G4Media.ro

DOCUMENT Curtea Constituțională motivează decizia ca titlul de doctor să poată fi…

Foto: Captură video

DOCUMENT Curtea Constituțională motivează decizia ca titlul de doctor să poată fi retras doar dacă “nu a intrat în circuitul civil”: Anularea tezelor intrate în circuit civil poate fi făcută legal doar prin instanța judecătorească

Un titlu de doctor, intrat în circuit civil și care a produs efecte juridice, poate fi “desființat” prin anulare, care poate fi făcută doar prin instanță judecătorească, deoarece “nu poate lua forma revocării dispuse de instanța emitentă”, spune motivarea Curții Constituționale pentru decizia din iunie a acestei instituții, care impunea limite majore pentru retragerea titlului de doctor. Pe de altă parte, aceeași motivare – publicată pe 24 august în Monitorul Oficial – susține că anularea sau desființarea titlului sau diplomei poate fi realizată doar pentru chestiuni ce țin de legalitatea procedurilor de atribuire, nu din cauze ce țin de o “reapreciere” a fondului științific al tezei.

De notat că, astfel, curtea face trimitere la chestiuni ce țin de calitatea științifică, or, în cazul constatării plagiatelor ca motiv pentru retragerea titlurilor de doctor, importantă este frauda, nu calitatea științifică a tezei.

  • În iunie, decizia CCR potrivit căreia titlul de doctor poate fi retras doar dacă “nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte juridice” declanșa o ripostă dură din partea CNATDCU, instituția care verifica și propune spre retragere titlurile de doctor în cazul suspiciunii de plagiat. Aceasta arăta, atunci, că  activitatea instituției în acest domeniu este ”subminată fundamental” și transformată ”într-un exercițiu inutil, în condițiile în care dreptul de a promova acțiunea în anulare a titlului de doctor obținut de plagiator va reveni unui factor politic”. Consiliul afirma, atunci, că “instanța nu are NICIDECUM posibilitatea să se substituie organului administrativ, prin exercitarea atribuțiilor și a puterii de apreciere acordate de către legiuitor exclusiv în beneficiul administrației.” Și Își exprima public “dezavuarea față de această imixtiune a puterii judecătoreștiîn domeniul de competență al CNATDCU.”

În motivarea CCR pentru decizia din 8 iunie se arată că desființarea diplomei de doctor, un act cu caracter administrativ, “se realizează prin revocare atunci când aceasta nu a intrat în circuitul civil și nu a produs efecte, iar prin anulare atunci când aceasta a intrat în circuitul civil și a produs efecte,” Aceeași motivare arată că, indiferent de denumirea lor, actele administrative, odată intrate în circuitul civil, se anulează de instanța judecătorească, nu de instituția emitentă, pentru că nu mai pot fi revocate.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. si cind te gindesti cite voci tot reclama plagiatul neavind minima expertiza pe niciuna dintre cauzele presupus plagiate .

    • Dacă titlu de doctor ar fi doar onorific și nu răsplătit pecuniar , nu ar fi existat aceste dezbateri.
      Propun un referendum, titlurile de doctor și de revoluționar să fie onorifice. Cu excepția răniților la ,,revoluție ” și văduvelor celor decedați.

  2. decizia ccr opreste automat vorbaria fara sens si ranchiuna pe acast subiect .justitia este cea care se pronunta nu guralivii .

    • Justitia cumparata si controlata de PSD, PNL si UDMR blocheaza analiza plagiatelor mafiotilor politici: Ciuca, Tampeanu, Bode, Grindeanu etc.

  3. 👆

    • Sunt doi de s . Depinde la care te referi.

  4. G4Maedia, exista 4 surse pentru a afla totalul diplomelor de doctorat emise in Romania intre 1950-2022:
    – arhiva ministerului eductatiei/invatamantului;
    – arhiva Bibliotecii Nationale
    – arhiva Academiei Romane
    – arhivele universitatilor/facultatilor la care s-a sustinut teza de doctorat.

    Esenta oricarei teze de doctorat este „inventia” (noutatea) sau „inovatia” (imbunatatirea) unor teze/teme/procese/tehnologii etc.
    Prin urmare, raportat la numarul de teze de doctorat care s-au sustinut si au fost validate prin emiterea diplomei doctorale, ar trebui ca Romania sa fie paradisul desteptilor, creatorilor si inovatorilor …

    Iar in asemenea paradis nu pot sa ma abtin sa ma intreb:
    CUM DRACU E ROMANIA IN HALUL ASTA CU ATATIA DOCTORI?!

    Iar raspunsul e atat de evident incat nu pot sa ma reprim sa-l reamintesc:
    IN ROMANIA TOTUL E O IMENSA MINCIUNA IN CARE SE SCALDA TOTI PANA LA UN PUNCT CAND SE VOR INNECA CU EA.
    Asadar, in tara mitomanilor e firesc, e inerent, e natural sa se intample ceea ce li se intampla … interesant e ca mitomanii simt ca-i doare ce li se-ntampla…

  5. CîCîRîul calcă totul, cine acordă titlul nu-l poate retrage. Ha? „Curat constituțional”, cum ar zice Nenea Iancu.
    Cînd vorbiți de „intrat în circuit civil” voi vă referiți la tezele militare și polițiste, nu-i așa?

  6. Nu conteaza daca a intrat sa nu in circuitul civil, nu conteaza daca lucrarea e mai mult sau mai putin valoroasa dpdv stiintific. Nu conteaza din ce partid politic e faptuitorul. Ceea ce trebuie sa conteze e frauda. Daca lucrarea a fost plagiata fie si partial atunci e frauda si titlul de doctor trebuie retras. Daca in urma titlului de doctor obtinut prin frauda au fost obtinute foloase materiale, acelea trebuie recuperate deoarece sunt foloase necuvenite. In plus, frauda in sine ar trebui pedepsita.

  7. Nu înțeleg ce are CCR cu plagiatul, plus că există un organism abilitat de analiză a plagiatelor. Acum toată lumea pune umărul să îl spele pe gângavul din fruntea guvernului. Cea mai simpatică treabă este că prin decizia asta CCR protejează infractorii, pentru că furtul intelectual la final tot o infracțiune se cheamă că este. Plus că în loc să se ocupe de găinării onor CCR trebuia să oblige Parlamentul să respecte rezultatul referendumului cu 300 de parlamentari.

    • A primi titlul de foctor prin plagiat, si ulterior a primi diverse functii si sporuri in baza unui titlu de doctor plagiat, si a nu renunta la titlul de doctor obtinut ca urmare a unui plagiat dovedit, arata adevaratul fanariotism din Romania, arata ca dupa doua sute de ani, Romania este tot stat fanariot, ca Romania este tara bacsisului si ciubucului .
      Ca este o rusine a Uniunii Europene .
      Ca au dreptate europenii cand ne privesc ca pe niste hoti .
      Si cum spunea un necunoscut in parc, ii aduce aminte de un celebru strigat al gloatei din romanul Misterele Parisului, care asista la executia unui detinut , ,, Jos cu oamenii cinstiti, traiasca hotii si vagabonzii „.
      Asta este Romania !!

  8. Când te gândești că toți postacii ăștia sunt doctori în științe…

  9. Daca nu ti vinensa urli cand,cand auzi asa ceva ,tot iti vine sa borasti,ca ti dai seamande cardasia acestor specimene