G4Media.ro

DOCUMENT Cum vrea PSD să-și mențină controlul asupra marilor companii pe care…

DOCUMENT Cum vrea PSD să-și mențină controlul asupra marilor companii pe care le-a căpușat în ultimii șapte ani: vrea să blocheze timp de doi ani orice privatizare a firmelor de stat. Proiectul de lege inițiat de Șerban Nicolae & co a trecut deja de Senat

Șerban Nicolae, Titus Corlățean și alți 12 parlamentari PSD din ”aripa dură” a partidului au inițiat un proiect de lege care interzice timp de doi ani orice vânzare de acțiuni sau privatizare totală a firmelor de stat și blochează și eventualele negocieri începute deja.

Proiectul a fost votat deja de Senat în 19 mai și a intrat în linie dreaptă în Camera Deputaților, unde trebuie să primească raport de la Comisia economică.

Dacă va fi adoptat, proiectul va face imposibilă atragerea de capital privat la companiile de stat, multe dintre ele căpușate timp de aproape șapte ani de clientela PSD-ALDE, partidele care au guvernat în această perioadă.

Parlamentarii PSD care au depus proiectului își justifică inițiativa legislativă printr-o presupusă nevoie de protejare a intereselor naționale în economie. Inițiatorii nu explică însă de ce privatizarea unor companii care înregistrează anual pierderi sau profituri foarte mici în comparație cu cifra de afaceri sau cota de piață ar însemna o afectarea a intereselor naționale.

  • Ce scriu inițiatorii în expunerea de motive: Pentru protejarea intereselor naționale în economie, se impune interdicția de a înstrăina orice participație a statului român astfel cum este deținută în prezent. În mod evident, efectele negative în paln economic determinate de starea de urgență și de criza Covid-19 se vor prelungi pe o perioadă mai lungă decât cea raportată strict la durata stării de urgență. De aceea, este necesra ca măsura interdicției să opereze pentru o perioadă mai lungă de timp.

Cine sunt inițiatorii: Florian Bodog (fost ministru al Sănătății, scăpat de colegi de un dosar penal de corupție), Șerban Nicolae (unul dintre artizanii atacurilor la justiție), Titus Corlățean (artizanul deschiderii Centrului Rus de Cultură de la București), Ştefan Radu Oprea (fost ministru al IMM-urilor), Florin Cârciumaru, Creţu Gabriela, Dan Carmen Daniela, Iordache Virginel, Iriza Scarlat, Mihu Ştefan, Pavel Marian, Preda Radu-Cosmin, Stocheci Cristina-Mariana și Şerban Valeca.

Proiectul de lege prevede și posibilitatea ca statul să poată cumpăra acțiuni în companii care activează în aproape orice domeniu economic.

Principalele prevederi din proiectul de lege:

  • La data intrării în vigoare a prezentei legi se interzice pentru o perioadă de doi ani înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, la bănci, precum și la orice altă societate la care statul are calitatea de acționar, indiferent de cota de participație deținută.
  • Se supendă pentru doi ani orice operațiuni privind înstrăinarea participațiilor statului la companiile și societățile naționale, precum și la societățile la care statul are calitatea de acționar, începute anterior intrării în vigoare a prezentei legi.

În condițiile legii, statul poate dobândi participații la societățile care desfășoară activități economice în domeniile producția și comercializarea de medicamente, industria constructoare de mașini, metalurgică, alimentară, energie, resurse minerale, transport, comunicații, IT.

Citește aici proiectul de lege integral

Foto: Șerban Nicolae (InquamPhotos / Octav Ganea)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

31 comentarii

  1. Si se voteaza totul de catre turma parlamentara.

    • g4 a uitat sa mentioneze ca persoanele enumerate (carora nu le a identificat nici o bila neagra) au trecut de nenumarate ori cu masina pe langa ambasedele chinei si rusiei

  2. e PSD/ALDE, numai sa fure stiu astia

  3. Dar pană acum 7 doar psd-alde le-a blocat de la privatizare și uzurpare?

    • Mai baietel,
      A fost iarna grea,foamete mare, stiu ca acum ati primit de la tatuca Putler permisiunea sa pasteti pe sant.
      Ia spune ce-ti place mai mult Pula Calului sau Basina porcului.

  4. NECONSTITUTIONAL scrie cu litere vizibile de pe Marte pe proiectul boilor astora, din care cel putin doi sunt juristi : de doi bani dar totusi juristi Serban Nici_o_laie si Titus Corcatean !

  5. Mai multe țări au blocat privatizarea/ vânzarea pe o perioadă de doi ani. Toată lumea vrea să cumpere ieftin, dar nici chiar așa, unii cu gripa și alții cu profitul.

    • Corect. Oricat de mult ii detest, nu inteleg cu ce aceasta masura ii ajuta? Cred ca peste 2 ani revin iar la putere?

    • D-na Elena
      CEC-ul este pe pierdere de mai multi ani.
      Hidroelectrica si NuclearElectrica tot profitul a fost luat si bagat in pomeni electorale.
      Daca dvs aveti o masina stiti ca anual trebuie sa schimbati ulei si alte filtre.
      Aceste Companii au fost lasate fara bani si pentru acele filtre.
      Ideea este nu sa instrainam aceste companii. Ideea este ca in Consiliul de administratie sa intre entitati private. Cu alte cuvinte sa fie rupte de politic, care a dus numai la dezastru.
      Cam asta nu place PSD. Cum sa accepte ei sa nu colecteze banii de unde vor ei.

