DOCUMENT Cum vrea Parlamentul European să elimine taxele mai mari cerute românilor și altor est-europeni pentru viza de muncă în UK / O rezoluție a liderilor grupurilor politice condamnă „decizia discriminatorie”
Parlamentul European a votat acordul post-Brexit, care stabilește relațiile comerciale dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit și care, la capitolul vize, prevede ca acordarea acestora să fie nediscriminatorie în cazul celor de scurtă durată, fără mențiuni legate de vizele de muncă.
Pe de altă parte, o rezoluție semnată de liderii grupurilor politice din Parlamentul European privind rezultatul negocierilor dintre UE și Regatul Unit condamnă „decizia discriminatorie” a Regatului Unit de a aplica taxe diferite pentru vizele de muncă pentru cetățenii anumitor state membre ale UE și îi cere să revină „imediat” asupra deciziei sale.
Este vorba de cetățenii din România, Bulgaria, Estonia, Slovenia și Lituania.
Votul, anunțat miercuri dimineață, arată că 660 de membri ai Parlamentului European au fost de acord cu acordul UE-Regatul Unit, 5 au fost împotrivă și 32 s-au abținut.
Rezoluția liderilor de grup referitoare la rezultatul negocierilor dintre UE și Regatul Unit a fost adoptată cu 578 de voturi, 51 împotrivă și 68 de abțineri
Rezoluția este semnată de: Manfred Weber, David McAllister, Christophe Hansen, Antonio Tajani (în numele Grupului PPE), Iratxe García Pérez, Bernd Lange, Andreas Schieder, Pedro Silva Pereira (în numele Grupului S&D), Dacian Cioloș (în numele Grupului Renew), Philippe Lamberts (în numele Grupului Verzilor) și Martin Schirdewan (în numele Grupului The Left).
Un paragraf din rezoluția însușită de grupurile politice, „salută dispozițiile privind vizele pentru vizitele de scurtă durată și clauza de nediscriminare între statele membre”, dar atrage atenția asupra discriminării cetățenilor în cazul vizelor de muncă.
„Invită Regatul Unit să nu discrimineze cetățenii UE pe baza naționalității lor, atât în ceea ce privește înregistrarea în sistemul de înregistrare a cetățenilor UE în vederea obținerii noului statut de ședere, cât și în ceea ce privește mobilitatea și vizele;
invită Comisia să asigure respectarea strictă a principiului reciprocității;
condamnă decizia discriminatorie a Regatului Unit de a aplica taxe diferite pentru vizele de muncă pentru cetățenii anumitor state membre ale UE în ceea ce privește, de exemplu, vizele pentru munca sezonieră și vizele pentru lucrătorii din domeniul sănătății și îngrijirii;
subliniază că este important să se garanteze accesul egal al cetățenilor UE la piața muncii din Regatul Unit și că trebuie aplicată aceeași taxă tuturor cetățenilor UE și, prin urmare, îndeamnă Regatul Unit să revină imediat asupra deciziei sale”.
Citește aici Rezoluția referitoare la rezultatul negocierilor dintre UE și Regatul Unit
Tratamentul discriminatoriu privind taxa pentru vizele de muncă pentru români a fost adus în dezbatere, în ianuarie, de europarlamentarul USR PLUS Dragoș Pîslaru.
Dragoș Pîslaru a precizat că cetățenii români vor plăti cu 55 de lire mai mult la obținerea vizei pentru muncitorii sezonieri, spre deosebire de cetățenii din alte state din Uniunea Europeană.
Ulterior, europarlamentarul USR PLUS a sesizat Comisia Europeană și a întrebat care este poziția Comisiei în cazurile de discriminare a unor cetățeni ai UE și ce măsuri poate lua în negocierile cu guvernul britanic. În răspuns primit luni de europarlamentarul Dragoș Pîslaru, șefa Comisiei Europene regretă faptul că Regatul Unit a decis să îi trateze pe cetățenii UE în mod diferit în acest caz specific, dar susține că taxele de viză de muncă „nu intră sub incidența dispozițiilor” acordului UE-Regatul Unit.
Dragoș Pîslaru a anunțat că va continua demersurile în Parlamentul European și a amintit de un amendament preluat de europarlamentarul PSD Dan Nica, depus la proiectul de rezoluție privind acordul post-Brexit. Amendamentul este cosemnat de europarlamentarii USR PLUS și însușit de grupul Renew Europe.
Amendamentul însușit de europarlamentarii români condamnă „tratamentul discriminatoriu aplicat cetățenilor din unele țări ale UE (din Bulgaria, Estonia, Lituania, România și Slovenia), care nu beneficiază de aceeași taxă pentru vize ca cea aplicată de Regatul Unit cetățenilor din celelalte 22 de state membre ale UE în ceea ce privește taxele pentru vize de muncă și certificate de garanție”.
Intervenții la dezbaterile din plenul Parlamentului European
Doi europarlamentari români au avut intervenții în plen la dezbaterea acordului post-Brexit, abordând tema taxelor pentru vize.
Loránt Vincze (UDRM, grupul PPE) a susținut că, în ciuda clauzei de nediscriminare privind politicile de vize, Marea Britanie aplică deja diferite taxe pentru vize de muncă sezoniere, vize pentru lucrători din domeniul sănătății și îngrijirii.
„Acest lucru nu este acceptabil. Este clar că motivele impunerii diferitelor taxe de viză sunt de natură artificială și politică”, a mai spus Loránt Vincze, care a cerut Comisiei Europene „să utilizeze toate instrumentele legale din acord pentru a asigura punerea sa deplină în aplicare, inclusiv cea a principiului reciprocității în materie de mobilitate și viză”.
Carmen Avram (PSD, grupul S&D) a susținut că „situația legală a României, Bulgariei, Lituaniei, Estoniei și Sloveniei nu diferă cu nimic de cea a celorlalte 22 de state membre și deci nu are cum să devină argument într-o atât de gravă discriminare”.
„Totuși, cetățenii celor cinci țări sunt pedepsiți acum cu vize mai scumpe cu 55 de euro decât cele plătite de restul cetățenilor europeni. Este cu atât mai de neînțeles, cu cât această discriminare îi vizează exact pe cei care au ajutat la dezvoltarea Marii Britanii în ultimii 20 de ani și care au adus țării miliarde de lire sterline. Prin această măsură, Regatul Unit își arată lipsa de respect față de cele cinci țări și, mai ales, față de Uniunea Europeană”, a spus Carmen Avram.
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank