vecinul meu mi-a spus că acum este lapte. De obicei, nu este şi nu am văzut nici ouă de ceva vreme. Nu ştiu cum voi putea găti de Crăciun”, spune Magdolna, 67 de ani, care făcea cumpărături la un magazin Aldi din Budapesta.

Eforturile premierului Orban de a plafona preţurile la alimente fac parte dintr-un program mai amplu destinat plafonării costurilor la gamă largă de produse de la carburanţi şi până la credite ipotecare, în ideea de a-i ajuta pe unguri să facă faţă cea mai gravă criză a costului vieţii din Europa. Însă, Banca Naţională a Ungariei (NBH) spune că aceste măsuri au generat efecte adverse, creând rafturi goale şi majorări de preţuri în una din cele mai deschise economii ale lumii.

Guvernul de la Budapesta se aştepta ca inflaţia, care la 22,5% este deja cea mai mare din UE, să ajungă până la 25% la finele anului. Preţurile la alimente au crescut cu 49% în ritm anual în luna noiembrie, mai mult decât dublu faţă de media din blocul comunitar.

Cel mai probabil, aceste date vor forţa banca centrală să majoreze semnificativ prognoza de inflaţie, la şedinţa de politică monetară de marţi, la care dobânda de referinţă ar urm să fie menţinută la 13%. Dobânda reală este deja la 18%, după majorarea de urgenţă adoptată în luna octombrie. Decidenţii de la NBH au calmat speranţele celor care mizau pe o reducere a costului creditului încă de luna aceasta, citând inflaţia accelerată.

Rafturile magazinelor din Ungaria sunt în continuare pline, însă în multe cazuri este vorba de alternative mai scumpe la bunurile ale căror preţuri sunt plafonate. De exemplu, preţul zahărului pudră a crescut cu 122% comparativ cu luna februarie, în timp ce preţul laptelui cu un conţinut de grăsime de 1,5% a crescut cu 90% în timp ce preţul laptelui obişnuit a crescut cu doar 2,8%.

Aceste date au provocat un semnal de alarmă la banca centrală, iar guvernatorul Gyorgy Matolcsy le-a spus recent parlamentarilor că plafoanele de preţ trebuie eliminate „imediat”, pentru a readuce inflaţia sub control.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. Nu pot sa cred. Metodele Belarus nu functioneaza in economia de piata?

    • Deci samaliot mișto zburaet… :)))))

    • Mai degrabă funcționează metoda prosteala pentru fraieri! Te recunoști în aceasta categorie!? E full de produse in supermarketuri in Ungaria, tocmai m-am întors de la cumpărături de acolo.

  2. 🤣🤣🤣
    Plafonezi pretul, plafonezi inflatia! 🤣🤣🤣

  3. Să aplaudăm cu toții destoinicia conducătorului Orban cel Mare, omul care „nu îngenunchează în fața Europei, ca alții” (așa am înțeles din comentariile unora de pe‐aici).
    Poporul maghiar, îndrumat de lumina călăuzitoare a geniului său inegalabil, deja atinge noi culmi de bunăstare și prosperitate.
    Uraaa!!!

  4. Bune si astea, cartofii tin de foame.

  5. Se mentin preturile scazute la cartile care sustin ca Transilvania e a ungurilor, pentru ca oricum sunt maculatura 🤣

  6. Vechea dilema. Pret fix fara produs sau produs fara pret fix. Mercurialul este primul semn al iubirii de popor si tara. Cunoastem!

  7. Unde sunt hauristii care ne spuneau ca horban e șmecheria, e fitza, pentru ca așa venea mesajul de la stăpânul rus?
    Miszerii gen horban sau ala de la turci nu fac decât Sa facă totul praf…

  8. Cei mai tari dintre toti luptatorii cu Oculta MOndiala, bravos Ungaristan!

  9. Firmele alea nu-si fac griji niciodata. Printre clientii lor sint aia care fac bani si prospera mai ales in vremuri intunecate, clientul lor nu are profilul lui Margo de 67 de ani si milioane ca ea care nu stiu cu ce o sa gateasca masa pentru sarbatoare. N-am vazut o firma care sa zica, din proprie initiativanu cand exista sanctiuni, ca nu vinde catre dictatori. Oare cu cine a votat Margo?

  10. Asta inseamna suveranitate.

  11. …sa atarne si poze cu tovu’ ceasca, si gata! experimenteaza la prima mana ‘iepoca dă aur’ Aviz si pr0stil0r nostri, amatori de experimente socio-economice ( mariri din pix de salarii si beneficii pentru diverse ‘caste’ bugetare )

  12. Tot le iese de un gulyas.

  13. Cand intervii asupra pietii libere asta obtii, prostofilie.

  14. inca o dovada ca socialismu si metodele lui ,,milostive,, is bune …pentru a ramane in urma tarilor capitaliste…🥴🥴🥴🥴🥴🥴🥴

  15. Cu un kil de cartofi si un litru de lapte nu faci gulas.

  16. Aproape la fel de destept ca UE si plafonarea pretului la petrol

  17. Poți cumpăra cartofi cu sacul și lapte căt vrei de la piete, dar nu din Spar, Lidl, Tesco și alte firme străine.

  18. Și românii se bucura de necazul lor de parcă aici totul ar fi roz, dar stați liniștiți, articolul e o minciună, poate in unele zone sau gazine e așa.