G4Media.ro

DOCUMENT Ce prevede ordonanța ”trenuleț” pusă în dezbatere publică: înghețarea salariilor bugetarilor,…

sursa foto: Pexels

DOCUMENT Ce prevede ordonanța ”trenuleț” pusă în dezbatere publică: înghețarea salariilor bugetarilor, suspendarea pensiilor speciale pentru primari, amânarea bugetului de 6% din PIB pentru educație, înghețarea amenzilor de circulație

Ministerul Finanțelor a pus azi în dezbatere publică pentru o zi proiectul de ordonanță de urgență ”trenuleț” (care modifică mai multe acte legislative) ce ar trebui aprobat în ședința executivului de mâine. Proiectul amână mai multe creșteri de salarii, pensii, indemnizații și bugete ce ar fi trebuit să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2021 în încercarea de a ține deficitul bugetar la 7%, ținta asumată de guvern.

Principalele modificări aduse de proiectul de OUG (sinteză Agerpres):

Salariile şi sporurile bugetarilor se vor menţine în 2021 la acelaşi nivel cu cel acordat pentru luna decembrie 2020, valoarea punctului de amendă rămâne la 145 lei, iar voucherele de vacanţă în cuantum de 1.450 lei vor fi acordate şi anul viitor, însă vor fi emise doar în format electronic.

„Începând cu data de 1 ianuarie 2021, cuantumul brut al salariilor de bază/soldelor funcţiei de bază/salariilor funcţiei de bază/indemnizaţiilor de încadrare lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine la acelaşi nivel cu cel ce se acordă pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii”, se menţionează în document.

Potrivit proiectului de act normativ, în 2021 valoarea indemnizaţiei de hrană se menţine la nivelul din anul 2020, iar cuantumul lunar al indemnizaţiei de merit rămâne la nivelul de 6.240 lei.

„Măsura menţinerii acordării voucherelor de vacanţă în cuantum de 1.450 lei, până la data de 31 decembrie 2021 (…) va sprijini industria ospitalităţii puternic afectată de efectele pandemiei Covid-19, în sensul recuperării pierderilor suferite ca urmare a suspendării activităţii structurilor de primire turistice cu funcţiuni de cazare şi/sau alimentaţie publică sau a restrângerii circulaţiei persoanelor în anumite zone cu grad de infectare ridicat”, se menţionează în nota de fundamentare.

Totodată, se propune ca valoarea fixă a punctului de amendă să fie menţinută la cuantumul din prezent, respectiv 145 lei.

O altă prevedere importantă este suspendarea plății pensiilor speciale (indemnizații) pentru aleșii locali (amânarea prevederii din Codul Administrativ).

De asemenea, indemnizaţiile lunare pentru funcţiile de demnitate publice şi funcţiile asimilate acestora se menţin la nivelul aferent lunii decembrie 2020. Cuantumul sporurilor, indemnizaţiilor, compensaţiilor, primelor şi al celorlalte elemente ale sistemului de salarizare care fac parte, potrivit legii, din salariul brut lunar, solda lunară de care beneficiază personalul plătit din fonduri publice se menţine în 2021 cel mult la nivelul cuantumului acordat pentru luna decembrie 2020, în măsura în care personalul ocupă aceeaşi funcţie şi îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Potrivit sursei citate, începând cu luna ianuarie 2021, instituţiile publice de apărare, ordine publică şi securitate naţională acordă cuantumul compensaţiei băneşti, respectiv al alocaţiei valorice pentru drepturile de hrană actualizate la nivelul lunii ianuarie 2019, potrivit normelor în vigoare. În ceea ce priveşte venitul minim de incluziune (beneficiu de asistenţă socială acordat familiilor şi persoanelor singure aflate în situaţie de dificultate, în scopul prevenirii şi combaterii sărăciei şi riscului de excluziune socială), acesta va intra în vigoare la data de 1 aprilie 2022.

Actul normativ mai prevede ca pensiile de serviciu a unor categorii de bugetari precum personal aeronautic civil navigant profesionist din aviaţia civilă, personalului auxiliar de specialitate al instanţelor judecătoreşti, parlamentari, membri ai Corpului diplomatic şi consular al României, nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei. De asemenea, pensiile militare de stat stabilite în condiţiile legii nu se actualizează cu rata medie anuală a inflaţiei.

Totodată, sunt scutite de taxa pe valoarea adăugată cu drept de deducere livrările de dispozitive medicale pentru diagnosticul în vitro al COVID-19, de vaccinuri împotriva COVID-19, precum şi serviciile de vaccinare şi testare aferente, altele decât cele scutite de TVA, efectuate până la data de 31 decembrie 2022.

