G4Media.ro

DOCUMENT Dragnea a modificat radical, peste noapte, proiectul legii offshore. Reprezentanții companiilor…

DOCUMENT Dragnea a modificat radical, peste noapte, proiectul legii offshore. Reprezentanții companiilor au părăsit sala în semn de protest

PSD a depus marți un set de amendamente la legea offshore cu puțin timp înainte de începerea dezbaterilor din Comisia pentru Industrii din Camera Deputaților. Amendamentele au fost înmânate de Liviu Dragnea ieri seară deputaților PSD pentru a fi depuse azi în dezbaterea din comisie, au declarat pentru G4Media.ro surse din PSD.

Ora 16.50: Deputaţii ALDE au părăsit dezbaterile din comisiile de specialitate pe legea offshore, Varujan Vosganian argumentând că această dezbatere este „o improvizaţie”, deoarece nu există o evaluare a impactului bugetar, o evaluare clară a resurselor şi nici un punct de vedere al Guvernului, transmite Agerpres.

„ALDE nu a votat în niciun fel. Nu avem niciun punct de vedere de la ANRE, de la Guvern. (…) Dacă Guvernul a dat bir cu fugiţii, cu cine aţi lucrat aceste amendamente? Nu s-a mai întâmplat să se modifice prevederi fiscal bugetare fără un studiu privind impactul bugetar. Este straniu că noi votăm o lege cu atâtea modificări la o lege care am votat-o acum două luni. Ce s-a întâmplat în aceste două luni? Cât de serioşi suntem în aceste modificări? Nu mi s-a mai întâmplat să votez fără să ştim care este valoarea resurselor. ALDE nu participă la această dezbatere care mi se pare o improvizaţie. O să solicităm în plen retrimiterea la comisie, ca noi să putem vota în cunoştinţă de cauză, să ştim impactul bugetar, o evaluare clară a resurselor şi să avem un punct de vedere al Guvernului”, a spus Varujan Vosganian, în şedinţa comisiilor pentru industrii, buget şi administraţie ale Camerei Deputaţilor.

El a subliniat că Ministerul Energiei, al cărui portofoliu aparţine ALDE, nu are nicio competenţă privind impactul fiscal bugetar. „L-am întrebat pe ministrul Energiei şi mi-a spus că nu are cunoştinţă de aceste amendamente pe care dumneavoastră le-aţi pregătit azi dimineaţă”, i-a spus Vosganian preşedintelui Comisiei pentru industrii Iulian Iancu.

Deputatul ALDE susţine că orice modificare de impozite îi afectează pe români şi statul.

„Spuneţi-mi şi mie cât am câştigat la 60 %, la 30 %, 10 %. Eu cu improvizaţii din astea mă scuzaţi eu nu merg. Aveţi prilejul ca până la plen să spuneţi care va fi câştigul statului român pe diverse scenarii şi vă asigur că voi fi primul să care să o votez. Dacă nu, o să consider că este o improvizaţie şi nu o să votez”, a spus Vosganian.

În replică, social-democratul Iulian Iancu a arătat că amendamentele sunt mai favorabile decât forma iniţială a legii.

„Avem un studiu (…) prezentat de companii şi mai este un studiu făcut cu Ministerul de Finanţe cu ANAF. Câştigăm 8,8 miliarde de euro şi suntem supăraţi şi părăsim sala. Foarte interesant”, a susţinut Iancu.

Discuţiile pe articole au continuat şi după ce deputaţii ALDE au plecat din sală.

Ora 15.45: Reprezentanții companiilor din Marea Neagră (Exxon, OMV Petrom, Black Sea Oil & Gas) au părăsit ședința Comisiei de Industrii, în semn de protest față de faptul că nu le este permis să-și susțină punctul de vedere

Amendamentele depuse azi de PSD schimbă fundamental legea, așa cum trecuse săptămâna trecută de Senat, în sensul că mărește cuantumul taxelor și impozitelor ce trebuie plătite de companiile care ar urma să extragă gazele din Marea Neagră (vezi amendamentele la Art. 19 din documentul atașat).

Astfel, impozitul pe veniturile suplimentare obținute din exploatările offshore a fost majorat, iar deducerea pentru investițiile realizate de operatori a fost limitată la 30% din impozitul pe veniturile suplimentare offshore.

