G4Media.ro

DOCUMENT Blocaj total pentru tranzacția ExxonMobil – Lukoil. Guvernul introduce ”siguranța națională”…

DOCUMENT Blocaj total pentru tranzacția ExxonMobil – Lukoil. Guvernul introduce ”siguranța națională” în industria extractivă

Ministerul Economiei a pus în dezbatere publică un proiect de ordonanță de urgență care, dacă va fi adoptat, va da guvernului puterea să refuze pe motive de siguranță națională, concesionarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze către firme din afara UE.

Proiectul de OUG a apărut după ce G4Media.ro a scris în premieră în 6 ianuarie 2020 că firma americană ExxonMobil discută, printre alții, și cu compania rusă Lukoil pentru o eventuală vânzare a operațiunilor din Marea Neagră. Premierul Ludovic Orban a confirmat informațiile în aceeași zi și a arătat că vrea ca Romgaz, companie cu capital de stat românesc, să fie cea care preia operațiunile din Marea Neagră ale gigantului american.

Proiectul de OUG prevede că, în cazul în care e vorba despre un acord petrolier în vigoare (cazul ExxonMobil), ”Guvernul, din motive de siguranță națională, poate aproba rezilierea acordului petrolier”.

Mai mult, proiectul arată că titularul unui acord petrolier (cazul ExxonMobil) poate transfera altei persoane juridice drepturile dobândite doar dacă are ”aprobarea Guvernului”.

Practic, inițiativa guvernului, dacă va fi adoptată, va putea bloca orice încercare a ExxonMobil de a vinde operațiunile din Marea Neagră unei companii cu care guvernul nu este de acord, dând Executivului drept de veto pentru transferul de licență.

Cum justifică Ministerul Economiei propunerea? ”Se impune ca pentru evitarea unor situații imprevizibile, care pot apărea în situația unui transfer către altă persoană juridică a drepturilor și obligațiilor asumate prin acorduri petroliere, cu consecința schimbării condițiilor esențiale ale acestora, care raportat la dinamica geopolitică regională să fie afectată siguranța națională, respectiv starea de echilibru și de stabilitate socială și economică necesară existenței și dezvoltării statului național român ca stat suveran, unitar, independent și indivizibil, potrivit principiilor și normelor democratice statornicite prin Constituție”.  

Context. Compania americană ExxonMobil, care negociază cu Lukoil și un alt consorțiu româno-polonez preluarea operațiunii din Marea Neagră, vrea să scoată statul român din procesul de cedare a licenței. Ministrul Economiei, Virgil Popescu, a lansat în 7 ianuarie un avertisment voalat la adresa ExxonMobil în acest sens.

Ministrul Popescu a cerut companiei americane într-o postare pe Facebook ca eventuala ieșire din România să se facă cu respectarea legislației române, adică o hotărâre de guvern ”pentru transferul de licență”.

De unde au apărut tensiunile între statul român și ExxonMobil? Compania americană vrea să ocolească complet statul român în procesul de vânzare a participației de 50% din consorțiul cu OMV Petrom care deține licența pentru gazele din perimetrul de mare adâncime Neptun Deep din Marea Neagră. Mai precis, ExxonMobil vrea să facă eventual exit nu prin transferul licenței – care ar necesita o hotărâre de guvern, ci prin vânzarea companiei înregistrate în Bahamas care deține licența de exploatare.

Or, pentru statul român, vânzarea companiei ExxonMobil Exploration and Production Romania Limited Nassau (Bahamas) de către firma-mamă ar însemna lipsa oricărui control asupra procesului de exit. În cazul unei tranzacții ExxonMobil – Lukoil, pentru statul român ar însemna o problemă uriașă de securitate națională: prezența unei companii ruse în consorțiul care exploatează cel mai mare zăcământ intern de gaze.

Foto: Sonda offshore ExxonMobil

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

22 comentarii

  1. * poluarea nu?
    * calitatea nu?
    prefacatoria nu?
    CSAT face sau se preface?

  2. Mi se pare corect! Dar tot am sentimentul ca pe americani ii cam doare-n cur de „Parteneriatul Strategic” si ne-au tradat.

    • faci confuzie.
      companiile americane au dureri in dos de parteneriate strategice asa cum au dureri in dos in general de geopolitica. Ele se strecoara intre sanctiuni, conflicte, diplomatie etc. Banii sunt o alta dimensiune a politicii, paralela cu ce vedem noi la stiri. Nu confunda un Exxon cu Pentagonul sunt 2 entitati atat de diferite incat ai crede cu greu ca sunt conationali.
      E usor sa spui in general: „pe americani”. E ca si cum ai spune despre norvegieni si romani: „europenii astia” desi diferentele sunt cat China.

