G4Media.ro

DOCUMENT Cele 7 puncte esențiale din Declarația comună adoptată de Iohannis și…

DOCUMENT Cele 7 puncte esențiale din Declarația comună adoptată de Iohannis și Trump: atacuri la China și Rusia, susținere pentru lupta anticorupție și sprijin pentru ridicarea vizelor

Președinții Klaus Iohannis și Donald Trump au semnat marți la Washington o Declarație comună care stabilește practic agenda relațiilor bilaterale pe viitor și dă câteva indicii despre preocupările majore ale celor două state. Declarația comună proiectează în mod evident interesele strategice ale SUA în relația cu China și Rusia în domeniul cibernetic, respectiv energetic.

Cele mai importante puncte din declarație:

1. China – Huawei
”Căutăm să evităm riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G”, se arată în declarație. Chiar dacă nu este menționat numele companiei Huawei, supusă unor sancțiuni drastice de Administrația SUA din cauza suspiciunilor de spionaj cibernetic, Declarația comună sugerează că România ia în calcul aplicarea la licitația 5G a unor filtre care să împiedice eventuala participare a Huawei.

De altfel, Iohannis a anunţat după întâlnirea cu Trump că în cadrul vizitei la Washington a fost semnat un memorandum de înţelegere între guvernele României şi SUA referitor la tehnologia 5G. ”Memorandumul nu se referă la o anumită companie, ci este un memorandum care clarifică câteva criterii de transparenţă, de compatibilitate cu statul de drept şi aşa mai departe”, a mai spus Iohannis, potrivit Agerpres, fără a face însă public textul memorandumului.

Reamintim că Administrația Trump duce un război comercial extrem de dur cu China, iar sancțiunile la adresa Huawei sunt o componentă a acestei confruntări. Alte state membre NATO și-au exprimat deja rezervele față de comportamentul companiei chineze de IT, acuzată că servește interesele serviciilor secrete chineze.

2. China – energia nucleară

”Încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile”, se arată în declarație.

Interesul SUA în dezvoltarea sectorului energetic nuclear din România este relativ recent și, potrivit surselor G4Media.ro, are legătură cu retehnologizarea reactorului 1 de la Cernavodă, precum și cu o eventuală implicare în construcția a două noi reactoare.

Interesul SUA intră însă în coliziune cu cel al Chinei, pentru că în luna mai companiile Nuclearelectrica şi China General Nuclear Power au semnat forma finală a acordului pentru societatea care va construi, în parteneriat public-privat, reactoarele 3 şi 4 ale centralei nucelare de la Cernavodă, o investiţie de peste 6 miliarde de euro. Investiția propriu-zisă nu a fost demarată însă, fiind în toi negocierile cu compania chineză pentru detaliile financiare ale înțelegerii.

3. Rusia – energie

”Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia”, se arată în Declarația comună.

Nord Stream 2 este o conductă inițiată de Rusia și Germania care ar duce gazele naturale ale Gazprom către Europa Occidentală, sporind astfel dependența de Rusia. România și SUA s-au opus de la început proiectului, la fel ca alte state din Europa de Est, iar Washingtonul a amenințat chiar cu sancțiuni companiile participante în proiect.

Pentru SUA, conducta este atât o amenințare din punct de vedere strategic, cât și economic, dat fiind că America a început să exporte cantități semnificative de gaze lichefiate, Europa fiind o piață de desfacere extrem de importantă. România, la rândul ei, se opune din motive similare.

România a reușit o performanță politică majoră pe durata președinției rotative a UE: a negociat și impus, cu ajutorul surprinzător al Franței, o revizuire semnificativă a legislației UE în materie de gaze, care se traduce prin întârzieri majore în construcția Nord Stream 2. De altfel, în iulie Gazprom a anunțat că dă în judecată Comisia Europeană tocmai din acest motiv. A fost o reușită majoră a diplomației române de la Bruxelles, salutată și de administrația americană.

4. Marea Neagră – securitate

”Militarii noștri acționează umăr la umăr pentru apărarea libertății și în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea transatlantică”, se arată în Declarația comună.

Declararea Mării Negre drept zonă de importanță strategică pentru NATO a fost una dintre marile mize ale României în ultimul deceniu. Declarația comună a celor doi președinți reiterează angajamentul SUA pentru apărarea României în fața posturii agresive a Rusiei.

În plus, Iohannis a anunțat în conferința de presă de după întâlnirea bilaterală că a discutat cu Trump despre creșterea numărului de militari americani prezenți în România. O decizie în acest sens nu a fost luată încă.

5. Lupta anticorupție

”Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune”, se arată în Declarația comună.

Referirea explicită la lupta anticorupție și la statul de drept este de bun augur, date fiind încercările coaliției PSD-ALDE din ultimii ani de lobby la Washington pentru obținerea sprijinului politic al Administrației Trump în încercarea de deraiere a acestor obiective. Susținerea SUA ar putea reprezenta un impuls pentru reluarea luptei anticorupție, afectată de atacurile coaliției PSD-ALDE la instituții și legislație.

6. Sprijinul SUA pentru revizuirea legislației care privește investițiile

”România și Statele Unite evidențiază cu mândrie creșterea substanțială a schimburilor comerciale dintre cele două țări, precum și interesul nostru comun pentru crearea unui climat investițional care să ofere transparență, predictibilitate și stabilitate” – Declarația comună

Referirea din Declarația comună e, în mod evident, la desele schimbări intempestive de legislație în domeniul fiscal care au gonit investitori precum ExxonMobil. De altfel, președintele Iohannis a spus în conferința de presă de după întâlnirea cu Trump că au discutat în mod specific situația companiei.

„Există această preocupare şi ea a fost adusă în discuţie, însă într-o notă optimistă. Preşedintele Trump şi ceilalţi prezenţi au exprimat aşteptarea că această legislaţie să fie ameliorată pentru a creşte atractivitatea României pentru investitorii americani şi sunt convins că aceste lucruri se pot realiza”, a spus Iohannis în declaraţia susţinută la Ambasada României din SUA, cu referire la legea offshore şi OUG 114, potrivit Agerpres.

7. Vizele

”Statele Unite își reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerințele legislației SUA” – Declarația comună.

Este o formulare mai degrabă diplomatică, fără asumarea unor termene precise și în condițiile în care procesul nu e controlat de Casa Albă, ci de Congresul american. Având în vedere politica anti-imigrație a președintelui Trump, e de așteptat ca ridicarea vizelor pentru cetățenii români să mai dureze.

Citește mai jos textul integral al Declarației Comune a Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, și a Președintelui Statelor Unite ale Americii, domnul Donald J. Trump

Ca Președinți ai României și Statelor Unite ale Americii, acționăm împreună, ca prieteni și aliați, pentru a avansa Parteneriatul nostru Strategic robust și durabil. Prin parteneriatul nostru, care se aprofundează, vom crea noi oportunități pentru creșterea securității, dezvoltării și prosperității, și pentru a răspunde mai bine provocărilor și responsabilităților globale pe care le împărtășim.

Rememorăm Revoluția din Decembrie de acum 30 de ani, când românii curajoși au înlăturat o dictatură brutală și au îndreptat țara pe calea democrației, a statului de drept și a economiei de piață. Anul acesta am marcat, de asemenea, cu mândrie, și aniversarea a 15 ani de la aderarea României la Organizația Tratatului Atlanticului de Nord (NATO).

Împreună, statele noastre au depus eforturi durabile pentru modernizarea forțelor noastre armate și pentru a ne îndeplini angajamentele asumate în cadrul NATO cu privire la partajarea echitabilă a responsabilităților. Militarii noștri acționează umăr la umăr pentru apărarea libertății și în vederea consolidării posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, inclusiv în Marea Neagră, care este de importanță strategică pentru securitatea transatlantică. De asemenea, căutăm să evităm riscurile de securitate care însoțesc investițiile chineze în rețelele de telecomunicații 5G.

România și Statele Unite recunosc că securitatea energetică este securitate națională. Subliniem opoziția noastră față de Nord Stream 2 și alte proiecte care îi fac pe aliații și partenerii noștri dependenți energetic față de Rusia. Resursele de gaze naturale din România au potențialul de a crește prosperitatea statelor noastre, precum și de a întări securitatea energetică a Europei. România și Statele Unite vor analiza modalități de îmbunătățire a climatului investițional în domeniul energiei în beneficiul ambelor țări. Mai mult, încurajăm puternic colaborarea strânsă a industriilor noastre pentru a sprijini obiectivele României în domeniul energiei nucleare civile.

Excelentul nostru parteneriat în domeniul aplicării legii și al luptei împotriva corupției se bazează, în mod ferm, pe un angajament reciproc față de statul de drept și o justiție independentă, care sunt puternic susținute de poporul român. Mai mult, subliniem că buna guvernare constituie baza securității și prosperității noastre comune.

România și Statele Unite evidențiază cu mândrie creșterea substanțială a schimburilor comerciale dintre cele două țări, precum și interesul nostru comun pentru crearea unui climat investițional care să ofere transparență, predictibilitate și stabilitate. Prin urmare, ne angajăm să ne consolidăm, pe mai departe, relația comercială și să încurajăm creșterea investițiilor în ambele țări.

Statele Unite își reiterează sprijinul pentru eforturile României de a deveni eligibilă pentru intrarea în Programul Visa Waiver în conformitate cu cerințele legislației SUA.

Foto: Presidency.ro

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

35 comentarii

  1. Nişte lucruri de bază care mi se par OK.

    Între timp, guvernul PSD se ocupă cu… minciunile dinaintea alegerilor?

  2. Nu ma intereseaza punctul 7. Vizele. Desi ar trebui sa fie o reciprocitate in acordarea lor, ori nu este. Ceea ce e chiar comic, in sensul ca SUA intra in Romania cu soldati, cand vor si unde vor, iar noi trebuie sa asteptam rezolvarea dosarelor individuale daca vrem sa plecam prin State ca turisti. Repet, nu e tragic, e comic.

    Am insa o problema majora si una minora.

    Problema majora se refera la punctul 5. Coruptia. N-am inteles cum de se implicau SUA in sustinerea presedintelui Basescu de exemplu prin 2012, trimitand urgent si expres emisari de cel mai inalt rang si facand guvernul si parlamentul sa dea inapoi si nu s-au implicat deloc in lupta impotriva regimului Dragnea, mult mai agresiv si nociv decat regimul lui Basescu. Poate imi explica cineva. Sa fi fost alde Daddy, Nicolicea, Ciordache, Olguta si Ciordin atat de tari?

    Problema minora este la punctele 1 si 2, referitoare la relatia cu China. E neclar de ce trebuie sa blocam noi o relatie cu China, benefica din mai multe puncte de vedere, doar pentru ca SUA au o problema cu ei in Orientul Indepartat si in propria tara. Nu mai spun ca un blocaj romanesc nu se cunoaste la China, ei fiind inca sprijiniti de mari tari occidentale din UE, dar se va cunoaste al dracului la noi in portofel. De ce sa platim noi in locul SUA?

    In rest, da, e o chestiune de negociere a redeventelor, insemnand ca sa nu fie nici ca la Dragnea, dar nici aproape moca, ca in Nigeria sau bananele din Honduras, de pilda. Oriscat

    • Referitor la Marea Neagra, fara o baza militara navala/maritima acolo, vorbim discutii. Cu cate un distrugator in vizita la Cazinoul ruginit, suntem strategic zerouri, dar impreuna!

      Iar pentru baza nu mai avem spatiu, sistemul lagunar-deltaic este inutilizabil, iar Bulgaria li se pare nesigura, probabil.

    • Scrii si gandesti prostii. Baza militara navala in MN pentru o zona de exclusivitate economica este o aberatie. Pana si artileria conventionala de uscat poate acoperi distantele alea, nu mai vorbesc de radare, rachete sau avioane. Cred ca confunzi MN cu oceanul Pacific, uita-te putin pe harta fizica a regiunii sa realizezi ce spui si pune punctul pe baza aeriana de la Kogalniceanu.
      In rest, DA trebuie sa blocam o relatie cu China pentru ca ne-am asumat, prin aderarea la niste aliante, niste obligatii de politica externa. Daca iar incepem s-o balbaim romaneste asa cum suntem experti – istoric vorbind, in a ne pisa pe ele de intelegeri – atunci da, putem face ce vrem iar prestanta noastra internationala se va reduce la 0.

    • China trebuie blocata pentru ca daca nu facem asta acum, in cativa ani vom fi sclavii lor. A se baga de seama cat de primitivi sunt chinezii de azi, sunt mai comunisti decat rusii.

