G4Media.ro

DOCUMENT Condițiile USR Plus pentru intrarea la guvernare: Adoptarea de urgență a…

Liderii USR PLUS

DOCUMENT Condițiile USR Plus pentru intrarea la guvernare: Adoptarea de urgență a inițiativei „Fără penali”, abrogarea pensiilor speciale şi desfiinţarea Secţiei de anchetare a magistraților

„Fără penali în funcţii publice”, eliminarea pensiilor speciale, desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor şi eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraţilor se numără printre obiectivele propuse de USR PLUS pentru protocolul coaliţiei de guvernare.

Conform unui comunicat al USR PLUS, alianţa este pregătită să-şi asume guvernarea alături de PNL şi UDMR, iar documentul intitulat „Revoluţia bunei guvernări” va reprezenta baza de negociere pentru formarea viitoarei coaliţii.

Totodată, alianţa propune ca negocierile să se desfăşoare în trei etape:
– agrearea obiectivelor de politici publice comune;
– agrearea structurii guvernamentale;
– agrearea mandatelor obţinute de fiecare partener şi a obiectivelor asumate pentru fiecare portofoliu.

În ceea ce priveşte organizarea Guvernului, Alianţa USR PLUS propune ca ministerele să fie organizate sub formă de „clustere, în jurul unui obiectiv mare de politici”, cu următoarea structură:

– Cluster I – „România puternică şi credibilă” – Externe (inclusiv Diaspora), Interne, Justiţie, Apărare;
– Cluster II – „România modernă şi verde” – Dezvoltare şi investiţii publice (include fonduri europene), Cercetare, inovare, Antreprenoriat şi adaptare economică, Tehnologiile viitorului, Infrastructură, Finanţe, Gestionarea avutului public (companii de stat şi alte active), Agricultura şi spaţiul rural, Mediu, Tranziţie energetică, Turism;
– Cluster III – „România bună cu toţi cetăţenii ei” – Politici sociale, Relaţii de muncă şi politici de angajare, Sănătate, Educaţie, Cultură, Cetăţenie activă şi tineret, Sport;
– Cluster IV – „Buna Guvernare”, coordonarea politicilor transversale de la centrul Guvernului – Cancelaria Guvernului, Secretariatul General al Guvernului.

Printre obiectivele de politici propuse figurează:

– Votarea în Parlament a iniţiativei civice „Fără penali în funcţii publice” în primele 100 de zile, iar în decurs de un an – organizarea referendumului de revizuire a Constituţiei;
– Votarea în primele 100 de zile a proiectelor de lege de eliminare a pensiilor speciale pentru parlamentari, respectiv pentru aleşii locali. Pe parcursul primului an, angajarea dialogului cu celelalte categorii beneficiare de pensii speciale şi pregătirea legislaţiei aferente. Pe termen lung (2-4 ani): dezbatere publică şi parlamentară şi adoptarea legislaţiei;
– Desfiinţarea Secţiei speciale pentru investigarea magistraţilor (în primele 100 de zile), eliminarea schemei de pensionare anticipată a magistraţilor. În primul an, asigurarea suportului logistic necesar pentru DNA şi DIICOT (alocări bugetare şi proces transparent de achiziţii publice şi recrutare personal), informatizarea sistemului de Justiţie.

Propuneri pentru reforma statului:

– 300 de parlamentari, alegeri în două tururi pentru primari şi preşedinţii de consilii judeţene, creşterea numărului de parlamentari ai diasporei, extinderea votului prin corespondenţă şi la votul intern. Pe termen lung (2-4 ani): introducerea votului electronic şi trecerea la un sistem de vot pe bază de liste deschise;
– Adoptarea în Camera Deputaţilor a proiectului USR PLUS privind accesul la informaţiile publice, publicarea tuturor contractelor de achiziţii publice, platformă de transparenţă bugetară totală cu toate cheltuielile defalcate;
– Primării mai puţine şi mai eficiente; reducerea numărului agenţiilor;
– Legea cărţii de identitate electronice şi legea domiciliului electronic, clarificarea rolului juridic al punctului de contact unic electronic.

