DOCUMENT Cum arată propunerea echipei Barna pentru definirea ideologică a USR ca partid de centru-dreapta modern: ”USR își asumă ca generație un destin neo-pașoptist”
Documentul programatic prin care echipa Dan Barna vrea să câștige referendumul intern de poziționare a USR ca partid de centru-dreapta se numește ”România modernă. Reforma cinstită” și conține cele 5 mari principii de guvernare, precum și un plan de acțiune în viitorul imediat, însoțit de 10 pachete de politici publice pe care se va baza guvernarea USR.
În documentul programatic al echipei lui Dan Barna se arată că ”USR este partidul nou, anti-sistem, care coagulează energiile celor care vor cu adevărat o schimbare, care se implică în viața publică”.
Documentul explică opțiunea de centru-dreapta: ”De ce centru-dreapta? Pentru că dreapta este în România forța schimbării, forța care a dus România înainte spre economie de piață, spre Europa, spre libertate. Pentru că stânga a împins România, și nu doar de 30 de ani, la marginea Europei. De ce modern? Pentru că este 2020. Pentru că lumea se schimbă și pentru că USR este partidul care propune soluții moderne la problemele reale ale acestor zile”.
”Doctrina USR centru-dreapta modern este o sinteză între liberalismul european și puterea comunităților”, se mai arată în document.
Cele 5 principii de guvernare din documentul programatic:
- Libertatea individului este fundamentală
- Egalitatea în fața legii și a statului și eliminarea privilegiilor discriminatorii
- Modernizare liberală cu puterea comunităților
- Statul este o organizație care trebuie permanent ținută sub control, analizată și adaptată la standardele moderne
- Meritocrația și competiția onestă trebuie să devină norme sociale și politice în România
Planul de acțiune în patru pași prevede că, după eventuala adoptare a doctrinei de centru dreapta prin referendum, USR ”va face opoziție real liberală la guvernul Partidului Național Liberal”.
Cele 10 pachete de politici publice pe care se va baza guvernarea USR:
- Libertate antreprenorială – parteneriat cu mediul de afaceri, liberă inițiativă, condiții de piață liberă
- Cumpătare, responsabilitate economică și reducerea impozitării muncii – reducerea graduală a impozitării muncii astfel încât salariul minim să nu mai fie taxat și toate taxele să fie calculate de la nivelul salariului minim în sus. Impactul bugetar va fi suportat de eliminarea programelor inutile de tip PNDL, a pensiilor speciale și prin stabilizarea cheltuielilor publice (care au crescut cu 46 de miliarde de lei în 2018 și 50 de miliarde de lei în 2019). Păstrarea cotei unice, trecerea rapidă la moneda euro, deficit bugetar controlat, inflație redusă, creditare facilă
- Pensii egale la contribuții egale. Fără pensii speciale – ”Desființăm pensiile speciale. Toți trebuie să fim egali în fața statului. Nu e niciun motiv pentru care unii ar trebui să fie “mai speciali” și să primească pensii peste cât au contribuit. Fiecare pensie în funcție de contribuție. Încetăm aberația raportării anumitor pensii la ultimul salariu, care de obicei este umflat cu tot felul de sporuri și care a creat cele mai mari abuzuri din sistem”.
- ”Vom accelera tranziția de la pilonul 1, falimentar și care se bazează pe transferuri de la buget, către pilonul 2 și pilonul 3, bazate pe investiții. Tranziția se va face fără a afecta pensiile actuale, dar cu un calendar clar de transfer pentru viitorii pensionari. Vom folosi veniturile din resursele naturale ale țării noastre pentru a ajuta această tranziție: resursele naturale ale României merg direct ca investiții în pensiile din pilonul 2”
-
Politici anti-sărăcie concrete – declanșarea unei ofensive împotriva abandonului școlar în mediile sărace și în spațiul rural, intervenții sociale finanțate prin granturi oferite organizațiilor care lucrează direct în comunități: ONG-uri, fundații, instituții de cult, primării.
- Comunitatea în școli și spitale – transformarea sistemului de sănătate și a sistemului de educație, dintr-unul centrat pe politruci, într-unul centrat pe cetățeni
- Educația: centrată pe elev, prin intermediul părinților și profesorilor. Părinții trebuie să poată alege școala copiilor lor dintr-o multitudine de opțiuni. Școlile trebuie gestionate cât mai aproape de cetățeni, prin consililul lor de administrație, nu de politruci îndepărtați care vin în inspecții regizate
- Sănătatea: centrată pe pacient și pe asigurat (potențialul pacient). ”Vom da dreptul fiecărui român de a-și alege propriul asigurator de sănătate. Fiecare român va avea o sumă fixă pe care o va putea folosi pentru a-și alege asiguratorul de sănătate, fie că este CNAS fie că este altul. Doar atunci când vom permite concurența la CNAS, vom avea servicii mai bune de sănătate”.
