G4Media.ro

DOCUMENT Înalta Curte, în procesul foştilor procurori DNA Onea şi Portocală: Secţia…

Sursa foto: G4Media / Ilona Andrei

DOCUMENT Înalta Curte, în procesul foştilor procurori DNA Onea şi Portocală: Secţia Specială e legală întrucât se aplică decizia CCR, nu decizia Curţii de Justiţie a UE

Un complet al Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis să respingă cererea foştilor procurori DNA Ploieşti, Lucian Onea şi Mircea Negulescu zis Portocală, de a constata nulitatea absolută a rechizitoriului şi a dosarului întocmit de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), potrivit încheierii de şedinţă din data de 8 septembrie 2021.

Vezi documentul aici.

Judecătoarele Hermina Iancu, Elena Barbu şi Eleni Cristina Marcu au decis să aplice decizia CCR, care a declarat SIIJ constituţională, nu decizia Curţii de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), care – pe 18 mai 2021 – a declarat că Secţia Specială încalcă legislaţia europeană.

Mai departe, făcând referire la decizia CCR din 8 iunie 2021 (ulterioară deciziei CJUE din 18 mai 2021), judecătoarele susţin că legislaţia europeană prevalează celei naţionale doar în privinţa legislaţiei naţionale infraconstituţionale (legile mai prejos de legea fundamentală, Constituţia).

În ce priveşte legea fundamentală, Constituţia României este mai presus de legislaţia europeană, au concluzionat judecătoarele, aplicând decizia CCR nr. 390 din 8 iunie 2021. Or, dacă CCR a decis că SIIJ este constituţională, înseamnă că Secţia Specială este legală, iar această decizie prevalează legislaţiei europene.

<<Curtea constată că, prin noţiunile de „legi interne” şi „drept intern”, Constituţia are în vedere exclusiv legislaţia infraconstituţională, Legea fundamentală prezervându-şi poziţia ierarhic superioară în virtutea art. (…).

Aşa fiind, atunci când stabileşte că „prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne”, art. 148 din Constituţie nu atribuie dreptului Uniunii prioritate de aplicare faţă de Constituţia României>>, se arată în decizia ÎCCJ.

Prin urmare, susţin judecătoarele, instanţele judecătoreşti naţionale nu au „abilitarea de a analiza conformitatea unei dispoziţii din dreptul intern, constatate ca fiind constituţionale prin prisma art. 148 din Constituţie, cu dispoziţiile de drept european”.

În plus, susţin judecătoarele ÎCCJ, prin prisma deciziei CCR din 8 iunie 2021, doar instituţiile politice ale ţării au obligaţia de a se conforma deciziei CJUE şi de a reglementa situaţia Secţiei Speciale, declarată ilegală în raport cu dreptul european, nicidecum instanţele de judecată.

<<De asemenea, reţine Înalta Curte ca fiind deosebit de relevant în cauză paragraful 84 din decizia nr.390 unde se menţionează că „C.J.U.E., declarând caracterul obligatoriu al Deciziei 2006/928, a limitat efectele acesteia dintr-o dublă perspectivă: pe de o parte, a stabilit că obligaţiile ce rezultă din decizie cad în sarcina autorităţilor române competente să colaboreze instituţional cu Comisia Europeană (paragraful 177 din hotărâre), deci în sarcina instituţiilor politice, Parlamentul şi Guvernul României, şi, pe de altă parte, că obligaţiile se exercită în temeiul principiului colaborării loiale, prevăzut de art. 4 din TUE. Din ambele perspective, obligaţiile nu pot incumba instanţelor de judecată, organe ale statului care nu sunt abilitate să colaboreze cu o instituţie politică a Uniunii Europene”>>, se arată în decizia ÎCCJ.

Decizia Înaltei Curţi, care aplică decizia CCR în detrimentul deciziei CJUE, vine după ce Inspecţia Judiciară l-a trimis în judecată disciplinară pe judecătorul Curţii de Apel Ploieşti, Costin Andrei Stancu.