Propuneri în domeniul sănătăţii:

– Fondul de finanţare pentru o infrastructură sanitară modernă;
– Strategie de prevenţie în sănătate, inclusiv mecanisme de implementare şi finanţare;
– Dreptul de a alege în sănătate: pregătirea şi adoptarea documentelor de politică publică, adoptarea legislaţiei primare şi secundare;
– Garantarea accesului la medicamente esenţiale;
– „Medic şi pacient la un click distanţă”: pregătirea unui document de politică publică privind constituirea unui fond de inovare în sănătate, inclusiv sursele de finanţare.

Propuneri în domeniul educaţiei:

– Analiza situaţiei numirilor de inspectori şi directori de şcoli, modificarea criteriilor de numire pentru deschiderea profesiei şi implicarea absolvenţilor de masteruri educaţionale;
– Dreptul de a alege în educaţie: pregătirea şi adoptarea documentului de politică publică;
– „Şcoala de la 8 la 5”, masă caldă şi program Şcoală după şcoală;:pregătirea şi adoptarea documentului de politică publică, pregătirea proiectelor finanţate de UE, implementare;
– Sprijin pentru şcoala online: pregătirea şi adoptarea documentului de politică publică, pregătirea proiectelor finanţate de UE, implementare.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

19 comentarii

    • Macar au un plan. Intre timp, PNL vine cu vechile minciuni din 2016.

    • Planul ca planul, dar important este ca au si termene. Inteleg ca depasirea termenului inseamna parasirea guvernarii, nu?

      Totusi, nu inteleg cum vor modifica Constitutia, pentru ca la prima virgula schimbata in ea, nu conteaza in care parte a ei, va trebui sa devina parlamentul unicameral. N-ai cum sa eviti modificarea asta, iar ei nu vor.
      [Au incercat sa modifice legea alegerilor parlamentare, in nu mai stiu care aspect si s-a ajuns la CCR si au zis ca modificarea respectiva e ok, dar independent de ce voiau ei sa modifice, per total, rezultatul nu duce la 300 de parlamentari si deci modificarea nu e permisa pentru ca nu respecta vointa cetatenilor exprimata prin referendum.]

  1. E clar ne întoarcem de unde am plecat, aceeași placă, același băț prin gard asta explică prezența slabă la vot

  2. NU
    Romania trebuie sa ramana asa cum a fost in ultimii 30 de ani, cu politizare pensii speciale, spitale de campanie si infrastructura africana, asa sa ne ajute divinitatea

  3. Asa se cheama gruparile (grupurile, categoriile) acum, clustere. Bagati la cap inapoiatilor!

    • En: CLUSTER noun [ C ] UK /ˈklʌs.tər/ US /ˈklʌs.tɚ/a group of similar things that are close together, sometimes surrounding something; (specialized) a group of two or more consonant sounds that are pronounced together with no vowel sound between them:

      Ro: CLUSTER CLÁS-TĂR/ s. n. (mus.) efect sonor prin suprapunerea mai multor tonuri și semitonuri sau numai semitonuri. (< engl. cluster)

      Ai dreptate, in limba romana n-a fost importat sensul folosit in document. Sa fie un semn ca se amana implementarea masurilor … pana accepta Academia si al doilea sens?! 🙂

      # # # # # # # #

      Sa mai notam si partea cu "România modernă şi verde„. La fel de pompos (noi ne incalzim cu lemne intr-o proportie grav de mare si nu par a fi sanse de schimbar majore!!!). Daca ii ziceau „Romanii moderni si verzi”, da – as fi inteles! 🙂

  4. Mi se par niste propuneri de bun simt care chiar pot fi implementate, nu sunt vise. Nu vad de ce ar refuza PNL. Cu ce nu ati fi de acord din cele prezentate?

    • Dar felul in care sunt cerute de barna chiar irita populatia. Cred ca barna trage partidul prea mult in jos. Este o persoana prea enervanta. Felul in care vorbeste, caracterul de incapatanat, de vanzator de iluzii care trebuie sa vanda neaparat. Acelasi cerinte spuse de ciolos suna diferit. Barna suna prea radical, strident. Voiculescu si stelian ion cred ca sunt comunicatori mult mai buni. Am votat usr plus pt. Ciolos si pentru voiculescu. Dar majoritatea populatiei vrea mai mult decat „fara penali in functii publice” …+ celelalte. Vrea prosperitate!

  5. … am gasit droguri si LGBT la USReu, am gasit prostie cat cuprinde la PNLeu, am gasit Cosa Nostra la PSDeu, am gasit un roman la UDMReu….si un Petrov la PMPeu….si la Iohannis guvernul meu! Ne.am intors de unde am plecat acum 30 de ani. Numai minerii sunt altii!