-
Politici de mediu responsabile și realiste – politici concrete, reale pentru modernizarea sistemelor de reciclare a deșeurilor, pentru protecția pădurilor, pentru apă și aer curat. Mecanisme de piață și o intervenție inteligentă a statului (de exemplu, prin integrarea principiilor economiei circulare) sunt soluțiile pentru a asigura un mediu sănătos. Încurajarea transportului public, introducerea stimulentelor financiare pozitive și negative pentru a decongestiona marile orașe. Finanțarea intervențiilor pentru mediu prin mecanisme comunitare implicate direct în protejarea ariilor naturale, nu prin crearea de noi birocrații de stat. Funcția de reglementare și control a statului în probleme de mediu trebuie întărită semnificativ.
-
O reformă radicală a statului și o debirocratizare serioasă. Planul pentru digitalizarea administrației – un guvern cu număr redus de ministere, care va face o analiză drastică a agențiilor guvernamentale și desființarea celor redundante. Fiecare program guvernamental va fi evaluat ca impact o dată la 3 ani și cele care nu obțin rezultate satisfăcătoare nu vor mai fi finanțate de la bugetul de stat. Cancelaria Guvernului va avea această funcție de bază. Digitalizarea relației stat – cetățean: interzicerea în termen de doi ani a practicii de a cere de la cetățean informații / hârtii care sunt deținute de altă instituție a statului.
-
”Vom vota onorarea promisiunii făcute cetățenilor: maxim 300 de parlamentari. Vom demara procesul de modificare a Constituției pentru a repara sistemul politic, începând cu #FărăPenaliÎnFuncțiiPublice”.
-
-
Grijă pentru banii publici. Regiuni și comune funcționale. Reforma sistemului de management al fondurilor europene și a politicii de dezvoltare în general: Unificarea fondurilor europene și naționale de dezvoltare într-un buget unic, cu posibilitatea de finanțare a obiectivelor de investiții din bugetul național, pentru un flux continuu al investițiilor.
- ”Vom demara reforma radicală a sistemului administrativ de gestionare a fondurilor europene”.
- ”Folosirea masivă a instrumentelor financiare în exercițiul bugetar viitor 2020 – 2027”
-
Companiile de stat vor fi listate la bursă sau dedicate unui bine public, prin profesionalizare: Listarea la bursă a celor care nu au un mandat clar și un bine public pe care îl urmăresc și pe care o structură privată nu îl poate îndeplini. Pentru cele rămase în portofoliu, statul intervine cu un mandat oferit transparent, pe baza căruia selectează un management profesionist
-
Drepturi și libertăți civile protejate. Încurajarea mediei independente, politici culturale competitive, controlul real democratic al serviciilor de informații:
- Susținem parteneriatul civil pentru toate cuplurile, indiferent de orientarea sexuală
- Susținem toleranța ca virtute modernizatoare a societății și respingem orice formă de xenofobie, homofobie, rasism, antisemitism sau șovinism
- susținem că nu trebuie să cedăm de la respectarea unui drept esențial, acela la inviolabilitatea vieții private.
- Statul trebuie să creeze cadrul pentru pluralism, transparență și concurență corectă în mass-media . Reforma TVR și a radioului public, accesul producătorilor independenți în serviciile publice de media vor fi parte din mandatul nostru
- Vom iniția o reformă reală a serviciilor de informații și limitarea prin lege a capacității lor de a deține firme, de a interfera în viața politică, mediatică și economică. Supravegherea parlamentară a serviciilor de informații trebuie să devină o practică reală, nu o formă fără fond cum e acum.
Echipa lui Dan Barna mai arată că ”USR își asumă ca generație un destin neo-pașoptist. De aceea vom finaliza ce au început pașoptiștii atunci când au declanșat prima modernizare a României: suntem români mândri de tradițiile noastre, într-o Europă care cultivă specificul fiecăruia”.
Context. În 10 decembrie, Dan Barna, președintele USR, a anunțat membrii partidului că declașează un referendum intern pentru ca membrii să decidă privind poziționarea doctrinară a partidului. Votul este convocat prin mijloace electronice începând din data de 1 februarie 2020.
Întrebarea la care vor răspunde membrii USR:
”Sunteți de acord ca USR să asume o poziție doctrinară de centru – dreapta modern?”
Răspuns: Da / Nu”
Barna a anunțat referendumul într-un moment în care era puternic contestat în interiorul partidului după eșecul de la alegerile prezidențiale, când a ratat intrarea în turul 2.
Foto: Dan Barna și Cristian Ghinea (Facebook)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
71 comentarii