G4Media.ro

DOCUMENT A judecat militari 25 de ani deși a fost ofițer de…

Sursa foto: Pexels

DOCUMENT A judecat militari 25 de ani deși a fost ofițer de securitate înainte de 89. CNSAS a constatat că fostul judecător militar Constantin Udrea a fost angajat al securității comuniste, dar a stabilit că nu a făcut poliție politică

Fost judecător la Curtea Militară de Apel, colonelul în retragere Constantin Udrea a lucrat la Centrul de Informații Externe, potrivit unei adeverințe CNSAS obținută de G4Media. După o carieră de 25 de ani în sala de judecată, Constantin Udrea s-a pensionat în 2019 și a cochetat cu politica, pentru o perioadă scurtă. În 2022 a fost, pentru aproximativ o lună, vicepreședinte al Alianței pentru Patrie (APP), partid fondat de Liviu Dragnea. Este cunoscut pentru intervențiile de la Antena 3 și despre declarațiile cu privire la interferențele SRI în domeniul justiției. 

Înainte de cariera de judecător militar, Udrea a avut o carieră cu grade și în regimul comunist, arată o adeverință eliberată de CNSAS în martie 2023, care a intrat în posesia G4Media. Instituția arată că a lucrat în cadrul fostei Securități, iar Revoluția l-a prins căpitan la Direcția de Informații Externe. După 1989, locotenent-colonelul Constantin Udrea a fost transferat la SIE, unde a îndeplinit atribuții cu caracter juridic. Ultimele documente din dosarul de la SIE datează din 1993.

adeverinta CNSAS Constantin Udrea
Sursa: G4Media

Constantin Udrea a făcut câteva precizări. El spune că nu ar fi lucrat pentru fosta Securitate, ci că a fost transferat de la MApN, la Centrul pentru Informații Externe, în 1982: ”Am absolvit Liceul militar din Breaza, apoi am absolvit Școala de ofițeri activi a MApN, secția topogeodezie, și am activat în MApN până în 1982, când am fost transferat la Centrul pentru Informații Externe, instituție reformată ca urmare a trădării lui Pacepa. În 1990, Centrul s-a transformat în SIE, unde am rămas până în 1993, când m-am retransferat în MApN”, a clarificat Udrea.

Întrebat despre specificul activității unităților militare în cadrul cărora a lucrat, Constantin Udrea nu a vrut să comenteze, declarând că astfel de informații sunt strict secrete și că nu este permis să vorbească despre ele. Nu a comentat nici motivele pentru care a decis să părăsească SIE, la sfârșitul anului 1993.

”Nu au fost identificate documente din care să rezulte faptul că persoana verificată a desfășurat activități prin care a suprimat sau a îngrădit drepturi și libertăți fundamentale ale omului, astfel încât, în cazul domnului Udrea Constantin, nu se poate reține calitatea de lucrător al Securității, în sensul legii”, precizează CNSAS. Adică fostul judecător a fost lucrător al fostei Securități, dar nu există dovezi că ar fi făcut poliție politică. Este motivul pentru care cariera comunistă a fostului judecător a trecut pe sub radar. La capitolul interdicții și incompatibilități, legea precizează că judecătorii trebuie să declare pe proprie răspundere doar dacă au făcut poliție politică.

Mai exact, art 8 din legea 303/2014 spune că judecătorii ”sunt obligaţi să facă o declaraţie autentică, pe propria răspundere potrivit legii penale, privind apartenenţa sau neapartenenţa ca agent sau colaborator al organelor de securitate, ca poliţie politică”.

Întrebat dacă trecutul său din serviciile secrete a interferat ulterior cu cariera sa de judecător la Curtea Militară de Apel, Constantin Udrea a răspuns că a avut de soluționat dosarele unor colegi din serviciile secrete, cum ar fi Corneliu Păltânea (SRI Prahova) sau Florian Coldea.

Fostul ofițer DIE, un fervent critic al SRI-ului de astăzi

Constantin Udrea captura tvr
Sursa Foto: Captură TVR

Constantin Udrea este cunoscut publicului pentru o serie de intervenții la postul TV Antena 3 și pentru criticile aduse SRI, pe care îl acuza în 2018 că se implică nepermis în domeniul justiției.

El a declarat atunci pentru Mediafax, că aplicarea protocoalelor secrete, încheiate între Ministerul Public și SRI, reprezintă un exemplu de ”crimă organizată”, deoarece în centrul lor se află Serviciul care ajunge la toate structurile judiciare pentru propriile interese.

Pentru aceste declarații, Constantin Udrea a fost apostrofat de fostul procuror general Augustin Lazăr. El le-a catalogat ca opinii personale şi părtinitoare, făcute în contextul unor sesizări pe numele judecătorului care fuseseră depuse anterior la Inspecţia Judiciară, cu privire la abateri disciplinare.

„Declaraţiile publice ale judecătorului militar Udrea Constantin trebuie interpretate în contextul expus anterior, cel al existenţei unor sesizări adresate Inspecţiei Judiciare de către procurorul general al PÎCCJ referitoare la conduita acestuia. Conducerea PÎCCJ consideră că afirmaţiile judecătorului reprezintă opinii personale, părtinitoare şi, totodată, atrage atenţia asupra unei posibile încălcări a obligaţiei de rezervă impusă magistratului, în condiţiile în care are spre soluţionare cauze în care pot fi incidente aspecte pe care le critică, iar abordările acestuia nu s-au situat la nivel de principiu, ci au constat în afirmaţii punctuale, pentru care nu a prezentat dovezi”, a declarat Parchetul General.

Politicianul Udrea, coleg cu Dragnea

Constantin Udrea a continuat să critice Serviciul de Informații și după ce a intrat în politică. Anul trecut, după ce a fost numit vicepreședinte APP, a vorbit despre ofițerii acoperiți din justiție, într-un comentariu cu privire la Legile Justiției. 

”Eu am întâlnit în cauze, judecând un dosar al unui ofițer SRI, când respectiva persoană fusese trasă la răspundere pentru că scăpase, divulgase numele unui procuror care era ofițer deplin acoperit. Acest lucru nu e de joacă, și trebuie să știți că atunci când un magistrat, fie că e procuror sau judecător, se află în legătura unui serviciu secret, indiferent că este cadru acoperit, deplin conspirat cum spun ei, sau colaborator, informator sau orice altceva, trebuie să știți că acela nu mai este magistrat, deoarece este la ordin. Serviciile secrete lucrează după principiul organizării și funcționării organismelor militare, adică la ordin. Acolo neexecutarea ordinului, ca în orice structură militară, înseamnă infracțiune, insubordonare”, a spus Constantin Udrea, potrivit luju.ro

Constantin Udrea a precizat că a demisionat din funcția de la APP după aproximativ o lună, pe fondul conflictelor dintre Liviu Dragnea și Codrin Ștefănescu. În prezent nu mai este membru în vreun partid politic.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. E fost secu.rist dar n-a facut politie politica deci a nascut si e inca v!rgin :))

  2. De astfel de oameni avem nevoie în politică. Campioni de supraviețuire în orice regim.

  3. O decizie corecta, rationala, solid argumentata, dar greu de inteles pentru multi, prea multi chiar, din nefericire…

    • Secu.rache ca tine apara sec.curache de prin parchete. Corb la corb nu-si scoate ochii.

    • @Regele. Pentru tine, absolut de neinteles, dar esti scuzat. Atat poti.

    • La ce decizie te referi ? Poți să explici, de ce ți se pare corectă și argumentată ? Să înțelegem și noi, cum funcționează. Mai pe scurt : dă-te jos de pe soclu și stai de vorbă cu noi, înțeleptule )))

    • Lingaii de secu.rache ca tine inca mai voteaza PSD-PNL. Atat te duc pe tine cei 2 neuroni care voteaza cu matzu gros.

    • Bine ca poti tu sa-ti intirbushonezi limba adanc in dosul acestor conserve staliniste.

    • @Brian. Citeste CU ATENTIE articolul, reciteste-l de cateva ori, eventual cu voce tare, si e posibil ca, dupa mai multe incercari, sa intelegi decizia CNSAS. Succes!

  4. Borfașul roșu era invitat permanent, cu multe pupăduri de dos, în emisiunea unui alt dinozaur roșu, la TVR.
    Acum, șpăgialul trebuie să încaseze .

  5. Fascinant. Nimic nu s-a schimbat. Chiar costumul și felul în care își poartă cravata, sunt din anii 70.

  6. Are un mare merit,nu l-a chemat Basescu.