G4Media.ro

DOCUMENT Cum i-a ajutat Alexandr Stoianoglo pe marii suspecți de corupție din…

Foto: Daniel MIHAILESCU / AFP

DOCUMENT Cum i-a ajutat Alexandr Stoianoglo pe marii suspecți de corupție din Republica Moldova când a ocupat funcția de procuror general / A îngropat plângerile împotriva lui Igor Dodon, cel care l-a propus candidat la prezidențiale / S-a luptat să îl scoată din închisoare pe condamnatul definitiv Veaceslav Platon

Alexandr Stoianoglo, candidatul partidelor pro-ruse la alegerile prezidențiale din Republica Moldova, i-a ajutat din calitatea de procuror general al țării pe marii acuzați de corupție să scape de acuzații sau chiar de executarea sentinței, arată raportul din 2022 al Comisiei de evaluare a activității sale. Printre marii suspecți de corupție se numără fostul președinte prorus Igor Dodon (cel care l-a propus în acest an candidat chiar pe Stoianoglo), Veaceslav Platon, Vlad Plahotniuc. În schimb, Stoianoglo e acuzat că nu s-a ocupat de judecătorii care au decis ilegal să-i extrădeze pe profesorii turci ceruți de regimul Erdogan.

Raportul Comisiei de Evaluare a performanțelor procurorului general (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo, realizat în luna aprilie 2022, a fost publicat de Ziarul de Gardă și arată o lungă listă de acuzații la adresa acestuia.

Procedura de evaluare a performanțelor lui Alexandr Stoianoglo a fost demarată după o decizie a Consiliului Superior al Procurorilor, în urma unei sesizări a președintei Republicii Moldova, Maia Sandu. La acel moment, Alexandr Stoianoglo era suspendat din funcție pentru că făcea obiectul unui dosar pena de corupție. În octombrie 2021, Stoiangolo a fost arestat de Procuratura Anticorupție sub acuzația de corupere pasivă și abuz în serviciu. Procurorii susțin că Stoiangolo ar fi ajutat la modificarea unei legi care a facilitat o mare schemă de spălare de bani murdari din Rusia (numită Laudromatul rusesc). Stoianoglo a fost în arest la domiciliu până în 2022, când un tribunal a decis cercetarea sa în libertate. Acum, mai multe dosare care îl vizează sunt în diferite stadii.

Stoianoglo a fost propus de Igor Dodon drept candidat la prezidențiale al Partidului Socialiștilor (pro-rus). El a ajuns în turul 2 al alegerilor prezidențiale, unde o înfruntă pe președinta în exercițiu Maia Sandu pe 3 noiembrie. Stoianoglo are și cetățenia română.

Cele mai importante acuzații la adresa lui Alexandr Stoianoglo din raportul Comisiei de Evaluare:

– Exercitarea presiunilor asupra procurorilor pentru ca aceștia să-și depună demisiile, inclusiv prin amenințarea acestora cu pornirea procedurilor disciplinare și/sau penale (cazul Dorin Compan, cazul Eugen Rurac, cazul Vladislav Bobrov).

– Inițierea dubioasă a procedurilor de revizuire și renunțarea nejustificată la învinuire (cauza Veaceslav Platon, cauzele judecătorilor implicați în dosarul numit generic „Laundromat”).

– Lipsa de reacție, implicare și intervenție eficientă în gestiunea dosarului penal pornit urmare a procedurii defectuoase de expulzare a profesorilor turci (cauza Vasile Botnari), dosarului numit generic „Laundromat”, dosarului Ilan Șor, cauzelor Vladimir Plahotniuc și Vladimir Andronachi.

– Promovarea în funcție a persoanelor în privința cărora existau suspiciuni de implicare în acțiuni de corupție (cazul Ruslan Popov, cazul Igor Popa).

– Abordarea selectivă a cazurilor de sensibilitate publică (cazul „Bahamas”, cazul vacanțelor de lux ale lui Igor Dodon, dosarul finanțărilor PSRM etc.).

– Disculparea publică a persoanelor vizate în dosare de sensibilitate publică până la emiterea pe caz a unei hotărâri definitive (dosarul „Laundromat” și dosarul „Frauda bancară”). Sursa

– Intervenția insuficient de motivată, în raport cu obiectivul instituțional de încredere publică a Procuraturii, în executarea pedepsei dispusă printr-o sentință penală definitivă și executorie prin solicitarea suspendării executării anterior soluționării cererii de revizuire în cazul lui Veaceslav Platon și utilizarea tehnicilor de mediatizare selectivă etc.

– Procuratura Anticorupție a deschis la 04.03.2020 procedura de revizuire a procesului penal în privința condamnatei Punga Olga, aflată și la moment în cadrul cercetărilor la procuratură.

– Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis trei proceduri de revizuire a procesului penal în privința lui Viorel Țopa, Veaceslav Platon și Maxian Tamara.