Până la data de 31 decembrie 2021, operatorii economici care efectuează livrări de bunuri sau prestări de servicii prin intermediul automatelor comerciale ce funcţionează pe bază de plăţi cu cardul, precum şi de acceptatoare de bancnote sau monede, după caz, au obligaţia de a dota automatele comerciale cu aparatele de marcat electronice fiscale. (Foto: Pexels.com)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

16 comentarii

  1. Taiati banii de la Educatie !
    Guvernantii vor sa conduca un popor de prostovani care nu intelege cum isi bat ei joc de de tara asta de peste 30 de ani !

  2. Un mic prim pas

  3. Nimic despre procurori și judecători activi sau la pensie specială. 🙈🙉🙊

    • Pai vrei sa-i vezi cazuti pe spate si dand din maini si picioare ca gandacii otraviti? Astia sunt in stare sa declanseze greva generala pe termen nelimitat de se prescriu naibii toate faptele infractorilor.

    • Exact. Nu se atinge nimeni de ei. Niste lipitori care au adus justitia pe branci. Infractorii sunt liberi iar daca sunt judecati li se da cu suspendare sau minim si ies rapid. Mi-e sila.

  4. Bugetul educaţiei 6% s-a amânat întotdeauna şi nu se va schimba niciodată nimic, fiindcă o grevă a şcolii nu e ca la metrou.

    • Nu-mi place cum te referi tu la cuvantul ,,educatie”. Te referi cu siguranta la ,,Educatia de Stat ” de 3,4% pe 2020. Mi se pare arhisuficient bugetul asta, si diferenta de vreo 2, 5 % din PIB, pana la cifra ta de 6%, prefer ca parintii sa o investeasca in educatia copiilor lor prin scoli private, gradinite private etc. Adica nu prin intermediul Paguboasei Administratii de Stat.
      Daca ar fi sa se accepte direct cei 6 % din PIB la ,,Educatia de Stat”, dupa cum ceri tu, o sa vina in 2022, 2023 s.a.m.d. tot felul de ,,ciudati” ca tine si care o sa ceara cresterea in continuare a Bugetului ,,Educatiei de Stat pentru copii” la 10% , si apoi 15% din PIB ! s.a.m.d. , intretinand un cancer bugetar care se va extinde !.

    • Apevistule, trebuie luat de la pensiile militare și dat la învățământ. Putorile militarizate trebuie să lucreze până la măcar 60 de ani, femeile!!!!!!! „Bărbații” până la 63! MINIM!!!

  5. Romania „educata” 🤔

  6. In 2020 Ministerul educației a avut 2,8% din PIB.
    Niciun guvern nu a respectat legea si niciun sindicat nu a intrat in grevă generală pe termen nelimitat pt respectarea ei.
    Este doar ,, sclipici ” de buze in campania electorală.
    Actualul prim ministru a declarat ca educația ,,nu este o prioritate „.
    Poporul a votat. Suportam consecințele.

    Mai usor cu privatul. O manipulare ordinară.
    Școlile private autorizate si acreditate încasează si plata per elev din bugetul de stat , cam 6000 lei /an/elev si taxa de școlarizare de la părinți minim 1500 lei/lună.

    In rest, firmele puse pe profit care pun o pancarta la poarta cu titlu Grădinița, Academy, School, nu au nicio treabă cu educația structurată si recunoscuta de normele UE.

  7. De ce se amana banii pentru educatie, dar pensiile speciale nesimtite raman?

    Fiindca PNL sunt niste comunisti, niste scarbe.

  8. Procentul pt educatie era umflat bine, cineva a propus mai demult valoarea respectiva pentru ca probabil a avut nevoie de voturile celor din invatamant, iar apoi afirmatia a fost preluata de cei interesati sa profite, si a devenit stereotip. Cunostintele predate sunt de nivelul copiilor si tinerilor. Daca un copil isi insuseste lectii de la discipline diferite, pt cadrele didactice efortul nu este prea mare sa predea aceeasi disciplina. Cei care reprezinta institutiile si angajatii au tendinte sociocentriste: exagereaza importanta institutiilor lor si a activitatilor pe care le desfasoara pentru a primi fonduri din ce in ce mai mari. Alta problema uriasa este rasturnarea ierarhiei valorilor; de cresteri de salarii si pensii beneficiaza si coruptii, pilele, incompetentii, autorii lucrarilor de doctorat al caror continut este slab etc etc. La toate acestea se adauga politizarea si supradimensionarea sistemului bugetar (crearea a tot felul de consilii, comisii, colegii, agentii si alte organisme diverse, toate avand nevoie de o multime de personal).

  9. -înghețarea salariilor bugetarilor = OK
    -suspendarea pensiilor speciale pentru primari = OK
    -amânarea bugetului de 6% din PIB pentru educație = nu e OK dar poate nu sunt bani
    -înghețarea amenzilor de circulație = asta chiar nu e OK deloc, sau dl. Bode stie el ceva?