    • @MVlad
      Ia zii bre, geostrategule (strategul Geo), cum securizezi tu Marea Neagra cu bateriile de coasta de la Midia sau Tuzla, whatever. Tu nu poti sa aperi tara de traulere turcesti si bati campii cu geostrategia de la Kogalniceanu pentru ditamai MN! Nu toti avem nevoie sa ne uitam pe harta, unii au geografia bine intiparita in cap.

      Pe logica ta n-ar mai fi nevoie de baze miltare maritime, ori Mediterana, de exemplu e plina de astfel de baze. De exemplu, ce cauta rusii in Siria la Tartus, ca doar sunt destul de capabili si fara nave. Ai auzit de lansatoare mobile? Ei bine nu sunt numai pe uscat, cum le ai tu in cap, sunt si de pe mare. De exemplu US au tot bombardat Iraq de pe nave, iar recent tot rusii au efectuat tiruri cu rachete de pe marea Caspica. Iar zic, dupa logica ta ce le trebuiau lor nave pe Caspica?

  3. SUA intra in Romania cu soldati?
    Multumim USA

  4. Pana la urma de ce s-a dus Klaus in SUA, ce s obtinut concret? Ca toate chestiile astea ni le spune si Klemm lunar, nu vad nimic nou.
    Nu mai zic de promisiunea cu vizele. Klaus nu a obtinut nici macar o data sigura.

    • Cand / ce anume a obtinut / facut Klaus ceva concret de cand e presedinte?

    • Dacă trolul marduk ar fi știut să citească măcar cât Nilă al lu’ Moromete, ar fi fost nimerit să primească răspunsul pe care i l-dat prostului ta-su când a fost întrebat „de ce tai,bă, salcâmul?”. Iete, tot d-aia ” s-a dus si Klaus in SUA”.

    • La vax nici nu se pune problema, în „placărți” oricum nu scrie.

  5. A mai bagat si G4 Media o basina propagandistica pentru prostanii care INCA mai pun botu’. Cica: „Susținerea SUA ar putea reprezenta un impuls pentru reluarea luptei anticorupție, afectată de atacurile coaliției PSD-ALDE la instituții și legislație.” :)))

    Cu alte cuvinte, vine Pantazi si ne zice: „Statele Unite considera ca (virgula) coalitia PSD-ALDE <>; in consecinta trebuie sa-l votam pe Johannis cel cinstit si corect ca sa ne apere el de <> care vor <>”.

    Nu va e rusine bai labagiilor?!? Chiar tampiti ne credeti pe toti? Mai rau ca Sputnik… :)))

    • Hahaaha:))/ce se miră, idiotul. „Chiar tâmpiți ne credeți”. Păi cum altfel? Dacă așa sunt toți trolii mafiei PSD-ALDE? O dovedesc ” bășinile propagandistice” care miros urât când desfac postacii „botu'”. Imbecil, trolul, dar realizează cum sunt ei: „mai rău ca sputknik”. Tot un vax, dar mai mare, mai negru și mai puturos.

    • @CurRau: văd că stai numai cu botul la curul meu să-mi mirosi bășinile.. Proastă pula o mai adăpat curu lu’ mă-ta.. :))))

    • @Vax, oligofrenul Bad@ stă și în al meu 🙂
      Lasă-l în pace, atâta bucurie are și el, că oricum e bătut de soartă.

    • Nu-i de mirare că vax „emite opinii și argumente”, cum le zic ei, postacii, și pe gură și pe „cur”. Moștenire genetică: constipat ca ” mă-sa „. Aia s-a scremut săraca 9 luni până a avortat un cârnat maro, gros. Așa a apărut vax pe lume. D-aia îl bâzâie muștele.

    • Și marduk, cel care face-face-face-face-face-face-face-face e deranjat la stomac, că nu mai poate să „se repete” cu „bășinile propagandistice”.. A învățat, în schimb, un cuvânt nou, pe care îl tot ” repetă ” ca să nu-l uite și ca să-si arate „oligofrenia” nou asimilată.

