G4Media.ro

DOCUMENT Încă un pas pentru introducerea certificatul de călătorie: Parlamentul European votează…

Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook

DOCUMENT Încă un pas pentru introducerea certificatul de călătorie: Parlamentul European votează mandatul de negociere cu Consiliul / Grupul Renew, condus de Dacian Cioloș, solicită ca statele membre să îi testeze gratuit pe cei care nu sunt vaccinați

Parlamentul European dezbate miercuri și va da un vot asupra propunerii Comisiei Europene privind introducerea certificatelor digitale verzi, stabilându-și astfel mandatul de negociere cu Consiliul UE și Comisia pentru varianta finală, și se va pronunța și asupra unei rezoluții depuse de grupul Renew Europe, condus de Dacian Cioloș, prin care se propune ca statele membre să asigure testarea gratuită pentru COVID-19.

Dezbaterea privind certificatele de călătorie va oferi ocazia europarlamentarilor să readucă în discuție necunoscute legate de noul document propus de Comisie, precum și îngrijorările privind posibile discriminări.

Comisia Europeană a precizat, în repetate rânduri, că certificatul digital verde nu este o precondiție pentru călătorie, nu înseamnă că vaccinarea va fi obligatorie și nu discriminează.

Certificatul verde digital va avea trei componente:

  • o dovadă a vaccinării
  • un test cu rezultat negativ – pentru cei care nu au reușit sau nu vor să se vaccineze
  • o dovadă că o persoană a trecut prin boală și s-a recuperat după infecția cu Sars-CoV-2

Renew Europe solicită testarea gratuită

Europarlamentarul Sophia in ’t Veld a inițiat un proiect de rezoluție, semnat de mai mulți europarlamentari din grupul Renew, inclusiv din România (Ramona Strugariu, Dragoș Tudorache, Nicolae Ștefănuță), prin care propune ca testele pentru depistarea SARS-COV-2 să fie gratuite, așa cum sunt vaccinurile.

„Pentru a evita inegalitatea și discriminarea dintre cetățenii și rezidenții UE vaccinați și nevaccinați, atât testarea, cât și vaccinarea ar trebui să fie gratuite”, susțin inițiatorii.

Semnatarii rezoluției susțin că testarea eficientă este considerată „un instrument decisiv pentru limitarea răspândirii SARS-CoV-2 și a variantelor sale de îngrijorare” și va continua să joace „un rol cheie” în facilitarea liberei circulații a persoanelor, amintind că mai multe state membre solicită călătorilor să prezinte teste negative la intrarea în țară.

Renew aduce în discuție și situația lucrătorilor sezonieri care trebuie să suporte costul testelor, ceea ce ar reprezenta un obstacol în plus pentru ei, date fiind condițiile de muncă.

„Întrucât toate statele membre oferă gratuit cetățenilor și rezidenților lor vaccinurile COVID-19, dar numai unele state membre oferă teste gratuite; întrucât cetățenii și rezidenții celorlalte state membre trebuie să plătească adesea prețuri ridicate pentru testele COVID-19, făcând această opțiune inaccesibilă pentru unii și asumând riscul de a crea discriminări pe baza statutului socio-economic”, sunt câteva dintre argumentele invocate de grupul Renew în rezoluția propusă spre adoptare Parlamentului European.

Citește aici textul rezoluției Renew Europe

Prin rezoluție se solicită statelor membre să asigure „testarea universală, accesibilă, în timp util și gratuită”, pentru a garanta dreptul la libera circulație în interiorul UE, fără discriminare (…) în contextul certificatului COVID-19 al UE.

Totodată, statele membre ar trebui să asigure testarea gratuită, în special pentru forța de muncă din prima linie, inclusiv a lucrătorilor din domeniul sănătății și pacienților, precum și în școli, universități și centre de îngrijire a copiilor.

„Invită Comisia și statele membre să introducă un plafon temporar pentru prețurile la testele COVID-19”, mai precizează rezoluția propusă de europarlamentarii Renew Europe.

Citește și:

Parlamentul European urmează să voteze propria variantă pentru certificatele de călătorie, pas necesar pentru începerea negocierilor pentru forma finală / Liderii UE sunt invitați în plen pentru dezbateri privind acțiunile Rusiei, Chinei și Turciei

Sursa foto: Comisia Europeană / Facebook

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Pai nu mai bine se renunta la certificat si atunci nu se mai pune problema „asigurarii liberei circulatii”???

    Nota: mi-am facut ambele doze de Pfizer. Recomand.

  2. Doar titrul anticorpilor e relevant, nu dovada vaccinarii sau trecerii prin boala.

    • Corect! Așa este, ar trebui să conteze doar titrul de anticorpi!
      Probabil însă interesele sunt altele!
      Doar să ne vaccinăm, restul nu mai contează!
      Desigur pentru binele și siguranța noastră….

  3. Boborul asteapta ca vaccinatzii sa relanseze turismul si transporturile, si sa se simta ei bine pe banda de viteza!

  4. Sa-i testeze gratuit pe cei carora le este interzis vaccinul, dovedit cu acte medicale.Restul sosoncilor sa plateasca testarea!

    • Usor boss. Sunt multi care inca nu ajung la vaccin desi doresc. Vezi Franta, Germania. Sau nu ne intereseaza, mama lor de imperialisti!?!? Pasaportul asta e o mizerie cat timp e legat de vaccin. Ar trebui facut in functie de nivelul de anticorpi. Asa cei care ii au natural (au trecut prin boala sau pur si simplu au noroc) intra si ei in joc.

  5. Sunt vaccinat (am avut sansa de putea fi) și totuși, nu vad cum vor putea instaura. Pe ce baza legala (nu un vot actual) Nu pentru asta am votat (in Vest) in 1992.
    Pentru a o putea implementa, trebuie revazut tratatul de la Maastricht: referendum in toate cele 27 state și 100% pentru, la majoritatea voturilor.

    Ca sa nu evocam accesul liber al tinerilor. In tara mea (FR) cei sub 55 ani, nici nu au deocamdata acces la vaccinare. Nu au decat cei cu comorbidități, personal medical, etc.
    Probabil accesul nu va fi restricționat pentru cei cu test PCR negativ. Insa cine il va plăti la fiecare 72 ore? Ca sa nu vorbim despre agresarea mucoaselor nasale.

    Vom vedea. Cel mai probabil vor introduce aceasta erezie însă… va fi rapid abandonată, din lipse turistilor, clientilor, etc.