DOCUMENT Inspecţia Judiciară, încă o anchetă disciplinară pentru delict de opinie împotriva unui magistrat / Procurorul militar Bogdan Pîrlog, anchetat pentru că a criticat clasarea dosarului 10 August, pe Predoiu, Hosu şi Scutea
Inspectorul judiciar Gheorghe Şpaiuc de la Inspecţia judiciară a început cercetarea disciplinară împotriva procurorului militar Bogdan Pîrlog de la Parchetul Tribunalului Militar Bucureşti pentru afirmaţiile din cadrul unui interviu acordat Hotnews.ro după clasarea de către DIICOT a dosarului 10 August.
Pîrlog este anchetat pentru „manifestări care aduc atingere onoarei sau probității profesionale ori prestigiului justiției, săvârșite în exercitarea sau în afara exercitării atribuțiilor de serviciu” şi riscă excluderea din procuratură.
În interviul acordat Hotnews.ro în data de 16 iulie 2020, Pîrlog a făcut următoarele afirmaţii pentru care acum este anchetat disciplinar de Inspecţia Judiciară:
- „Au urmat presiuni pentru a nu ni se pune la dispoziție niciun lucrător de poliție (în dosarul 10 August – n.r.)
- Ni s-a spus că doamna Carmen Dan s-ar opune delegării de lucrători de poliție, ne-au transmis mai mulți polițiști
- Nu cunosc materialul de la dosar, dar o acțiune împotriva ordinii constituționale, dacă cumva se întâmplau toate astea și protestatarii intrau în guvern, clădirea era goală, se schimba ordinea constituțională? (despre plângerea Jandarmeriei de la DIICOT pentru infracţiuni împotriva ordinii constituționale – n.r.)
- E foarte interesant din momentul reunirii dosarului câte acte s-au mai făcut în sensul infracțiunii contra ordinii constituționale, pentru că atunci am putea vorbi de o atragere artificială a competenței
- Pe actualul ministru al Justiției (Cătălin Predoiu – n.r.), noi l-am prins și în cealaltă perioadă în care a condus ministerul. Să nu uităm că cea mai apropiată colaboratoare a sa și fosta lui secretară de stat a fost Bica (Alina Bica – fosta şefă a DIICOT, condamnată pentru corupţie – n.r.). Noi știam foarte clar ce fel de persoană este, caracterul lui, legăturile lui din justiție, apropierea de Savonea (Lia Savonea, fosta șefă a CSM . n.r.) și de persoanele apropiate acesteia. Deci, ne-am dat seama la momentul numirii lui că asaltul asupra justiției intră într-o nouă etapă, una mult mai insidioasă și mai periculoasă.
- Legat de persoanele numite la șefia parchetelor (Gabriela Scutea la Parchetul General și Giorgiana Hosu la DIICOT – n.r.), a fost o lovitură dată credibilității demersurilor noastre. Iar faptul că s-a trecut cu bocancii peste opinia Secției pentru procurori a CSM (care a dat aviz negativ pentru cele două numiri – n.r.) a dat un semnal extraordinar atât în interior, cât și în exteriorul țării. A fost un semnal negativ deosebit.
- Persoanele numite nu au ce căuta în aceste funcții, dar nu asta este problema. Puteau fi cei mai titrați profesioniști din țară, nu așa trebuiau să se facă numirile (în pofida avizului negativ al CSM – n.r. )”
- Fără să încălcăm prezumția de nevinovăție, totusi trimiterea in judecată pentru infracţiuni de corupție creează o fractură gravă. Soțul dumneai (fostul poliţist Dan Hosu – n.r.) este trimis în judecată. Totuși, la cel mai înalt nivel.. Este până la urmă o responsabilitate să nu expui instituția la un potențial dezastru de imagine. Se va da soluția, se va confirma sau nu (Ulterior, în septembrie 2020, soțul şefei DIICOT a fost condamnat cu suspendare, iar Giorgiana Hosu şi-a dat demisia – n.r.). Este ideea strict de imagine și de modul în care se abordează în vestul Europei și de modul în care se abordează la noi” – sunt declaraţiile lui Pîrlog din Hotnews.ro pentru care acum este anchetat de Inspecţia Judiciară.
De notat că inspectorul judiciar Gheorghe Şpaiuc este fostul procuror DIICOT pe care fostul şef al Parchetului anti-crimă organizată, Daniel Horodniceanu, a vrut să îl dea afară pentru că făcuse mai multe greşeli în marele dosar Romgaz. Până la urmă, Şpaiuc a plecat singur din DIICOT.
Inspecția judiciară a întocmit acțiuni disciplinare și împotriva unor judecători pentru delict de opinie. A fost cazul judecătoarei de la Bihor, Crina Muntean, sau al judecătorului Cristi Danileț.
Judecătoarea Muntean a fost suspendată timp de 6 luni din magistratură de Secția pentru judecători a CSM, dominată de gruparea Savonea, ca urmare a unei acțiuni disciplinare demarate de IJ, după ce a dezvăluit într-un interviu rețelele de interese din magistratura din Bihor.
Judecătorul Danileț a fost sancționat de Secția pentru judecători a CSM cu diminuarea salariului cu 5 la sută, timp de 2 luni, pentru o postare pe Facebook în care denunța atacurile PSD la adresa Justiției. Sancțiunea aplicată de CSM ca urmare a acțiunii disciplinare a IJ a fost menținută însă de Înalta Curte de Casație și Justiție.
Baka vs Ungaria. CEDO protejează libertatea de exprimare a magistraţilor
Fostul președinte al Curții Supreme a Ungariei, Andras Baka, a reclamat la CEDO că i s-au încălcat dreptul la un proces echitabil și dreptul la liberă exprimare. Pe 23 iunie 2016, Curtea de la Strasbourg i-a dat câştig de cauză lui Baka şi a condamnat Ungaria la plata către acesta a unor despăgubiri de 100.000 de euro.
Baka s-a plâns de încălcarea libertăţii sale de exprimare (articolul 10 din Convenţie). El a susţinut că a fost înlocuit din funcţie la mijlocul mandatului, în 2012, din pricina atitudinii sale critice față de reforma Justiției din Ungaria după revizuirea Constituţiei de către partidul lui Viktor Orban, FIDESZ.
Vezi detalii aici.
Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
24 comentarii