G4Media.ro

DOCUMENT Dezastrul prognozat de Banca Națională în urma impunerii, prin ordonanța lăcomiei,…

DOCUMENT Dezastrul prognozat de Banca Națională în urma impunerii, prin ordonanța lăcomiei, a taxei pe activele financiare: Pierderi de miliarde în sectorul bancar, scăderea creditării, reducerea creșterii economice

Banca Națională a României (BNR) a elaborat un studiu de impact al OUG 114/2018 (ordonanța lăcomiei), cu focus pe taxa pe activele financiare ale băncilor, potrivit căruia rezultatele pe următorii doi ani ar fi extrem de dure: pierderi de miliarde de lei în sectorul bancar, scăderea indicatorului de solvabilitate, reducerea creditării și scăderea creșterii economice.

Documentul, obținut de G4media.ro i-ar fi fost prezentat joi lui Liviu Dragnea de către viceguvernatorul BNR Florin Georgescu. Senatorul PNL Florin Cîțu a prezentat public încă de joi fragmente ale studiului (detalii aici).

Prognoza BNR referitoare la impactul taxei pe activele financiare ale băncilor pe următorii doi ani: 

Pentru anul 2019

  • Rezultatul financiar net al sectorului bancar ar fi o pierdere de 1,2 miliarde de lei
  • Indicatorul de solvabilitate ar scădea cu aproximativ 2 puncte procentuale (până la 17,9%)
  • 7 bănci, dintre care 2 instituții de importanță sistemică, ar consemna deficit de capital, necesitând majorări în suma de 0,6 miliarde lei
  • Reducerea credității ar fi de 6 miliarde lei (din care 3,3 miliarde credite acordate sectorului real)
  • Creșterea economică ar scădea cu 0,64 puncte procentuale

Pentru anul 2020:

  • Rezultatul financiar net al sectorului bancar ar fi o pierdere de 1,2 miliarde lei
  • Indicatorul de solvabilitatea ar scădea cu aproximativ 1,2 puncte procentuale (până la 16,7%)
  • 14 bănci, din care 4 instituții de importanță sistemică ar consemna deficit de capital, necesitând majorări în sumă de 1,6 miliarde lei
  • Reducerea creditării ar fi de 10,9 miliarde lei (din care 5,9 miliarde credite acordate sectorului real)
  • Creșterea economică ar scădea cu 1,07 puncte procentuale

Citește studiul integral: StudiuBNR_OUG114_Feb2019

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat, sâmbătă, în judeţul Ialomiţa, că s-au purtat numeroase discuţii referitoare la OUG 114/2018, cu reprezentanţi ai sistemului bancar şi ai firmelor care administrează pensiile din Pilonul II, ajungându-se la anumite înţelegeri. Dragnea afirmă că săptămâna viitoare se vor mai purta discuţii cu firmele din sistemul energetic şi cele de telefonie, iar în săptămâna care începe cu 18 martie s-au putea adopta o ordonanţă care să modifice OUG 114, transmite News.ro.

Liviu Dragnea a fost întrebat, sâmbătă, la Slobozia, dacă va fi modificată OUG 114/ 2018 şi a precizat că au avut loc numeroase discuţii în acest sens.

”Am avut în ultima perioadă întâlniri pe domeniul bancar şi lucrurile au avansat către o soluţie acceptată de ambele părţi, în condiţiile în care nu renunţăm la obiectivele noastre care au generat ordonanţa 114. Ne interesează ca sistemul bancar să investească mai mult în economia românească, să sprijine dezvoltarea economică şi împreună am găsit un mecanism de stimulare a acestui lucru, plecând şi de la ideea că este o diferenţă foarte mare între depozitele populaţiei care sunt în bănci şi nivelul de creditare. Diferenţa este foarte mare şi împreună am stabilit că se pot face paşi importanţi ca obiectivele pe care le-am avut în vedere – condiţiile de creditare să fie mai bune pentru firme şi pentru persoane fizice, nivelul de intermediere financiară să crească, băncile să investească mai mult în creştere economică”, a răspuns Liviu Dragnea.

Acesta a precizat că se va găsi o soluţia şi în privinţa Pilonului II de pensii.

”În ceea ce priveşte Pilonul II de pensii, rămâne ca fondurilor de pensii publice administrate privat să li se permită să investească şi în alte proiecte. Automat, dacă se va investi şi în alte proiecte, o să fie obligaţi să îşi mărească capitalul social pentru a acoperi creşterea riscului. Se pare că ne îndreptăm către o soluţie care să fie acceptate şi de o parte şi de alta. Săptămâna care urmează cred că o să avem ultimele discuţii şi pe ceea ce înseamnă energie şi operatori de telefonie mobilă , n aşa fel încât, săptămâna care începe cu 18 martie să avem o întâlnire în coaliţie, cu doamna prim-ministru şi cu ministrul de resort, şi probabil să fie adoptată o eventuală ordonanţă care să completeze ordonanţa 114”, a mai spus Liviu Dragnea.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

21 comentarii

  1. Dragilor, deja plictisiți! Să vină dracu odată dezastrul, dar sa îi afecteze doar pe intarziatii mintali care voteaza PSDALDE!
    As vrea să îi vad chițăind de foame, pe bune, să îi văd murind pe capete in spitalele infecte si sa intram in Cartea Recordurilor cu record mondial de cimitire!

    • Corect. Eu cred ca in max. 2 luni o sa vina ăștia de la sate in Bucuresti să-și ia dintii inapoi .

    • Aia care votează pezde-alde-udmr nu vor suferi, sunt bugetarii cu salarii uriase, sinecuri și pensii speciale. Ăștia nu se tratează în țară și nici nu mor de foame dacă-și fac vacantele in Bora-Bora.

  2. Liviu Dragnea este foarte multumit de declaratiile lui Isarescu. Dragnea lucreaza pentru Rusia, care exact asta urmareste. bagarea in colaps a economiei romanesti. Declaratiile lui Isarescu le confirma rusilor ca dragnea si-a indeplinit angajamentul si merita argintii tradarii. Dragneo, poti sa tragi o fuga la Moscova sa-ti ridici soldda de tradator. dac n-ai timp, trimite-i iarasi pe Teodorovici si Sorina Pintea la Moscova via Cuba ( sau invers, nu conteaza) ca iti aduc ei banii in valize diplomatice.

  3. Ok, am înțeles, pe Draknea îl doar in c.r de popor, pt el totul sau nimic! Pușcăria sau moartea, până atunci trage de timp cat poate ( scăpare oricum nu are).
    Însă, ce fac ceilalți, care îl urmează???sunt dispuși să se sinucidă odată cu el, să ne împovăreze generații, să pârjolească țară că după huni și tătari??
    Noi, poporul, ce fac? Ne uitam la el? Cum poate un om să înfrângă toate filtrele de protecție ale unui stat???totul se prăbușește, fraților, ce facem???
    Deraiem că trenurile, din ce in ce mai des???

    • Ceilalți nu fac nimic pentru ca au aceleași probleme ca si el. Angajații din sistemul bugetar au salarii si beneficii un at ar muri cu el de gat, cei din funcții de conducere sau ahtiații psd subt infractori de rang înalt, opoziție nu există, ei sistematic ne îndepărtează de Europa tocmai in speranța ca vor scăpa, treaba cu putin e un fâs, dar infractorul e dispus la orice ca sa se vada scăpat, dar uită că trădătorii nu sunt iubiți nici de către cei pe care i-a trădat dar nici de către ceilalți pentru ca in fond tot oameni de nimic sunt. Țara are conducatorii care ii merită si nu e vorba de noi cei cu capul pe umeri.

  4. Asa praful sa se aleaga de toate sa vina criza sau toate previziunile sumbre ale economistilor. Noi suntem invatati cu saracia indiferent cine o fost la guvernare dar sa vedem asa zisi patroni care au fost invatati sa traiasca in lux opulenta extravaganta. Anaful aici sa umble si sa confiste marile averi.

  5. Ordonanta ticalosiei PSD le este necesara pentru vietuirea in 2019. Rezerva de aur „adusa acasa” le este necesara pentru castigarea alegerilor din 2020.

  6. Iar plangi ca o tarfa proasta Isaurasco? Mai du-te in pula mea de curva dracu si mai lasa-i pe romani sa mai respure. Mars muistule la pensie ca mai sunt si altii capabili sa conduca BNR nu doar tu si cu utechiatul ala de Vasilica pula mica.

  7. Dobinda e corupție și toții știm asta

  8. Pài Omul Dragnea are dreptate de la această soluție a acestei ordonanțe trei sà se rezolve problema,dar care este gândirea economică încât nimeni nu înțelege de ce o ducem mai greu fàrà sà accesàm fonduri europene când e vorba de un sistem care falimenteazà populația prin prețuri și marfă e de càcat.
    Ràspuns clare bani se învârt dar nu în investiția oamenilor care tràiesc în România și fac economie de prin cerșirea banilor pentru a mânca sau a falimenta pe alții care tràiesc prin împrejurul lor îprumutâduse pentru u investi în foame și capitaluri.
    Dragnea va reuși cu acestși nàpàstuiți ai scoarței care spun cà sàràcia la români e cà sau învàțat sà plàteascà càcaturi mai bune din germania și noi rámânem cu investiți fàrà muncà care sà determine eradicarea pagubei creditelor celor care vor sà economiseascà banul și ce e mai grav pagubà adusà românilor care lucrazà pe minimul pe economie.
    Và doresc celor care nu vreți sà înțelegeți sà nu se devalorizeze banul care a fost muncit de români și stràini care au vrut binele acestor oameni din Romania.