    • De acord cu VladM, cu doua precizari:
      1. nu fa confuzia intre Bucuresteni sau Sudisti si Romani. Pe la mine, majoritatea oamenilor sunt mai apropiati de Norvegieni decat de Sudisti. Sigur, nu in bogatie si nivelul de dezvoltare in general (inclusiv educatie), dar ca instincte intelectuale si morale.
      2. Nu este vina unei companii private daca un stat nu-si protejeaza interesele prin legislatie inteligenta. Uite acuma statul Roman incepe sa o faca, si nu la modul cretin prin care au procedat PSD-istii (si care de fact actionau impotriva interesului Romaniei).

    • Aici e vorba despre o Companie privata, Exxon Mobile, CONTRACTUL e singurul „parteneriat”, NU ii doare pe ei de altele!
      Parerea mea e ca acel Contract cu Exxon e subtirel, DACA Romania era Acoperita printr-un Contract beton cu Exxon Mobile, azi NU mai aparea MInisterul Economiei cu aceasta OUG care sa acopere LIPSA evidenta a unei Consultari a Statului roman in caz de vanzare a Licentei de catre Exxon, detinatoarea Licentei, prin Contract(cum a ajuns Licenta la Compania din Bahamas e neclar!?)!
      Cand astfel de Contracte NU sunt beton pentru Statul roman, cand sunt facute de Juristi absolventi de Spiru Haret, care populeaza Ministerele,(ca la Contractul Bechtel!), Exxon poate face cum vrea cat timp CONTRACTUL nu o OBLIGA sa consulte Statul roman daca vrea sa Vanda!
      Acum, aceasta OUG tocmai asta pare ca face: umple GOLUL din CONTRACTUL cu Exxon, care le permite americanilor va vanda catre Rusi!
      Balmajeala, observati ca Minsiterul Economiei NU invoca prevederi din CONTRACT care sa OBLIGE Exxon sa vanda doar cu Acordul Romaniei!
      Inseamna ca asemenea OBLIGATII pentru Exxon NU exista in Contractul lu’ peste prajit!

  3. That’s the spirit! Bravo!

  4. are dreptate Ministrul Economiei trebuie sa avem grija de avutia naturala a noastre tarii

  5. Specialistele României în energie sunt Frantescu și cu Gâdea! Apelați cu încredere! Acționează 100% românește! … instituționalizat!

  6. In sfarsit, dupa 30 de ani cineva s-a gandit si la siguranta economica a statului roman. Salut decizia guvernului Orban!

    • Daca chiar s-ar fi gandit vreo guvernare, AZI Statul roman nu ar fi ajuns sa bajbaie asa, ci ar fi fost CLAR Prevazute in Legislatie si in CONTRACTUL cu Exxon TOATE Cerintele care sa ACOPERE si SIGURANTA Economica a Romaniei!
      E varza, la fel ca la Contractul Bechtel… BANI MULTI platiti degeaba, AUTOSTRADA nu exista!
      Pentru ca un CONTRACT facut de neica nimeni din Ministerele lu’ peste prajit duce la asemenea situatii!
      Eu cred ca balmajeala vine de la CONTRACTUL nefavorabil Romaniei, de care PROFITA Exxon vrand sa vanda acum, dupa OUG 114 si alte matrapazlacuri PSDiste de care s-au tot saturat sa avertizeze Investitorii strai9ni in Romania in ultimii 3 Ani!!!
      NU le-a pasat PSdeilor de avertismentele investitorilor straini din Romania, las’ ca vine LUKOIL, e pe placul lui Orlando-PSD!

  7. Felicitari ! Orban si guvernul sau sunt o surpriza din ce in ce mai placuta !

  8. Bravo guvernului Orban! Tot înainte, ne surprindeți plăcut!

  9. Felicitări guvernului Orban, cel mai bun guvern post1989. Măsuri tot mai eficiente, deja se văd rezultatele unei guvernări eficiente, se datorează unei echipe guvernamentale cum nu a mai văzut România, miniștrii unul și unul, cap de listă, Ioan Ștefan (grindă, pentru cine nu știe). Haide, Orbane, cum stai cu înțelegerea cu psdeu, mâine-poimâine propui și niște psdiști prin fastuosul și inegalabilul tău guvern! Dacă tot e înțelegere, păi să fie!

