G4Media.ro

DOCUMENT “Dezechilibre” și “abuzuri”. Argumentele invocate la Curtea Constituțională de USR și…

Sursa foto: Pixabay.com

DOCUMENT “Dezechilibre” și “abuzuri”. Argumentele invocate la Curtea Constituțională de USR și PNL, care au atacat legea care învestește profesorii cu statut de autoritate publică la școală

Legea care învestește profesorii cu statut de autoritate publică la școală conține prevederi care pot “conduce la abuzuri greu verificabile”, arată sesizarea prin care USR și PNL au atacat proiectul la Curtea Constituțională, sesizare obținută de EduPedu.ro. Același proiect, mai arată sesizarea, ar face ca litera legii să fie aplicată diferit între profesori și ar produce dezechilibre în relația dintre profesori și elevi, mai ales când aceștia din urmă sunt victime ale unor abuzuri exercitate de către profesori.

  • “Legea privind învestirea personalului didactic de predare, de conducere, de îndrumare și de control cu exercițiul autorității publice pe timpul și în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu”, care atribuie profesorilor statut de autoritate publică, a fost votată de Senat (cameră decizională) la începutul lunii februarie. Proiectul a fost inițiat în 2016 de Șerban Nicolae, în ideea de a conferi cadrelor didactice o protecție juridică în fața agresiunilor din partea elevilor sau părinților.
  • Săptămâna trecută, cele două partide au atacat legea la CCR, Senatorul USR Vlad Elexandrescu afirmând atunci că “nu putem accepta ca profesorul este un milițian care își impune cu forța opinia în școală. Școala este despre educație, nu despre instrucție” –
  • Detalii despre această lege

Sesizarea transmisă CCR menționează atât probleme legate de desfășurarea procesului legislativ, cât și referitoare la conținutul proiectului.

Acesta arată, între altele, că prin noile atribuții s-ar presupune că inscrisurile profesorilor ar deveni acte administrative. Contestarea lor, arată sesizarea, ar putea fi realizată doar în instanțele de contencios administrativ, ceea ce ar lăsa profesorilor posibilitatea să dispună arbitrar de noile prerogative.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...