    • @CurRau: cred că ar fi mult mai nimerit să încerci să-ți găsești ceva de lucru. Decât să stai pe pensia lui amărâta aia de mă-ta, măcar așa ai avea o ocupație și nu nu te-ai mai lega ca un dobitoc de cei care au opinii diferite de ale tale. Intradevar, pentru un analfabet funcțional așa ceva ar putea să fie destul de dificil, dar nu dispera. Ai putea de pildă să-ti încerci norocul la vreo spălătorie de mașini, de exemplu… 🙂

    • Aoleo! Lepădăturilor ăstora de troli le e frică rău că n-o să-si mai „găsească de lucru”. Le țâțâie ” curul” ăla pe unde le ies „opiniile diferite”. Crescuți la sânul Mafiei, ei au impresia că toți stau ‘în pensii” cum stau ei la pomană ca niște sclavi „asistați”. Mai mult decat pomanageală n-au vazut dincolo de lanțul de care stau legați. D-aia și au in vocabular numai cuvinte gen „pensii”, „mancare”. S-au speriat, postacii, că nu le mai ” miroase” nimeni ” bășinile propagandistice ” cum spun ei și că rămân fără „ocupație”. Dup-aia, ar ” fi destul de dificil” pentru niște „dobitoci” ca ei să mai „încerce” ceva: sunt prosti, agramați, inculți, plicticoși, limitați. Cui să folosească niște „amărâți” ca ei? Ăștia, care se cred „alfabeti funcționali” nu sunt în stare să „nimerească” două vorbe p-aicea, cum să fie capabili de altceva? Cine stă sa asculte pe unii care vorbesc din „placărți” și fac”mau-mau”?

    • @CurRau: se pare că intradevar, ai o mică problemă: dacă ai fi avut măcar un neuron funcțional, măcar ai fi avut o șansă să-ți dai seama cât ești de prost. Așa, nicio șansă.. :)))

    • S-a dus Slavus IohANUS sa ia lumina de la marele clown planetar portocaliu? Probabil Sclavus Ciolannis, ca un sclav experimentat ce este, a simtit, dupa puterea basinilor, mirosul unui cur mai bun de lins: curul american, in defavoarea curului european. Daca interesele SUA si UE vor intra vreodata in mare conflict, sclavul nostru s-a decis: va linge SUA pana la moarte! Murir-ar cu ei de gat…si spun asta fara sa ii simpatizez pe rusi!

  6. Până la urmă poate ne spune domnu Pantazi când a avut dreptate Trump ieri: când a spus că Iohannis face treabă bună în lupta anticorupție sau când a spus că economia României (bazată pe programul Dragnea) o duce foarte bine?

    • „când a spus că economia României (bazată pe programul Dragnea) o duce foarte bine”. Adica, „economia” Mafiei PSD-ALDE, despre care vorbește postacul marduk că „o duce foarte bine”, doar că el nu stie să „se repete” corect: la ei, la traficanți, „România” e „pe persoana”, o consideră a lor, a Mafiei, de aici confuzia. Dacă nu era ” programul Dragnea”din scoarță-n scoarță, o „ducea și mai bine ” Mafia dar, ce să-i faci, șeful de la Aprozar era cam bou, cum s-a dovedit: a ieșit prost „din viață”, cum a și zis iar Mafia ” a înfrânt ” în „lupta anticorupție”. Poate data viitoare are mai mult succes. Cu un alt „program”. Asta-i viața: așa stăpâni, așa postaci. Idioți, făcuți grămadă, cu toții. Și ce produc ei: vax.

    • Marduk,
      Trol idiot, economia Romaniei o duce foarte bine ? Cretinule, esti ca unul care s-a imprumutat de la camatari si se bucura ca are televizor nou ! Prea prost ca sa se gandeasca la nota de plata care urmeaza. Realizezi ca econimoia noastra subzista pe credit ?

    • @Marduk,
      C.I.A. n-a apucat inca sa-i prezinte Presedintelui USA raportul privind masluirea indicatorilor economici. Experienta acumulata in Epoca de Aur ne-a facut ”artisti” in acest domeniu si am putea organiza chiar si doctorate in domeniu…

    • @Mario, băi, vită obtuză, placa stricată cu „subzistăm pe credit” o aud din 2012 de cât a venit ciuma roșie la guvernare. Așa că poți să îți bagi nota de plată în coor. Va fi o notă de plată doar dacă revine premierul zero la guvernare.

