G4Media.ro

DOCUMENT Cancerul face ravagii în România: Suntem sub media europeană la număr…

Sursa: Comisia Europeană

DOCUMENT Cancerul face ravagii în România: Suntem sub media europeană la număr de cazuri, dar cu mortalitate mai mare și extrem de ridicată între 15 și 64 de ani / Cancerul de plămâni și de sân, cea mai mare incidență / Niciun progres într-un deceniu – raport al Comisiei Europene

Comisia Europeană împreună cu OECD a publicat joi primele profiluri de țară privind cancerul. Raportul privind România arată că într-un deceniu nu s-a înregistrat niciun progres și, deși țara noastră se situează sub media europeană ca număr de cazuri, are o mortalitate mai mare și în creștere, inclusiv la cancerele tratabile. Principalele cauze identificate sunt legate de lipsa prevenției, de programele de screening, aflate în fază incipientă și de rata redusă de depistare precoce.

Cel mai îngrijorător este faptul că România înregistrează rate de mortalitate extrem de ridicate la tineri și persoanele active, de până la 64 de ani, față de majoritatea țărilor europene, unde mortalitatea crește după 65 de ani.

„Îngrijirea și tratamentul sunt gratuite pentru toți pacienții oncologici. Se mențin însă bariere financiare și bariere de acces – cu precădere în ceea ce privește serviciile de diagnosticare precoce și serviciile ambulatorii, în special pentru anumite grupuri vulnerabile. Aceste bariere rezultă din distribuția inegală a serviciilor în profil teritorial și din lipsa de continuitate dintre diferitele niveluri de servicii. Accesul la terapii noi este mai lent în România decât în UE. Deficitul de resurse umane induce o presiune suplimentară asupra furnizării la timp a serviciilor de îngrijire”, mai notează documentul.

Cancerul este a doua cauză principală de deces în România, după bolile cardiovasculare, reprezentând 19% din totalul deceselor. În anul 2019, 50.324 de persoane au murit prin cancer în România. Rata de mortalitate prin cancer standardizată în funcție de vârstă a fost cu 7% mai mare decât media UE în anul 2019 și a avut un progres foarte modest față de anul 2011 comparativ cu media UE.

În timp ce în România, mortalitatea prin cancer a scăzut cu 1% în rândul bărbaților și a crescut cu 1% în rândul femeilor în perioada 2011-2019, în UE ea a scăzut cu 10% în rândul bărbaților și cu 5% în rândul femeilor. Diferența dintre rata de mortalitate prin cancer între România și media UE a crescut de la – 1% la 7% în cursul deceniului, „ca urmare a progresului modest înregistrat în România”. Această situație este legată în special de ratele mai ridicate ale mortalității în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani.

În 2019, rata mortalității în rândul bărbaților cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani a fost cu 64% mai mare decât media UE, iar în rândul femeilor de 15-64 ani a fost cu 27% mai mare față de media UE.

În cele mai multe țări europene, mortalitatea prin cancer crește după vârsta de 65 de ani.

Principalele cauze de mortalitate prin cancer în România sunt cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de prostată în rândul bărbaților, respectiv cancerul de sân, cancerul pulmonar, cancerul colorectal și cancerul de col uterin în rândul femeilor. România a înregistrat o ușoară creștere a mortalității pentru șase dintre primele zece tipuri de cancer în ultimul deceniu.

S-au observat tendințe descrescătoare ale mortalității pentru cancerul pulmonar, cancerul gastric (de stomac), cancerul cavității bucale și cancerul cerebral, dar reducerile au fost mai mici decât cele observate în UE. De exemplu, mortalitatea prin cancer pulmonar în România a scăzut cu 3%, comparativ cu 9% în UE.

România prezintă rate deosebit de ridicate de mortalitate prin cancerul gastric (de stomac) și prin cancerul cavității bucale. Deși a scăzut cu 17% în ultimul deceniu, mortalitatea prin cancerul gastric (de
stomac) a rămas cu 60% mai mare decât media UE în 2019.

