G4Media.ro

DOCUMENT Elevii din școlile speciale, trimiși în online la fel ca cei…

Foto: Pixabay.com

DOCUMENT Elevii din școlile speciale, trimiși în online la fel ca cei din școlile de masă. Mama unui copil cu autism: „Este absurd să ceri abilități digitale de la un copil cu handicap grav”

Ministerul Sănătății a respins solicitarea Ministerului Educației de a deschide școlile speciale și de a le permite copiilor de aici să vină fizic la ore, indiferent de scenariu. „Este absurd să ceri abilități digitale de la un copil cu handicap grav”, povestește pentru Edupedu.ro mama unui copil cu autism, asistentă medicală la o maternitate și martoră a învățământului online impus copiilor fără excepție copiilor din școlile speciale. “Nu înțeleg de ce nu pot să-i lase pe toți copiii cu cerințe speciale de la toate clasele să vină fizic la școală indiferent de scenariu. Ei sunt cinci în clasă, au câte două profesoare, pot să împartă clasele în două eventual”, a declarat aceasta.

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a solicitat oficial Ministerului Sănătății, pe 1 martie 2021, ca orele din școlile speciale să se desfășoare față în față, cu prezența fizică a elevilor, indiferent de scenariu, mai puțin dacă localitatea intră în carantină. Concret, propunerea Ministerului Educației a fost următoarea: „Întrucât activitatea didactică din cadrul școlilor speciale se realizează cu efective foarte reduse la clasă/grupă, respectiv 4-8 elevi/preșcolari, considerăm că riscurile epidemiologice în cazul desfășurării cursurilor cu prezență fizică, indiferent de scenariu, sunt minime. În plus, activitatea didactică în sistem online cu această categorie de elevi este total ineficientă, conducând la o discriminare de fapt a acestora.”

A doua zi, pe 2 martie 2021, Ministerul Sănătății, prin răspuns oficial al secretarului de stat Andreea Moldovan, a respins solicitarea de la Educație. Argumentația Ministerului Sănătății a fost următoarea: „Având în vedere că în școlile speciale sunt copii cu multiple comorbidități, cu un risc crescut de a dezvolta forme severe de boală, considerăm necesară respectarea în continuare a scenariilor care țin cont de incidența fiecărei localități și în cazul unităților de învățământ pentru copii cu nevoi speciale.”

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Din pacate, prin inchiderea scolilor speciale, cea mai grava comorbiditate ramane netratata.

  2. Ăsta este efectul comunismului, unde totul de face central, de către „sefi”. Tot ce tine de pandemie, trebuia tratat local. Școlile eu directori și diriginți. Ei trebuiau să decidă cine și cum poate veni la școală. Fiecare școală trebuie să aibă alt regim, în funcție de dotări și problemele de la clasa.
    Trăim într-o țară unde doar miniștrii sunt cei mai deștepți. Atunci să și plătească pentru greșeli, chiar cu viața, dacă nu pot să delege responsabilități.

  3. problema este, ca acum 5-6 ani parca ? sa dat legea ca in clasele normale se putea introduce cate un copil cu „probleme”, ca cica ei au dreptul sa fie inscrisi in clase normale, iar acuma ei se plang si vor altfel ? pai si noi parintii care trebuiam sa rabdam toate magariile copilului problema? ca el are drepturi?
    Intrebati numai parintii care au copii in clase mai mici clasele 1-8, ce chestii trebuie sa rabdam din cauza asta, si drepturile celor „cu probleme”.

    • Ai dreptate, Dan. Asa este și acum.
      Probabil ca în articol e vorba de un copil cu probleme foarte mari, care nu a putut beneficia de acest ordin.
      Pe de alta parte, dacă ai un copil cu probleme grave, părinții ar trebui sa dorească sa îl protejeze, sa nu riște sa mai ia și covid.

  4. din pacate ce nu se spune e ca nici profesorii itineranti nu mai sunt primiti in unitatile de invatamant + ca se cer pentru insotitori acte medicale. copilul meu e in grupa mare si initial ni s-a refuzat insotitorul – apoi au spus puteti aduce insotitor cu adeverinta medicala. problema e ca fara insotitor nu te primeste in scoala gradinita desi copilul nu este agresiv. Copiii cu nevoi speciale sunt „tolerati” in invatamantul de masa nici vorba de educatie „inclusiva”