    • Gsbriel, ori esti mincinos, ori esti manipulator, CEC este pe profit de multi ani.
      Mai documentează-te

  6. Un articol pe măsura publicului haștagian. Cum să asigure controlul PSD? La întreprinderile de interes central, ministerele controlate de PNL exercită calitatea de acționar în numele statului. Doar foarte puține au management selectat conform legislației privind guvernanța corporativă și aceea s-a dovedit oricum ușor de „șuntat”.

  7. Nea Nelule, nea Nelule,
    Unde, Dracu’, l-ai mai găsit și pe împănatu’ ăsta? Că oi fi mata „sărac și cinstit”, dar parcă dinadins te-ai inconjurat doar de lepre ca: NiciOLaie, Voican ori Dan Iosif, pesemne ca să ai pe cine arunca vina pentru toate păcatele cu care ți-ai incărcat catastiful…

  8. „Inițiatorii nu explică însă de ce privatizarea unor companii care înregistrează anual pierderi sau profituri foarte mici în comparație cu cifra de afaceri sau cota de piață ar însemna o afectarea a intereselor naționale.”

    Autorul articolului e repetent la economie. Evident ca e vorba de blocarea listarii la bursa a companiei Hidroelectrica, care numai anul asta a distribuit dividende in valoare de 2 miliarde lei catre stat si Fondul Proprietatea.

  9. Borafasii din psd POT DA LEGE ca sa isi eternizeze posturile, da’ ie suficient sa AVEM O JUSTITIE INDEPENDENTA SI CORECTA si posturile se elibereaza in 2-3 saptamani. ASTA AVETI DE FACUT. Din pacate, NICI CIUMA GALBENA nu isi doreste DREPTATE.

  10. Regele porcar care poftea la analele useriste,Isi da ultimul grohait inainte de alegeri !

  11. Daca pe langa posturile lor caldute se blocheaza orice privatizare sau vanzare pe sub mana de actiuni detinute de stat eu zic un mare BRAVO! Monopolurile naturale n-au ce cauta in mana strainilor! Dimpotriva, ele trebuie renationalizate cu orice pret si cat mai urgent!

  12. legea trebuia facuta in 1990, poate mai aveam si petrom, si distributii de energie electrica si gaze.

    • mai bine mai tarziu decat niciodata….

    • Hai ca bati si campii. Tocmai ca acum e mai rau. Si tu cand te uiti la mutra porcului asta, soferul unui puscarias, chiar crezi ca il intereseaza poporul roman? Ce alte legi bune pt popor a facut porcul asta???

    • Asa cum avem si Electroputere si Semanatoarea si o tona de alte companii, pe care am refuzat sa le prizatizam cand conditiile erau bune. Acum avem mall-uri si birouri, unde aveam fabrici.

      Statul roman a reusit sa distruga absolut orice companie in care a fost actionar majoritar, chiar si acolo unde aveam cvasi-monopol sau conditii extrem de avantajoase (exemplu, aveau deja retele de sucursale la nivelul intregii tari). Ce mai e condus acum de stat produce pierderi masive, nu are niciun plan de dezvoltare si e subventionat de stat, adica se sterg periodic datorii de sute de milioane, vezi Tarom sau Posta Romana sau Radet Bucuresti.

      Toti viseaza la Petrom, dar uita sa se uite cum arata Petrom administrat de statul roman: marja de profit aproape de zero, banii curgeau in toate partile, firma fiind furata la modul salbatic, iar programele de investitii erau inexistente. Priveste fata lui Serban Nicolae si gandeste cum crezi ca acest individ sau cei alesi de el pot conduce o companie azi, intr-o piata concurentiala la nivel mondial, astefel incat acea compania sa nu dea faliment. Nu-i asa ca depaseste orice imaginatie?

      Statul roman trebuie sa stea departe de activitatile economice normale, acolo unde piata privata poate face treaba. Cu exceptia unor sectoare strategice, restul companiilor nu au ce cauta in gestiunea statului.

  13. Desigur operatiuni de tipul Belina vor fi permise.
    O astfel de porcarie de lege este preambulul unei noi nationalizarii. Din viziunea PSD pentru Romania lor. A se alatura ordonantei lor nr. 114.

  14. Dictatutara intereselor personale influenteaza legi nationale…..

  15. Ce fata de dat palme are mizerabilul asta ordinar…

  16. Această lege, dacă va fi adoptată, sar putea să le aducă voturi în plus pesediștilor.

  17. @ andrei
    intreaba salariatii actualului CEZ , de exemplu, cand era mai bine pentru ei, acum sau inainte….si ca ei sunt multi!!!!

  18. Chiar și în cazul în care legea va ajunge sa treacă prin toate furcile caudine (fapt puțin probabil) listarea la Bursă va fi posibilă cu majorarea de capital, așa cu s-a făcut cu Electrica. În acest fel participarea Statului ar rămâne aceeași și s-ar adăuga în plus o parte de capital privat (fondurile de pensii Pilon 2 abia așteaptă o astfel de șansă).

  19. Ai zice ca PSD ia acasa proprietatea statului. Pai babaieti, nu e PNL la butoanele statului, in mare parte? Nu e si Ciolosica premier cateodata? Dupa urmatoarele alegeri o sa fie numai PNL. deci ce tot bagati PSD la inaintare?

    Credeti ca sperietoarea asta mai merge ca sa mai facem un Apanova?

  20. Băăă când îl văd pe țiganul ăsta la teveu si în poze îmi vine să-i trag niste pumni în moaca aia de țigan borfaş. Țiganul tot țigan rămâne că asa-i la ei. Mooooie la pesedeu plin de țigani. Mişună interlopii în pesedeu. Si moooie la toți.

  21. Din ciclu: Nu ne vindem tara! remember iliescu?

  22. Numai niste animale pot vota un asemenea biped .