De asemenea, ratele mortalității prin cauze prevenibile și prin cauze tratabile sunt mai mari în România decât mediile aferente ale UE, iar diferențele s-au accentuat în ultimul deceniu. Creșterea a fost mai
pronunțată în rândul bărbaților, atât în ceea ce privește mortalitatea prevenibilă (cu 61% mai mare în România decât în UE în anul 2019), cât și mortalitatea prin cauze tratabile (cu 44% mai mare în România decât în UE). La femei, creșterea mortalității a fost constatată doar în cazul mortalității prin cancere tratabile.

Evoluția mortalității prin cancer în România în ultimul deceniu a prezentat diferențe în creștere față de media UE din cauza progreselor mai lente în controlul cancerului. Inegalitățile socioeconomice se reflectă clar în ratele mortalității prin cancer, care sunt mai mari în zonele rurale și în regiunile mai puțin dezvoltate ale țării. Pentru accelerarea progreselor în România este necesar să se acorde o prioritate ridicată controlului cancerului în viitor și să se intensifice colaborarea cu UE în acest domeniu”, notează raportul publicat de Comisia Europeană.

Principalii factori de risc care au contribuit la povara globală a cancerului în 2019 au fost factorii comportamentali (fumatul, consumul de alcool, supraponderalitatea și obezitatea) și factorii de mediu. Prevalența majorității factorilor de risc de cancer este mai mare în România decât în alte țări ale UE, ceea ce indică necesitatea intensificării eforturilor pentru prevenție.

În anul 2020, cheltuielile cu serviciile de prevenție au reprezentat 1,9% din cheltuielile de sănătate curente, sub media de 3,4% din UE.

Ratele de screening în România sunt cele mai mici din Uniunea Europeană:

Calitatea îngrijirii pacienților oncologici se situează, în general, sub media UE. Ratele de supraviețuire la cinci ani pentru formele obișnuite de cancer – un indicator al calității îngrijirii – sunt cu mult sub mediile UE, notează de asemenea raportul. Pentru pacienții diagnosticați între 2010 și 2014, cel mai mare decalaj s-a observat în cazul leucemiei la copii, rata de supraviețuire fiind de 54% în România, față de 82% în UE. Rata de supraviețuire s-a îmbunătățit de-a lungul timpului în cazul cancerului pulmonar, al cancerului de col uterin și al cancerului de stomac, dar s-a deteriorat în cazul cancerelor de sân, de colon, de prostată și de esofag.

Alte  probleme identificate în îngrijirea pacienților cu cancer:

  • Standardele minime de îngrijire a pacienților oncologici sunt definite în legislație, dar practica clinică variază
  • Numai în anumite centre de oncologie există comisii interdisciplinare pentru cazuri oncologice (tumor board)
  • Registrele de cancer nu acoperă întreaga populație iar datele privind calitatea îngrijirii pacienților oncologici lipsesc
  • Cheltuielile publice pentru cancer au crescut substanțial, dar rămân cele mai scăzute din UE
  • Sustenabilitatea financiară a sistemului de sănătate este amenințată de creșterea costurilor noilor medicamente oncologice

„Uniformizarea practicii clinice, centrele de referință pentru formele rare de cancer, operaționalizarea comisiilor interdisciplinare oncologice și îmbunătățirea monitorizării calității îngrijirii rămân priorități de acțiune. Lipsa colectării sistematice de date într-un registru național de cancer îngreunează evaluarea calității, a accesului și a performanței serviciilor, precum și determinarea asocierii dintre situația socială și
economică și starea de sănătate”, concluzionează raportul.

Documentul menționează că se preconizează că unele dintre deficitele structurale ale sistemului de sănătate din România – în special în sectorul oncologiei – vor fi abordate prin Strategia Națională de Sănătate 2022-2030 și prin instrumentele de investiții reprezentate de Programul Sănătate 2021-2027
și de Planul Național de Redresare și Reziliență.

