G4Media.ro

DOCUMENT De ce DNA București a infirmat calitatea de inculpat a primarului…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

DOCUMENT De ce DNA București a infirmat calitatea de inculpat a primarului PNL al Constanței Vergil Chițac în dosarul competiției de ambarcațiuni de viteză de la Mamaia

Procurorul ierarhic superior – în cazul de față, șeful Secției a 2-a a DNA, procurorul Ionuț Ardeleanu – a infirmat ordonanța de punere în mișcare a acțiunii penale dispusă în noiembrie anul trecut de fostul șef al DNA Constanța, procurorul Andei Bodean, prin care primarul PNL al Constanței, Vergil Chițac, a fost inculpat pentru abuz în serviciu, fals intelectual și uz de fals în dosarul competiției de powerboating (ambarcațiuni de viteză) de pe Siutghiol – potrivit unui document al DNA comunicat edilului constănțean și consultat de G4media.ro.

Infirmarea ordonanței de inculpare este semnată la data de 22 februarie 2024 și a venit ca urmare a unei plângeri formulate de avocatul lui Vergil Chițac în decembrie anul trecut. Infirmarea ordonanței de inculpare nu înseamnă că dosarul a fost clasat, ci că primarul Constanței nu mai are calitatea de inculpat, ci doar de suspect, iar ancheta trebuie refăcută.

Despre ce este vorba în dosarul competiției de bărci de viteză

Potrivit unui comunicat al DNA din iulie anului trecut, primarul Constanței ar fi aprobat, cu încălcarea legii, finanțarea unei competiții de powerboating care a avut loc în perioada 16-18 iunie 2023, pe Siutghiol.

E vorba de runda a treia a Campionatului Mondial de Powerboating UIM XCAT organizată la Mamaia. Potrivit primarului Chițac, competiția ar fi ”comparabilă cu Formula 1 pe uscat”. Competiția a fost organizată de o asociere dintre primăria Constanța, Clubul Sportiv Municipal Constanța, Federația Română de Yachting, Federația Internațională de Powerboating (Union Internaționale Motonsutique) și firma UIM Events S.A.R.L. din Monaco.

Banii – peste 1,7 milioane de lei, adică aproape 350.000 de euro – au fost dați de primăria Constanța, din care o sumă de 290.000 de euro ar fi intrat în conturile firmei din Monaco.

Procurorul DNA Andrei Bodean susține că finanțarea competiției s-ar fi făcut cu încălcarea legii. ”Finanțarea competiției sportive s-ar fi realizat de către Primăria municipiului Constanța fără a exista un contract de finanțare care să fi fost atribuit în urma unei proceduri de selecție publică și fără să existe viză de control financiar preventiv sau vreun referat al compartimentului de specialitate”, arată DNA în comunicatul de presă.

Contractul de finanțare a fost aprobat prin Hotărâre a Consiliului Local Constanța, însă – susține procurorul de caz – consilierii ar fi fost induși în eroare prin prezentarea unui document fals de către primar.

Ce hibe ar avea ancheta

Potrivit ordonanței de infirmare a documentului de inculpare, procurorul ierarhic superior Ionuț Ardeleanu a descoperit mai multe hibe în ancheta procurorului Bodean:

  • Nu primarul Vergil Chițac a semnat protocolul de asociere cu federațiile sportive și firma din Monaco, ci un viceprimar

”Se constată că protocolul de colaborare între Primărie, C.S.M., F.R.I., U.I.M.  și U.I.M. Events a fost semnat din partea Primăriei Municipiului Constanța de către viceprimar – Rusu Ionuț, urmând a se stabili participația penală a acestuia”, a constatat procurorul ierarhic superior

  • Nu e foarte clar dacă primarul a avut cunoștiință de presupusul fals, despre care apărarea susține că oricum ar fi doar o eroare materială fără mare relevanță

”Se constată că falsul a fost realizat în evidențele Clubului Sportiv Municipal, iar autorul acestuia nu a fost identificat. Nu rezultă, dincolo de orice îndoială rezonabilă, că inculpații Chițac Vergil și Talpeș Andrei au avut știință despre fals”, a arătat procurorul Ardeleanu.

”Referitor la infracțiunile de fals intelectual și uz de fals, petenții precizează că sintagma adresa Federației Române de Yachting din data de 30.03.2023, înregistrată la Clubul Sportiv Municipal Constanța cu nr. 3394/30.03.2023 reprezintă o eroare materială și nu un fals, întrucât această adresă provine de la Federația Internațională de Powerboating.

Astfel dintr-o eroare materială, s-a menționat că aparține Federației Române de Yachting, adresa fiind transmisă Federației Române de Yachting și Clubului Sportiv Municipal Constanța.

Astfel, documentul adresa Federației Române din data de 30.03.2023, înregistrată la Clubul Sportiv Municipal Constanța cu nr. 3394/30.03.2023 este în realitate adresa Federației Internaționale de Powerboating, înregistrată la Clubul Sportiv Municipal Constanța și regăsită în anexă la Proiectul HCL 162/2023.

În plus, aceste aspecte nu afectează legalitatea Hotărârii de Consiliu Local nr. 162/2023 întrucât proiectul de hotărâre avea ca și anexe inclusiv această adresă care din eroare a fost denumită că aparținea Federației Române de Yachting”, a arătat avocatul primarului Vergil Chițac, Călin Budișan, în plângerea formulată împotriva ordonanței de inculpare.

  • ordonanța de inculpare nu ar descrie foarte clar faptele imputate edilului și nu ar preciza ce articole din legea Educației fizice și sportului nr. 69/2000 sau ce alte dispoziții legale ar fi încălcat acesta

”Convingerea procurorului de caz în ceea ce privește vinovăția inculpatului trebuie să se reflecte atât în motivare, cât și în situația de fapt aferentă încadrării juridice, într-un mod clar, fără echivoc”, a arătat procurorul Ardeleanu care a infirmat ordonanța de inculpare dispusă de procurorul Bodean.

<<Descrierea într-o manieră rezonabilă a faptelor este o condiţie a asigurării posibilităţii de exercitare a unei apărări efective de către inculpați, având în vedere faptul că doar în raport cu o faptă concretă se pot face apărări concrete;

În ceea ce priveşte descrierea faptei, aceasta trebuie să cuprindă actul, acţiunea, inacţiunea, atitudinea inculpatului astfel încât să rezulte cu certitudine actele reţinute în sarcina sa, iar în cazul infracţiunilor sub formă continuată, trebuie descris fiecare act material în parte în aceeaşi manieră menţionată anterior”, a explicat procurorul ierarhic superior.

”În cuprinsul ordonanței contestate nu s-a indicat de procurorii care au efectuat urmărirea penală de ce obligația de plată nu era una licită, în condițiile în care prin Hotărârea Consiliului Local Constanța nr. 162/27.04.2023 s-a prevăzut finanțarea evenimentului.

Cu privire la presupusa fraudare a bugetului de stat, s-a reținut în cuprinsul ordonanței că în obținerea foloaselor ar fi implicată și o societate din România, reprezentată de Vlad Constantinescu – veche cunoștință și partener de afaceri al făptuitorilor Talpeș Andrei și Vintilă Alin.

S-a reținut că ”societatea condusă de acesta ar fi adevăratul prestator al serviciilor de organizare și încasează sumele de bani alocate, de la U.I.M. Events, după ce aceasta din urmă le primește de la Federația Română de Yachting. Scopul acestor activități ilicite este de a reintroduce aceste sume în circuitul civil, oferindu-le aparenta legalitate și pentru ca în cele din urmă să ajungă în posesia persoanelor cu rol decizional în atribuirea fondurilor necesare desfășurării evenimentului sportiv, implicate în activitatea ilicită”.

Nu rezultă însă din ordonanța contestată care a fost trasabilitatea sumelor de bani decontate din fonduri publice ale UAT Municipiul Constanța și nici faptul că odată introduși în circuitul aparent legal de plată ar fi fost deturnați și utilizați fraudulos.

De asemenea, sub aspect subiectiv, din cuprinsul ordonanței contestate nu rezultă probele care să contureze într-o manieră rezonabilă conivența invocată între presupușii autori ai faptelor și nici că banii nu au fost utilizați pentru organizarea evenimentului sportiv, conform Hotărârii Consiliului Local al Municipiului Constanța>>, a arătat procurorul care a informat ordonanța de inculpare.

În ianuarie, DNA București a clasat un alt dosar al primarului PNL al Constanței, Vergil Chițac, dosar instrumentat inițial tot de procurorul Andrei Bodean, caz preluat apoi, în 2022, de procurorii din Capitală.

Cine sunt cei doi procurori

Șeful Secției a 2-a din DNA, procurorul Ionuț Ardeleanu, este considerat un bun profesionist. Provine din DIICOT, unde a instrumentat dosarul Ioanei Timofte, nepoata fostului director SRI, care ar fi delapidat Inspecția de stat pentru controlul cazanelor.

Andrei Bodean instrumentează și ancheta împotriva ÎPS Teodosie. În trecut, procurorul Bodean i-a anchetat și trimis în judecată pe fostul baron PSD de Constanța, Nicușor Constantinescu, și pe Radu Mazăre, fostul primar al Constanței, ambii aflați acum în pușcărie.

Procurorul Bodean a fost schimbat de la șefia interimară a DNA Constanța, iar după numirea unui nou șef, cei mai mulți procurori din cadrul DNA Constanța au anunțat că părăsesc instituția. Citește mai multe aici. 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...