G4Media.ro

DOCUMENT Comisia Europeană, despre cazul celor trei magistrați propuși pentru suspendare: CSM-ului…

sursa foto: Pexels

DOCUMENT Comisia Europeană, despre cazul celor trei magistrați propuși pentru suspendare: CSM-ului îi revine revine răspunderea de a lua în considerare normele privind libertatea de exprimare a magistraților

Comisia Europeană atrage atenția, într-un răspuns transmis Asociației Forumul Judecătorilor din România, că normele privind libertatea de exprimare trebuie luate în considerare de Consiliul Superior al Magistraturii. Precizările vin în contextul în care Inspecția Judiciară propune secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea a trei judecători sub pretextul că ar fi adus atingere prestigiului justiției și că au făcut politică pe un grup al magistraților de pe Facebook.

Consiliului Superior al Magistraturii, în calitate de garant al independenței sistemului judiciar, îi revine răspunderea de a lua în considerare normele privind libertatea de exprimare a magistraților cu privire la organizarea și funcționarea sistemului judiciar, precum și normele aplicabile conversațiilor private”, se arată într-un răspuns transmis de secretariatul general al Comisiei Europene  către Asociația Forumul Judecătorilor din România.

”Am fost informați că Inspecția Judiciară a inițiat o procedură disciplinară în legătură cu scurgerile de mai sus și a solicitat suspendarea dvs., precum și a altor doi judecători, din funcțiile dvs. până la finalizarea investigației disciplinare. În contextul Mecanismului de cooperare și verificare (MCV) și al Raportului privind statul de drept, Comisia va continua să monitorizeze aceste aspecte. Rapoartele anterioare MCV au identificat riscul utilizării subiective a procedurilor disciplinare împotriva magistraților”, se mai arată în răspunsul Comisiei Europene.

Context

Inspecția Judiciară a propus secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) suspendarea a trei judecători sub pretextul că ar fi adus atingere prestigiului justiției și că au făcut politică pe un grup al magistraților de pe Facebook.

Astfel, printr-o adresă înaintată șefului CSM, Lucian Netejoru, șeful Inspecției Judiciare (IJ) propune suspendarea din funcții a judecătorilor Dragoș Călin de la Curtea de Apel București, Laurențiu Marius Grecu de la Tribunalul Mehedinți și Alina Mihaela Gioroceanu de la Tribunalul Olt, suspendare care ar trebui să dureze până la finalizarea cercetărilor IJ.

IJ mai spune că s-a autosesizat după ce, într-o publicație, au apărut fragmente din discuții de pe „Forumul magistraților”, un grup de Facebook care adună aproximativ 2.000 de judecători și procurori din toată țara.

Potrivit analizei făcute de un inspector, acuzațiile aduse la adresa lui Dragoș Călin vizează afirmațiile: „Totuși, decizia CCR pe C3 este contrară dreptului UE” și „E oficial. Ministerul Justiției a scăpat de Predoiu. Un an irosit de un personaj politic care să nu mai aibă vreodată mandat la justiție”.

În cazul Alinei Gioroceanu, acesta a scris pe forum: „Chestia aia roșie este brâu sau ștreang? Că nu realizez” și „Covidu naște victime și eroi. Ambele atrag o reacție afectivă, mișcă ceva în noi, prin compătimire ori admirație. Unii intră în rolul acesta fără să vrea, alții, cu bună știință, urmărind să inducă aceleași reacții. Așa că, de eroi și de victimele de carton trebuie să ne ferim, de victimizare și de actele de eroism ale oportuniștilor lipsiți de autenticitate”, lucruri care nu a fost pe placul lui Netejoru.

Judecătorul Laurențiu Grecu a scris: „În afară de USR, nu cred că dorește cineva această măsură”, frază care ar putea să-l coste funcția.

În dosarul mare, IJ a început cercetarea disciplinară față de opt judecători, după ce au discutat probleme din sistemul judiciar pe grupul privat al magistraților. Acuzațiile sunt de „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției”, „încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilități și interdicții privind judecătorii și procurorii” și „desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu”.

Pe lângă cei trei propuși pentru suspendarea din funcție pe durata cercetărilor, pe lista lui Netejorul, cu începerea cercetării disciplinare, se regăsesc judecătorii Cristi Danileț de la Tribunalul Cluj, Anca Codreanu de la Tribunalul Brașov, Georgeta Ciungan de la Tribunalul Bihor, Alexandru Bălășanu de la Judecătoria Botoșani și Ioan Fundătureanu de la Curtea de Apel Pitești.

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

4 comentarii

  1. Procurorii de la Caracal – 90% clasări la toate cauzele. În special la cele cu fraţii interlopi = PRESTIGIU
    Judecătorul fără toate ţiglele pe casă care dădea verdicte de la spitalul de nebuni = PRESTIGIU
    Magistraţii sancţionaţi de CEDO = PRESTIGIU
    Favorizatorii făptuitorilor de 31 de ani din dosarul revoluţiei = PRESTIGIU
    Unii care comentează = DUŞMANII POPORULUI

    CSM are o mentalitate de România lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

  2. Eu nu știu ce cauta Netejoru încă acolo, o sluga pesedisti pusa șef la inspecția judiciara de dragnea…

  3. Ce facusi Bobita? Ai mai declansat o criza. Ai vrut sa te razbuni pe gashka rivala si devenisi personaj pentru europeni. Asa se intampla cand nivelul tau este de Govora.

  4. Pe Netejoru asta, protectorul lui Felix, chiar nu-l inlatura nimeni? Un absolvent care vine de la Ecologica e singurul mare specialist in Drept din Romania?