G4Media.ro

Doborârea avionului Boeing ucrainean de către Iran în 2020 a fost un…

Doborârea avionului Boeing ucrainean de către Iran în 2020 a fost un act terorist, a decis un tribunal canadian

Iranul a comis un act terorist prin doborârea unui avion Boeing ucrainean în ianuarie 2020 după decolarea de la Teheran, a tranşat joi un tribunal canadian, deschizând calea pentru o cerere de despăgubire de la familiile victimelor, relatează AFP, citată de Agerpres.

Curtea Superioară de Justiţie de la Ontario a decis că cele două tiruri de rachetă asupra zborului PS752 al companiei Ukraine International Airlines au fost „după toate probabilităţile” intenţionate şi sunt considerate de legea canadiană un „act de terorism”.

„Reclamanţii au stabilit că distrugerea zborului 752 (de către Iran) este un act de terorism”, a concluzionat judecătorul Edward Belobaba, pronunţându-se în favoarea celor patru apropiaţi ai victimelor care vor să poată da în judecată Iranul în Canada, potrivit avocaţilor lor.

„Decizia Curţii Superioare de Justiţie din Ontario este fără precedent în legea canadiană”, au afirmat cei doi avocaţi ai lor, Mark şi Jonah Arnold, într-un comunicat.

„Ea va avea un impact important pentru apropiaţii victimelor, care caută să li se facă dreptate”, au adăugat ei.

Potrivit acestora, decizia deschide calea pentru cereri de despăgubiri ale clienţilor lor adresate Iranului pentru act terorist. Reclamanţii solicită daune de 1,5 miliarde de dolari.

Statele beneficiază în general de imunitate în Canada, unde nu pot fi judecate în civil. Însă o lege care datează din 2012 face o excepţie pentru ţările considerate a fi susţinătoare ale „terorismului”. Ottawa a rupt relaţiile diplomatice cu Teheranul în acelaşi an.

La trei zile după catastrofa zborului PS752 survenită la 8 ianuarie 2020 la Teheran, forţele armate iraniene au recunoscut că au doborât avionul „dintr-o eroare”.

În raportul său final prezentat în martie, Organizaţia Aviaţiei Civile Iraniene (CAO) a disculpat forţele armate. Ucraina a spus că este „o tentativă cinică de a ascunde cauzele reale”, în timp ce Ottawa a transmis că este un raport „incomplet” şi „fără probe tangibile”.

Printre cele 176 de victime se numără şi 55 de cetăţeni canadieni şi 30 de pasageri care aveau statut de rezidenţi permanenţi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Asa se intampla daca lasi pe mana copiilor lansatoare de rachete. ‘Act terorist’ este ‘Productia’ de arme de orice fel. Aici ne aflam inca in Evul Mediu. Partea si mai rea este ca pe Iran nu-i va scoate nimeni din joc. Din Sumer pana-n azi, au tot rezistat, ca Duracell(baterii facute de alti teroristi)(de astia n-a auzit nimeni sa plateasca despagubiri Congo-ului, unde-i jale din orice unghi legislativ). Da, le-au facut ‘muzeu’. Iti dai seama ce onoare … Si mai stim teroristi, UK, US, de Franta prefer sa tac …

    „Istoria o fac invingatorii” dar mai nou nici n-o mai fac. Daca asta-i istorie … Rusine sa ne fie.

  2. P.S. : Canadienii ar trebui sa vada daca-i ‘act de terorism’ sa incerci sa furi resursele altora, dandu-le un chilipir doar pe una din ele(si nu cea mai valoroasa), in timp ce le otravesti ireversibil pt. decenii bune una dintre cele mai frumoase locuri din tara …

    • *Si asta peste tot unde si-au lasat in urma cianurile.

    • **unul …

  3. *Si asta peste tot unde si-au lasat in urma cianurile.

  4. (Iertati buggurile G4Media) …

  5. @AnonimGDPR,
    Punctele tale de vedere sint apreciate. Culmea este ca au fost publicate de G4Media!
    Dar acum este prea mult.
    Te rugam sa incetezi sa mai publici comentarii si sa-ti raspunzi singur

    • Esti prea ignorant ca sa intelegi magnitudinea. Culmea, vreau sa le vad postate aici. E prea putin tinand cont ca 99.999% din populatia planetei habar n-au ca se putea purta rochie in Teheran perfect legal pana sa-si bage nasul nasosii. ‘Te rugam’, vorbesti in numele personalitatilor multiple sau cui ?

      Nu-mi raspund ‘singur’, completez, si de s-ar posta cand apas ‘Trimite’ nu s-ar vedea asa bizar. Iti urez vizionare placuta ! De mai vrei, uita-te si la ‘Hypernormalisation’ de Adam Curtis(de te duce neuronul), nea Nelule … 2.0 … In 2001 jucam „O noapte furtunoasa” in fata catorva sute … (ca off-topic)

  6. IRANUL , STAT TERORIST!