Pe 7 iunie 2021, acesta a aplicat decizia CJUE din 18 mai 2021 şi a declarat ilegală Secţia Specială din perspectiva dreptului european. Cum şi alţi judecători ar fi putut decide la fel, Inspecţia Judiciară, condusă de Lucian Netejoru, l-a luat în vizor pe judecătorul Stancu şi l-a trimis în faţa Secţiei de judecători a CSM, dominată de judecătoarea Lia Savonea, pentru exercitarea funcției cu rea-credință. Aceasta după ce Netejoru a schimbat inspectorul întrucât primul „anchetator” al judecătorului Stancu a clasat iniţial cazul.

Cine sunt judecătoarele ÎCCJ Hermina Iancu, Elena Barbu şi Eleni Cristina Marcu

Preşedinta completului, judecătoarea Hermina Iancu, a făcut opinie separată, în trecut, şi a refuzat să îl condamne pe fostul premier, Adrian Năstase, pentru luare de mită în dosarul Zambaccian. Fostul premier a fost totuşi condamnat şi pentru luare de mită, nu doar pentru şantaj, la 4 ani de detenţie de ceilalţi membri ai completului, printre care Ionuţ Matei.

În decembrie 2019, judecătoarele Eleni Marcu şi Elena Barbu au fost numite la Secţia penală a ÎCCJ de Secţia pentru judecători a CSM, dominată de fosta şefă a Consiliului Lia Savonea. Ele au fost promovate la Înalta Curte de o comisie de examinare din care a făcut parte şi fostul ministru PSD al Justiţiei, Tudorel Toader.

În martie 2019, judecătoarele Eleni Marcu, pe atunci vicepreşedinte al Curţii de Apel Constanţa, şi Elena Barbu, pe atunci preşedinte al Curţii de Apel Braşov, au semnat scrisoarea şefilor de instanţe care au condamnat protestele magistraţilor împotriva modificărilor operate de PSD-ALDE-UDMR la legile Justiţiei.

Context

Judecătoarea Elena Barbu este soţia lui Silviu Barbu, şeful Corpului de control al premierului Florin Cîţu, fost magistrat detaşat la MAE, provenit de la Curţile de Apel Bucureşti şi Braşov.

Silviu Barbu a judecat unul dintre procesele dintre MAPN şi preşedintele Klaus Iohannis privind prelungirea cu încă un an a mandatului şefului Armatei, generalul Nicolae Ciucă, actualul ministru al Apărării. Judecătorul Barbu i-a dat dreptate președintelui Klaus Iohannis.

Silviu Barbu a absolvit în 2015 cursurile Colegiului Național de Informații din cadrul Academiei Nationale de Informații – instituția de învățământ a SRI, potrivit CV-ului său. În 2007 a absolvit și un curs al Colegiului Naţional de Apărare de la Universitatea Naţională de Apărare.

Sursa Foto: G4Media.ro/ Autor: Ilona Andrei

 

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

26 comentarii

  1. Adică Ciuma Roșie din justiție face ce dicteaza Ciuma Roșie din CCR , nu contează ce spune CJUE ! Adică noi suntem buricul pământului!

    • Marș jigodie! Ne așezăm pe tron și sub noi este cjue pe care ne facem cu gratie toate nevoile!
      Adică ăștia au făcut politie politică, fals în rechizitoriu, casete audio manarite, inculpați de care și-au bătut joc la propriu și la figurat și tu vrei sa le ți parte ma bulangiule!

    • Rosie, galbena…aceleasi scursuri FSNisto-USListe care distrug Romania de 31 de ani

    • Cine ma ta? Crezi ca justitia se face asa cum v ati dori voi? Daca nu este ciuma rosie? Voi șunteti stalinistii adevărați care credeti ca puteti impune politica pumnului în gura, dar nu va tine

  2. În țara asta există două tabere în justiție, una școlită prin legile comuniste rusești, în continuare cu ochii pe ei, alta profesionistă, care dorește să aplice legea.

    Sunteți în Uniunea Europeană, gașcă de impostori slugarnici, și asta înseamnă că trebuie să respectăm și regulile și legile ei. Noi nu am ieșit din Uniunea Europeană și nu suntem nici Rusia. Sclavilor!

    • Profesionistă = la fel de proști ca ceilalți, dar orientați in cealaltă parte?
      Demnitate, adaptabilitate, inovație, independență, inteligență – cuvintele astea sunt înțelese?

  3. Judecatorii lu’ peste. Adica tratatele internationale pe care le-a aprobat parlamentul Romaniei nu se aplica la ICCJ ? Se aplica doar ce vrea Dorneanu si gasca de la CCR ? Pai nu-i bine ce le face guvernul polonez, acestor panarame ? Sa se duca apoi sa se planga CJEU.

  4. Se clar din cine sunt ,,independenții” justitiari din ICCJ, executanții umili a tov. Dorneanu cel cu trei pensii speciale.

    • Marș jigodie! Ne așezăm pe tron și sub noi este cjue pe care ne facem cu gratie toate nevoile!
      Adică ăștia au făcut politie politică, fals în rechizitoriu, casete audio manarite, inculpați de care și-au bătut joc la propriu și la figurat și tu vrei sa le ți parte ma bulangiule!

    • Bula tu ce faci, ai întrat în sevraj!?

    • @Florin – Ce faci bre, postacule, nu mai ai imaginatie? Mai schimba si tu dracului postarea nu mai daca copy-paste ca poate te controleaza sefii…

  5. pentru data viitoare, sectie e buna pe veci

  6. Da, Justiția plină de admiratori și protectori ai infractorilor ar vrea ca Justiția UE să nu se atingă de ei. Și pretind să le plătim din buzunar salarii imense și pensii nesimțite pentru că-i apără pe infractori, nu pe noi. Rușine Justiție din România !

  7. Saracu tortionar Portocala.
    Nu mai apasa „pe butoane la iccj”?

    Onea si Portocala vor sa scape de judecata,le e frica de ce au facut

  8. Legislatia UE nu are cum sa fie inferioara Constituiei, atunci de ce mai avem legislatie UE daca hotaram sa o aplicam doar cand dorim. Aceasta decizie a IICJ e nula.

  9. Eu nu imi aduc aminte sa fie trecuta in constitutie aceasta sectie speciala. Ca sa o treaca cineva ar trebui referendum de modificare a Constitutiei si facem pariu ca nu va trece?

    • La cata lume este nedreptățita și abuzata de justiție sigur vei avea surprize. Din această cauză a apărut siij. Dar bineînțeles de ce sa ma obosesc sa gândesc și sa nu scriu ce m-i se spune, dacă ies si bani. Asta este viitorul țării?

  10. Aolooo, cati #istii frustrati, nu cumva sa iesim din cuvantul comunistilor UE. Mars!

  11. O zicală zice:Peștele de la cap se împute.
    Valabilă și pentru politica românească.
    Justiția românească este „sublimă,admirabilă
    dar lipsește cu desăvârșire”(pentru rândași)
    Este domnule prim ministru și domnule președinte??????? Apără hoții ,corupții și non
    valorile.CCR o mizerie de comuniști cu
    pensii și salarii nesimțite.Rușine ji…..lor.

  12. O mare rușine pt Stelian Ion. A avut mandat să-i scape pe securiști de bratul lung a legii.
    Din păcate, pt procurorii neoprogresisti, justiția ii va condamna la mulți ani de pușcărie.

  13. Mamă cât de prosti și de tembeli sunteți.

  14. Nu se mai poate trai in Romania. V-ati omorat tara.

    • Pana și Putin, adică KGB-UL, știe sa lucreze mai curat decât Portocală și Onea.
      Baaa, dacă te prinde KGB-UL nu mai ai nici o șansă. Te ascunde și nu se mai știe nimic de tine. Onea ce făcea!? O pipaia pe creștină aia iar Portocala își punea scula, adică pistolul pe masă!

  15. Cine ma ta? Crezi ca justitia se face asa cum v ati dori voi? Daca nu este ciuma rosie? Voi șunteti stalinistii adevărați care credeti ca puteti impune politica pumnului în gura, dar nu va tine

  16. Toți aleșii depun jurământ să respecte constituția și legile țării, jurământ pe care macovei și slugile instalate în funcții publice își fac nevoile, implicit pe cetățenii țării. Dacă nu le plac, sa emigreze ei, nu noi.