  9. Cand te iei dupa un tigan din Slatina autointitulat „iexpert in finante” doar pentru ca ascundea tablouri in pereti si bani in pungi „de 1 leu” in cimitire…Asta ie rezultatu’!

  10. „A fost o urgenta dom’le in decembrie 2018, parca pe 29, cand am dat ordonanta asta <> de sarea camasa de pe mine!!! Uite-asa sarea, uite-asa!!! Sa moara copilashii mei, uite-asha sarea!!!” zi-se Dragnea si trase apa dupa…

    Acum suntem in martie. Nenorocitu’ asta mai discuta saptmana asta de vine acu’. Apoi, mai discuta si saptamana urmatoare si, dupa aia, URGENT mai da o ordonanta DE URGENTA, care modifica URGENT schimbarea modificarii… Trei luni de discutii URGENTE…

    Uite asha arata niste „urgentzi” la creieri: ca Dragnea, Valcov, Tariceanu si Teodorovici. Si bomboana pe coliva, Dancila.

    Ah, sa nu uit, si Rudotel Toader discuta cu „urgentza”-n pantaloni OUG 7. Acum, dupa o luna… dobitoci sinishtri!

  11. Dezastrele astea anuntate si apoi fasaite. Vreti exemple de dezastre din astea:
    – trecerea contributiei de la angajat la angajator
    – deficitul bugetar va fi depasit
    – scaderea TVA va duce la dezastru
    – nu mai sunt bani de salarii
    si lista poate continua.
    De ce nu face BNR analiza la sfarstitul anului? Care este interesul?

    • Zau, lasa-ma cu lozincile postace, daca ai fi citit analiza facuta de BNR, cu siguranta ca nu veneai cu mesaje cretine. Evident, daca o citeai si pricepeai ceva de pe-acolo.

  12. Daca domnul Isarescu ar sta acasa in pensie, daca nu s-ar discuta atat de investitorii straini ce vin si exploateaza omul si am sprijini investitorii romani, daca nu am da aproape gratis hidrocarburile, daca nu ne-am plange atata si am urma exemplu Poloniei, daca am avea si banci cu un capital integral romanesc, daca nu am exporta materia prima de baza, graul si importa la extra pret paine congelata nu ar mai veni dezastru.

  13. Da, e de rau, daca lasa taxa asta pe active in forma in care e acum, si-n plus legata de nivelul ROBOR. In Romania activeaza 35 de banci si institutii financiare, si vor fi afectate 29, adica ies in pierdere. Primele sunt bancile care au capital romanesc, ele sunt lovite la temelie si durabil, si deja s-a vazut cat a pierdut pana acum Banca Transilvania, doar prin anuntarea acestei oug 114, in decembrie 2018.
    In analiza BNR, s-a luat ca referinta o taxa pe activele bancare de 1,2%, cea mai mare din UE, insa dupa cum e legata de nivelul ROBOR, ea poate depasi 1,2%. Aceasta taxa reprezinta clar lacomia guvernului, mai exact lipsa acuta de bani, pentru a plati toate pomenile pe care le-au promis. Si tineti cont de un fapt : daca in momentul de fata, pomenile se platesc din imprumuturi, iar acestea vin majoritar din piata interna de lichiditati, ca pe-afara nu le mai da nimeni decat la dobanzi astronomice, asta inseamna ca-n vreo 2 luni sunt la fundul sacului. Piata interna nu va mai avea de unde sa-i imprumute, si-s pa.
    Notiunea de ”active bancare” este si ea deosebit de marsava si lacoma, pentru ca aici au inclus si rezervele pe care o banca le are blocate la BNR, adica sunt bani pe care banca respectiva nu-i ruleaza, ca sa-i aduca vreun profit. La fel, sunt incluse si titlurile de stat, cat si creditele sociale gen programele Prima Casa, Rabla, sistemul de economisire cu premiere de la stat – Banca pentru locuinte(acest program il au doar BCR si Raiffeisen). Si mai sunt inca o mie de alte lucruri idioate in ougeaua asta, pe care analiza BNR le demonstreaza absolut impecabil si profesionist. Cu adevarat, Romania n-a avut niciodata asa hoti si prosti la putere.

  14. Aferim coane , aferim.

  15. Leul care se hraneste cu fan si mamaliga ajunge un deliciu pentru sobolani.

  16. In toata luna ianuarie Dragnea si valcov plus argatul moldovean au preacurvit de urgenta prin Maldive. Atat de urgent a fost ca au luat unavion privat platit in mod ilegal cu banii de la stat. Sa platesti cu banii statului niste escapade de curvariseala mi se pare culmea patriotismului la Dragnea si Valcov, doi mari patrihoti si iubitori de famiglie traditionala.