  10. Mi se pare corect si logic.

  11. „concesionarea și exploatarea zăcămintelor de petrol și gaze către firme din afara UE” ce gluma buna! Pai Arcelor Mital a demolat 60% din Sidex Galati, tot ei au distrus si combinatul de la Hunedoara.Acum sincer, mai conteaza daca esti jefuit de OMV sau de Lukoil?Norvegia incaseaza 70% din valoarea extractiei de gaz si petrol, Romania cat incaseaza de la OMV?

  12. Intrebare: CINE detine Licenta, Exxon Mobile sau Compania din Bahamas?
    Daca Contractul de licenta e cu Exxon Mobile, CUM a ajuns Licenta la Compania inregistrata in Bahamas?!
    Varza romaneasca, imi pare…
    NU inteleg CE prevede Contractul prin care Exxon Mobile a primit Licenta in cazul in care Exxon Mobile vrea sa VANDA Licenta de exploatare!!
    Eu, cred ca Licenta fiind detinuta(!!!) de compania din Bahamas(infiintata de Exxon sau NU, dar i-a vandut-o Exxon fara Acordul Statului roman?!!!!), Statului roman i-a scapat asta in Contractul cu Exxon si Exxon acum poate sa vanda acea Companie care detine licenta, cam asa pare!
    Sa intelegem ca acel Contract cu Exxon NU prevede NIMIC?!
    NU e clar deloc, Exista vreo OBLIGATIE in Contract a Exxon Mobile de a tine seama de Statul roman la Vanzarea Licentei?!
    „Ministrul Popescu a cerut companiei americane într-o postare pe Facebook ca eventuala ieșire din România să se facă cu RESPECTAREA legislației române, adică o hotărâre de guvern ”pentru transferul de licență”.
    Adica, pentru a Vinde Licenta, Exxon Mobile are nevoie OBLIGATORIU,(asa cum prevede Legislatia romaneasca, mentionata in Contract sau NU!?), de o HG pentru Aprobarea vanzarii catre cine vrea Exxon, cum vrea ACUM Ministerul economiei?!?
    Scrie explicit asa ceva in Contractul sfant?!

    Ce inseamna: „Mai precis, ExxonMobil vrea să facă eventual exit nu prin transferul licenței – care ar necesita o hotărâre de guvern, ci prin vânzarea companiei înregistrate în Bahamas care deține licența de exploatare.”
    Ce prevede Contractul in acest sens, care din cele 2 Variante mentionate de Minsitrul Popescu, sunt in Contractul de licenta?!
    Mi se pare neclar, Minsiterul Economiei trebuie sa spuna clar: „Contractul prin care Exxon a obtinut Licenta de la Statul Roman prevede aia si aia”!
    Iar Exxon e OBLIGATA sa RESPECTE Contractul!
    Punct.
    Tare mi-e ca in Contract e nebulozitate, ca la Contractul Bechtel…
    Iar Statul roman NU s-a asigurat in acel Contract in acest sens, iar Exxon NU e obligat sa intrebe Statul roman!

    • Foarte corect. Daca licenta e la exxon, ce treaba are compania din bahamas? Daca e la aia din bahamas, ce vrea statul roman de la exxon? Si in grneral, cum a fost negociat contracyul?

  13. O mișcare absolut imprudenta, pt ca:
    – cu SUA exista un parteneriat strategic;
    – Exxon înseamnă SUA;
    – chestiuni de “siguranța geostrategica” ar putea invoca partenerul american dacă am avea nevoie de scutul de la Deveselu, chiar dacă comanda militară a trecut la NATO… NATO e SUA…

    • Fals! Exxon NU inseamna SUA ,nu pune semnul egal intre o firma privata si guvernul SUA,e de gaga gandirea dumitale!Sau de comanda Lukoil,troll rus!

  14. Daca Guvernul INTRODUCE „siguranta nationala” ACUM, inseamna ca NU a existat nimic relevant cuprins in Contract la momentul semnarii Contractului, adica nu stiu ce sanse sunt!!!
    Mai tineti minte Contractul Bechtel, ca a DISPARUT, probabil ca sa NU raspunda CINE l-a semnat, dupa PIERDERILE uriase ale Romaniei?
    Cred ca si asta va fi dat disparut, daca Exxon NU va baga in seama OUGul venit DUPA semnarea Contractului!

  15. Nu va ignora legislatia, ca-i firma serioasa si respecta legea, o va ocoli!
    Daca-si vinde subsidiara pot sa fluiere românii ofsaid ca tot a paguba-i. Asta-i diferenta intre profesioniști si amatori. Lectiile costa!

  16. Guvernul a făcut foarte bine.
    Mă întreb dacă guvernarea psd rămânea în picioare, ar fi dat o asemenea ordonanță ? Aș pune pariu că nu.