DOCUMENT Ce au în comun și unde se deosebesc planurile de redresare propuse de SUA și Uniunea Europeană / Comisia pentru bugete a Parlamentului European are un schimb de opinii cu reprezentantul administrației Biden
Comisia pentru bugete a Parlamentului European va dezbate, luni după-amiază, cu managerul bugetar al administrației Biden, Shalanda Young, asemănările și diferențele dintre cele două pachete de redresare – american și european.
În timp ce reziliența, inovarea și reducerea emisiilor de dioxid de carbon sunt printre obiectivele comune, vor fi examinate diferențele structurale dintre sistemele politice și răspunsurile la criză ale UE și SUA. Europarlamentarii vor aborda aspecte precum prioritățile de cheltuieli și problemele de finanțare, potrivit unui comunicat de presă al Comisiei pentru bugete.
Schimbul de opinii cu Shalanda Young, director interimar al Biroului de gestionare publică și buget în administrația Biden, urmează adoptării de către Congresul SUA a Legii privind planul de salvare american, în valoare de 1,9 trilioane USD, precum și altor inițiative lansate de președintele Biden, inclusiv Planurile pentru locuri de muncă și familii americane, și prezentarea bugetului pentru 2022.
Vezi aici Planul de redresare al UE
Vezi aici Planul de redresare al SUA
Context
Decizia privind resursele proprii care permite finanțarea planului de redresare al UE, NextGenerationEU, este ratificată de toate cele 27 de țări ale UE, iar Comisia Europeană poate începe să se împrumute pe piețele de capital, posibil încă din iunie, pentru a strânge fondurile necesare.
Parlamentul European susține, într-o rezoluție adoptată pe 20 mai, că are dreptul de a primi informații relevante cu privire la stadiul punerii în aplicare a planurilor naționale de redresare și reziliență și așteaptă să primească de la Comisia Europeană detalii despre negocierile purtate cu statele membre.
Potrivit documentului, Comisia Europeană ar trebui să le transmită europarlamentarilor informațiile de bază necesare, dar și un rezumat al reformelor și investițiilor prevăzute în planurile naționale primite, într-un format ușor de înțeles și comparabil, inclusiv orice traduceri existente ale documentelor depuse de statele membre.
Până în prezent, Comisia Europeană a primit 21 de planuri naționale de redresare.
Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României urmează să fie depus oficial, astăzi, la Comisia Europeană, acesta urmând să fie prezentat public în 2 iunie.
Sursa foto: Pixabay
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank