G4Media.ro

DOCUMENT Curtea de Justiție a UE lasă la latitudinea autorităților române eventuala…

Foto: Adina Florea (InquamPhotos / Octav Ganea)

DOCUMENT Curtea de Justiție a UE lasă la latitudinea autorităților române eventuala desființare a Secției Speciale

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis marți că este de competența autorităților naționale din România să decidă dacă înființarea Secției speciale pentru anchetarea magistraților (SIIJ) respectă cererile de independență, potrivit unui comunicat al Curții.

Curtea s-a pronunțat într-o cauză inițiată la CJUE de Forumul Judecătorilor, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și câteva instanțe din România.

În septembrie 2020, avocatul general al Curții de Justiție a UE (CJUE), Michal Bobek, arăta că înființarea Secției Speciale pentru investigarea magistraților încalcă legislația UE, potrivit unui comunicat al instituției. Opinia avocatului general a fost un pas preliminar în proces, decizia definitivă fiind luată marți, 18 mai 2021, de Curtea de Justiție a UE.

Fragmentul din decizie legat de SIIJ:

”Într-o a treia etapă și tot în lumina acelorași considerații generale, Curtea examinează compatibilitatea cu dreptul Uniunii a unei reglementări naționale care prevede înființarea unei secții specializate în cadrul Ministerului Public care are competența exclusivă de anchetare a infracțiunilor săvârșite de judecători și de procurori. Curtea precizează că, pentru a fi compatibilă cu dreptul Uniunii, o astfel de reglementare trebuie, pe de o parte, să fie justificată de imperative obiective și verificabile legate de buna administrare a justiției și, pe de altă parte, să garanteze că această secție nu poate fi utilizată ca instrument de control politic al activității judecătorilor și a procurorilor menționați și își exercită competența cu respectarea cerințelor prevăzute de Carta drepturilor fundamentale a Uniunii Europene (denumită în continuare „carta”). În lipsa îndeplinirii acestor cerințe, reglementarea menționată ar putea fi percepută ca urmărind instituirea unui instrument de presiune și de intimidare a judecătorilor, ceea ce ar aduce atingere încrederii justițiabililor în justiție. Curtea adaugă că reglementarea națională în discuție nu poate avea ca efect nerespectarea obligațiilor specifice care îi revin României în temeiul Deciziei 2006/928 în domeniul luptei împotriva corupției.

Revine instanțelor naționale sarcina de a verifica dacă reforma care a condus în România la înființarea unei secții specializate în cadrul Ministerului Public, însărcinate cu anchetarea judecătorilor și a procurorilor, precum și normele privind numirea procurorilor încadrați în această secție nu sunt de natură să facă secția menționată permeabilă la influențe exterioare. În ceea ce privește carta, revine instanțelor naționale sarcina de a verifica dacă reglementarea națională în discuție nu împiedică examinarea într-un termen rezonabil a cauzelor referitoare la judecătorii și la procurorii vizați”.

Context

Secția Specială a fost înființată în 2018 prin votul majorității PSD-ALDE-UDMR. O parte din magistrați au cerut desființarea ei, considerată un instrument de presiune asupra judecătorilor și procurorilor incomozi.

G4Media.ro a scris anul trecut că de la operaționalizarea SIIJ, în octombrie 2018, și până pe 31 decembrie 2019, procurorii Secției Speicale au trimis în judecată doar 4 cazuri, cu cinci inculpați, dintre care patru procurori și un judecător.

La Secția Specială lucrează 7 procurori, dintre care unul cu post de conducere. Salariul acestora este de peste 15.000 de lei lunar.

Foto: Adina Florea – SIIJ (InquamPhotos / Octav Ganea)

Citește aici Decizia integrală a CJUE

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

24 comentarii

  1. UE: Baieti, mirosul gunoiului vostru nu trebuie sa ajunga la nasucurile noastre europene. Daca nu ne afecteaza personal, nu ne intereseaza ce faceti in grajdul numit Romania. Hai, inchideti ca tineti linia ocupata. Pa si sa nu reveniti pana cand nu va cautam noi.

  2. CJUE-Alegeti intre Democratie-fiecare este raspunzator de faptele si actiunile sale si Republica Magistratilor-fiecare este raspunzator cu exceptia magistratilor care nu raspund pentru deciziile luate indiferent ce au stat la baza lor.

  3. Cu alte cuvinte, trebuie ca romanii sa se destepte. Greu de crezut, cand 64% au votat cu hoti (PNL+PSD+AUR).

  4. Pai, de-acum e foarte simplu.
    Ministrul Justitiei e de la USR.
    Majoritatea parlamentara e asigurata de PNL-USR-UDMR

    Deci, dpdv politic e vb doar de vointa.
    Sau va decide CCR ca sectia SS nu poate fi desfiintata?

  5. Poate cineva sa spuna cum SSIJ este un instrument politic? Rog justificare argumentata nu lozinci!

    • Sigur, postacule, pot sa-ti explic eu.

      SIIJ poate hartui si intimida procurorii care-i ancheteaza pe PSDistii tai. Deasemenea, SIIJ a luat foarte multe dosare intocmite PSDistilor tai, pe care acum le tine la sertar, intentionat, pentru a bloca anchetarea PSDistilor.

      Tu chiar crezi ca pacalesti pe cineva? Nu esti destept, dimpotriva.

    • Citeste motivarea ICCJ in cazul Kovesi, cand Adina Florea incerca sa o impiedice sa mearga la interviurile pt EPPO.

  6. In Romania mafiotii fac legile si complicii le aplica.

  7. Acum cateva zile pe G4 media era relatat cazul dosarului primarului din Șelimbar instrumentat de DNA ,unde de aproximativ 7 ani procurori nu su lucrat la el desi era un prejudiciu urias.dosarul era initiat in 2014 cand DNA era in zodia Laura Codruta K…….
    Pentru astfel de magistrati trebuie in continuare sa existe sectia speciala…ca am vazut cand DNA cerceta magistrati era doar cercetare selectiva….

    • Romania are nevoie de un parchet antimafie pentru a destructura retelele de crima organizata institutionale

    • „BILANȚ Secția Specială a trimis în judecată doar patru dosare cu cinci inculpați într-un an de activitate. Un singur magistrat a fost condamnat”
      „SIIJ a solutionat in 2019 un numar de 417 dosare, dintre care in 2 cauze, privind 3 inculpati, s-a dispus trimiterea in judecata”
      (restul au fost clasări, mai multe detalii găsești pe Google)

    • Succesul SIIJ consta in cati banditi a salvat, nu cati a trimis in judecata si condamnat.

  8. Aceasta sectie trebuie desfiintata imediat asa cum au declarat cei de la USR in cmpanie de alegeri si au primit atat de multe voturi.Au promis in campanie ca prima decizie va fi desfiintarea acestei sectii.Cat trebuie sa mai astepta si sa l facem fericit pe tudorica? si psd.
    Cine incalca legea trebuie sa fie condamnat indiferent ce functie are in statul roman chiar de este magistrat(judecatur) sau procuror; exista DNA sau magistratii si procurorii trebuie sa fie judecati dupa legi blande sau sa isi seara scuze pt sentinte gresite? Mai sunt mule inechitati cu salariile lor nejustificat de mari pentru cate ore presteaza si avantajele ce li se acorda scutiri si multe altele.
    Vrem sa traim intr o Romanie europeeana aceasta sectie al carui nume nu vreu sa l pronunt sa fie desfiintata imediat, trebuia „chiar ieri”.
    Astep decizia dragi usr-isti.

  9. Criș, crezi că atâta timp cât mișună pe aici Vladimir Putin etc. poți beneficia de un limbaj de bun simț ? Viermișori useristi cum spunea cineva. Fac apoplexie useristii ăștia întrucât Curtea Europeană le-a dat peste nas și nu a statuat că secția ar fi nelegală. Ar vrea domnii useristi să dea putere DNA-ului cu cohorta de poliție judiciară să pandeasca la ușa fiecărui magistrat,poate poate pică ceva. Uită fraierii că pe lângă rechizitoriu secția face anchete cu tot tacâmul-hârtii peste hartii-pt cauzele clasate. Ei, aștept viermișori!

    • Asa este. De aceea nici nu ma obosesc sa le raspund. Ei sunt postaci. Ei scriu zi de zi, ceas de ceas, despre orice, chiar daca nu se pricep. Ei sunt angajati sa faca asta! Oricum, revenind la subiect, trebuie sa fie clar: magistratii nu sunt stat in stat! Trebuie sa raspunda pentru greseli! Apropos: de ce nu se recupereaza prejudiciile create de deciziile magistratilor atacate si castigate la CEDO de cetatenii romani? Sa vedem ce urmeaza!

    • Asa e tata, doamne fereste sa ii ancheteze cumva DNA sau DIICOT pe magistratii cu case de sute de mii de euro si care achita interlopii. Doamne fereste! Cum sa mai traiesti in asa o tara? Mai ca v-ati muta in Rusia…

  10. SIIJ, este ultra necesară. Judecătorii și procurorii corupți trebuie să plătească pentru distrugerea țării. Pădurile s-au distrus cu aportul judecătorilor care au inventat moștenitori fără vocație succesorală, le-au dat zeci de ha de pădure apoi au ras-o! Cazul judecătoarei SESERMAN AURICA din Suceava sau,judecătorul Baboș din Gura Humorului.

  11. Fiecare cu părerea lui, cu sau fără SIJ; Un lucru e clar și limpede: Politicenii corupti fac legi pentru ei și pentru magistrati pt a fi îngăduitori, este de notorietate și nu mai trebuie dovedit
    Stim dece magistratii au privilegii și superimunități; Rezultatul coniventei.