DOCUMENT Avocatul Poporului s-a autosesizat și a dispus cercetări preliminare la primăriile de sectoare ale Bucureștiului după fotoreportajul G4Media despre curțile școlilor închise elevilor
Avocatul Poporului a trimis o adresă către toate sectoarele Bucureștiului în care anunță că s-a sesizat din oficiu și a pornit cercetări preliminare privind o posibilă încălcare a Constituției – art 49 privind protecția copiilor și a tinerilor – precum și a legii 8/2023 care, începând din luna mai 2023, le dă elevilor acces liber în curțile școlilor atât în vacanțe cât și după cursuri, în timpul anului școlar.
La baza sesizării din oficiu a instituției conduse de Renate Weber stă fotoreportajul G4Media în care timp de o lună (iulie – august 2023) am verificat aleatoriu dacă listele trimise de primăriile de sectoare privind școlile deschise sunt reale.
Din cele aproape 20 de școli vizitate în București, doar în sectorul 6 al Capitalei am găsit din 4 școli, toate deschise și cu panou informativ. În celalte sectoare 2, 3, 4 și 5, porțile erau închise cu lacătul, deși administrațiile susțineau ori că sunt deschise, ori că sunt în reabilitare, lucru care nu s-a probat. Din cercetarea de pe teren am exclus Sectorul 1 care a refuzat să ne pună la dispoziție o listă de școli, trimițând doar un număr total de unități de învățământ deschise.
Avocatul Poporului Renate Weber a confirmat pentru G4Media că adresa prin care dispune verificări preliminare a fost trimisă tuturor sectoarelor Capitalei.
„ În data de 20 august 2023, presa online (www.g4media.ro), a prezentat în cadrul unui amplu articol intitulat „FOTOREPORTAJ Curțile școlilor, cu lacăt în vacanță, deși ar trebui deschise conform legii/Ce se întâmplă în cele 6 sectoare ale Capitalei” următorul caz: <<Din luna ianuarie, legislația națională cere ca spațiile exterioare de sport ale școlilor de stat să poată fi folosite de toți copiii chiar după orele de curs și în vacanță. Lucrurile arată cu totul diferit în realitate.(…)>>
Având în vedere aspectele semnalate în mass-media și ținând cont de posibila încălcare a prevederilor art.49 din Constituție, privind protecția copiilor și a tinerilor, a prevederilor Legii 8/2023 pentru modificarea și completarea art.6 din legea educației fizice și a sportului nr.69/2000, precum și a prevederilor art.53 alin (3) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu și a dispus efectuarea de cercetări preliminare pentru verificarea informațiilor apărute în presă”, se arată în document.
Astfel, Avocatul Poporului, solicită „respectos” fiecărui primar de sector să comunice „o serie de informații detaliate privitoare la situația unităților de învățământ din sector”, astfel:
– un punct de vedere raportat la aspectele vehiculate în mass-media cu privire la acest caz
– datele și informațiile pe care le dețineți cu privire la acest caz
– numărul școlilor care asigură în prezent accesul gratuit al copiilor/elevilor în curțile unităților de învățământ după orele de curs și în perioada vacanțelor școlare, conform prevederilor Legii nr 8/2023 pentru modificarea și completarea art.6 din legea educației fizice și sportului nr. 69/2000
– cu privire la situația actuală a spațiilor și terenurilor de sport aflate în folosința unităților de învățământ:
- afișarea modului de utilizare al spațiilor și terenurilor de sport
- afișarea orarului de acces, după orele de program, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare
- modul în care este asigurată paza
- dacă aceste spații sunt funcționale, precum și dacă pot servi activităților recreative ale copiilor în bune condiții, conform normelor și standardelor legale în vigoare
- data efectuării ultimei verificări privind starea tehnică a instalațiilor montate pentru fiecare teren de sport/curte
- data efectuării ultimei igienizări
- data efectuării ultimelor recondiționări a elementelor prezente în spațiile recreative (garduri, bănci, instalații de joacă, pavele de cauciuc etc)
- frecvența și condițiile în care sunt efectuate aceste operațiuni
- monitorizarea video a acestor spații
- toaletarea copacilor din imediata apropiere a locurilor destinate activităților recreative ale copiilor
– numărul școlilor care până în prezent nu au procedat la modificarea regulamentului de organizare și funcționare al unităților de învățământ și a procedurii operaționale pentru folosirea spațiilor și terenurilor de sport exterioare, respectiv care nu permit accesul copiilor/elevilor după orele de curs și în timpul vacanțelor în aceste spații
– indicarea motivului pentru care unitățile de învățământ nu au procedat la modificarea regulamentului de organizare și funcționare conform prevederilor Legii nr.8/2023
– măsurile dispuse în vederea identificării modului de implementare a prevederilor Legii nr.8/2023 de către unitățile de învățământ
– măsurile dispuse pentru întreținerea și asigurarea funcționării în bune condiții a spațiilor și terenurilor de sport aflate în folosința unităților de învățământ
– orice alte date și informații relevante cu privire la acest caz
Context
Copiii și tinerii au dreptul să intre în curtea școlilor, după program sau în vacanțe, din mai 2023, iar școlile trebuiau să-și modifice regulamentul și să afișeze programul de acces, potrivit unui Legii 8/2023 adoptată de Parlament pe 7 decembrie 2022, care modifică Legea educației fizice și sportului nr.69 din 9 mai 2000.
Alineatul (9) s-a modificat și are următorul cuprins: “Bazele și instalațiile sportive proprii pot fi puse la dispoziție, gratuit sau cu plată, comunităților locale, persoanele fizice sau juridice interesate, cu obligația respectării desfășurării normale a programelor și activităților de învățământ și ale cluburilor școlare, precum și a regulamentelor de acces și utilizare a acestora, potrivit noii legi”.
După alineatul (9′) s-au introdus două noi alineate cu următorul cuprins: “02) în vederea îndeplinirii obligațiilor prevăzute la art. 3 alin. (1) este permis accesul gratuit, la curțile și terenurile de sport exterioare ale unităților de învățământ care fac parte din domeniul public al comunelor, orașelor și municipiilor, tuturor copiilor, așa cum sunt definiți în Legea nr.272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cu modificările și completările ulterioare, precum tinerilor cu vârsta de peste 18 ani, care urmează cursurile învățământului liceal sau profesional, organizate în condițiile legii, pană la terminarea acestora. (93) Verificarea Îndeplinirii prevederilor alin. (92) cade în sarcina autorităților publice locale, având în vedere prevederile art.112 alin. (2) din Legea educației naționale nr.1/2011, cu modificările și completările ulterioare”.
În termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a măsurii promulgate în ianuarie toate unitățile de învățământ trebuiau să modifice actualele regulamente de funcționare, pentru a introduce prevederi legate de acces și de modul în care vor putea fi folosite curțile și terenurile de sport deținute.
Unitățile de învățământ trebuie să stabilească și orarul de acces după încheierea cursurilor, în zilele libere și în timpul vacanțelor școlare. Perioadele în care va fi permis accesul copiilor și tinerilor pe terenurile de sport din curtea școlii trebuie afișate la exteriorul acesteia, într-un loc vizibil, și pe pagina de internet.
Extrase din adresa trimisă de Avocatul poporului:
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii