DOCUMENT Avertizor de integritate, hărțuit pentru a pleca definitiv din Societatea Națională a Apelor Minerale, a constatat CNCD / Consiliul i-a sancționat cu avertisment pe directorul instituției și alți doi responsabili
O hotărâre a Consiliului Național de Combatere a Discriminării (CNCD) arată că un angajat al Societății Naționale a Apelor Minerale (SNAM) a fost discriminat la locul de muncă după ce a încercat să se întoarcă în instituție, în urma unui proces pe care l-a câștigat în instanță în calitate de avertizor de integritate.
Sorin Bogdan Prioteasa i-a reclamat la CNCD pe directorul general al societății, Alin Iuliu Udriște, pe șefa departamentului de Resurse Umane, Monica Gabriela Ifrim, și pe consilierul Alin Tiberiu Nicolicea, conform deciziei Consiliului din noiembrie 2023, consultată de G4Media.
Prioteasa susține că a denunțat furtul unor dispozitive de stingere a incendiilor și casarea prematură a unei mașini a instituției, care ar fi fost avariată în urma unui accident, iar după aceste relatări ar fi fost concediat. Conform documentului CNCD, cererea de concediere a angajatului ar fi venit direct de la Virgil Popescu, ministrul Economiei de la acea vreme (în subordinea căruia se află instituția), pe motiv că Prioteasa ar fi divulgat presei o serie de informații compromițătoare cu privire la un consilier al ministrului.
Prioteasa a fost concediat după ce a fost cercetat disciplinar, în contextul schimbării directorului general, care voia să vină ”cu echipa lui”. Ulterior concedierii, Prioteasa și-a câștigat în instanță dreptul de a reveni în instituție și de a fi reîncadrat pe aceeași funcție (consilier al directorului general), conform celor susținute în fața CNCD.
După revenirea în Societatea Națională a Apelor Minerale, CNCD susține că Prioteasa a fost înștiințat că postul său a fost desființat și că va fi încadrat pe alt post (o metodă facilă prin care poți înlătura un angajat dintr-o funcție fără să îl concediezi, n.red.), apoi „a fost supus hărțuirii, intimidării și constrângerii de a demisiona”, nu i s-a dat laptop personal și acces la imprimante și a fost nevoit să apeleze la ajutorul unei colege pentru a-și face munca (colegă despre care avertizorul spune că ar fi fost concediată ulterior pentru că a încălcat ordinele de a nu-l ajuta pe Prioteasa), conform deciziei CNCD.
Consiliul mai arată că avertizorul a fost supus la o atmosferă ”ostilă, degradantă și umilitoare” și că din niciunul din înscrisurile depuse de persoanele reclamate nu reiese că au încercat să rezolve conflictul pe cale amiabilă, iar dintr-o înregistrare audio depusă de avertizor reiese că directorul general al instituției nu voia decât să scape de acesta (vezi stenogramele în document, pag. 17).
Cele trei persoane reclamate au fost sancționate de CNCD cu avertisment și, din informațiile G4Media, nu au contestat decizia în instanță.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii