DOCUMENT Argumentele procurorilor pentru clasarea dosarului “Sparanghel”: Îmbulzeala de la Aeroportul din Cluj nu a dus la infectarea niciuneia dintre cele aproape 2000 de persoane
Principalele motive pentru care procurorii de la Parchetul din Cluj au închis dosarul “Sparanghel” sunt legate de faptul că niciuna dintre cele aproape 2000 de persoane care s-au înghesuit în aprilie pe Aeroportul Cluj pentru a pleca la muncă în Germania nu a dus la răspândirea infecţiei cu COVID 19 şi nici nu a încălcat măsura carantinei sau spitalizării prevăzute de prima Ordonanţă Militară emisă de Guvernul Românei.
“În cursul urmăririi penale, a fost verificată situaţia celor 1962 de persoane, care la dat de 09.04. 2020 s-au aflat în incinta Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” din Cluj Napoca şi s-au îmbarcat în curse charter spre Germania, constantându-se că niciuna nu a fost spitalizată sau plasat în carantina definită de textul de lege menţionat. Având în vedere că în urma probelor administrate s-a constatat că persoanele care s-au aflat în incinta Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” din Cluj Napoca din data de 09.04.2020 nu au încălcat măsurile de carantină sau de spitalizare dispuse pentru prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale pentru infracţiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, prev. de art 352 alin 1 C.pen., deoarece fapta sesizată nu există. “ notează procurorii în ordonanţa de clasare.
“Din probele administrate mai rezultă că în incinta Aeroportului Internaţional “Avram Iancu” din Cluj Napoca nu au fost respectate măsurile de distanţare fizică prevăzute de Ordonanţa Militară nr 1/2020, însă, încălcarea acestor măsuri nu a avut ca urmare răspândirea infecţiei cu noul coronavirus. (…) în cauză este împiedicată punerea în mişcare a acţiunii penale şi pentru infracţiunea de zădărnicirea combaterii bolilor prev. de art 352 alin 2. C. pen, întrucât fapta nu întruneşte elementele de tipicitate ale acestei infracţiuni. “ conform aceluiaşi document obţinut de G4Media.ro.
Potrivit ordonanţei de clasare a Parchetului, nepăstrarea distanţei fizice constituie contravenţie şi a fost „iertată” de Curtea Constituţională a României.
„Încălcarea măsurilor de distanţare fizică prevazute de art. 3, alineatul 1 din Ordonanţa militara nr. 1/2020 şi de articolul 7 alineatul 1 din Ordonanţa militară nr. 3/2020, constituie contravenţia prevazută de art. 28 din OUG 1/1999 privind regimul stării de asediu şi regimul stării de urgenţă, a cărui neconstituţionalitate a fost însă constatată de Curtea Constituţională a României prin decizia nr. 152/2020.” explică procurorii.
Context. În plină stare de urgență, când toată România era supusă unor drastice condiții pentru limitarea răspândirii epidemiei de Covid-19, imaginile cu aglomerația de la Aeroportul Cluj făceau înconjurul lumii. Sute de persoane s-au îmbulzit în incinta Aeroportului clujean, fără a respecta minime condiții de distanțare, așteptând să fie preluate de cursele charter petru a ajunge la muncă, la fermele de Sparanghel din Germania.
Foto: Actual de Cluj
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
25 comentarii