G4Media.ro

DOCUMENT Democrația în pericol. Comisia de la Veneția desființează proiectul lui Pleșoianu…

Sursa: Facebook

DOCUMENT Democrația în pericol. Comisia de la Veneția desființează proiectul lui Pleșoianu împotriva ONG-urilor. De ce experții europeni exprimă “îngrijorări serioase” şi acuză intimidarea societăţii civile

Sursa: Facebook

Comisia de la Veneția critică în termeni duri, într-o declarație comună adoptată pe data de 16 martie, proiectul de lege inițiat de deputatul PSD, Liviu Pleșoianu, care modifică drastic ordonanța 26/2000 în baza căreia funcționează organizațiile neguvernamentale. Într-un raport de 20 de pagini obținut de G4Media.ro, Comsia își exprimă “ingrijorarea serioasa” în ce privește faptul că noile condiții la acordarea statutului de utilitate publică a unui ONG exclud domenii de activitate importante, cum ar fi drepturile omului și lupta împotriva corupției.

În ce privește obligarea fundațiilor și asociatiior să publice, la fiecare șase luni, în Monitorul Oficial, o declarație detaliată de venituri și cheltuieli, Comisia de la Veneția apreciază că prevederea “va avea un efect de intimidare asupra societății civile și intră în conflict cu principiul libertății de asociere și cu dreptul la viață privata”.

Proiectul lui Pleșoianu prevede că dacă declarația de venituri și cheltuieli nu este depusă la timp, ONG-ul respectiv își încetează „de îndată” activitatea. De notat că Liviu Plesoianu este unul dintre politicienii români preferați de site-ul de știri rusesc Sputnik, care îi apreciază pozițiile radicale împotriva luptei anticorupție si antioccidentale.

“Noile condiții de raportare prevăzute în proiectul de lege, inclusiv sancțiunea cu încetarea activității și dizolvarea în caz de neîndeplinire a acestei obligații sunt în mod clar inutile, disproporționate și trebuie eliminate. Obligarea raportării a surselor financiare trebuie fie limitate la transmiterea informațiilor către o autoritate de reglementare la intervale rezonabile, fie obligarea de a transparentiza identitatea donatorilor trebuie limitată la principalii sponsori”, se arată în punctul de vedere al Comisiei de la Veneția.

Vezi aici integral documentul Comisiei de la Veneția

Ce prevede proiectul lui Pleșoianu

Se adaugă în textul Ordonanței 26/2000 următorul articol:

  •  „Asociațiile, fundațiile și federațiile au obligația de a publica semestrial până la data de 31 iulie, respectiv 31 ianuarie, în Monitorul Oficial prtea a IV-a, declarațiile de venituri și cheltuieli pentru semestrul precedent. În declarația publicată se menționează distinct, pentru fiecare venit în parte, persoană sau activitatea, după caz, care a generat venitul respectiv, precum și valoarea acestuia.

Nepublicarea declarației atrage de drept suspendarea activității asociației pentru 30 de zile. Dacă în acest termen declarația nu se publică, asociația, fundația sau federația își încetează activitatea de îndată.” Mai mult, proiectul introduce condiții și obligații noi față de legislația actuală. Pentru că un ONG să poată fi recunoscut ca fiind de utilitate publică de către Guvern, trebuie să îndeplinească următoarele criterii, potrivit acestui proiect:

  • a) activitatea acesteia se desfășoară în interes general sau comunitar, după caz;
  • b) funcționează de cel puțin 2 ani și a realizat o parte din obiectivele stabilite;
  • c) a desfășurat activități anterioare semnificative, prin derularea unor programe ori proiecte specifice scopului sau, însoțit de bilanțurilor și bugetele de venituri și cheltuieli pe ultimii 2 ani;
  • d) valoarea activului patrimonial pentru fiecare an de funcționare este cel puțin egală cu vlaoarea patrimoniului inițial;
  • e) nu a desfășurat în ultimii 2 ani și nu desfășoară nici în prezent activități politice de orice fel: activități de strângere de fonduri sau campanii de sprijinire ori opoziție față de un partid politic sau un candidat pentru o funcție sau demnitate publice în care acest poate fi numit ori ales. (Vezi aici proiectul de lege integral)

Proiectul de lege iniţiat de Pleșoianu trecut de Senat iar prezent se dezbaterea Camerei Deputaţilor.

Comisia de la Veneția arată că democrația, drepturile omului, statul de drept și lupta împotriva corupției trebuie adăugate la lista domeniilor de activitate considerate de interes public. Potrivit experților europeni, trebuie introduse garanții procesuale suplimentare în cazul asociațiilor și fundațiilor cărora li se refuză “statutul de utilitate publica”.

În opinia experților europeni, prevederea care interzice activitățile politice pentru asociații având statut de utilitate publică trebuie limitată la cazurile clare de sprijin politic, cum ar fi strângerea de fonduri explicită în favoarea sau împotriva unui anumit candidat iar pe de altă parte trebuie să existe prevederi care să nu împiedice asociațiile de utilitate publică să susține anumite teme în dezbaterea publică.

Ce este Comisia de la Veneția? Organ consultativ al Consiliului Europei alcătuit din experți independenți în drept constituțional, Comisia de la Veneetia s-a înființat în 1990, după căderea zidului Berlinului, într-un moment de nevoie urgentă de asistentă constitutională în Europa Centrală și de Est. Numele oficial al comisiei este Comisia Europeană pentru Democrație prin Drept. Locul de întâlnire în Veneția, de unde și numele. Opiniile Comisiei au titlu de recomandare pentru țările meembre, care nu pot fi obligate însă să le respecte.

Context. Proiectul de lege inițiat de Liviu Plesoianu face parte dintr-o suită de atacuri orchestrate de PSD la adresa societății civile în general. Protestatarii care au ieșit pe străzi în februarie anul trecut după ordonanța 13 au fost numiți în mod peiorativ sorosisti de către liderii partidului aflat la guvernare, fiind acuzați ca sunt plătiți din străinătate pentru acțiunile lor. Pe de altă parte, după o serie de anchete publicate de HotNews.ro și de RiseProject despre afacerea Belina, vacanțele din Brazilia ale lui Liviu Dragnea și ferma de porci cumpărată cu o sută de euro de fiul liderului PSD de la Tel Drum, cele două redacții au fost,, coincidența sau nu, controlate de inspectorii antifraudă.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Adica aia din Comisia de la Venetia au trebuit sa piarda timpul si sa analizeze toate idioteniile debitate de retardul de serviciu Plesoianu?

  2. Nu democratia e in pericol, ci voi, securistii sinteti in pericol :)))))))))))

    • Cei mai prosti din curtea scolii sunt postacii din schimbul 3.si bani putini si stat noaptea pe baricade,pleava trollilor.. :))

    • Draga Vasile,

      Draga Gheorghe, draga Ioane
      ”Nu pentru-o lopată de rumenă pâine,
      nu pentru patule, nu pentru pogoane,
      ci pentru văzduhul tău liber de mâine,
      ridică-te, Gheorghe, ridică-te, Ioane!”

      Ai ceva impotriva unor astfel de ”idealuri”, Vasile draga…?

      Nu ne „slabiti” nici aici de insinuarile voastre „veninoase”…?!

    • Uu… Radu Gyr…

    • Sunt sigur ca nu ai habar de ce inseamna un securist.

    • Esti sigur ca nu ai vrut sa postezi asta initial pe pagina PSD-ului dar ai apasat „Trimite” aici din greseala?

  3. Cum a ajuns un loser ca Plesoianu de vindea tigăi online să decidă legi in numele românilor….beats me!!! Romania chiar e tara tuturor posibilităților, mai ales pentru cei cu IQ limitat

    • Simularea opozitiei si lipsa de la vot (desi ca sa fiu complet sincer, a doua cauza este cel mai probabil influentata de prima si nu invers).

  4. Intrebare: daca ONG-urile trebuie controlate atent pentru ca pot influenta diverse decizii, de ce nu se aplica legea asta si partidelor? Ca ele ne influenteaza viata mult mai direct decat orice ONG.

  5. Din pacate, cu CCR de partea lor, borfasii nici macar nu vor baga in seama atentionarile venite de la Curtea de la Venetia.

    • Normal. Si cand un „extern” isi da cu parerea, coruptii isi joaca unicele 2 carti ramase: „Romania e stat suveran si face ce decide CCR/Parlamentul/Guvernul” sau joker-ul folosit permanent pana la uzura „interesele lui Soros, toti sunt platiti de Soros, influenta lui Soros”.

      Imi amintesc cand Plesoianu a propus ca ONG-urile sa fie controlate la sange si sa-si declare sursele de venit/finantare la cate 6 luni, daca imi aduc aminte bine. Meanwhile, ei isi dadea liber la legi sa revina finantarea campaniilor si a partidelor cu banii in plasa care nu numai ca nu trebuie decalrati sau justificati si probabil nici confiscati.

      Ipocrizie la maxim.

  6. Mult succes in noul proiect G4. Atentie la greselile gramaticale(sau la autocorect), nu dau deloc bine.