  6. Nimic nu invata Barna. Bai idiotule, am sa incerc sa vorbesc cat mai simplu, poate intelegi. Romania este o tara populata de oameni (incă), oamenii au nevoie de stabilitate, stabilitatea genereaza predictibilitate si le permite dezvoltare individuală. Mai simplu de atit, vor liniste. Barna intelegi? Vor liniste. 31 de ani am alergat ca natiune catre nicaieri, bezmetici, de la stanga la dreapta, mereu reformati.
    Acum oamenii doresc liniste. Mai ales in actualul context, pandemie si contractie economica. Oamenii vor liniste astfel incat sa se focalizeze pe ei, pe sansele lor, pe sanatatea lor, pe familia lor si nevoile ei.
    Voi USR vreti ceva complet opus, din nou bulversarea, din nou reforma, din nou schimbam schimbarea, din nou aruncam in aer totul. Si apoi va mirati ca nu sunteti votati. Schimbarile sistemice nu se fac cand Romania, UE, intreaga lume este bulversata de pandemie.
    Barna invata ceva din felul in care lumea s-a inchis in 1347 la epidemia de ciuma! Atunci nu s-au produs schimbari, ele s-au facut dupa, de catre cei care au supravietuit.
    Daca nici acum nu intelegi atunci esti un idiot cu acte in regula.

    • Am mai auzit discursul ăsta undeva. A da…tu ești Ilici tată? Trebuie liniște să nu facem nimic să rămânem undeva în evul mediu. Doamne ferește să vină careva să facă reformă în România. Mai bine PSD cu AUR…clar aia e soluția.

    • Aia care vor ”liniste”, sunt probabil cei 7 analfabeti (in plan socio-politic ) din 10, care NU au votat , asa ca nu pot veni cu vreo pretentie. Sa fie indiferenti in continuare…
      Ceilalti 3 din 10 si-au ales reprezentantii, USR+ si-a expus agenda politica
      clar in cele 40 de puncte, cei care i-am votat i-am votat pentru implementarea lor si acum asta se pregatesc sa faca, sa livreze.
      Tu probabil ai votat alta agenda, sau trolezi, sau nu stii sa citesti si nu stii nici tu pentru ce ai votat !!!!!!!!!

    • Esti un imbecil pentru care dreptul de exprimare e un privilegiu nemeritat. Toate propunerile USR sunt corecte si necesare.

    • Si totusi… Daca va spun de Peasants’ Revolts si ce a urmat anului 1350, ce schimbare au generat, oare veti incerca sa gasiti mai multe informatii? Sa intelegeti?
      Daca acesta este discursul USR sunteti doar niste idioti, autosuficienti, ignoranti, destine secunde monopolizate de prea marunt.
      Nu sunt Ilici, detest pisdeul, dar detest si prostia, incapatinarea irationala, ambitia si vanitatea. Deja dati toate semnele unui PNTCD mic si idiot.
      Nu veti implementa nimic. Va veti pierde in conflicte intestine. Nu aveti viziune, nu aveti scop aveti doar modul conjuctiv si obiective de diligenta.

  7. si ceva bani de la UE nu vrei Barno? sa mai ajuti niste microIMMuri sa dea faliment?

  8. Cu desființarea SIIJ nu va merge cu o „majoritate” de 52%. Din fericire. S-a nascut nașul vostru….

    • Aoleu, dar unii viseaza la cai verzi pe pereti

      Bilanţul SIIJ dupa primul an de activitate: trei dosare finalizate cu rechizitoriu şi trimise în instanţe, în care un procuror a fost achitat, un judecător a primit o condamnare cu suspendare, iar al treilea caz se află blocat la Instanţa supremă.

      Asta e tot ce a lucrat sectia aia un an de zile. Si nici nu va face mai multe, e pusa acolo pentru a bloca dosare, nu pentru a le deshide si finaliza.

      Hai ca e simpla schema: dosar beton in care niste oameni politici sunt prinsi cu mana pana la coate in bani. Face unul plangere penala impotriva procurorului de caz si, miracol. sectia speciala solicita dosarul, ca e un magistrat bagat acolo. Si dosarul e preluat la sectia speciala si moare prin sertarele sectiei, pana la prescrierea faptelor.