Mai mult, amendamentele modifică substanțial procesul de autorizare a conductelor, ceea ce ar putea îngreuna realizarea proiectelor (Art. 8).

În plus, prevederile privind stabilitatea fiscală sunt modificate radical prin noile amendamente depuse azi de PSD (art. 20 și 21)

Modificările de ultim moment vin după ce Liviu Dragnea discutase cu secretarul american al Energiei, Rick Perry, despre legea offshore.

Comisia pentru Industrii, condusă de Iulian Iancu (PSD), trebuie să dea raportul decisiv înainte de votul final în plen, programat pentru miercuri – dacă nu va interveni o nouă amânare.

Deputații ALDE lipsesc de la dezbatere, potrivit HotNews.ro, în timp ce opoziția (PNL și USR) a încercat fără succes să stopeze lucrările comisiei.

Context:

Legea offshore este esențială pentru demararea extracției de gaze din Marea Neagră. Fără această lege promulgată, companiile care au realizat explorarea zăcămintelor nu pot lua decizia finală privind continuarea investițiilor sau stoparea lor. Legea a fost votată de Parlament în iunie, într-o formă anunțată de Liviu Dragnea și care i-a luat prin surprindere pe toți colegii de partid, dar și pe aliații din ALDE. Președintele Klaus Iohannis a retrimis legea la Parlament pentru rediscutare.

Comisia pentru Energie din Senat aprobase marți, 18 septembrie, două amendamente depuse de un senator PSD care îndulceau serios legea offshore, preluând cererile marilor companii din SUA și Austria. Cele două amendamente garantau companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar investițiile deja făcute vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora, relatează portalul specializat E-Nergia.ro.

Companiile care au in acest moment acorduri petroliere offshore:

  • OMV Petrom si ExxonMobil: perimetrul de mare adancime Neptun Deep
  • Lukoil, PanAtlantic Petroleum si Romgaz: perimetrul Trident
  • Black Sea Oil&Gas: perimetrele Midia si Pelican
  • Petromar Resources: perimetrele Muridava si Est Cobalcescu

Foto: (Liviu Dragnea / G4Media.ro)

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

32 comentarii

  1. IN TARA ASTA, INTERLOPIA, CARCIUMARUL POATE ORICE. SI TERICEANU IL TINE DE MANA.

  2. Manca-l-ar tata-Dracu’ de ingineras, ce bine-i sta lui cu casca de santierist pe scafarlie, lasata putintel pe o parte…! Si ce privire ganditoare are, s-o fi gandind la Irinuca, sau la ce-l asteapta in inchisoare…?!

  3. ROEXIT !!!
    SA LE DAM LA MU1E LA TOTI STRAINII !!!

    • Du-te in padure, maimuta psd-ista !

    • sa va extrageti tu cu asistatu, cu dracnea si cariceanu si tot psd-ul basinile si sa le inspirati pana vi se strepezesc dintii!

    • Asa trebuie. Sa plece-n plm toti strainii care ne fura resursele, iar cei care au ingaduit aceasta, sa fie judecati pentru tradare nationala si subminarea econimiei nationale. Restul care injurati ca prostii si sunteti de acord cu vanzarea tarii pe nimic, nu sunteti decat niste maimute cu buletin.

  4. O ipoteza:
    – Ca om al rusilor, Dragnea face tot posibilul spre a impiedica inceperea exploatarii gazelor din Marea Neagra, astfel incat rezervle de acolo sa ramana intacte pana cand rusii vor deveni atat de puternici incat sa decida unilateral ca zona respectiva le revine lor si vor trece la exploatarea zacamintelor.

    • As zice ca mai degraba incearca o negociere resursele noastre contra dosare lui penale

    • Rusii sunt puternici. Daca ar dori sa ne cotropeasca, asa cum au facut americanoizii, nu s-ar impiedica de acestia. Mihai are dreptate. Isi negociaza libertatea cu resursele tarii si inrobirea noastra la rahatii astia de ne-au invadat precum cancerul.

    • Cap ai. Minte iti mai trebuie!

    • Mi se pare destul de plauzibila!

