G4Media.ro

DOCUMENT Bogdan Licu, respins de CSM pentru că apartenența la masonerie și…

Foto: Bogdan Licu. Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

DOCUMENT Bogdan Licu, respins de CSM pentru că apartenența la masonerie și plagiatul au creat imaginea de ”persoană controversată”

Secția de Procurori a CSM a publicat miercuri motivarea deciziei de a-i da aviz negativ lui Bogdan Licu, propus de ministrul Justiției pentru funcția de prim-adjunct al Procurorului General.

Motivarea arată că, pe lângă carențele profesionale din proiectul său managerial, precum propunerea de realizare de echipe mixte de procurori și angajați din alte structuri specializate, Licu are probleme cu acuzațiile de plagiat și cu apartenența la masonerie.

”Atât deficiențele de comunicare în situații concrete, cât și menținerea în spațiul public a unei ambiguități raportat la apartenența la o organizație cu caracter secret și cu privire la unele acuzații de plagiat, creează aparența unei persoane controversate. Mai mult, în declarațiile date în calitatea sa de magistrat, anterior pretinsei încetări a calității de membru într-o astfel de organizație cu caracter secret, domnul procuror nu a menționat apartenența sa la o astfel de organizație, aspect din care rezultă o raportare necorespunzătoare la criteriile de integritate specifice funcției”, se arată în motivarea CSM.

De asemenea, motivarea CSM enumeră o serie de probleme: ”lipsa de previziune, imposibilitatea prezentării unei strategii manageriale bine conturate, insuficienta preocupare pentru actualizarea cunoștințelor profesionale, lipsa capacității de asumare a răspunderii și de analiză retrospectivă, deficiențele de comunicare și controversele privind persoana, de natură a vulnerabiliza imaginea instituțională”.

Citește aici motivarea integrală a CSM

Context. Bogdan Licu a primit aviz negativ, în 2 martie, de la secția de procurori din CSM. Scorul a fost 4-3 pentru respingerea candidaturii lui Licu. Avizul CSM este consultativ, decizia finală urmând a fi luată de preşedintele Klaus Iohannis. Cei trei care au votat în favoarea lui Licu sunt ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, procurorul general, Gabriela Scutea și Codruț Olaru.

Bogdan Licu a susținut pe 2 martie interviul la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) pentru funcţia de prim-adjunct al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţe, adică numărul doi în Parchetul General, condus de Gabriela Scutea. Propunerea lui Licu pentru funcție a fost făcută de ministrul Justiției, Cătălin Predoiu.

La finalul audierilor, Licu a admis că a fost mason până în 2012, dar a refuzat să spună cine l-a recomandat pentru intrarea în masonerie.

Cine este Bogdan Licu (50 de ani). Fost procuror la Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti și fost membru al CSM, Licu a ocupat din mai 2016 funcția pentru care concurează și acum, iar în 2019 a fost procuror general interimar al României, pe fondul retragerii lui Augustin Lazăr.

Două acuzații de plagiat. Bogdan Licu a fost acuzat în 2016 de către jurnalista Emilia Șercan că a plagiat în lucrarea de doctorat, „Corupția, risc major la adresa securității naționale”. La vremea aceea, Licu era prim-adjunct al procurorului general, iar Șercan l-a acuzat că a plagiat 200 de pagini din cele peste 400 ale lucrării coordonate de fostul vicepremier Gabriel Oprea. Licu susținuse teza de doctorat la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituție din subordinea SRI.

De atunci, Licu a făcut mai multe încercări în instanță de a bloca un verdict final în dosarul privind plagiatul, iar cazul a rămas nerezolvat până în prezent.

În decembrie 2019, jurnalistul Sorin Semeniuc l-a acuzat pe Licu de an al doilea plagiat. El a arătat într-o anchetă publicată de Centrul Român pentru Jurnalism de Investigație (CRJI)  că Bogdan Licu a scris un capitol întreg (”Criminogeneza corupției”), într-o carte care a apărut în 2005, copiind fragmente din opt surse pe care nu le-a citat. ”Criminogeneza corupției” a apărut în volumul ”Neliniștile Insecurității” (pag. 187-196), carte coordonată, la Editura Tritonic, de profesorul universitar Cristian Troncotă, la acea vreme angajat la Academia Națională de Informații, arată Sorin Semeniuc pe crji.org.

Foto: Bogdan Licu. Sursa: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu mai poate johanis ca scriu ăștia din CSM. O sa își întrerupă vacanța pt asta. johanis a demostrat in repetate rânduri ca nu îl interesează justiția și nu o respecta
    Justiția a fost buna atâta timp cât el și-a putut lua voturi. Dacă ministru era Tâlharul Tudorel și nu Escrocul Predoiu, după un așa aviz, ieșea lumea in strada. Însă principiile sunt pentru prosti.

    PS Cum mai are curaj Licu Bogdan sa se privească in oglinda după un așa aviz prin care colegii lui îl fac și incompetent și lipsit de integritate?

    • Dar voi cum aveti tupeul sa priviti cetățenii în fața prietene,după soluțiile pe care le dati și nivelul cras de incompetenta pe care-l afișați?
      Deci voi scapati toți infractorii de drept comun, dati copii violati de proprii părinți inapoi violatorilor lor,sub pretextul de stabilitate,dati soluții care mai de care mai puerile și de un habarnism halucinant,ati protestat mai mult când era vorba de tăierea pensiilor speciale, în rest las-o asa ca merge.
      Hai, mai lasati-o jos, ca macane,chiar și pentru laboratoarele Voiculescu.
      Nu spun și nici nu susțin faptul că Licu este vreun exemplu, dar am o vagă presimțire că nici alternativele propuse de alții vor fi imparțial,iar cu ce exemplare a venit actuala „opozitie este de domeniul penibilului, sau ție ti se par ok nume gen Tudorel sau proasta satului Florea?

    • @Judecatorul :Ia da un exemplu cand Iohannis a folosit justitia in folsul sau. Mai bine utat-te cum au masacarat justitia parlamentarii PSD, care, prin legile si ordonantele dragniote, au eliberat mii de pedofili si de talhari. Sau asta nu se vede de la tine?

    • licu ilustreaza foarte bine nomenclatura actuala ,care desi stie, ca este varza la nivel de pregatire ,n-are nici o jena sa-si cumpere pozitia,intr-un stat permisiv,in alta ordine de idei e o rusine sa muncesti in romania in conditiile in care din munca unui cinstit se hraneste aceasta slehta de bisnitari de posturi si sunt din pacate in administratie ,politica

  2. Zaaau? da si Netejoru, seful Inspectiei Judiciare, a plagiat si a fost in masonerie. El de ce nu este persoana controversata?

    • @ carmen i. Corect. Ordonantele si legile care au eliberat mii de pedofili si violatori nu se vad de la”Judecatorul” plin de ifose… auzi ce nick si-a luat, al naibii de corect „judecator”…

  3. Acesta decizie arat ca CSM aplica in mod dicriminatoriu anumite hotarari. Dece in cazul numirii sefului la IJ ,caz identic cu al Dlui Licu nu a fost aplicata decizia ?