La caz, despre atitudine improprie funcției deținute vorbește abordarea de către Procurorul General suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo a cazului Veaceslav Platon, concluzie care se justifică din acțiunile și atitudinea Procurorului General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo cu privire la:

– solicitarea revizuirii dosarului penal al lui Veaceslav Platon, în care acesta era condamnat la 18 ani de închisoare, și solicitarea suspendării pedepsei de către Procurorul General, iar apoi renunțarea la învinuire de către procurori, deși în același timp informații publice despre progresul pe dosarul legat de frauda bancară nu există;

· lipsa din partea procurorilor a unei solicitări de aplicare a măsurilor preventive pe celelalte dosare penale ale lui Veaceslav Platon, fapt ce i a permis acestuia să fugă din țară;

· înscrierea soției Procurorului General suspendat în calitate de beneficiară a două companii ale lui Veaceslav Platon în ianuarie 2021. De și Procurorul General a pretins că includerea soției sale în calitate de beneficiară a acestor companii a fost făcută de alte persoane, cu scopul să îl discrediteze, la data de 5 octombrie 2021 înscrierea respectivă încă nu a fost corectată. Mai mult, Domnul Alexandr Stoianoglo a dispus verificarea acestor circumstanțe procurorilor din cadrul Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale în cadrul unui dosar pornit în privința lui Veaceslav Platon, deși urma a fi pornită o procedură separată, iar apoi, Alexandr Stoianoglo, fiind în conflict de interese, a obținut de la procurorii din subordine informați și documente cu privire la investigarea cazului respectiv. Comisia reține că în cazul înregistrării soției Procurorului General suspendat în calitate de beneficiară a două companii ale lui Veaceslav Platon, nu a existat un conflict de interese declarat și o procedura corespunzătoare de soluționare a conflictului de interese;

· scoaterea de sub urmărire penală a judecătorilor urmăriți pentru emiterea ordonanțelor în dosarul Laundromat și declarațiile publice din 23.12.2020 ale lui Alexandr Stoianoglo că în dosarul Laundromat nu există probe, acțiuni care coincid cu interesele grupului Platon;

Declarații și sintagme prezente în discursurile lui Alexandr Stoianoglo care trădează o anumită părtinire față de Veaceslav Platon: sintagme exagerate precum dosarul „falsificat în totalitate” sau condamnat „absolut ilegal” din discursul din 18.05.2020, în care îl dezvinovățea public pe Veaceslav Platon, sau declarația dintr-un interviu, conform căreia „Toate încercările de a mă lega într-un fel sau altul (de Platon) se fac din motiv că pentru acești oameni Platon reprezintă o amenințare”.

Elementele enumerate mai sus pot trezi unui observator obiectiv dubii rezonabile cu privire la existența unor conexiuni între Procurorul General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo și Veaceslav Platon, relație care depășește descrierea făcută de Procurorul General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo în cadrul audierilor în Comisie, ca fiind o relație fără semnificație pentru sine.

Motivarea de către Procurorul General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo a inițiativei privind suspendarea executării pedepsei lui Veaceslav Platon și inițierea procedurii de revizuire s-a dovedit a fi defectuoasă în raport cu necesitatea menținerii aparențelor de obiectivitate și imparțialitate, precum și încrederea publicului în Procuratură. Prin scrisoarea nr. 20/P 195/22 din 24.03.2022, Serviciul de Informații și Securitate a comunicat că, în perioada iulie 2019 – iunie 2020, nu a dispus de informații relevante referitoare la amenințări asupra vieții și securității cetățeanului Veaceslav Platon, ceea ce face ca argumentarea invocată de Procurorul General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo în cadrul audierilor despre existența unor pericole reale pentru viața și securitatea lui Veaceslav Platon, care impun inițierea în regim de urgență a procedurilor de suspendare a executării pedepsei de către ultimul, să fie răsturnată.

Comisia consideră necesar de a menționa că din lipsa unui sistem funcțional de comunicare internă, circuitul de informații privind riscurile asupra vieții lui Veaceslav Platon la care a făcut referire Domnul Alexandr Stoianoglo, nu a putut fi identificat, motiv din care s a recurs la interpelări externe.

În unele cazuri individuale analizate, prestația personală a Procurorului General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo a constituit un factor de risc instituțional și anume de imagine și încredere, motiv din care înțelegerea corectă a provocărilor instituționale este pusă sub o îndoială rezonabilă:

– sesizările adresate Procuraturii Generale pe numele fostului Președinte al Republicii Moldova Igor Dodon au rămas fără a fi examinate iar faptele deplânse într-un fel sau altul investigate. Aici facem referire la dosarele privind Exclusiv Media, vacanțele de lux ale lui Igor Dodon, finanțarea PSRM, uzurparea puterii în stat etc;

Procuratura Generală a informat că, de către Procurorul General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo, în contextul Dispoziției Procuror ului General nr. 16 din 14.02.2020, a fost inițiat procesului de evaluare a 38 de dosare penale prezumat instrumentate pe motive politice, fiind emise soluții pe 19 din cele 38 de dosare, și anume:

Dosare aflate la faza de urmărire penală:

• Clasarea dosarelor penale în privința Ludmilei Kozlovska, Valentin Eșanu, Nina Cereteu, Andrian Bor ș și David Davitean (ultimul pe capătul de acuzare vizând tentativa de omor al lui Gherman Gorbunțov);
• Revocarea măsurii preventive (arestul preventiv) și clasarea dosarului de căutare în privința Anei Ursachi;

Dosare aflate pe rolul instanțelor de judecată:
• A fost emisă sentință de încetare a procesului penal în privința lui Valentin Eșanu (evaziune fiscală și spălare de bani);
• Urmare a renunțării procurorului la învinuire, au fost emise sentințe de achitare în privința lui Iurie Bolboceanu și Alexeev Alexei;
• Sentințele de achitare a lui Sergiu Cebotari, Valeriu Cucu și Valentin Eșanu au fost apreciate ca fiind legale și nu au fost contestate de procurori;
• Renunțarea la învinuire, cu solicitarea de achitare a lui Igor Borș

Dosare aflate la faza de executare a pedepsei:
• Procuratura a deschis procedura de reviz uire a procesului penal în privința Olgăi Punga și a inițiat procedura de suspendare a executării pedepsei;

Procuratura Generală a informat Comisia că, Dispoziția nr.16 din 14 02.2020 emisă de Alexandr Stoianoglo, păstrată în cancelaria Procuraturii Generale, nu conține nici o anexă cu lista cauzelor penale clasificate ca fiind politice, Procuraturii Generale nefiind cunoscute criteriile conform cărora aceste dosare au fost calificate ca fiind politice și incluse în lista anunțată.

În cadrul procedurii de evaluare și audierilor desfă ș urate, Procurorul General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo nu a fost în capacitate să comunice Comisiei care au fost criteriile luate în considerare de către el la aprecierea caracterului politic al acestor cauze penale și pe baza căror considerente anume aceste cauze penale au fost considerate prioritare, însă a informat că lista cauzelor penale prezumate a fi politice a fost comunicată Procurorului General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo în anexă la o sesizare semnată de către Domnul Pavel Grigorciuc, președinte al AO Dreptul la Dreptate parvenită pe numele Procurorului General, (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo la data de 19.12.2019, la fel, Procurorul General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo a menționat că lista acestor cauze, sau cel puțin mențiunea despre unele dintre ele se regăsește în rezoluții ale Adunării Parlamentare a Consiliului Europei adoptate cu referire la Republica Moldova. Cu excepția sesizării din 19.12.2019 semnată de către Domnul Pavel Grigorciuc, președinte al AO Dreptul la Dreptate, Comisia nu a fost în posibilitate să identifice rezoluțiile declarațiile APCE la care Procurorul General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo a făcut trimitere.

Despre prestația lamentabilă a Procurorului General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo la organizarea activităților de exercitare și supraveghere a activităților de urmărire penale în cauzele de sensibilitate publică cum ar fi dosarul numit generic Frauda bancară și dosarul numit generic Laudromat putem să menționăm că, în dosarul numit generic Frauda Bancară, supravegherea exercitată de către Procurorul General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo s-a rezumat la organizarea 70 ședințe operative (în lipsa documentării), fără să fie făcută o analiză comprehensivă a eficienței investigării acestui dosar.

Situație similară se înregistrează și în dosarul numit generic Laundromat, însă în cadrul acestui dosar Procuratura Generală a solicitat suspendarea executării sentinței de către controversatul om de afaceri Veaceslav Platon. În acela și timp, acesta a rămas a fi cercetat în stare de libertate pentru o presupusă infracțiune ce ar face parte din dosarul Fraudei bancare. Acțiunile ulterioare ale Procuraturii Generale de renunțare la învinuire pe numele a 13 judecători din 15 implicați în dosarul Laundromat, pe motiv că nu au fost constatate componente ale infracțiuni ridică semne de întrebare cu privire la acțiunile Procuraturii Generale în contex tul cooperării pe urmărirea penală la investigarea Fraudei bancare.

Situație similară se înregistrea ză și în investigarea sesizărilor legate de persoana fostului Președinte al Republicii Moldova Igor Dodon (dosarul Bahamas etc.), precum și dosarele privind persoana lui Plahotniuc Vladimir, Vladimir Andronachi și altor persoane controversate.

La cealaltă extremă se evidențiază un interes sporit acordat dosarelor penale care vizează persoana cet. Platon Veaceslav și o lipsă totală de interes și implicare în investigarea modului defectuos de instrumentare a dosarului penal privind expulzarea profesorilor turci (dosarul Vasile Botnari).

Comisia de Evaluare a Performanțelor Procurorului General apreciază performanțele Procurorului General (suspendat de drept) Alexandr Stoianoglo, înregistrate în perioada exercitării mandatului 29.11.2019 05.10.2021, cu calificativul de evaluare nesatisfăcător.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...