  5. Tie tata Dragneaaa! Bine boss, si cand ajungem la carma Europei in ianuarie, ii dam afara si din EU pe toti cei care comenteaza!

  6. Nu pot sa cred ca nu exista ac de cojocul acestui infractor care chinuie de doi ani un popor intreg stand dupa fundul lui sa-si rezolve problemele in justitie, intre timp ocupandu-se si cu trafic de influenta si abuz in serviciu la nivel inalt.
    Adica pt un parlit de functionar se pot aplica cele de sus dar la nivelul lui nu sunt valabile?! Pai dragi procurori, fiecare face abuz in serviciu la nivelul lui.. deci!? Cat il mai lasati pe golanul asta sa-si mai bata joc de noi?

  7. Inseamna ca Dragnea chiar e patriot. Si mai inseamna ca nu e cu rusii, avand in vedere faptul ca omv si lukoil sunt slugile lui tata putin.
    Pentru asta, o sa votez PSD!

  8. In sfarsit o decizie si in favoarea tarii. Sa-l scuipam sa nu-l deochem.

  9. Cand eram copil un om mi-a spus: tu esti copil inca, dar sa tii minte toata viata ca cel mai periculos om este ‘marlanul ajuns pe functie’! De ce? Intotdeauna va fi cel la glumele caruia trebuie sa razi, pe care trebuie sa il admiri chiar daca el e prost, care iti va purta in veci ranchiuna daca ai fost cumva mai destept ca el intr-o situatie, care nu is va recunoaste niciodata greseala, care va face rau doar pentru a arata ca poate etc.

    Avem o clasa politica de marlani, iar tovarashu Dragnea parea a fi primul dintre ei!

  10. @Morjan, incepeti cu voi.

  11. Bre, Varujane, improvizații au fost toate legile date de voi până acum, de ce crezi că protestăm?? Legi date pt a va rezolva vouă problemele, legi scrise in general de două-trei dobitoci (Dragnea, Nicolicea și Chiordache) puse la semnat fara a da posibilitatea de a fi citite înainte de vot, legi votate de persoane care nu au dreptul ( ex Cataniciu), legi fără studiu de impact ( eliberare infractori și criminali),etc,etc. Tot ce ați făcut voi până acum a fost o improvizație care ne va costa enorm, atât pe noi, cât și pe copiii noștri..să va vedem când nu o sa mai aveți bani de pensii și salarii sau un caz de o grevă generală…

  12. Cand a plecat vreodata URS(s)-ul de pa miere ?!

    Vosganian:

    – cel caruia ii curgeau ochii inainte de a se vota in Parlament ridicare a imunitatii

    – cel care spunea ca trebuie sa impozitam la sange pe tarani

    acum are inima larga cu buzunarul ROMANILOR.

    Argument de doua ruble:

    „“Spuneţi-mi şi mie cât am câştigat la 60 %, la 30 %, 10 %. Eu cu improvizaţii din astea mă scuzaţi eu nu merg.”

    Pai eu zic sa le dam dreaqului de pomana !

  13. Lu’ Dragnea nu i-am ieșit comisionul sau negocierile pe dosare …nu mai poate el de noi, poporul ( dacă îi pasă nu aducea la faliment un judet întreg sau nu fura bani de la copii)

  14. Da-i sta bine cu cascheta!

  15. Puteau rezolva problema fara sa paraseasca sala: il chemau pe Dorel Toader si le face el o ievaluare, daca asta lipsea.

  16. Cu interventiile astea intempestive, heirupiste si netransparente, se vede de la o posta neseriozitatea cu care se trateaza aceasta lege, netemeinicia si lipsa aspectului stiintific.
    Doar interese pe „genunche”.

  17. Fotografia de la inceputul articolului este reala? Doamne fereste!

  18. Sa va pregatiti neamul ptr ce e mai rau. Vremile cu adevarat de mucenicie se apropie. Numai Hristos ne mai salveaza.

  19. Romanii te vor lapida jigodie psd-ista.

  20. Maamă !… Câte invective, suferiți rău?
    Și câte conturi fake înjură guvernul…
    Oare cine îi plătește?
    Sigur sunt niște patrioți care vor sa mai vândă cu parandărăt ce se mai poate vinde prin Marea Neagră, sau ce s-o mai putea…