Raportul integral poate fi consultat aici.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. Ceea ce era de demonstrat ținînd cont de medicii șpăgari care te lasă să mori dacă nu ”dai din urechi”…

  2. Te duci la consult preventiv , la cabinet particular și îți spune că vede ceva suspect să te întorci peste 3 ori 6 luni. Următorul consult -la același preț- îți spune, fie să vii iar peste 6 luni, fie: ”Nu mai e! Nu-l mai văd!” Cum să mai ai încredere în nesătuii ăștia de bani?
    Ar trebui ca presa să facă anchete despre nesimțirea doctorilor care să-l convingă pe Rafila că trebuie ca doctorii să fie ori la stat ori la privat! pacientul să fie pacient nu client!
    Eu și mulți mulți oameni am prefera bani mai mulți la asigurări decât bătaia asta de joc a doctorilor.

  3. Imi spunea un medic roman ca la vederea cantitatii de azbest de pe casele oamenilor, ferme, un medic strain sosit in Romania a afirmat ca intelege de ce avem atatea cazuri de cancer. Intr-un raport american in colaborate cu o universitate europeana, nu il am la indemana, scrie ca nu exista “doza admisibila” de asa ceva. O cantitate minuscula, 2microni, inhalata sau inghitita, poate cauza o gama larga de cancere, de la cancerul peritonului(praporului) -markerul poluarii cu azbest- netratabil si detectabil doar in ultima faza ca in mod sigur multe cazuri nici nu intra in statistici, cel pulmonar, dar pana si cele gastrointestinale si ale aparatului genital. Deseurile de azbest sunt peste tot, curti, gradini, campuri, nici gropile de gunoi nu le iau pentru periculozitatea lor, mustim in ele. Un copil care inhaleaza sau inghite acest praf are nesanse mari sa moara la 30 de ani, mai devreme sau, poate cu noroc, putin mai tarziu.

    • Asa, dar in articol este vorba despre mortalitatea cazurilor de cancer in Ro, nu despre nr. acestora care, inteleg ca s-a mai micsorat. Este vorba despre sistemul medico-sanitar dezastruos romanesc, din care face parte, presupun, si medicul care v-a vorbit despre azbest.

    • Medicii de la noi sunt un fel de pompieri…daca cine trebuie, ar respecta si aplica regulile, legile, am face preventia care nu ar duce la imbolnavire si la supraaglomerarea oncologiei. In cazul azbestului, daca s-ar respecta si aplica legile, lumea nu s-ar mai imbolnavi. Am incercat atunci sa gasesc medici atat la stat cat si la privat, era atat de mare aglomeratie la usa oncologilor ca puteai face o programare dar pentru o data undeva departe in viitor. Cel din familia mea nici nu a mai trait atat. Medicul la usa caruia am ajuns avea o coada serioasa la intrare, ca sa nu mai vorbesc de incaperea in care stateau ca la scoala in banca bolnavii cu perfuziile. Intelegeti acum despre ce e vorba, si mai intelegeti ca toate se leaga si ca trebuie sa fim responsabili si sa avem respect pentru ceilalti in tot ceea ce facem? Daca da, nu mai plesniti asa un raspuns. Medicul a lansat subiectul, intamplarea face ca educatia pe care o am sa ma ajute sa inteleg mai mult, din surse serioase.

    • Problema e ca managementul acestui deseu, raportat si la cantitate, este costisitor, ar inghiti multi bani, foarte multi, spatiu de stocare…Faptul ca oamenii mor prea devreme pare ca e ceva cu care traim linistiti, banii multi pe care ar trebui sa-i cheltuim ne framanta. Cand se traieste de pe o zi pe alta viitorul nu intra in ecuatie. Vom vedea cum arata statisticile din viitor dar, din pacate, doar cei patiti inteleg, restu lumii alege sa bage capul in nisip.