  10. Cinismul si deraderea la adresa cadrelor didactice distrug iremediabil educatia si viitorul națiunii, cu grave prejudicii asupra PIB-ului țării!

    Cand scriu pe grupuri ca profesorii sunt platiti in deradere si cu cinism cu 11-23 lei net/ ora, sunt câteva persoane care ne zic ca suntem bine platiti si sa lăsăm vrajeala…- studiu EuroStat arată că profesorii sunt platiti mult mai prost decât persoanele cu studii superioare din mediul privat!!!! Deci privații cu studii superioare au salarii cu mult mai mari decat profesorii!!!- citiți studiul

    Aveti dreptate, sa lăsăm vrajeala: din sistem lipsesc 4000 de profesori, numai în Timiș lipsesc 120 profesori-a declarat ins.sc.gen. M. Popescu intr-un interviu ptr Renașterea Banateana. Aproximativ 10 000 de profesori sunt pensionari.

    “O altă urgență este construcția bugetului, pentru că așa cum am declarat ieri, declar și astăzi și voi declara în fiecare zi, perioada mea ca ministru al Educației va fi cu mandatul pe masă. În fiecare zi. Pentru educație iti trebuie resurse. Îți trebuie resurse financiare cu care să poți să atragi și să motivezi resursa umană. Educație fără profesori nu se poate face, trebuie să înțelegem asta”, a mai spus Sorin Cîmpeanu ptr Gândul.

    „Educatie fără profesori nu se poate face!” precum nici sănătate fără medici nu se poate face- a zis actualul ministru al educației

    https://www.g4media.ro/profesorii-din-romania-castiga-cu-pana-la-o-treime-mai-putin-in-medie-fata-de-anagajatii-cu-studii-superioare-din-mediul-privat.html

    https://newsweek.ro/educatie/profesorii-pierd-o-treime-din-venituri-pentru-ca-intra-in-invatamant-femeile-discriminate-cu-10

    https://www.g4media.ro/profesorii-din-romania-castiga-cu-pana-la-o-treime-mai-putin-in-medie-fata-de-anagajatii-cu-studii-superioare-din-mediul-privat.html

    Dacă salarizarea profesorilor continua sa fie sub semnul umilinței si dispretului, cu 12-23 lei net/ ora, având în vedere că tinerii fug de catedra ca dracu de tamaie, în 5-10 ani nu se va mai vorbi de analfabetism functional ci de, atentie,

    ANALFABETISM NATIONAL GENERALIZAT CA URMARE A LIPSEI CRONICE DE PERSONAL DIDACTIC!

    La 12-23 lei net/ ora nu vin tinerii la catedră, locurile pentru masteratul didactic, cel puțin la Universitatea de Vest din Timișoara, abia în toamna s-au ocupat, probabil cu liceeni care au luat BAC-ul în toamna si… bursa de 2300 lei…

    Nu mai vorbim de cei ce-au fost dascăli și s-au pensionat, cu sănătatea distrusă si o pensie umilitoare după ani și ani la catedră, ce nu le permite nici macar un nivel de trai de subzistenta: medicamente, hrană, utilități… Asa recunoștință, respect si responsabilitate pentru cei ce v-au fost dascăli, pentru educatoare care v-a sters lacrimile cand plângeati la grădiniță, invatatorul care v-a invatat a scrie, a citi, a socoti? Ce sa mai vorbim de decentă?

    Da, un profesor cu vocație si har are nevoie de un salariu demn, de o pensie conform importantei sociale a meseriei sale si studiilor cerute, 5 ani de facultate (licenta+master) si examene dure de titularizare, definitivat si grade didactice… Si medicii au vocație, dar nu pentru 11-23 lei net/ ora…

    Condițiile minim necesare dar nu si suficiente pentru a atrage resursa umană de calitate sunt:
    1. Salarizare la norme europene ( statul isi permite precum si-a permis în cazul magistraților, medicilor, angajaților MAI, MAPN, informațiilor, avocaților…
    1. Selecția si recrutarea riguroasă, cu examen național unic pe tara, si fara titularizare în sistem paralel gen art… din LEN.
    (aceasta politica de recrutare si motivare a personalului din educatie apartine unor mari miniștrii ai educatiei: Spiru Haret si Take Ionescu) Alte politici sunt… demagogie, politicianism dambovitean…

    Ambele conditii sunt la fel se importante, ambele sunt conditii nr. 1

  11. In tara cu cele mai multe accidente pe kilometru sofat din Europa, mai nou, amenzile sunt considerate un fel de opresiune anti-ȚLM. Eu zic sa se dea si premii lui Huidu sau sotiei lui A Paunescu, ca sa promovam dansul folcloric roman „Trei dintr-o lovitura”. Ar fi o continuare potrivita la „rosia romaneasca” a lui Dragnea.