      @Scaraoțchi®, dap, înțeleg că Eurostat falsifică indicatorii economici. Bine. Câți neuroni ziceai că ai?

    • Ce pretenții să ai de la un cretin ca marduk. Credeți că știe ce înseamnă „subzistam”, o dobitoacă ce stă cu limba în nas? El învață un cuvânt într-o săptămână și trebuie să ” se repete” de 8 ori ca să-l retină. La fel cum trebuie să *audă ” 10 ani la rând ca sa înțeleagă ceva.
      Din 2012 până acum nu i-a dost suficient, după cum singur recunoaște. Săptămâna trecută a învățat verbul ” a face” pe care îl tot repeta ca o „placa stricata”. Mai nou, a auzit cuvântul „oligofren” și se bucură ca un câine care se linge la „coor”, că se „descoperă” pe sine. Și e atât de fericit, că vrea să își exprime și in public „oligofrenia”. Până la ” eurostat” mai are mult.

  7. „…pentru a răspunde mai bine provocărilor și responsabilităților globale pe care le împărtășim”. Subliniez responsabilitatilor pe care le impartasim. Traduc pentru cine nu intelege: Romania asuma responsabilitati globale. Adica s-a terminat era in care eram cei mai tari din parcarea Bulgaria-Muntenegru-Albania-Bosnia si in general mult-iubit si adorat de Bucuresteni.

    Romania trebuie sa devina un actor global mai important, mai responsabil, mai implicat. Si asta insemna evident si evolutia rapida a statului catre un stat modern, actual, capabil, eficient, inteligent, prompt si in general adecvat. Stiu, unii nu pot concepe asa ceva.

  8. Daca e vorba de un castig pentru Romania, imediat apar postacii PSD/ALDE Vax si Marduk si odata cu ei limbajul de mahala, asa cum au fost educati.

    Va roade ca avem o relatie buna cu SUA, voi vreti sa ne inchinam la rusi cum faceti voi.

  9. Nici măcar progrese privind vizele.

  10. Excelent document! Iohannis merita felicitat, pentru ca prin acest document contrabalanseaza apropierea Frantei si Germaniei, care pretind ca vorbesc in numele si interesele intregii Europe!, de Rusia, incercand sa realizeze o mare coalitie anti-americana nascuta atat din interese, niste resentimente cat si antipatii de circumstanta. Nimic mai potrivit decat cand Macron se vede cu Putin la Paris – care pron Lavrov tocmai a reafirmat dorinta de a transforma Republica Moldova (10 km de al foilea oras al Romaniei, in raza vizuala a Galatiului altbmare oras etc!) intr-o Belarusie inca mai crunta, printr-o federalizare falsa care ar ingropa orice posibilitate de guvernabilitate, de occidentalism, de reforma, de progres, legiferand regimul vagabond si mafiot de la Tiraspol si creand conditiile unei Novo Rusii la nord de Crimea – ca presedinte Romaniei sa se intalneasca cu presedintrle SUA! Germania si Franta sunt mai putin interesate de Romania si interesele ei decat SUA, asa pare in mod paradoxal in acest moment, desi Germania e putere continentala dar interesele ei se rezuma la nord-estul Europei, in timp ce Franta se vrea mai globala dar e mai interesata de pozitia sa in tari exotice si foste colonii de peste mari!

  11. P.S. Si Trump are momente de slabiciune cu Rusia, dar pe termen mediu si lung pariul cu SUA va da roade, iar pe termen scurt nu-l vor lasa spiritele mai reci sa faca prostii.

  12. Cata ipocrizie! Daca nici asta nu e caz clasic de coruptie transfrontaliera… Interventie pentru Exxon, un fel de „davai ceas”, doar ca de data asta cu gaze naturale.

  13. S-a dus Slavus IohANUS sa ia lumina de la marele clown planetar portocaliu? Probabil Sclavus Ciolannis, ca un sclav experimentat ce este, a simtit, dupa puterea basinilor, mirosul unui cur mai bun de lins: curul american, in defavoarea curului european. Daca interesele SUA si UE vor intra vreodata in mare conflict, sclavul nostru s-a decis: va linge SUA pana la moarte! Murir-ar cu ei de gat…si spun asta fara sa ii simpatizez pe rusi!