G4Media.ro

DOCUMENT Ce prevede decizia oficială a Consiliului UE privind aderarea României și…

Sursa foto: European Council

DOCUMENT Ce prevede decizia oficială a Consiliului UE privind aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen

Ţările membre ale Uniunii Europene au aprobat sâmbătă seara, în unanimitate, intrarea graduală a României şi Bulgariei în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, după ce Austria, ultima ţară din UE-27 care se opunea acestei măsuri, şi-a ridicat veto-ul. Decizia oficială nu prevede însă nicio dată certă privind intrarea României și Bulgariei în Spațiul Schengen pe cale terestră.

Conform deciziei oficiale a Consiliului UE, din 31 martie controalele la frontierele interne aeriene şi maritime pentru România și Bulgaria vor fi ridicate, urmând să se convină ulterior cu Austria asupra unei date pentru încetarea controalelor terestre, a transmis preşedinţia spaniolă a Consiliului UE.

Ministerul de Externe al României a transmis că etăţenii români vor putea călători liber pe cale aeriană în interiorul Uniunii Europene şi în statele asociate Schengen (Islanda, Liechtenstein, Regatul Norvegiei şi Confederaţia Elveţiană), dată fiind eliminarea controalelor la frontierele interne aeriene dintre România şi aceste state. De asemenea, sunt eliminate şi controalele la frontierele maritime, așa cum prevede decizia oficiala a Consiliului UE privind aderarea la Schengen.

Totodată, prevederile din decizia oficiala a Consiliului UE  care permit uniformizarea politicii naţionale privind vizele de scurtă şedere în scop turistic sau de afaceri cu prevederile UE, o altă componentă importantă a acquis-ului Schengen care facilitează libera circulaţie în interiorul UE, a transmis MAE:

„Vom continua să sprijinim activ Ministerul Afacerilor Interne şi alte instituţii naţionale în demersurile pentru finalizarea procesului de aplicare integrală a acquis-ului Schengen prin eliminarea controalelor la frontierele terestre.

„Prin declaraţiile anexate la decizia oficiala a Consiliului UE, România contribuie activ la asigurarea unui Spaţiu Schengen funcţional şi integrat, prin măsuri consolidate de protecţie a frontierelor externe. MAE mulţumeşte Preşedinţiei spaniole a Consiliului UE, Statelor Membre, Comisiei Europene, Parlamentului European şi altor parteneri externi pentru sprijinul constant acordat României”, se mai arată în informarea MAE.

Vezi aici: decizia oficiala a Consiliului UE privind aderarea la Schengen

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Consiliul UE si Ursula ar trebui să intre în pământ de ruşine că discriminează 2 țări membre la dorința şantajistă a austriei, o țară coruptă poltic si aservită rusiei fasciste. O umilință mai mare nu a trăit România.

  2. Prin această decizie a Consiliului UE s-a parafat un succes diplomatic și o primă etapă a materializării unui vis de peste un deceniu al României.

    • Domnule, vă bateți joc de România prin comentariul dumneavoastră și nu cred că țara noastră merită acest lucru!

    • @Constantin – Tara noastra merita multe, domnule, da’ io zic sa ne uitam si in ograda noastra sa vedem pe cine tot punem in frunte la alegeri. Hai sa ne cautam si barnele din ochi si sa nu ne mai umflam gusa de indignare cand la noi fugarii trec pe la granita cu buletinul altuia (si asta e doar un exemplu).

    • @Kafka _ „…sa nu ne mai umflam gusa”

      Nu știu ce se umflă la dumneavoastră și nici nu mă preocupă.

      Ceea ce mă preocupă, însă, este că România pierde bani și indirect eu însumi. Fiecare marfă care traversează frontierele Schengen are costuri suplimentare, iar asta funcționează precum o barieră comercială în interiorul Pieței comune.

      Pe de altă parte, România îndeplinește condițiile pentru aderarea la Schengen, așa după cum forurile abilitate au constatat în repetate rânduri, prin urmare, nu este nimic în plus de negociat. Punct!

      Dacă cineva avea obiecții cu privire la controalele la frontierele României, ar putea să le exprime drept argument, așa cum s-a întâmplat de altfel anterior. Nimeni nu împiedică Austria sau Olanda, spre exemplu, să-și argumenteze astfel opoziția la admiterea României în Schengen, așa cum au mai făcut-o.

      Pretextul lor este însă migrația, asta în vreme ce au sprijinit aderarea Croației, aflată pe o rută importantă de migrație și au respins în aceeași ședință România, care nu se află pe o asemenea rută.

      În fine, prezentarea drept o victorie a unei înfrângeri rușinoase, pentru că NU sunt rezolvate problemele reale legate de Schengen, iar România se obligă să găzduiască, să identifice și să returneze în statele de origine migranții din Schengen deși nu face de facto și de jure parte din Schengen, este o bătaie de joc revoltătoare fix din partea politicienilor pe care îi invocați.

      …Dar, cred că știați deja aceste lucruri, așadar, oare ce rost a avut comentariul dumneavoastră?!

    • Da, kafka, fugarii trec ca prin branza pe la granitele tarii, dar oamenii de treaba stau la cozi. Blocajul e doar la adresa celor cinstiti.

    • Pensionarul Bulă, retras la țară, ori de câte ori uită să dea apă vacii, o felicită pentru cât de multă bea! Iar de Anul Nou, va dormi în exces, ratând tocmai Concertul de valsuri de la Viena.

    • @ florin. – Un adevar amar, asa e. Poate e timpul sa luam masuri in privinta asta, sa nu mai acceptam sa dam spaga si mita in nicio circumstanta, sa nu mai votam personajele cu traditie in sensul asta, na, zic si eu…

  3. E o veste excelentă,poate cea mai bună înaintea unui început de An Nou și de aceea se cuvin aduse felicitări tuturor celor implicați în această reușită.

    • Cei implicați sunt niște ticăloși care au făcut o glumă proastă cu România de 1 Aprilie!

      Dacă ceea ce ați scris nu este cumva o glumă, la fel de puțin reușită, atunci este lipsit de o elementară decență.

    • Constantin, nu e glumă, Andrew asta este un „special”, în caz că nu știai!

  4. Este o bătaie de joc la adresa Românie inclusiv prin alegerea datei de la care nu trebuie să arăt pașaportul în aeroport, adică fix nimic!

    …1 Aprilie.

    România NU este membră Schengen de facto și de jure și nu va fi oficial până aderă la Spațiul de liberă circulație, adică, cu frontierele TERESTRE.

    Niciun stat nu a mai avut până acum statutul de „Membru onorific” aerian Schengen.

    Problemele sunt la frontierele terestre, unde fiecare produs comercial care este transportat pe cale rutieră este mai puțin competitiv din cauza costurilor suplimentare generate de timpul de așteptare.

    …Și nu există scris clar termenul de aderare TERESTRĂ.

    România pierde în continuare bani!
    România este discriminată ca parte a Pieței comune!

    În schimb, România este obligată să primească migranți din Schengen (a nu se confunda cu Protocolul Dublin, pe care România îl îndeplinește exemplar), poate chiar pe cei care au trecut prin Croația, să îi găzduiască în lagăre, să îi identifice și să îi returneze în statele de origine.

    Bravo Ministerul de Externe!

    Am înfrânt!

  5. Mai pot fi și abordări de genul ,,dacă nu-i totul ,nu-i nimic,,.În contextul în care tratatele și modul de funcționare a UE nu se schimbă,prin înlocuirea regulii unanimității cu cea a majorității calificate nu era posibil mai mult.

    • Ba la umilința administrată de UE era mai bine să refuzăm. E ca şi cum participi la un concurs, treci toate probele dar unul din juriul concursului se opune că aşa vrea muşchii lui. Iar stupefiant, ceilalți membrii acceptă tacit în totală contradicție cu dreptul comunitar al statelor membre.

    • De ce te umileste UE? Cu ce mai exact? UE este legata cu mainile la spate din regula unanimitatii, de care ce sa vezi, fix tarile care santajeaza precum Ungaria, Austria si mai nou Slovacia nu vor sa scape. Pana nu se schimba acest mod imbe.cil al unanimita.tii nu avem ce sa facem. Totusi, sunt sperante pentru 2024 si terestru sa intram. Tot americanii ne vor baga si terestru!

    • @ Woody – Acu’, nu ca zic, da’ n-ar fi mai bine sa te simti umilit din cauza coruptiei sistemice din Romania la nivel institutional?

  6. Începând din luna martie 2024.
    Da dom’le, 31 martie înseamnă luna martie, e clar!

    • @Marcel Radu _ „Da dom’le, 31 martie înseamnă luna martie, e clar!”

      De fapt scutirea de a arăta pașaportul la aeroport, „marea victorie” prezentată de oficialitățile române și europene, intră efectiv în vigoare de la 1 Aprilie.

      …Ca să înțelegeți ironia cu care își bat joc de noi!

    • Despre ce ironie vorbesti? Atunci se poate…atunci sa modifica orarele de zbor pentru aprilie. Altfel nu se poate. :)))))))

  7. Marea PROBLEMA este cum a reusit Austria sa santajeze Bulgaria pana la final!!! Hai ca am inteles, problema cu gazele taxate pt Ungaria a fost rezolvata, dar Bulgaria, spre deosebire de Romania chiar a zis MEREU ca vor sa intre cu TOTUL in SCHENGEN, nu doar aerian si maritim. Ori aia stiu mai multe, stiu exact ce cer austriecii si ce au nevoiie sa vada acoolo 2-3 luni si se rezolva si nu vor sa ne spuna…. ori sunt si ei batuti in cap.

  8. Personal consider ca nu avem ce cauta in Schengen, din cauza mafiei vamilor, mafie din care fac parte evident si politicienii, mafie ce invarte sute de milioane de euro anual.
    Din alte motive, nu au ce cauta in Schengen Grecia(e o gluma) sau Croatia.
    Dar…..ceea ce ne fac acum austriecii intrece orice limita…..pur si simplu ne calca in picioare. Auzi tu…Austria…..sclavii rusilor, ticalosii ticalosilor, raiul spionilor de tot felul…..

    • @Master of puppets _ „Personal consider ca nu avem ce cauta in Schengen, din cauza mafiei vamilor…”

      OK, ar putea fi un argument, mai ales că el a mai fost folosit de Olanda, spre exemplu, în trecut.

      Dar, NU acesta este argumentul pentru refuzul admiterii de facto a României în Schengen, ci migrația.

      În mod rațional, putem constata cu ușurință că migrația este doar un pretext, atâta vreme cât a fost susținută aderarea Croației, aflată pe o rută principală de migrație, și a fost respinsă în aceeași ședință România, care nu se află pe o asemenea rută.

      Insistența cu acest pretext absurd demonstrează că România este într-atât desconsiderată, încât nici nu merită să se ostenească să prezinte un argument credibil, eventual cum este cel menționat de dumneavoastră.

      În fine, umilitoare este de asemenea prezentarea suspendării prezentării pașapoartelor în aeroport drept o victorie, începând cu data de 1 Aprilie.

      …Și mai suntem și felicitați pentru asta!

      Dar, ne obligăm să găzduim migranți care ajung în Schengen, deși România nu face parte de facto și de jure din Schengen. Să-i identificăm și să-i returnăm în statele de origine (a nu se confunda cu Protocolul Dublin, pe care România îl respectă exemplar).

      Parcă ceva totuși nu este în regulă, ce ziceți?! Și nu are legătură cu „mafia vămilor” despre care scrieți (și nu vă contrazic cu nimic în acest comentariu).

    • @Constantin
      Cred ca migratia e doar o componenta a conditiilor ce trebuie indeplinite. Aici stam intr-adevar bine, pentru ca nu suntem pe o ruta clasica si vamesii nostri nu se complica. Vamesii nostri(99% mafioti pur-sange) fac bani din trafic de stupefiante, tigari, carne vie(minore) , cu marea complicitate a politicienilor. De ce nu pomenesc austriecii despre coruptia sistemului vamal romanesc, chiar nu stiu.
      Totusi, am spus, mi se pare umilitor cum suntem tratati, desi, daca ma gandesc bine, umilinta cea mai mare vine de la Ciolacu si ai lui, care au acceptat acordul asta. Chiar ma mir ca Ciolacu a acceptat, de la un derbedeu cu scoala vietii m-as fi asteptat mai degraba la o reactie dura gen, „”ma p– pe acordul vostru”, mai ales ca dadea bine in fata electoratului sau.

  9. Cine crede că România a fost primită sa stea pe scaun la masa mare UE este un naiv ca să fiu educat.Romania a fost primită in antesala UE .Si tot acolo este si azi.Cel mult o să ajungă sub masă. Dar niciodată să stea la același nivel cu restul țărilor big. Țări ce erau plictisite să se tot joace intre ele si aveau nevoie de senzații noi,de popa prostu,de joker și așa tot accepta câte o țară nouă,bineînțeles după ce i se prezentau regulile jocului ,reguli pe care politrucii aflați atunci la conducerea țărilor noi primite le acceptau frecându și libidinos mâinile si fără să consulte poporul despre părțile bune si rele ale integrării UE(așa cum vrea să facă Maia a Moldovei organizând un referendum).
    Principala bucurie a boborului a fost că pot munci in toată UE Parte convenită la integrare.Asa România nu era si nu este si nici nu va fi vreodată vreun rival comercial pt UE ci doar simplă consumatoare de ceea ce produc românii plecați, ce muncesc in UE.PARADOXAL ??Nuuu ! Coincidență??Nicidecum. Totul funcționează conform înțelegerii intre BĂSE si UE.Boborul ? UE nu se împiedică de trepăduși…Acum cu Schengen este dovada vie,dar pentru cine are ochi să vadă si creier să judece singur.

    • Spuneți într-un stil conspiraționist că ne-au primit în UE pentru că au interese de la noi, ca și cum în politica mare se iau decizii din altruism, dar e IRELEVANT ce interese au alții, mai important e ce interese avem noi pentru că am impresia că nu prea știm.
      Avem și am avut de castigat mult de pe urma UE, în 16 ani am încasat peste 80 mld eur și am contribuit cu 24.
      Dacă românii n-ar fi votat hoți și incompetenți am fi putut să avem și mai mult de câștigat de pe urma calității de membru UE.
      Când vi se pare că nu stăm la masa mare a UE, uitați-vă cât de incompetenți sunt cei care ne reprezintă acolo și o să vedeți că totul se explică.

  10. Constantin, eu sunt întrutotul de acord cu opinia ta, dar se pare că în politică nu prea au ce căuta logica și principiile!

    • Dap! Doar că statele sunt întotdeauna actori raționali. Deciziile luate la nivel de stat sunt adoptate în urma unor alegeri raționale. Ele se pot dovedi bune sau proaste, inclusiv pentru statul în cauză, dar au întotdeauna o logică.

      Refuzul acceptării României în Schengen și tot ceea ce se întâmplă în jurul acestui mult discutat și disputat posibil eveniment pare să nu aibă nicio noimă. Pare complet ilogic.

      Ei bine, deși explicațiile publice raționale lipsesc, putem fi siguri că nu este deloc așa.