DOCUMENT Ce spune Comisia Europeană în procesul prin care Curtea Supremă a sesizat CJUE în cazul Gala Bute al Elenei Udrea: Deciziile CCR au prioritate față de legislația europeană
Patru reprezentanți ai Comisiei Europene – doi consilieri juridici și doi membri ai Serviciului Juridic – au trimis Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE), în cazul Gala Bute, un punct de vedere prin care explică faptul că deciziile Curții Constituționale a României trebuie puse în aplicare.
Care sunt concluziile principale:
” 1. În împrejurări de drept și de fapt precum cele din cauza principală, nici articolul 19 alineatul 1 din TUE, articolul 325 alineatul 1 din TFUE, articolul 1 alineatul 1 literele a, b și articolul 2 alineatul 1 din Convenția elaborată în temeiul articolului K3 din Tue, privind protejarea intereselor financiare ale Comunităților Europene, și nici pincipiul securității juridice nu se opun unei decizii a Curții Constituționale care s-a pronunțat cu privire la legalitatea compunerii unor completuri de judecată, creând astfel premisele pentru admiterea unor căi extraordinare de atac împotriva hotărârilor judecătorești definitive.
2. Cerința de independență consacrată la articolul 19 alineatul 1 din TUE, interpretat din perspectiva articolului 47 din din cartă, nu interzice ca o instanță națională, în împrejurări precum cele din acțiunea principală, să fie obligată, în temeiul dreptului național, să respecte o decizie a Curții Constituționale a statului membru al instanței naționale, atunci când această decizie a fost pronunțată în urma unei proceduri care a fost inițiată nu de una dintre părțile la acțiunea aflată pe rolul instanței menționate, ci de un organ al statului membru în cauză”, se arată într-un document pus la dispoziție de avocații Elenei Udrea.
Surse judiciare au explicat pentru G4Media.ro că punctul de vedere al Comisiei Europene cântărește greu în luarea unei decizii la CJUE.
Context: Înalta Curte de Casație și Justiție a sesizat CJUE la sfârșitul lunii aprilie, când a și suspendat procesul în care este judecată Elena Udrea.
”Aplicarea prioritară a dreptului UE privind protejarea intereselor financiare ale comunității europene permite unei instanțe naționale să înlăture aplicarea unei decizii a Curții Constitutionale a Romaniei (CCR)? Cine are prioritate în acest caz, principiul protejării fondurilor europene sau o decizie CCR?” Acestea sunt o parte dintre întrebările pe care Înalta Curte le-a trimis la Curtea de Justitie a Uniunii Europene.
Este vorba despre procesul în care Elena Udrea, dar și alti inculpați din dosarul Gala Bute, contestă condamnarea definitivă la 6 ani de închisoare, în baza deciziei CCR privind completurile de 5 judecători. Magistrații care judecă dosarul Gala Bute – Elena Udrea au ridicat din oficiu această problemă, în contextul în care Udrea este acuzată în acest dosar și de o tentativă la folosirea de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete pentru obținerea pe nedrept de fonduri europene.
Sesizări similare au avut loc recent și în dosarele lui Victor Ponta, Darius Vâlcov și Traian Berbeceanu.
Foto: Gsp.ro
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
19 comentarii