    • Nu sunteti singurul care a facut „coada” la usa unui medic! Apoi, revin , este vorba despre nr. mortalitatilor si nu despre nr. de cazuri, in scadere. Comentariul meu n-a fost „la plesneala” si nici nu caut sa ma „bat” cu cineva pentru nivelul educational, cu atat mai putin cu dvs.! In rest, raman la parerea mea, mortalitatea in cazul bolnavilor de cancer nu se datoreaza azbestului (care, da, este un foarte mare factor declansator, chiar si eu cu educatia mea precara stiu acest lucru), ci sistemului medico-sanitar romanesc, de la organizare pana la profesionalism si empatie.

    • Poate nu am fost clar, nu exista sistem medical in lumea asta care sa rezolve cazurile de cancer provocate de azbest, nici pentru un mltimiliardar in bitcoin, euro si dolari nu exista scapare. Asta incerc sa spun. Mezote liomul este depistat cu luni inainte de final in cele mai multe cazuri, sau scapa statisticilor nedepistat pentru ca e dificil de pus diagnosticul. In urma cu doi ani de final, in cazul celui din familia mea, investigatii complexe in spital mare nu au aratat nimic. Preventie, singura solutie, sa abordam cu seriozitate problema inainte sa ajungem la sistemul medical.
      Pana si bacteriile din spitale se dezvolta in multe cazuri intai in organisme compromise de boala si apoi sunt purtate prin tot spitalul prin neglijenta, aglomerare si asa mai departe.

  4. Spitalele românești de stat sunt un mediu ostil unde riști să îți pierzi viața și demnitatea. Nu în ultimul rând sunt inaccesibile prin faptul că sunt la distanță mare sau 25% din medici sunt în București. Că sa fii la ora 7:00 in spital trebuie să pleci cu o zi înainte și să stai la hotel. Transportul public în unele părți ale țării constă în niște microbuze care vin și pleacă aleatoriu. Trenuri nu mai avem.

    • Aveti dreptate, dar nici pentru bucuresteni nu-i mare scofala, toti stim ca atunci cand „intri” cu o boala grava (cate-odata si mai putin grava) intr-un spital din Buc., numai Dumnezeu si/sau norocul te mai „scoate”! Numai cei cu bani multi si foarte multi care se pot trata in Turcia/Austria (cele mai „ieftine” si apropiate centre medicale) au sansa , medical vorbind, in rest…mitinguri cu solicitari salariale nesimtite si imorale!

  5. La următoarele alegeri gașca supli.nitorului va avea mai puțini votanți.

  6. Alături de azbest este alcoolul vândut la țară sub diverse denumiri ( lichior,coniac, vodcă,etc.)Bărbați in putere la 50 și ceva de ani ii vezi terminați din cauza acestui alcool de la cârciumă din sat.Personal am vecini care s au stins subit in mai puțin de 6 luni din cauza alcoolului consumat in astfel de cârciumi. Pt.cativa lei suta de alcool își pun viața în pericol.Nu știu să existe un studiu în România pe tema asta.

  7. România, niciun progres în 33 de ani.

  8. Lasati comentariile despre medici spagari…nu ca n-ar fi…dar adevarata problema e ca sunt niste Dorei cu protocol. Ma refer in oncologie…dar nu numai…cam peste tot. Cei care stiu sa taie…taie tot!
    Lasand asta la o parte…pentru ca sunt trecut recent…daca va stiti ca ati avut Covid…si nu sunteti bine…aveti cam peste 50 ani…cautati-va la prima suspiciune… O sa vedeti in top 3 (110% datorita Covid) cancerul rinofaringian si altele din zona gat/cap… Daca nu ma credeti duceti-va la un spital mare in clinicile de chirurgie oro-maxilo… Din 10 pacienti 7-8 au o.forma de cancer…despoperit deja in stadiu 3 sau 4. Cautati-va ca va fi boala nr. 1 in lume pana la sfaraitul deceniului. „Doamne ajuta!”

  9. Se intampla in primul rand pentru ca nu mai acem CERCETARE! 80% dintre cei care merg spre medicina (as vrea sa gresesc) o fac pentru bani. Cercetarea nu este un domeniu care sa aduca prea multi bani, e un domeniu subventionat. In Occident, subventiile pentru cercetare vin in propotie foarte mare din mediul privat, la noi nu exista cultura asta.

