G4Media.ro

DOCUMENT Guvernul vrea să dea CSAT ultimul cuvânt în decizia privind construirea…

DOCUMENT Guvernul vrea să dea CSAT ultimul cuvânt în decizia privind construirea rețelei 5G. Proiectul exclude practic Huawei de la furnizarea de echipamente

Ministerul Transporturilor și Comunicațiilor a pus în dezbatere publică un proiect de lege privind realizarea rețelei 5G în România. Proiectul dă ultimul cuvânt Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) în ce privește autorizarea proiectelor și exclude de facto compania chineză Huawei de la operațiunile de realizare a echipamentelor.

Astfel, pentru a putea participa la construirea rețelelor de telecomunicații 5G, companiile trebuie să îndeplinească mai multe condiții concomitent:
1. nu se află sub controlul unui guvern străin, în lipsa unui sistem juridic independent;
2. au o structură transparentă a acţionariatului;
3. nu au cunoştinţă de un istoric de conduită corporativă neetică;
4. se supun unui sistem juridic care impune practici corporative transparent

Or, în acest moment, Huawei are probleme cu cel puțin două dintre condițiile puse de statul român: e supusă unor sancțiuni din partea SUA pentru conduită corporativă neetică și se supune unui sistem juridic opac – cel chinez – care nu impune practici corporative transparente.

Proiectul de Lege privind adoptarea unor măsuri referitoare la infrastructuri informatice și de comunicații de interes național şi condiţiile implementării rețelelor 5G prevede că autorizarea va fi acordată prin decizie a Prim-Ministrului, după avizul conform al Consiliului Suprem de Apărare al Țării (CSAT). Solicitarea pentru obţinerea autorizării este respinsă prin decizie a Prim-Ministrului, în situaţia în care avizul CSAT este negativ.

CSAT este o instituție condusă de președintele României, din care fac parte mai mulți miniștri și șefi de servicii secrete. Deciziile în CSAT se iau cu unanimitate. Președintele Iohannis a spus în repetate rânduri că își dorește ca România să realizeze rețeaua 5G cu parteneri din statele membre NATO.

Mai mult, proiectul prevede ca și tehnologiile, echipamentele şi programele software utilizate în reţelele de comunicaţii electronice la data intrării în vigoare a legii şi care contribuie la furnizarea de servicii de comunicaţii electronice de tip 5G, ale căror producători nu dețin autorizare potrivit prevederilor prezentei legi, pot fi utilizate pentru o perioadă de maxim 5 ani. După 5 ani, acestea trebuie înlocuite.

În plus, proiectul de lege propune un regim derogatoriu de la art. 7, respectiv art. 14 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004. Mai precis, proiectul stabileşte că o eventuală cale de atac împotriva deciziilor adoptate potrivit legii poate fi exercitată fără parcurgerea procedurii prealabile stabilite prin Legea nr. 554/2004, pentru a reduce timpul necesar pentru parcurgerea procedurii.

Totodată, proiectul propune ca eventualele litigii să fie analizate în primă instanţă de Curtea de Apel Bucureşti. Mai mult, prin proiect se propune ca deciziile adoptate potrivit legii să fie exceptate de la posibilitatea suspendării actului administrativ.

Citește aici proiectul de lege integral

Foto: Pixabay.com

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. CSAT da un aviz, nu el guverneaza ROMANIA!Fiecare sa-si asume deciziile luate!

    • Asa, si?! Care ar fi problema daca China ar fi exclusa din toata afacerea asta? Sau din alte si alte afaceri? Chiar daca am cumpara/produce mai scump, am fi cat de cat independenti. Vorbesc de lumea occidentala…
      Perfida China ar dori sa ne cumpere la kg cu porcariile lor furate si copiate (exagerez, dar cam asa actioneaza). Imi aduc aminte de un scandal monstru in US si prin Europa, acum cativa ani, cand s-a descoperit ca la jucariile pentru copii, chinezii foloseau vopsea foarte toxica, asa ca mai usor cu pianul chinezesc ieftin pe scari, ca se rupe din toate incheieturile.
      Si ca sa inchei, nu mai fiti idioti utili, ca ati citit voi pe FB ca, China e „buna”, la fel si Putin…

  2. China trece la 6G pana se hotari Guvernul.

    • Daca ai analiza economia mondiala ai vedea ca in acest moment nu exista cerere nici pentru 5G. Nu exista la nivelul care sa o faca o investitie profitabila. Deci 5G-ul in acest moment este mai mult o lupta pentru conturarea raporturilor de putere si influenta globala.
      Singura aplicatie unde exista cerere este cea a masinilior autonome (desi 5G M2M nu este inca disponibil comercial, chiar daca unii bat campii cu 6G) dar nici aceasta aplicatie nu este dependenta de 5G. Reclamele lasa de inteles ca masinile autonome au nevoie de 5G pentru a comunica intre ele dar, din punct de vedere tehnic, aceasta functie poate fi indeplinita si fara sa existe o infrastructura scumpa cum este cea a retelei 5G.

  3. Seb situația este următoarea, nimeni nu dorește să spună direct că Huawei nu mai este bine venit pe piața europeană. Compania a fost exclusă în toată UE de la contractele 5G.

  4. Cele 4 conditii sunt juste, de asemenea consultarea serviciilor secrete in luarea deciziei mi se pare o idee buna deoarece li se da dreptul sa aleaga cu cine sa colaboreze, colaborarea cu serviciile secrete fiind una din mizele tehnologiei 5G.

  5. Adica, practic, Iohannis, seful suprem. Daca am fi pragmatici, am stii sa negociem: Au americanii tehnologia in timp util/mai rapid decat chinezii ? Daca nu, s-o suga pe toata. Asa se fac Afacerile. 🙂

    • Iar toata treaba cu ‘filatul’/spionatul este o mare porcarie. Prefer sa ma spioneze chinezii decat americanii(care o fac de minim 20 de ani(see NSA-Snowden & All that stuff + backdoor-uri inca din Windows98), pt. ca chinezii chiar stiu ce sa faca cu informatia. + calibreaza jocul de putere, nu-i ok sa domine doar una. Evident, toate astea sunt povesti. E vorba de pragmatism, americani trag cu disperare de ultimul lor fir de hegemonie si prin asta joaca cu toate armele care le-au mai ramas. Daca ar fi baieti destepti, ar fi avut ceva similiar Huawei, care din pacate, nu exista. Huawei chiar sunt tatici in toate domeniile comunicatiilor. App, punetii pe cei de la RCS&RDS & Co. sa va schimbe routerele, care-s toate Huawei sau macar sa le upgradeze software-urile ca-s expirate de minim 2 ani, niciodata actualizate, conexiuni neencriptate + interfata facuta in .ASP, un framework antic si foarte ineficient. Mi-as baga openwrt/gargoyle dar sunt prea incuiati ‘adminii’ din Ro. sa fi auzit de asa ceva. 🙂 Good luck ! Hail Freedom.

    • P.P.S. : Off-topic: Cel mai bun antivirus e GNU/Linux. 🙂

      On-topic: Legat de routere/device/gadget & Co.: Cand o sa avem si noi actualizate device-urile la ultimele nuclee(kernels) macar LTS ? Companii de miliarde de dolari nu-s in stare sa livreze un nucleu universal, vanilla(nu customizat/tweak-at cu cele mai bune patch-uri din domeniu) intr-un timp util. 🙁 Rusine . Samsung, de ex. , livreaza intotdeauna cu minim o luna in urma, asta daca n-ai ultimul stift de 8000 lei, total inutil si worthless dar compenseaza marimea penisului … (asta-i psihologia ce din pacate domina de prea multi ani).

    • John Lexicon, Daca SUA vindea statii de baza 5G si in acelasi timp atragea atentia asupra Hu a vei, vocile Beijingului ar fi zis ca americanii vor sa isi vanda echipamentele si sa faca bani din asta. Acum ca nu au interese financiare sunt mai indreptatiti sa duca astfel de campanii. E adevarat ca este vorba de hegemonie dar sa afirmi ca preferi sa fii spionat de chinezi e o aberatie. Spunand asta faci specimene ca Monica Gabor sa para profesor de etica pe langa tine (nu are legatura cu faptul ca e insarcinata cu un chinez, o compar pe baza experientei din trecut).
      China pana acum nu a demonstrat decat ca poate sa imite tot ce a facut SUA deja de la inceputul razboiului rece , eventual pe o scara mai mare insa fara sa faca nimic in plus si fara sa inoveze prea mult. Ar trebui sa treaca minim 2 decenii in care China sa inoveze semnificativ si sa-si schimbe forma de guvernare cu una care sa permita mai multa transparenta, momentan transparenta Chinei e inexistenta, ca sa poata candida la hegemonie mondiala.
      Parerea mea este ca desi China isi face planuri pe termen lung, in ultima vreme se grabeste sa acapareze influenta globala deorece risca o criza economica majora inainte de a reusi sa convinga tarile lumii sa-i devina tributare. Banii risipiti pe proiecte nerentabile si pe guverne insolvente cum sunt cele atrase in BRI sunt doar un motiv, apoi mai sunt si sumele uriase platite pentru promovare si propaganda. Majoritatea youtuberilor romani care au numar mare de abonati: Buhnici,bucharestbiketraffic,zonaIT etc deja fac reclama pentru produse chinezesti si opineaza in defavoarea marcilor concurente si de multe ori in defavoarea americanilor chiar fara motiv. Mai este wumao si PR-ul pe care si-l fac prin voci ca a ta ca sa afirme ineptii de genul „prefer sa fiu spionat de China”.
      Sa blamezi Samsung pentru ca se misca mai greu decat niste companii cu finantare masiva de la statul chinez este iarasi exagerat. Eu nu am fost fan Samsung dar nu pot sa trec cu vederea ca a ramas singurul producator de telefoane care isi dezvolta propriile SoC-uri si este singurul concurent al TSMC in tehnologiile de fabricatie de ultima ora.
      Daca nu ar fi fost Samsung, cota smartphone-urilor chinezesti ar fi fost mult mai mare si implicit accesul la date private deci China ar fi avut o moneda in plus pentru a negocia hegemonia. Samsung reuseste sa concureze in regim capitalist, cu finantare obtinuta din propriile vanzari dar nu au propaganda la fel de virulenta ca cea chineza care sa le discrediteze competitorii.

  6. Pentru toti ignorantii ( ii excludem pe trolii care o freaca cu dezinformarea pro psd-chins-rusia ) care o dau cu avansul extraordinar al Chinei in 5G, luati de aici ca sa vedeti care e viitorul:
    https://www.starlink.com
    Netul 5g din sateliti, da, aici e smecheria nu in cablarie.! Think about coverage, think real fast infrastructure, see military supremacy;)…

  7. Vom plati si mai mult pe abonamente. 4G e pe Huawei in Romania si vor fi incompatibilitati intre toata reteaua actual existenta si 5G. Nu tin parte chinezilor, sunt anticomunist, familia noastra a pierdut sute de hectare, un conac si un castel din cauza ideologiei respective. Practic avem ce a castigat tata la Caritas si ce am muncit eu in viata. Dar nici nu vreu sa dau inca 10 euro in plus la Vodafone degeaba in fiecare luna. No way.