  10. Comisia Europeana: In Romania „Îngrijirea și tratamentul sunt gratuite pentru toți pacienții oncologici.”???!!!!
    E minciuna!
    Tratamentul oncologic e gratuit numai daca mergi la Spitalele de stat!
    Daca mergi la Spitalele private platesti tot!!!(peste 14.000 de Euro ne-au costat: cazarea, masa, 3 operatii, tratamentul si toate analizele si examenele medicale din 30 August 2021 cand a fost diagnosticat si pana azi pentru sotul meu la un Spital privat din Brasov…)
    Nu face citostatice, face Instilatii cu BCG: o singura fiola costa 880 Lei(daca nu s-o fi scumpit!), pe care o cumparam prin comanda la o Farmacie autorizata sa puna pe piata medicamentul in Romania…
    A facut 12 Instilatii pana acum, mai are inca 2 ani, conform schemei terapeutice pe care o urmeaza…
    In Spitalele private te uita Dumnezeu pe-acolo pana iti fac analizele, 1 CT dupa 7 Luni, 1 RMN dupa 9 Luni iar tratamentele cu citostatice antice, vechi si dedemult, cum in UE nu se mai face decat in cazuri extreme!
    In Spitalele private, contra unor sume uriase, tratamentul si analizele, tot ce trebuie e ca-n spitalele moderne din Occident, tratamente inovative, nu citostaticele toxice care pun bolnavul pe butuci… COSTA insa enorm in spitalele private, din pacate majoritatea romanilor nu au acces, desi au PLATIT statului roman CONTRIBUTIA la SANATATE poate o viata intreaga cat au muncit!
    Degeaba, ajungi bolnav de cancer, de 2 tipuri de cancer la Spitalul din Suceava si iti cere Sefa Sectiei de Oncologie dna Dr Anca Dumitrovici Ababneh sa-i dai mita DUBLA, ca ai 2 tipuri de cancer….
    Iar colegii ei din spital, 100 de medici o sustin…
    Amaratului ala bolnav de cancer nu-i ajunge necazul ce i-a cazut pe cap – iar cancerul e necaz mare, mare – ii mai si cere dna Doctor Anca spaga dubla, altfel nu se uita la el….
    Comisia Europeana habar nu are cum arata viata bolnavului de cancer din Romania…raportarile Romaniei pe hartie sunt cu totul altfel decat realitatea trista a unor oameni bolnavi, carora Tara unde-au muncit nu le acorda Dreptul la OCROTIREA Sanatatii, prevazut in Constitutie;
    „Dreptul la ocrotirea sănătăţii
    ARTICOLUL 34
    (1) Dreptul la ocrotirea sănătăţii este garantat.
    (2) Statul este obligat să ia măsuri pentru asigurarea igienei şi a sănătăţii publice.”

  11. Tratamentul oncologic nu este gratuit nici la spitalel de stat. Mamei mele i s-a spus în mai multe rânduri că spitalul nu are medicația necesară ptr tratamentul ei și am fost nevoiți să procurăm substanțele respective din străinătate, ptr ca ea să poată urma schema de tratament.
    Oamenii aceia, obligați de un sistem bolnav să treacă prin toate acele experiențe extrem de neplăcute, ca de exemplu statul în picioare cu orele, pe holul spitalului unde nu e nici măcar un scaun, ca să își aștepte rândul după un tratament lung și dureros, săptămână de săptămână, la cabinetul medicului specialist ptr un card și o hârtie, sunt privați de orice urmă de demnitate umană. Am toată înțelegerea ptr cei ce nu optează ptr tratamentul oncologic.
    Dar, prioritatea a fost covidul. Pe bolnavii de cancer decedați ptr că nu au putut urma tratamentele ptr că au avut spitalele închise, nu i-a numărat nimeni. Pe cei nedepistați la timp, din același motiv, nu îi numără nimeni.